Temat analogiczny do [IwD2]Druzyna, tylko dotyczy ID...
Przedstawię wam moje drużyny do ID:
Za pierwszym razem (gra niedokończona bo zapomniałem zapisać save'ów - ze względu na format dysku); doszedłem nią twierdzy elfów (ta najbardziej na południu bodajże "Odcięta dłoń"):
1) Elf wojownik (łuki + oburęczne miecze)
2) Człowiek łowca (topory)
3) Człowiek paladyn (miecz + tarcza)
4) Krasnolud kapłan (proca + jakaś wekiera/młot/morgenstern)
5) Elf złodziej (łuk krótki)
6) Człowiek mistrz inwokacji
Za drugim razem gra przerwana z powodu błędu (doszedłem do ducha w Głębiach dorma i błąd nie do zlikwidowania :/):
1) Człowiek wojownik (miecze duże + tarcza)
2) Krasnolud wojownik (topory + tarcza)
3) Kobieta wojownik elf (łuki + miecze oburęczne)
4) Elf wojownik/złodziej (łuki + miecze lekkie)
5) Półelf łowca/kapłan (cep/młot + tarcza)
6) Elf mag czysty :|
No i wreszcie moja obecna gra którą zamierzam ukończyć raz na zawsze :
1) Człowiek wojownik (topory i młoty, głownie młoty + tarcza)
2) Niziołek wojownik/złodziej (lekkie miecze i sztylety + tarcza)
3) Elf wojowik/mag (łuki + kusze)
4) Półelf wojownik/druid (sejmitar + maczuga)
5) Człowiek nektormanta
- tą druzyną jestem dopiero w dolinie cieni, ale wydaje mi się że jest to jedno z lepszych zestawień postaci - przynajmniej na razie gra mi się nią super... polecam!
A jakie Wy macie drużyny ? - które klasy polceacie a których odradzacie ? Czy przydatni są wg Was paladyn i łowca ? Czy lepsi zamiast nich wojownicy ?
Ostatnio zmieniony przez morgan 2010-02-28, 16:50, w całości zmieniany 2 razy
Moja pierwsza drużyna (nie przeszedłem nią gry) to byli:
1. Człowiek wojownik
2. Elf łowca
3. Gnom wojownik/kapłan
4. Elf wojownik/złodziej
5. Człowiek bard
6. Elf mag (zwykły)
Druga drużyna (tą już gre przeszedłem) to:
1. Człowiek paladyn
2. Krasnolud wojownik/kapłan
3. Niziołek złodziej
4. Półefl bard
5. Elf mag
6. Człowiek nekromanta
A gdy ostatni raz przechodziłem gre, postanowiłem stworzyć naprawde wymiatający skład - jak się później okazało, drużyna ta jest jak najbardziej standartowa...:
1. Człowiek wojownik
2. Krasnolud wojownik
3. Elf wojownik
4. Półelf kapłan
5. Niziołek złodziej
6. Człowiek mag
Nie miałem tą drużyną absolutnie żadnych problemów... Ale nie polecam grania nią, gdyż jest za mało ciekawa...
Wysłany: 2005-07-02, 18:10
Im więcej postaci potrafi sprawnie posługiwać się łukiem, tym łatwiej się gra. Zatem warto wykorzystać dobrodziejstwo dwuklasowości i magowi dać najpierw trzy poziomy wojownika... Złodziejowi również (lub stworzyć wieloklasowca w/z).
O moich drużynach tu pisać nie będę, bo raczej nie były one znacząco odmienne od wcześniej przedstawionych przez Was.
Trójklasowcami grałem w IWD2 (głównie po to, by mi się nie marnowały artefakty barda), w ID1 wydają mi się zbyteczni.
A drużyna, jaką aktualnie gram ( IWD1+ dodatki), to:
- paladyn (czł.),
- woj (od broni obuchowej, która m.in. niszczy wspomniane gdzieś tutaj "kamienne utrapieńce" , krasnolud),
- woj (od łuków i broni siecznej, czł.),
- kapłan/mag (gnom),
- złodziej/mag (elf),
- mag (półelf).
