Poprzedni temat «» Następny temat
Problemy techniczne
Autor Wiadomość
Scol 

Podziękowania: 94/109
Wysłany: 2016-04-22, 15:54   

Co do polskich znaków, zastosowałeś się do punktu 9 z listy Kilwera?
Podziękuj autorowi tego posta

monk

Podziękował 5 razy
Wysłany: 2016-04-22, 16:57   

tak, za pierwszym razem miałem polskie znaki i jedyny problem to brak możliwości konwersacji z npc

teraz nie mam polskich znaków z czystej, niczym niezmąconej, oryginalnej BG1/OWzM

porfirion 
Czciciel Azutha
osiełek

Podziękowania: 125/84
Wysłany: 2016-04-22, 17:10   

monk napisał/a:
teraz nie mam polskich znaków z czystej, niczym niezmąconej, oryginalnej BG1/OWzM

Ale czy to ma miejsce po użyciu tego kpzbg1 w katalogu jedynki? Jeśli tak, to wszystko w porządku - ten programik konwertuje kodowanie znaków tak, żebyś miał znaki pl w BGT w części jedynki, natomiast w oryginalnej jedynce wówczas robią się krzaki (przed odpalaniem kpzbg1 lepiej robić kopie plików dialog.tlk i dialogF.tlk, by móc sobie je przywrócić, gdyby się chciało wracać do gry w oryginalną jedynkę).

Natomiast jeśli nie masz pl znaków po reinstalacji czystej jedynki, to coś się bardzo dziwnie popsuło...

Więcej dowiesz się o człowieku po godzinie gry, niż po roku rozmowy - Platon, Zeus: Pan Olimpu

We internecie...

Jolan 
Dziecię Bhaala
Bendem go zjadł

Podziękowania: 60/107
Wysłany: 2016-04-22, 18:04   

porfirion napisał/a:
monk napisał/a:

Natomiast jeśli nie masz pl znaków po reinstalacji czystej jedynki, to coś się bardzo dziwnie popsuło...
Miałem to tydzień temu, odpalenie z uprawnieniami administracyjnymi naprawia to(niewiemczemutobardzodziwne)
[Dzisiaj 22:47] Jolan: Hmm, w sumie w komentarz twórców było wiele o rozbudowie twierdzy. Co jeśli można dobudować zamtuz?
[Dzisiaj 22:49] Tuldor88: Wtedy będzie to już "ku***sko dobra twierdza" :P

Vinci
Zasłużony

Podziękowania: 250/60
Wysłany: 2016-04-22, 18:09   

Jolan napisał/a:
Miałem to tydzień temu, odpalenie z uprawnieniami administracyjnymi naprawia to(niewiemczemutobardzodziwne)

A na jakim systemie? Dobrze by było wiedzieć.
Generalnie od 7ki wzwyż polecam wyłączyć UAC. Łatwo w necie znaleźć instrukcję.

Jolan 
Dziecię Bhaala
Bendem go zjadł

Podziękowania: 60/107
Wysłany: 2016-04-22, 19:23   

windows 10, na 8.1 tego nie miałem
[Dzisiaj 22:47] Jolan: Hmm, w sumie w komentarz twórców było wiele o rozbudowie twierdzy. Co jeśli można dobudować zamtuz?
[Dzisiaj 22:49] Tuldor88: Wtedy będzie to już "ku***sko dobra twierdza" :P

Tuldor88 
Uczeń Gonda
Dziki kurczak zagłady

Podziękowania: 136/151
Wysłany: 2016-04-22, 22:23   

monk napisał/a:
wczoraj 2 razy instalowałem BG1 i OWM - za każdym razem brakowało polskich liter - sam nie wiem jak to możliwe
jeśli oryginalne płyty krzaczą litery (a wcześniej nie krzaczyły) to trudno mi nabrać zaufania
Jak już wspomniano (tak, odpisałem nie widząc ze posty weszły na kolejną stronę :/ ) Przed instalacją BGT musisz użyć konwertera jaki jest zawarty w paczce by zmienić kodowanie BG1, w innym wypadku po instalacji BGT na etapie BG1 będą właśnie krzaki monku :smile:
monk napisał/a:
forum dotyczące przedpotopowej gry może żyć tylko w stanie hibernacji
Hehehe, nasz stary dobry CoB daleki jest od hibernacji, oczywiście ma tendencje do wyciszania się od czasu do czasu ale zawsze powinieneś pomoc znaleźć.
Może przytoczę twierdzenie Liberty'ego, które jakoś tak idzie: planujesz jakiś projekt, wyznacz sobie termin, pomnóż potrzebny czas przez 2 a i tak nie zdążysz.

Wybrane fragmenty banterów:
Edwin napisał/a:
-Phi! Porównywać mnie do jakiegoś podrzędnego nekromanty! (Stanowczo na zbyt wiele sobie pozwala, muszę pokazać mu gdzie jego miejsce.) Prawdopodobnie przemawia przez ciebie zwykła zazdrość. Wy, maluczcy macie tendencje do zawiści wobec tych, którzy was przerastają. Ja zaś czynię to nie tylko talentem ale i wzrostem, karzełku.
-*Posłał Edwinowi szeroki uśmiech przemawiając serdecznym tonem* Jeszcze raz nazwiesz mnie „karzełkiem” a utnę ci na dole coś niezwykle małego, co może jednak mimo wszystko być ci drogie. Gdy zaś chodzi o te dyrdymały o talencie... znów przypominasz mojego żałosnego, byłego towarzysza...
Minsc napisał/a:
-Niebywałe, że ten chomik jeszcze oddycha. Znajdując się nieco bliżej ciebie wielkoludzie na pewno zaniechałbym tej czynności, powiedz, uważasz że pranie onuc urąga twej męskości, czy po prostu lubisz informować wrogów zapaszkiem o tym, iż się do nich zbliżasz?
-Boo być może jest niewielki Montaronie, ale jest też o wiele silniejszy niż się zdaje. A to, co czujesz to zapach prawdziwego mężczyzny, który przykryje każdy odór zła, na jaki trafi, co nie, Boo?.
Viconia napisał/a:
-Mmm... wciąż robisz wrażenie Viconio, moja ty hebanoskóra kusicielko. Zdajesz sobie sprawę jak działasz na otoczenie, prawda?
-Oczywiście samcze, dzięki temu jalukul, mężczyźni tacy jak ty – myślący kroczem zamiast głową – stają się łatwiejsi w kontrolowaniu

-cała prawda o Imoen :P

monk

Podziękował 5 razy
Wysłany: 2016-04-22, 23:42   

próbuję jeszcze raz zainstalować ToBex

próbuje kilka razy kopiować jakis plik i nie daje rady, wyrzuca się
plik który podaje (prawdopodobnie źródło problemu) - bgmain.exe

Kliwer 

Podziękowania: 165/262
Wysłany: 2016-04-22, 23:48   

Pobierz pliczek z ostatniego posta w tym temacie:

http://athkatla.cob-bg.pl...p?p=68697#68697

i przed instalacją czegokolwiek na BG2 podmień swoje bgmain.exe na to pobrane. Może pójdzie.

Więcej szczegółów
Za tę wypowiedź podziękowali:
monk
monk

Podziękował 5 razy
Wysłany: 2016-04-23, 13:09   

nowy bgmain.exe nic nie zmienił

Installing TobEx...
Creating 1 directory
Copying 1 file ...
Copying 1 file ...
Copying 1 file ...
Copying 1 file ...
Copying 1 file ...
Copying 1 file ...
Copying 1 file ...
Copying 1 file ...
Creating 1 directory
Copying 1 file ...
Creating 1 directory
Copying 1 file ...
Copying and patching 1 file ...
FAILURE:
TobEx EXE patch: Target bytes don't match, aborting...
Stopping installation because of error.
ERROR: [bgmain.exe] -> [bgmain.exe] Patching Failed (COPY) (Failure("TobEx EXE p
atch: Target bytes don't match, aborting..."))

ERROR Installing [TobEx - Core], rolling back to previous state
Will uninstall 14 files for [TOBEX/TOBEX.TP2] component 100.
Uninstalled 14 files for [TOBEX/TOBEX.TP2] component 100.
ERROR: Failure("TobEx EXE patch: Target bytes don't match, aborting...")
PLEASE post the file SETUP-TOBEX.DEBUG to Ascension64 (http://www.shsforums.net
/forum/606-tobex/)
Using Language [English]

Install Component [TobEx - Core]?
[I]nstall, or [N]ot Install or [Q]uit?

Kliwer 

Wysłany: 2016-04-23, 14:44   

Po prawdzie to już nie wiem. Musi Ci pomóc ktoś, kto korzysta z wielopłytowego wydania.

Zawsze można sobie kupić Sagę, jest lepsza do zabawy z modami a kosztuje grosze. Ale to już zależy od tego jak Ci zależy :smile: Ja sam mam chyba ze trzy różne wydania BG1-2.

nowyU

Podziękowania: 20/226
Wysłany: 2016-04-23, 15:16   

Jak masz wielo-płytowe wydanie to po ToB musisz zainstalowac patch 26948 zanim zaczniesz cokolwiek modowac.

Więcej szczegółów
monk
monk

Podziękował 5 razy
Wysłany: 2016-04-23, 19:56   

sorry że jeszcze tu to męczę:

mógłbyś podać linka do patcha 26948?
nic nie wygooglałem...

Kliwer 

Wysłany: 2016-04-23, 20:09   

Np. tu:
http://www.gry-online.pl/S030.asp?ID=895

Więcej szczegółów
monk
Tuldor88 
Uczeń Gonda
Dziki kurczak zagłady

Podziękowania: 136/151
Wysłany: 2016-04-23, 21:23   

Szukajcie a znajdziecie.. i to nie gdzie indziej a na samym CoBie :P

http://baldur.cob-bg.pl/bg2-mody?pg=1,14
trzeci od góry :P
Może przytoczę twierdzenie Liberty'ego, które jakoś tak idzie: planujesz jakiś projekt, wyznacz sobie termin, pomnóż potrzebny czas przez 2 a i tak nie zdążysz.

Wybrane fragmenty banterów:
Edwin napisał/a:
-Phi! Porównywać mnie do jakiegoś podrzędnego nekromanty! (Stanowczo na zbyt wiele sobie pozwala, muszę pokazać mu gdzie jego miejsce.) Prawdopodobnie przemawia przez ciebie zwykła zazdrość. Wy, maluczcy macie tendencje do zawiści wobec tych, którzy was przerastają. Ja zaś czynię to nie tylko talentem ale i wzrostem, karzełku.
-*Posłał Edwinowi szeroki uśmiech przemawiając serdecznym tonem* Jeszcze raz nazwiesz mnie „karzełkiem” a utnę ci na dole coś niezwykle małego, co może jednak mimo wszystko być ci drogie. Gdy zaś chodzi o te dyrdymały o talencie... znów przypominasz mojego żałosnego, byłego towarzysza...
Minsc napisał/a:
-Niebywałe, że ten chomik jeszcze oddycha. Znajdując się nieco bliżej ciebie wielkoludzie na pewno zaniechałbym tej czynności, powiedz, uważasz że pranie onuc urąga twej męskości, czy po prostu lubisz informować wrogów zapaszkiem o tym, iż się do nich zbliżasz?
-Boo być może jest niewielki Montaronie, ale jest też o wiele silniejszy niż się zdaje. A to, co czujesz to zapach prawdziwego mężczyzny, który przykryje każdy odór zła, na jaki trafi, co nie, Boo?.
Viconia napisał/a:
-Mmm... wciąż robisz wrażenie Viconio, moja ty hebanoskóra kusicielko. Zdajesz sobie sprawę jak działasz na otoczenie, prawda?
-Oczywiście samcze, dzięki temu jalukul, mężczyźni tacy jak ty – myślący kroczem zamiast głową – stają się łatwiejsi w kontrolowaniu

-cała prawda o Imoen :P

Odpowiedz do tematu