Poprzedni temat «» Następny temat
Baldur's Gate III
Autor Wiadomość
Pioter 

Podziękowania: 12/82
Wysłany: 2023-08-08, 21:03   Baldur's Gate III

Nie mogę odnaleźć na forum nie tyle co tematu co działu ;).

Ogólnie: po paru dniach na metacritic oceny na poziomie 95%. Ale wiadomo, pewnie pikniki albo jeszcze gorzej gracze co nie urodzili się w latach 80 wystawiają oceny. A na poważnie w czasach bubli i niedokończonych gier tak wysokie oceny dają nadzieje.

Ktoś gra z was? Ja jeszcze nie kupiłem bo mam teraz za mało czasu na długie sesje i nie chcę się podpuszczać.
Podziękuj autorowi tego posta

greegarak 
http://athkatla.cob-bg.pl/viewtopic.php?t=7680

Podziękowania: 83/73
Wysłany: 2023-08-09, 05:55   

Cytat:

Nie mogę odnaleźć na forum nie tyle co tematu co działu

Działu ni ma. I dobrze bo gra nie nic wspólnego z Baldursami I i II.
Można w niej w ogóle zwiedzić tytułowe miasto?
Odbieram grę podobnie jak Jagged Aliance 3 - nie wnoszącą nic wartego odnotowania do gatunku, a tylko bazowanie na sentymentach.

Dead 
Bibliotekarz

Podziękowania: 33/69
Wysłany: 2023-08-09, 08:00   

Ja gram od dnia premiery.
Spędziłem w grze już z dobrą dobę, ale jako że jestem graczem z gatunku szperaczy-zwiedzaczy nie jestem zbyt daleko. Mapa wydaje się bardzo rozległa i podejrzewam, że sporo gry dzieli mnie od wizyty w tytułowych Wrotach, które widziałem jedynie na trailerach. Gra ma podobną strukturę do BG1, gdzie zwiedzaliśmy Wybrzeże Mieczy powoli wgryzając się w intrygę zanim mogliśmy się dostać do miasta. Tutaj przemieszczamy się w stronę Wrót przez puszczę wzdłuż rzeki Chiontar, od strony Elturel. Mam oczekiwania, że same Wrota Baldura będą naprawdę wielkim miastem.

Powiedzieć, że gra nie ma nic wspólnego z Baldursami I i II to jakaś niedorzeczność. Równie dobrze można powiedzieć, że Władca Pierścieni nie ma nic wspólnego z Hobbitem. No bo dzieje się te parę pokoleń później, struktura jest inna, ton jest inny, złożoność inna, itd. Ktoś mógłby się czepiać. Najprościej się czepiać opierając się na wyobrażeniu gry a nie na grze samej w sobie.

Ja sam jeszcze tydzień temu trwałem w lęku czy mój ulubiony tytuł nie zostanie sponiewierany przez jakieś badziewie.
Ten stan mi przeszedł. Od tych kilku dni gram zajarany. Czuć klimat poprzedników, czuć, że się jest w tych samym miejscu. Czuć też oczywiście, że mineło 20 lat w realu, a z aD&D zrobiło się D&D 5.

I nie zgodzę się, że celem tej gry jest tylko bazowanie na sentymentach. Dziesiątki cRPGów ograłem, a tutaj mam ogromne zaskoczenie na plus. Mnogość alternatywnych wyborów. Nieprzesadnie, ale jednak trudne, taktyczne walki. Udźwiękowienie i nadanie imienia każdej możliwej postaci (brak "Napotkanych Osób", tak - wszyscy mają imię i coś do powiedzenia). Możliwość odgrywania swojej postaci - właściwie w każdym dialogu opcje dialogowe (lub możliwości poza-dialogowe) dostępne przez wzgląd na rasę/klasę/umiejętności czy co tam jeszcze - obwarowane rzutem k20. Fabularnie, póki co, spójnie i wcale nie głupio; gra wciąga. Liczne opisy scenografii, książki, historie - lore wylewa się ze wszystkich stron. Nie chcąc spędzić poranka na pisaninie poprzestanę na razie tutaj :)

Mankamenty też są, żeby nie było, że tylko słodzę :roll:

Podsumowując, ludzie, którzy przez ostatnie lata tworzyli tę grę to nie są Ci sami ludzie, którzy tworzyli poprzedników 20 lat temu. Ale Ci ludzie wiedzieli co robią, i z czym się mierzą. Już na tym etapie, którym jestem, pozbywam się wątpliwości - to faktycznie jest kontynuacja, a nie żerowanie na tytule. I to zrobiona z naprawdę niesamowitym rozmachem.

