Poprzedni temat «» Następny temat
Instalacja World of Baldur's Gate na pendrivie z laptopa
Autor Wiadomość
Ackbar

Wysłany: 2024-01-21, 13:18   Instalacja World of Baldur's Gate na pendrivie z laptopa

Posiadam takiego starszego laptopa Lenovo Yoga z dotykowym ekranem i 32 GB dyskiem.
Służy w zasadzie tylko jako przenośny odtwarzacz filmów, muzyki itp.
Chciałem na nim zainstalować World of Baldur's Gate na dodatkowej pamięci USB, bo na tych 32 GB się nie mieści.
Wstępnie przeniosłem całą instalację WoBG z komputera stacjonarnego na ten pendrive.
Niestety się nic nie uruchamiało oprócz okna konsoli World of Baldur's Gate. Po nastu sek. okno się zamyka.
Oczywiście Microsoft .NET Framework, Microsoft Visual C++ Redistributable Package (x86) i Direct Play zainstalowane. Na laptopie zmieniłem w pliku baldur.ini ścieżkę w [Alias] z namiarem na płyty.
Ta gotowa instalacja WobG ze stacjonarnego komputera przechodziła zmiany dysku, systemu i od razu się uruchamiała.

Później zainstalowałem wszystkie 4 gry z dodatkami zgodnie z instrukcją, ściągnąłem cały patch z WoBG, aktualizację i tak samo wyskoczyło tylko okno konsoli i koniec.
W plikach baldur.err i baldur.log pusto. Cała instalacja przebiegła poprawnie (robiłem to już kilka razy i zawsze zero problemów).
Co najciekawsze, WoBG z pendrive'a podłączony do komputera stacjonarnego uruchamia się poprawnie. Nawet dla testu uruchomiłem z tej instalacji WoBG plik baldur.exe i zadziałał.

Gdzie może leżeć problem?
Podziękuj autorowi tego posta

nowyU

Podziękowania: 22/226
Wysłany: 2024-01-27, 14:41   

Prawdopodobnie grafika i rozdzielczość. Spróbuj uruchomić w oknie, a potem dostosuj okno do rozdzielczości ekranu.

Ackbar

Wysłany: 2024-01-29, 19:04   

c.d.

WoBG nie uruchamiał się z "World of Baldur's Gate.exe" (jak pisałem wyżej), ale dało się uruchomić z "TobExLoader.exe" (ale od razu do samej gry, bez okna konfiguracji). Niestety wszystko było poprzesuwane, okna wyboru, a w samej grze nie było ikon postaci po prawej stronie.

Potem wpadłem na pomysł, aby od razu skonfigurować rozdzielczość gry na stacjonarnym komputerze pod ekran tego laptopa. Potem skopiowałem instalację i uruchomiłem, ale znów tylko z "TobExLoader.exe". Wybór z menu i sama gra już była odpowiednio wyskalowana. Da się grać, ale nie wiem, czy to nie prowizorka i nie będzie dalej problemów z modami i innymi rzeczami.

Tak jakby "World of Baldur's Gate.exe" czegoś nie potrafił uruchomić i się wyłączał.

Odpowiedz do tematu