Poprzedni temat «» Następny temat
Divine Divinity - opinie
Autor Wiadomość
Gawith 
Przyjaciel Klanu

Podziękowania: 28/28
Wysłany: 2009-05-15, 17:05   

Cytat:
cała gra jest niebywale wciągająca.

Nie przebywasz aby za dużo z niejakim Dzwonsonem? :P

Mi tam zawsze najbardziej podobał się początek, ta pierwsza wielka plansza, południe, to wielkie miasto a już zwłaszcza pustynia to już nie to...

Joneleth
Zasłużony

Podziękowania: 6/2
Wysłany: 2009-05-15, 18:22   

Vinci napisał/a:
Ja zazwyczaj właśnie dochodzę do wyprawy do tej cholernej twierdzy i tam kończę, bo nie chce mi się po niej łazić, końcówka jest straszna.

Ja grę przeszedłem raz i końcówke wsysłem bez jakiś większych oporów (oprócz tej przeklętej Josephiny). Jasne, kilka godzin mi to zajęło, ale specjalnie nie przeszkadzało. ;>
Vinci napisał/a:
na starym kompie, gra mi się zwyczajnie wieszała tam, nie wyrabiał gdy automatycznie zabierano jej wszystko.

To wina zbyt słabego kompa? Ja byłem święcie przekonany, że to bug. ;> W takim razie chyba odświeżę sobie Divine Divinity, to była jedna z rzeczy, która mnie odstraszała... Drugą jest bug, który spotkał mnie, gdy przeszedłem jakieś 70% gry - w momencie, gdy trzeba było ratować Zandalora ratować w kanałach miałem buga i nie mogłem przejść przez otwarte drzwi - konieczne było przechodzenie wszystkiego od nowa :/
Podziękuj autorowi tego posta

Vinci
Zasłużony

Podziękowania: 250/60
Wysłany: 2009-05-15, 18:59   

Joneleth napisał/a:
To wina zbyt słabego kompa? Ja byłem święcie przekonany, że to bug. ;> W takim razie chyba odświeżę sobie Divine Divinity, to była jedna z rzeczy, która mnie odstraszała...

A może na tym też bym tak miał...nie wiem, nie pamiętam czy na nowym grałem :P Ale trochę dziwne, żeby tego nie naprawili przez tyle czasu, jakiś patch czy coś, przecież każdy musiał tam pójść.

Joneleth napisał/a:
Ja grę przeszedłem raz i końcówke wsysłem bez jakiś większych oporów (oprócz tej przeklętej ****). Jasne, kilka godzin mi to zajęło, ale specjalnie nie przeszkadzało. ;>

Ale to jest nudne po prostu, brrr, błee i fuj. Tam się nic nie dzieje, tylko ciach ciach i ciach.

Jacek G.

Podziękowano 2 razy
Wysłany: 2009-05-15, 19:23   

Widze,ze tu sie ladna dyskusja toczy, a ja te gre mam od kilku lat i szczerze mowiac nawet nie zaczalem grac, chyba sprobuje i sie przekonam czy jest ciekawa czy nie, choc te Wasze opisy nie sa jakos super zachecajace;)

Zed Nocear 
Uczeń Gonda
Laureat Konkursu Modderskiego

Podziękowania: 257/53
Wysłany: 2009-05-15, 20:07   

Nie, gra jest naprawdę świetna do momentu przemiany bohatera, czyli przez jakieś 3/4 gry. Jest kilka świerzych pomysłów w stosunku do innych cRPG, np. przysłuchiwanie się pogawędkom elfów. Tylko końcówka to nudny H&S.

Należy do czołówki moich najlepszych gier cRPG. A na błąd z zabraniem przedmiotów był patch.

Jvegi 
Przyjaciel Klanu

Podziękowania: 39/38
Wysłany: 2012-10-11, 12:07   

Pay what you want na gogu. Czyli jedynkę można mieć za dolara. Za dwie już niestety 7.66, więc to pwyw jest dosyć umowne, no ale to promocja a nie jadłodajnia dla bezdomnych. Jedynkę kupię na pewno, miałem okazję pograć z godzinę i za takie pieniądze na pewno warto. Może nawet dam więcej niż 3 złote, taką mam klasę.

Kliwer 

Podziękowania: 165/262
Wysłany: 2013-11-21, 22:14   

Nie będę zakładał nowego tematu, bo mam tylko jedno pytanie.

Jest teraz w empiku za niecałe 7 dych antologia Divinity: DD, BD i D2. Myślicie, że warto to kupić? Nigdy nie grałem w żadną grę z serii. Poczytałem tu i tam. DD sieć porównuje do krzyżówki Diablo z BG. Kłopot w tym, że bardzo nie lubię Diablo. Ile w tej grze jest tego baldura? Z kolei D2 niektórzy zestawiają z Dragon Age (którego jestem dużym zwolennikiem). Prawda to czy łeż, mości panowie?

Pograłbym sobie w jakiegoś staromodnego RPG-a, nie wiem czy tutaj znajdę, czego poszukuję. Fallouty, BG, Arcanun, Torment- to już mam zagrane. Wiedźmina niedawno skończyłem, Dragon Age zaraz skończę drugi raz. Warto dać szansę DD (oczywiście przed powrotem do WoBG :lol: )?

torian 

Podziękowania: 39/16
Wysłany: 2013-11-21, 22:36   

W DD grałem dawno, według mnie było tam 90% Diablo i 10% BG. Nigdy nie ukończyłem bo zgubiłem jakiś kluczowy przedmiot a chyba zbliżałem się już do końca i nie chciało mi się zaczynać od początku.

W BD pograłem jakieś 2h. Zobaczyłem powtórkę z rozrywki.

D2 nie ruszałem.

Zerknij lepiej na Jade Empire i KOTOR 1&2.
Steam

Nobanion
[Usunięty]

Wysłany: 2013-11-21, 23:04   

Cytat:
Kliwer
Warto kupić, bo świat DD jest cały czas rozwijany, wyszła niedawno strategia zmiksowana z innymi rodzajami... nawiązująca do zdarzeń sprzed DD, a sam czekam na Divinity: Grzech Pierworodny, Divinity: Original Sin...Co do
Cytat:
Jade Empire i KOTOR 1&2
jak najbardziej by zakupić, o ile nie grałeś :sweet:

Kliwer 

Podziękowania: 165/262
Wysłany: 2013-11-21, 23:15   

W KOTORy grałem, wrócę jeszcze do nich, jak mnie najdzie na SW. Może jak nowy film wejdzie. Choć szczerze powiem, że z gier z tego uniwersum to najbardziej mi JN:Outcast najbardziej się podobał.

JE raczej nie ruszę, bo jestem z tych, co nie mogą wczuć się w klimat kitajecko-mangowaty (nie żebym ział do niego nienawiścią- po prostu mnie to nie kręci).

Jakbyście mogli o tych grach (zwłaszcza DD i D2) jeszcze jakieś szczegóły podać. Mało jest w sumie o nich w necie- nie są zbyt popularne. To co prawda nic nie znaczy- o Arcanum też jest niewiele- ale trudno sobie opinię wyrobić.

Vinci
Zasłużony

Wysłany: 2013-11-22, 18:04   

Ja na Twoim miejscu zdecydowanie pokusiłbym się o DD, gierka jest świetna, z humorem. Na pewno nie ma w niej 90% diablo, bo questów jest bardzo dużo, najróżniejszych. Nie zapominajmy, że w BG też jest sporo z H&S. Kilka dni z życia poszło na DD i ostatnio nawet się zastanawiałem, czy znowu sobie nie zainstalować. W pozostałe części nie grałem.

Gawith 
Przyjaciel Klanu

Podziękowania: 28/28
Wysłany: 2013-11-24, 16:25   

Podobnie jak Vince grałem tylko w jedynkę. Gra jest znakomita, posiada świetną fabułę, gęsty, nieco mroczny klimat i bardzo rozbudowany, spójny świat. Grzech śmiertelny nie zagrać! Mechanika i przebieg walki faktycznie blizsze Diablo, ale całość ma serduszko po stronie rasowego cRPG.

Końcówka może nieco nużąca i hmm, prostsza, ale uwierz, ze warto :)

Vinci
Zasłużony

Wysłany: 2013-11-30, 09:31   

Na steamie można kupić właśnie Divinity Anthology za 5 eurasów, w skład której wchodzą:
-Divine Divinity
-Beyond Divinity
-Divinity II: Developer's Cut

Ja się skusiłem, więc wygląda na to, że przez najbliższe święta nadrobię zaległości z serią :P

darrion
Przyjaciel Klanu

Podziękowania: 6/5
Wysłany: 2013-11-30, 20:50   

miałem kiedyś dość długie podejście do gry, ale jej nie skończyłem. Ostatnio między innymi dzięki Wam i filmikom na YT, zapragnąłem zagrać jeszcze raz. Odpaliłem ją dzisiaj, wybrałem piękną łotrzycę pochodziłem trochę po wiosce, pogadałem, poczytałem i nagle jeb... wywaliło mnie do pulpitu. Od razu mnie zniechęciło ; P może przez święta się za to zabiorę, bo wrażenie po tych kilku latach przerwy od gry były jak najbardziej pozytywne.

Cecylio 

Podziękowania: 11/41
Wysłany: 2016-08-20, 21:44   

Odpaliłem z ciekawości, bo kurzyło się na GOG-owej półce. O ile dałbym szansę, posiedział dłużej, tak gra sprawia pewne problemy. Doświadczam strasznych lagów, a poza tym musiałbym chyba grać z lupą (lub dostać garba), bo te małe literki, małe ikonki i ogólnie mały interfejs, strasznie odrzucają. Znalazłem jedynie "moda" na powiększenie czcionki, co dało mizerny efekt, bo cały interfejs nadal jest malutki. Szkoda!

EDIT: Jednak doprowadziłem ją do stanu grywalności. Hej, przygoda, przygoda!

Odpowiedz do tematu