Więcej szczegółów
Za tę wypowiedź podziękowali:
nowyU, Valsharess
greegarak 

Wysłany: 2023-08-09, 09:18   Moderatus

Cytat:

Powiedzieć, że gra nie ma nic wspólnego z Baldursami I i II to jakaś niedorzeczność.

Fabularnie ma jakiś związek?

Cytat:
. Równie dobrze można powiedzieć, że Władca Pierścieni nie ma nic wspólnego z Hobbitem.

Książka to nie gra. Inne założenia i inne oczekiwania. W przypadku książek widzę jedną podstawową zaletę- ten sam autor.

W czym godne polecenia jest BG Trzy? Co jest w nim lepsze niż w Baldursach?
Ciekawi mnie najbardziej jakie wrażenie daje zwiedzanie Wrót Baldura,bo tylko to mnie może przekonać do tej gry.

Ad1post.
Odnośnie nowego działu - to raczej kwestia chęci moderowania. Moderator się znajdzie to i dział by powstał pewnie.

greegarak 

Wysłany: 2023-08-09, 12:43   

Cytat:
Dzisiaj 12:11] Ruffle_truffle: Nie wiem, nie znam Was. Po prostu to bardzo dziwne i niedzisiejsze podejście do promocji forum.

A będziesz pan moderował dział? Bo mnie BG3 niczym póki co nie zachęca i moje zainteresowanie grą to 1%, które spadało od 2020 i obecnie tyle wynosi.

Ruffle_truffle 

Podziękowania: 61/108
Wysłany: 2023-08-09, 13:21   

Nie mam BG 3. Także moje moderowanie nie będzie chyba kompetentne.

Chociaż chciałbym...

https://forum.polter.pl/swiat-valees-rdzen-swiata-rasy-vt76172.html <- autorskie uniwersum

Dead 
Bibliotekarz

Wysłany: 2023-08-09, 13:24   

greegarak napisał/a:
Fabularnie ma jakiś związek?

Na tym etapie gry w którym jestem jeszcze nie wiem. Na pewno jest zaszczepiana graczowi wiedza o Martwej Trójce, Bhaalu, Czasach Niepokoju. Wiem też, że wszystko zmierza ku Wrotom, a w menu gry widać Świątynię Bhaala w podziemiach pod miastem.

greegarak napisał/a:
Ciekawi mnie najbardziej jakie wrażenie daje zwiedzanie Wrót Baldura,bo tylko to mnie może przekonać do tej gry.

Również jestem ciekaw, nie omieszkam się podzielić opinią. Podejrzewam jednak, że nie stanie się to zbyt szybko.

greegarak napisał/a:
Bo mnie BG3 niczym póki co nie zachęca i moje zainteresowanie grą to 1%, które spadało od 2020 i obecnie tyle wynosi.

Spoko, mam tak samo z BG Enhanced Edition i związanym z nim Siege of Dragonspear.

Ril 
Aurylita

Podziękowania: 69/69
Wysłany: 2023-08-09, 14:22   

Ruffle_truffle napisał/a:
Nie mam BG 3. Także moje moderowanie nie będzie chyba kompetentne.

Chociaż chciałbym...

Popieram. Uważam, że znajomość gry nie jest do tego bardzo potrzebna. Wystarczy wzorować się na działach BG1 i BG2. Myślę, że zazwyczaj będziesz wiedział, czy wpis jest w odpowiednim wątku, czy nie, i że sobie poradzisz. A jak nie, to podpowiemy.

A co do nawiązań do wcześniejszych części BG, zaraz na początku gry znalazłem gdzieś w podziemiach stary list wyslany z Candlekeep w czasie wydarzeń z BG1, który zawiadamia, że Gorion zginął w zasadzce w drodze do Beregostu i że los jego wychowanka jest nieznany.

Ruffle_truffle 

Podziękowania: 61/108
Wysłany: 2023-08-09, 14:30   

Jestem wręcz zaszczycony, tylko nie wiem, co na to Włodarze!

https://forum.polter.pl/swiat-valees-rdzen-swiata-rasy-vt76172.html <- autorskie uniwersum

greegarak 

Wysłany: 2023-08-09, 14:47   

Ruffle_truffle napisał/a:
, tylko nie wiem, co na to Włodarze!

Mam nadzieję że szybko odpowiedzą, specjalnie pod to zrobiłem "double" post.
Cytat:
co do nawiązań do wcześniejszych części BG, zaraz na początku gry znalazłem gdzieś w podziemiach stary list wyslany z Candlekeep w czasie wydarzeń z BG1, który zawiadamia, że Gorion zginął w zasadzce w drodze do Beregostu i że los jego wychowanka jest nieznany

W jakich latach fabuła trójki sié dzieje?

Ril 
Aurylita

Podziękowania: 69/69
Wysłany: 2023-08-09, 15:05   

greegarak napisał/a:

W jakich latach fabuła trójki sié dzieje?

100 lat po wydarzeniach z BG2. Jaka jest dokładna data, raczej nie wiadomo.

Ed: Mam nadzieję, że taki dział powstanie. Bo inaczej, gdzie będę mógł zadać pytanie, jeśli utknę? Ja gram w BG3 od czasów wczesnego dostępu w 2020. Pograłem tak wtedy z 60 godzin i zrobiłem sobie trzy lata przerwy. Nie żeby mi się nie podobało. Wręcz przeciwnie. Po prostu przetrząsnąłem tam każdy kąt, a potem wolałem już zaczekać na całość, zamiast poznawać I rozdział po kawałku. Już wtedy można było stwierdzić, że gra oszołamia szczegółowością i przewidywaniem nietypowych zachowań gracza. A to jest chyba jedna z głównych rzeczy, jakich oczekuję w grach RPG. Jeśli porównać BG3 do BG1, to gdyby Lariani robili BG1, jestem przekonany, że po znalezieniu Melicampa zamienionego w kurczaka, dałoby się zrobić z tym kurczakiem z 10 różnych rzeczy, np. zabrać go na Jarmark do Nashkel i sprzedać czarodziejowi zainteresowanemu robieniem przedstawień z udziałem tego kurczaka. Są naprawdę bardzo pomysłowi. W BG3 zdarzyło mi się coś podobnego z... jajem sowoniedźwiedzia, które wykradłem z jego gawry. Znalazłem jedno bardzo nieoczywiste zastosowanie dla tego jaja. Wcale nie było to zadanie typu "zdobądź jajo sowoniedźwiedzia", tylko coś całkiem innego.
A wracając do tematu nawiązań do poprzednich części, to wydaje mi się, że jedna z pierwszych postaci, jakie spotykamy w grze to... Abdel Adrian. Ma ponad sto lat, niebieskie oczy, jest tajemniczy i posiada niezwykłe moce związane ze śmiercią. Istny [charname] z BG1 i 2. Każdy kto grał, na pewno domyśla się, o kogo mi chodzi. Ciekawe, czy to się potwierdzi. Mimo rozegranych 100 godzin nadal nie mam pojęcia, bo przeszedłem tylko I rozdział.
Ostatnio zmieniony przez Ril 2023-08-13, 11:59, w całości zmieniany 1 raz  

Pioter 

Podziękowania: 12/82
Wysłany: 2023-08-10, 11:47   

@greegarak

BG III to kontynuacja Baldura, to nie jest Waterdeep I czy IWD 3 czy NWN 3. Nie jest to też nowa gra w DD. Czy udane wskrzeszenie marki po 20 latach to powiem jak pogram. Swoją drogą bardzo się cieszę że to nie IWD 3 czy NWN 3. O ile IWD jeszcze dało się pograć, to dla mnie NWN 1 to nie była udana gra. A sama gra taktyczna bez mocnej otoczki fabularnej by mnie już nie kupiła.

Drobny offtop: pamiętam jak czekałem na Fallouta 3 i srogo się zawiodłem, zmiana rodzaju/typu crpg do mnie nie trafiła. Tutaj mamy podobnie, zamiast pauzy mamy tury. Rozumiem obawy. Ostatnio Mimimi Games zrobiło Desperados 3. ich Shadow Tactics było genialne i powrót do gier ala commandos im wyszedł. Nie grałem dużo w D:OS ale widać, że Larian nie robi gniotów.

Forum zdycha, takie czasy, argument o moderowaniu po wydaniu gry jest dla mnie słaby. To nie jest prztyk w Twoją stronę. Działy powinien powstać w 2020 roku. Ale to nie moje forum, nie ja zarządzam, nie ja moderuje i nie wiem ile czasu/pracy trzeba poświęcić na przebudowę forum. Widzę tylko, ze kiszenie się nie powoduję zwiększonego ruchu tutaj, gdyby nie WobG i mod do BG to pewnie nic by się tu nie działo. A to źle. Siedzą tu ludzie, którzy pamiętają że MM to niekoniecznie tylko Herosy. Chcesz pogadać o starym RPG to raczej tylko tutaj.

