Berg, jeśli nikt nie odpowiada, to znaczy, że się nie da/nie ma/nic o tym nie wiadomo (kiedyś pytałeś o All NPCs at the beginning dla BGT - też nie ma) , podobnie z BGT - konwersje silnika po prostu tak mają
Witam wszystkich.
Mam mały problem dotyczący BG1. Mam go zainstalowanego razem z BG2 i dodatkami ToB i opowieściami z wybrzeża... Zainstalowałem sobie też tutu v4, tutufix v17 i kpzbg1. Wszystko po to żebym mógł sobie całość przejść od początku i złożyć Wielką Metalową Maszynę. Problem tylko tkwi w tym że jak już jestem "Pod Pomocną Dłonią" i rozmawiam z tym szlachcicem od pantalonów, on mi je niby daje ale nie pojawiają się w moim ekwipunku. Co zrobić albo chociaż jak to obejść.
Jeżeli to już gdzieś było to sorry ale nigdzie tego nie znalazłem.
Mam pewien problem z TuTu. Na oko wszystko działa jak należy - BG1 normalnie uruchamia się na systemie z BG2, działa ustawiona rozdzielczość i tryb w oknie, są polskie znaki... jednak jest jeden detal, który mnie osobiście potwornie drażni. Otóż gram kobietą i w trakcie dialogów zarówno NPC jak i moja własna postać zachowują się tak, jakby to był mężczyzna. Są zwroty "młodzieńcze", "chłopcze", "zrobiłeś", "mogłeś" itd.
Co mogę z tym fantem zrobić? Obie gry są na jednej partycji, wszystko wykonane zgodnie z readme, nie instalowałem innych modów... W czystym BG1 wszystko działa jak należy. Błąd konwersji TuTu, czy może gra w jakiś sposób nie wychwytuje, że moja postać jest kobietą? A jeśli tak, to czy jest jakaś metoda na poprawienie tego z poziomu konsoli, coś innego?
Dodam, że BGT wypróbować nie mogę, gdyż po stworzeniu postaci i dojściu do momentu, kiedy powinna wczytać się lokacja Candlekeep, gra zawiesza się na ekranie ładowania. Oprócz tego Fix do TuTu sprawia, że opisy niektórych przedmiotów są po angielsku. Omsknięcie tłumacza?
Hmm pobierz najnowsze bgt ze spolszczeniem i zainstaluj wszystko od nowa pamiętając, by nie zostawiać płytek od gry po instalacji w napędzie. Jest też specjalny patch, który ci poprawi polską czcionkę w bg1 TUTU to już niesamowity przeżytek a bgt daje Ci późniejsza możliwość zrobienia megaisntalacji z modami:P
EDIT:
Jeśli dobrze pamiętam to instalujesz
BG1+TotSC
BG2+ToB i patch v26498(Patcha być może już Twoja wersja posiada sprawdzasz aktualną wersję gry w głównym menu)
Pamiętaj, żeby dla próby rozpocząć każdą z części gry po instalce by zainicjować chitin.key
Jedynkę po zainstalowaniu bgt możesz spokojnie osunąć i nie zapomnij wyjąc płyty z napędu PRZED instalką BGT
Przy instalce BGT będziesz miał możliwość backupu pliku Dialog.tlk i konwersji czcionki tak, by mieć polskie znaki w bg1:)
[Dzisiaj 10:37] Cecylio: Potrzeba łopaty do śniegu, by się przekopać przez stosy echii czy szkolnych haremów.
Mam całą sagę BG z takiego wydania (aktualna na rok 2008) i wydawało mi się, że wszystkie tamtejsze dodatki są w miarę aktualne. Patch jest z miejsca najnowszy.
No cóż, spróbuję jeszcze raz przeinstalować obie części i znów spróbować z BGT, chociaż nie robię sobie wielkich nadziei. Zapewne będzie to głupie pytanie, ale: skąd mogę pobrać najnowsze BGT w wersji PL?
A jeśli o patch z czcionką, to pewnie mówisz o ''kpzbg1.exe''?
Tak o tym pliku a BGT ściągnij NAJNOWSZE tu od nas z listy modów masz chyba tą samą sagę co ja więc chyba tamtejsze bgt jest stare i zbugowane! Mody z tej sagi są niezbyt aktualne na dzień dzisiejszy. Aha i instaluj full instal wszystkie komponenty obu gier
[Dzisiaj 10:37] Cecylio: Potrzeba łopaty do śniegu, by się przekopać przez stosy echii czy szkolnych haremów.
A jeśli o patch z czcionką, to pewnie mówisz o ''kpzbg1.exe''?
Tak, o to mu chodziło. Patchujesz nim BG1 przed instalacją BGT. Patch jest dołączony do BGT, znajdziesz go w jakimś folderze.
Pavlus napisał/a:
Przy instalce BGT będziesz miał możliwość backupu pliku Dialog.tlk i konwersji czcionki tak, by mieć polskie znaki w bg1:)
Nie przy instalce BGT (chyba, że coś się pod tym względem zmieniło w stosunku do wersjo 1.07) trzeba to zrobić ręcznie, wspomnianym patchem kpzbg1.exe.
Zainstalowałem TuTu i wszystko jest ok.
Czy mogę przenieść zapisane gry z Baldur's Gate 1 do BG1TUTU? Jestem w połowie gry i nie chciałbym przechodzić tego ponownie.
Gdy przenoszę normalnie mój zapis do folderu 'save' to go nie widać w grze, ponieważ w BG2 i w BG1 są inne pliki BALDUR.GAM.
Da się coś z tym zrobić?
Dzięki za pomoc, Vinci.
Poczytałem trochę forum i zauważyłem, że BGT jest dużo lepsze od TuTu. Zainstalowałem BGT, podczas próby wczytania gry na 1/4 gra się minimalizuje, w lewym górnym rogu pozostaje czarny kwadrat, gra przestaje odpowiadać.
Czy muszę znowu zaczynać grę od początku?
Zainstalowałem BGT, podczas próby wczytania gry na 1/4 gra się minimalizuje
Cytat:
Czy muszę znowu zaczynać grę od początku?
A nie zacząłeś? Chcesz na starym sejwie z innej konfiguracji modów, bądź zupełnie bez modów grać? Nic z tego. Nawet po zainstalowaniu jakichś małych modów zaleca się rozpoczęcie nowej gry, a co dopiero przy BGT. Nie pograsz na starych zapisach, nie ma szans.
Wiek: 44 Posty: 112 Podziękowania: 7/33 Skąd: Miasto Sypialnia
Wysłany: 2010-04-20, 19:13
A ja mam problem z TUTU. Choc moze powinienem powiedziec ze z Vista.
Istalacja TUTU przebiega dobrze. Tylko ze w miejscu zwanym Pliki Zgodności (tam gdzie save sa) powstaje mi katalog Override, w ktorym sa wszystkie pliki z BG1, w Override z BG2 ich nie ma. Przez co jak chce pozniej jakiegos moda doinstalowac to pojawia sie, ze nie mam TUTU zainstalowane.
Wiem ze TUTU nie jest obecnie popularne ale moze ktos spotkal sie z tym problemem i wie jak temu zaradzic? Moze idzie jakos z Vista podzialac aby nie bylo tych plikow zgodnosci?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum