Poprzedni temat «» Następny temat
Problemy z instalacją
Autor Wiadomość
dradiel 
Dziecię Bhaala
Jeździec Shaundakula

Podziękowania: 796/126
Wysłany: 2020-07-23, 04:45   

Tutaj: http://baldur.cob-bg.pl/wobg/instalacja-wobg
i tutaj: http://athkatla.cob-bg.pl/viewtopic.php?t=5842
Podziękuj autorowi tego posta

Więcej szczegółów
Za tę wypowiedź podziękowali:
Rutger
Rutger

Podziękował 37 razy
Wysłany: 2020-07-23, 18:58   

Dziękuję, pomogło.
Powtarzam pytanie - Czy da się zamienić nowe ikony lokacji na mapie świata na stare?

dradiel 
Dziecię Bhaala
Jeździec Shaundakula

Wysłany: 2020-07-24, 04:34   

Nie ma takiej możliwości.

BRP 

Podziękowania: 9/9
Wysłany: 2020-09-07, 18:47   

Hej!

Pozdrawiam wszystkich graczy w Dradielowe [WoBG].
Mam pewien problem, który pojawił się był po próbie zainstalowania PATCHA W WERSJI 1.87.
Niby wszystko jest OK, ale tak nie do końca. Problemy z grą pojawiają się w kilku miejscach. Wyszczególnię dwa:

1. Lokacja Bramy Miasta:
- Krent [TDD] poprawnie informuje drużynę o możliwości podrózy do Świątyni wiedzy, ale robi to przez cały czas, nawet po przejściu do nowej lokacji (błąd|).
- Loron [Ajoc's Minimod], który czeka na swoją część przygody w północnym kącie lokacji, również ma problemy z Krenten. Odzywki Krenta pojawiają się przez cały czas trwania rozgrywki i dezinformują graczy. Poza tym [Ajoc's Minimod] praktycznie rozgrywa się na terenie Bram miasta. Oznacza to. że po wykonaniu pierwszej części zadania nie można powrócić do Bram miasta, należy wybrać inną lokację.

2. Zadania Adaria Kalvarasa. Wiem, że mało kto korzysta z usług zabójcy dostępnego w [TDD], ale gościu jest całkiem niezły w swojej profesji i chyba warto zwrócić na niego uwagę. Problem pojawia się po zainstalowaniu patcha v1.87. Podczas wykonywania ostatniego zadania zabójcy, można załapać się na dwa różne błędy:
- Posłaniec z Calimshanu w ogóle nie pojawia się.
- Posłaniec z Calimshanu klonuje się, po pojawieniu.

Chciałbym wycofać się do poprzedniej wersji gry, ale nie mogę znaleźć Patcha v1.86 na swoich przepastnych dyskach.
Zapewne gdzieś go przepiłem. Moja wina!!

PYTANIE - PROŚBA !!!
Poszukuję wersji 1.86 Patcha do Dradielowej mega instaalcji i jakoś nie mogę znaleźć tej wersji w Necie.

BYĆ MOŻE KTOŚ Z WAS WIE, GDZIE MOŻNA ZDODYĆ TEN PLIK?

Enderis
Old Wizard

Wysłany: 2020-11-17, 13:42   

Witam.

Mam problem z uruchomieniem gry zaraz po instalacji WoBG. Wyświetlają się filmy wstępne i loga, ale gdy gra wchodzi w menu głowne, widzę tylko cały jego obrys i boczne tekstury, a środek z całą zawartością jest rozmazany (artefakty po logo Wizardsów, slady kursora etc) i nic się wiecej nie dzieje. Muzyka w menu gra normalnie, ale nic wiecej nie moge zrobić. Jak na slepo kliknę gdzies przez srodek to slychać dźwięki wyboru jakis dalszych okien, ale nic poza tym. Jak sobie z tym poradzić bo łamię głowę juz kilka godzin. Zmiany rozdzielczości nie pomagają, to samo zmiany GUi czy trybu okienkowego. Ustaienia karty graficznej też sprawdzałem i wszystkie dodatkowe efekty są wyłączone. Krótko mówiąc lipa. Gram na nowym PC z Windows 10 RTX 2070 16 GB RAM i dyskiem NVMe

Link do zdjęcia wizualnego problemu: https://drive.google.com/file/d/1O3CtUMBqC7aLVviMD4LHeDLb-f6kHx_b/view?usp=sharing

Edit 14:22
OK problem rozwiązany. Okazało się, że po instalacji Patcha nie "spatchował" się plik WoBG do 1.87. Pociągnąłem ręcznie z folderu ;)

Pozdrawiam.

EDIT: Nie piszemy posta pod postem w tak krótkim odstępie czasu - użyj opcji edycji. - M
Ostatnio zmieniony przez Meisarcha 2020-11-17, 16:11, w całości zmieniany 1 raz  

Dead 
Bibliotekarz

Podziękowania: 33/69
Wysłany: 2020-11-18, 00:25   

Enderis napisał/a:
OK problem rozwiązany. Okazało się, że po instalacji Patcha nie "spatchował" się plik WoBG do 1.87. Pociągnąłem ręcznie z folderu ;)

Eee... nie skumałem :grin: Mogę prosić jeszcze raz innymi słowami? Ja już kilka dni tkwię w tym miejscu :oops:

DrunkenDragon20 

Wysłany: 2020-12-07, 18:02   Aktualizacja gry

Zainstalowałem poprawnie WOBG w folderze BG2 (już to robiłem ;-)
Gra się uruchamia, Jednak nie mogę jej zaktualizować (z forum i wskazówek wiem że już nie aktualizuje się z serwera)
uruchamiam ściągnięty patche 1.88 i pojawia się komunikat że wersja gry starsza niż 1.68...
Co mogę zrobić ?

memory 
Gwiazda Mystry

Podziękowania: 239/203
Wysłany: 2020-12-07, 18:59   

Ale pobrałeś cały WoBG od nowa przed instalacją? Czy korzystasz z jakiegoś starego pobrania?

DrunkenDragon20 

Wysłany: 2020-12-07, 19:26   

Wyglada ze Stare pobranie mialem je od ponad 2 lat, sciagam ze strony nowe - zalozylem ze nie uleglo zmianię
Odinstaliwac Bg 2 i odnowa wobg ?

memory 
Gwiazda Mystry

Wysłany: 2020-12-07, 19:32   

DrunkenDragon20 napisał/a:
Wyglada ze Stare pobranie mialem je od ponad 2 lat, sciagam ze strony nowe - zalozylem ze nie uleglo zmianię
Odinstaliwac Bg 2 i odnowa wobg ?

Chyba tak. Powinieneś teraz pobrać instalkę, którą uda Ci się bez problemu podłatać do najświeższej wersji.

Lightening

Podziękowania: 13/30
Wysłany: 2021-04-18, 15:16   

Czy na windowsie 10 da się jeszcze zmusić klasyczne BG2 do działania? Mam wersję 20H2 i z tego co widzę to nie ma wsparcia dla aplikacji 16 bitowych w związku z czym nie da się nawet zainstalować baldura w wersji nie EE (błąd jak na screenie). Czyżby WoBG był już instalowalny tylko na wirtualce / linuxie?

https://drive.google.com/file/d/1dll0GWGrcdlJ0Nr9OeG2gLjeHeCXNaNJ/view?usp=sharing

Edit:

Ok, wygląda na to, że niekompatybilny jest tylko sam instalator. Wersje GoGowe działają.

Rutger

Podziękował 37 razy
Wysłany: 2022-02-04, 14:37   

"Serwer niedostępny. Proszę spróbować później. Aby zakończyć naciśnij dowolny klawisz." - to mi sie pojawia za kazda proba aktualizacji, da sie to jakos naprawic?

dradiel 
Dziecię Bhaala
Jeździec Shaundakula

Wysłany: 2022-02-05, 09:54   

Obecnie patcha należy pobierać ręcznie.
Link masz np. w pkt 6 tutaj:
http://athkatla.cob-bg.pl/viewtopic.php?t=5842

Teoretycznie aktualizacja automatyczna od wersji 1.89 działa ponownie. Nie będzie to jednak przydatne ponieważ wersja 1.90 do obecnej wersji instalatora już się nie ukaże. W przyszłości, jeśli czas mi na to pozwoli, powstanie instalator w wersji 1.90.

memory 
Gwiazda Mystry

Wysłany: 2022-02-05, 21:32   

dradiel napisał/a:
W przyszłości, jeśli czas mi na to pozwoli, powstanie instalator w wersji 1.90.

Niech zgadnę, z Tormentem na pokładzie? :razz:

Nitjsevni

Podziękował 1 razy
Wysłany: 2022-06-16, 13:35   

Wczoraj podjąłem próbę zaktualizowania WoBG (1.86 => 1.89) poprzez automatyczną aktualizacje i ta próba zawiodła. Ponadto zaczął mi wyskakiwać błąd uniemożlwiający uruchomienie:
Cytat:
ASSERTION FAILED! Return Address: 0x98DBEE File: ChDimm.cpp Line: 628 Expression: g_pChitin->GetCurrentVideoMode() != NULL Message: Unable to Open BIF:DATA\BDR451.BIF

Przeprowadziłem tez aktualizację ręczną i ta przeszła ale błąd pozostał.
Jakieś rady? Może ktoś poratuje prawidłową wersją pliku DATA\BDR451.BIF (plik fizycznie istnieje na dysku ale może został uszkodzony)?
Wolałbym uniknąć ponownej instalacji całej gry.

Odpowiedz do tematu