Wracając do tematu:
@Rill ten drugi spojler prawie mnie wczoraj złamał i prawie kupiłem :) Starałem się unikać wszelkich spojlerów ale te 100 lat nie wynika z przejścia z DD2,5 na DD5? Gdzie mi się obiło o uszy.

greegarak 

Wysłany: 2023-08-10, 15:46   Kontrwersje

Pioter napisał/a:
Działy powinien powstać w 2020 roku. Ale to nie moje forum, nie ja zarządzam,

Nie jestem za grami które nakręcają marketing przez 3 lata -czyli jestem za tworzeniem forum dla gier, które powstały. Reszta(treści forumowe) to tematy poboczne. Trzy w tytule BG jest na wyrost. To nie jest kontynuacja, nie ma żadnych powiązań( przytoczone powiązania są takiej samej klasy jak te z NWN) z oryginalnym Baldursem(który od początku był rozpisany fabularnie na Wybrzeże mieczy, Ann I Tethyr).
Równie dobrze ta gra mogłaby się nazywać Baldurs Gate:Dark Alaince 3. Czy można spotkać Drizta w "trójce".?

Leoncoeur 
Bibliotekarz

Podziękowania: 40/33
Wysłany: 2023-08-12, 14:07   

greegarak napisał/a:
Trzy w tytule BG jest na wyrost. To nie jest kontynuacja, nie ma żadnych powiązań( przytoczone powiązania są takiej samej klasy jak te z NWN) z oryginalnym Baldursem(który od początku był rozpisany fabularnie na Wybrzeże mieczy, Ann I Tethyr).

To się mocno mylisz. Bo ma powiązania.

Po pierwsze - część gry rozgrywa się we Wrotach Baldura. Po angielsku to miasto nazywa się "zaskoczę Cię :P ) "Baldur's Gate".
Choćby w tym BG3 ma więcej wspólnego niż BG2 dziejące się w Amn, Tethyrze, Brynnlaw, Podmroku i wszędzie tylko nie we... Wrotach Baldura.
Po drugie - wszystkie 3 części związują ponadto postacie Minsca i Jaheiry, a także wątek dzieci Bhaala. Nie będę spoilerował, ale powiedzmy iż CHARNAME z 'trójki' miałby o czym pogadać z CHARNAME z 1 i 2.
Fakt iż 1&2 miały ze sobą blisko bardziej, bo postacią wiodącą był ten sam gieroy, niewiele ma tu do rzeczy.

Co do samej gry...
Ci co mnie znają, wiedzą że ze mnie raczej dziki krytyk, pochwał szczędzę, raczej lubię się przypier***ać.
I z BG3 mam problem, bo nie potrafię.
To jest sztos jak na razie pod każdym względem (kończę akt 1). Może tylko do sterowania bym się mógł czepnąć, ale tak to jest jak ktoś chce zrobić nowoczesną odsłonę czyli ~3rd person, ale jednocześnie nawiązuje do klasyki aby była izometryka.
Poza tym, miszczostwo świata.

Ril napisał/a:
100 lat po wydarzeniach z BG2. Jaka jest dokładna data, raczej nie wiadomo.

1492.
To ma miejsce zaraz po wydarzeniach w Elturel (z "Baldur's Gate: Descent into Avernus"). Wskazuje na to własnie grupa uchodźców-tieflingów w Szmaragdowym Gaju, co wypędzeniu idą nach Wrota Baldura ułożyć sobie życie. Oni własnie zostali wygnani z Elturel, bo po powrocie miasta z Piekielnych Planów półdiabelstwa naturalnie nie miały wysokich notowań i wygnanie było raczej aktem łaski ^^

EDIT: Wygwiazdkowaliśmy wulgaryzmy. Staraj się ich unikać, prosimy. - M
Ostatnio zmieniony przez Meisarcha 2023-08-13, 06:47, w całości zmieniany 1 raz  

Dead 
Bibliotekarz

Wysłany: 2023-08-12, 14:15   

Leoncoeur napisał/a:
raczej lubię się przypier***ać.
I z BG3 mam problem, bo nie potrafię.

No i mam tak samo. Gra mnie tylko pozytywnie zaskakuje. Tyle, że choć gram już długie godziny, mam wrażenie, że jestem bliżej początku niż choćby środka gry. A jak tu oceniać ksiażkę po jednym rozdziale?
A jednak grając co jakiś czas mi przychodzi myśl: "Czy ja naprawdę obcuję z najlepszym cRPGiem ever? Czy to możliwe?" Nie wiem, nie napiszę tego. Poczekam z opinią, aż dojdę do tytułowych Wrót. Boję się tylko, że wielkość miasta rozsadzi mi mózg :zab:
Ostatnio zmieniony przez Meisarcha 2023-08-13, 06:47, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu