Poprzedni temat «» Następny temat
Zajazd, karczma, tawerna, gospoda - w realiach D&D
Autor Wiadomość
Yaku

Wysłany: 2009-07-23, 16:04   Zajazd, karczma, tawerna, gospoda - w realiach D&D

Zajazd, karczma, tawerna, gospoda - czy są to synonimy lokalu czy może każde ma odrębne znaczenie? Zastanawiając się doszedłem do wniosku że podobnie jak to jest z piratem/korsarzem tak i tu mamy do czynienia z różnymi budowlami. Czym charakteryzuje się każda z nich? Jak sądzicie?

Wydaje mi się że:
Gospoda - oferuje głównie noclegi. Choć znajdzie się w niej również choćby lada przy której można zjeść coś gorącego;
Karczma - hulanki - na ogół nocne. Miejsce gdzie podaje się alkohol, a rzadko coś do żarcia;
Tawerna - ?
Zajazd - ? (niewielka gospoda znajdująca się poza miastem w której oferowany jest nocleg oraz posiłki ? Przy głównych traktach spotykane są tylko zajazdy? Sam już nie wiem. )

EDIT: Nie rozumiem, co to ma wspólnego z filozofią - przeniosłem tutaj...
Aha, tawerna jest zapożyczeniem z łacińskiego taberna (tak, źródłosłów ten sam co w tabernakulum;P), używanym w większosci Europy - od hiszpańskiego taberna po angielskie tavern - w pewnym i to nie tak znowu dawnym momencie weszło do języka polskiego będąc de facto odpowiednikiem Oberży, może Szynku

Moje Portrety do BG
Moje Portrety do IWD2
Ostatnio zmieniony przez morgan 2009-07-23, 17:20, w całości zmieniany 1 raz  
Podziękuj autorowi tego posta

kol 
Przyjaciel Klanu
Fantazmaty i miazmaty

Podziękowania: 60/46
Wysłany: 2009-07-23, 16:24   

http://www.sjp.pl/

Wpisz sobie hasła i porównaj.

Yaku napisał/a:
Gospoda - oferuje głównie noclegi. Choć znajdzie się w niej również choćby lada przy której można zjeść coś gorącego;

Jak dla mnie gospoda to noclegi i żarcie po równo.

Yaku

Wysłany: 2009-07-23, 16:31   

kol napisał/a:
http://www.sjp.pl/

Wpisz sobie hasła i porównaj.

Cytat:
gospoda - dopuszczalne w grach

forma podstawowa:
gospoda (MNm)

(brak znaczenia) :D

Poza zajadem dziwne wyjaśnienia ^^' Poza tym nie uwzględnili różnic.

Moje Portrety do BG
Moje Portrety do IWD2
Podziękuj autorowi tego posta

kol 
Przyjaciel Klanu
Fantazmaty i miazmaty

Podziękowania: 60/46
Wysłany: 2009-07-23, 16:34   

Jest jeszcze coś takiego jak oberża - był taki synonim na tamtej stronie.
I jeszcze traktiernia, to sobie sprawdź :P

Cytat:
Karczma - hulanki - na ogół nocne. Miejsce gdzie podaje się alkohol, a rzadko coś do żarcia;

Raczej nie, żarcie i alkohol po równo, jeśli idzie o ofertę zakładu. Lecz alkohol miał pewnie większe wzięcie ;]

Zed Nocear 
Uczeń Gonda
Laureat Konkursu Modderskiego

Podziękowania: 257/53
Wysłany: 2009-07-23, 17:29   

Gospoda, oberża, zajazd - oferują głównie noclegi, ale zazwyczaj także posiłki. Różnica między nimi chyba w lokalizacji. Gospoda głównie na wsi/miasteczkach, zajazd przy uczęszczanych szlakach dla podróżnych (coś ala dzisiejszy motel), oberża - nie wiem.

Karczma, tawerna, wyszynk to lokale rozrywkowe. Karczma na wsiach dla miejscowych, tawerna w miastach portowych, wyszynk oferuje głównie alkohole (coś ala pub?).

Takie moje odczucia, trzeba by sprawdzić gdzieś w fachowych źródłach.

Aiglon von Lupus 
Zasłużona

Wysłany: 2009-08-13, 16:13   

Gospoda - HOTEL gora trzy giwazdki. Pojawia sie raczej w malych miejscowosciach lub w gorszych dzielnicach miast. W przeciwienstwie do Karczmy zazwyczaj posiadała stajnię (karczma nie zawsze posiadała).
Karczma - Bardziej RESTAURACJA, ale tez z hotelem. Bardziej high level.
Tawerna - glownie wóda i koniecznie przy wodzie. Moze byc przy morzu, ale zdarza sie na rzekach. Pije sie tam wysokie procenty we wszelkich odmianach, ale można też coś zeżreć. Raczej bez noclegów, ale są wyjątki (bez noclegów bo każdy ma swój statek:P)
Zajazd - vide Motel (nocleg plus żarcie na trasie) - polozony poza granicami miejscowosci.

Odpowiedz do tematu