Oceniam ją jako optymalną, kłopotów nie mam.
Właśnie zaczynam grę w IWD, a potem tym samym skłądem w IWD 2 :D. Moja dzielna drużyna, która pokona każde plugawe plugastwo na tej splugawionej plugastwem ziemi (zaraz po myslniku jest skrót, którego używam w grze):
Sparhawk von Fireston Aep Callaith - Sparhawk, tradycyjnie paladyn :D
Vealissitheannael - V. (:D), elf, czarodziej
Grimhhuaendeth Ciemny Młot - Młotek (:P), krasnolud, wojownik
Sael Enn - tak samo, druid, półelf
Delilah - tak samo, bardka, elfka
... (zapomniałem imienia, potemz mienie :P) - tak samo, niziołek, złodziej.
Im więcej postaci potrafi sprawnie posługiwać się łukiem, tym łatwiej się gra. Zatem warto wykorzystać dobrodziejstwo dwuklasowości i magowi dać najpierw trzy poziomy wojownika... Złodziejowi również (lub stworzyć wieloklasowca w/z).
Hélegorn ogólnie rzecz biorąc dobrze pisze, jeśli chodzi o klasy. łuki i inne bronie dystansowe są niezłe, ale nie na SF...
Wieloklasowcy i dwuklasowcy rządzą. Jednoklasowy złodziej jest właściwie zbędny w grze, podobnie inne klasy, warto grać wielo- i dwuklasowcami. Woj/mag i woj/kapłan będą lepsi od zwykłego woja. Do tego dochodzi oszczędzość mijsc i więcej PD do podziału między np. tylko 3-4 postacie.
Paladyn jest taki sobie – wojownik/kapłan (do tego krasnal) będzie zawsze lepszy.
Po co tworzyć jednoklasowego maga? Lepiej stworzyć woja i zdwuklasować o po np. 12 poziomie.
Wg mnie - druid to egzemlifikacja defensywnego stylu gry (cenionego przez strategów i odkrywcow "wartości", lekceważonego przez gmin).
@Kinski - inwencja graczy to juz dla Ciebie nie problem, a konsystencję architektury gier rozstrzygniesz po swojemu...Życzę jak najlepiej.. :) ...
Elf, Chaot. Neutr., Mag/Złodziej i z max do Int i Zr, trochę do kondycji.
Elf, Neutr. Dobry, Kapłan/Wojownik i max S, Kon,Mdr i troche Zr.
Dwoma takimi praktycznymi postaciami można ładnie pograć i jakby źle szło to dodać łowcę i wyjdzie dobra a przede wszystkim szybko awansująca 2,3 osobowa drużynka championów ;)
Ja prawie zawsze grałem drużyną: 3 zbrojnych, łotr, kapłan i mag. Standard, ale ci zbrojni to zawsze byli wojownik, łowca i paladyn, a nie tak jak u niektórych 3 wojów. Na początku byli to sami ludzie, a potem pozmieniałem rasy i miałem każdą w drużynie. Ostatnio zacząłem grać Wojownikiem/Magiem/Złodziejem i gra się nieźle, choć trochę ciężko.
Wiek: 37 Posty: 862 Podziękowano 2 razy Skąd: z brzydgoszczy
Wysłany: 2006-01-29, 16:37
Niby nie, ale tworzy się dzięki temu fajny klimat. Ja lubię grać neutralnymi magami, albo złymi wojami. Dużo jest kombinacji. Zależy jak wyobrażasz sobie swoją opowieść.
_________________ Odwaga jest miarą wartości człowieka.
---------------------------
Ex Balor BG1, Niedoszły Mroźny Dziad
Do nieba nie chodzę, bo jest mi nie po drodze teraz jestem tu,
Co ma być to będzie, niebo znajdę wszędzie, gdy zabraknie tchu...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum