Wysłany: 2005-04-17, 23:24 Porównanie gier z sagi Lodowego Wichru
No właśnie, czy jesteście bardziej urzeczeni rozwiązaniami z pierwszej części gry, czy moze mechanika i wygląd kontynuacji bardziej zachęcają was do grania? IWD ma już swoje lata, jednakże wydano do niego dwa ciekawe dodatki i ma interesujący klimacik dzielnej drużynki przedzierającej się przez hordy złych potworów w pościgu za niemniejszym złem gnębiącym krainy. A wszędzie dokoła śnieg skrzypi ...
IWD2 to już zaimplantowane 3. zasady D&D, a więc drowy, atuty, style walk itp. Historia też zła nie jest . I wciąż śnieg wdzięcznie skrzypi pod butami poszukiwaczy ścigających (w tym wypadku) legion Chimery...
Ale wiadomo, każdy ma inny gust i preferencje ;)
Ostatnio zmieniony przez Vinci 2009-03-02, 03:05, w całości zmieniany 1 raz
Trudno powiedzieć... Z jednej strony, jedynka ma IMO lepszy klimat i bardziej mi się podobał wygląd lokacji (Lodowiec Ząv Wielkiego Gada to po prostu poezja, tak samo jak Posępny Mróz). Z drugiej - dwójka jest zdecydowanie dłuższa i trudniejsza (choć też zbyt trudna nie jest :P) i system ma lepszy. Osobiście obie części lubie, a to w którą gram zależy od humoru :). No i od tego, czy nie przechodze Baldurka :D.
Danielas Gość
Wysłany: 2006-02-09, 14:34
dla mnie też IWD 1 jest lepsza choć IWD 2 wnosi duzo nowych możliwości poprze talenty oraz ma nietuzinkowe zagadki to jednak w porównaniu do IWD 1 traci na klimacie....
Ja i tak wole IWD 1 nie ma co , IWD 2 jest do bani , dla mnie jest beznadziejne , nie potrzebnie ją tak udoskonalili , gdyby tego nie zrobili to może bym zmienił zdanie , ale zmienie bo nic nie zmienili .
Wysłany: 2006-02-21, 15:12
Blade, zanim wyślesz posta, przeczytaj go kilka razy. Z góry dziękuję.
IWD jest niestety śmiertelnie nudny. Fabuła nędzna, muzyka beznadziejna, walki łatwiejsze niż w dwójce. No i 2ed, którą toleruję tylko w BG1 i PT.
IWD2 z kolei jest grą (przynajmniej w porównaniu z poprzedniczką) udaną. Pełno walki z hołotą, fabuła mało ambitna, a mimo to wciągało. Jest też 3ed, którą stawiam znacznie wyzej nad drugą.
uhh rzeczywiście gdyby IWD1 miała ulepszony system z IWD2 to gra była by niewiele gorsza od BG bo klimat ma nieprzeciętny który może jedynie równac się z BG1 jak to ktoś słusznie zauważył. Druga częśc sagi też nie jest najgorsza, ale jest zrobiona na siłę i bez klimatu, ale od czasu do czasu lubie powrócic do dwójki, natomiast z IWD1 szans nie ma, poza tym IWD było pierwszym RPG w jaki grałem więc sentyment jest...i to duży :)
Ja jednak wolę IWD2. Nie będę wypisywał cech wymienionych wyżej przez was. Dodam tylko, że na korzyść IWD2 przeważyło w mojej opinii większe możliwości urozmaicenia drużyny. Ja po kilku razach w IWD nie wiedziałem za bardzo co wymyślić a w drugiej części dzięki podrasom i swobodnej możliwości wieloklasowania jaką daje D&D 3ed można bardziej pokombinować z drużyną. Każda nowa drużyna może się znacznie różnić od poprzedniej co odświeża i uatrakcyjnia rozgrywkę.
Wiek: 37 Posty: 862 Podziękowano 2 razy Skąd: z brzydgoszczy
Wysłany: 2007-06-04, 17:37
Analundo
Cytat:
Ja jednak wolę IWD2. Nie będę wypisywał cech wymienionych wyżej przez was. Dodam tylko, że na korzyść IWD2 przeważyło w mojej opinii większe możliwości urozmaicenia drużyny. Ja po kilku razach w IWD nie wiedziałem za bardzo co wymyślić a w drugiej części dzięki podrasom i swobodnej możliwości wieloklasowania jaką daje D&D 3ed można bardziej pokombinować z drużyną. Każda nowa drużyna może się znacznie różnić od poprzedniej co odświeża i uatrakcyjnia rozgrywkę.
Ja tak samo jak Analundo wolę ID2. W tej grze nie patrzę na fabułę, poprostu 3 edycja D&D przydałaby się nawet BG.
_________________ Odwaga jest miarą wartości człowieka.
---------------------------
Ex Balor BG1, Niedoszły Mroźny Dziad
Do nieba nie chodzę, bo jest mi nie po drodze teraz jestem tu,
Co ma być to będzie, niebo znajdę wszędzie, gdy zabraknie tchu...
Głos oddałem na pierwszą część tej kultowej gry. Jest to początek tej serii, dużo lepsza fabuła i mniejsza liniowość. Jeśli chodzi o grafikę i system gry to niestety jest w tyle, ale jednak ma w sobie to coś, co przyciąga mnie do niego kolejny raz z rzędu.
Ewidentnie IWD1. IWD2 nudne, liniowe, do tego las z entami - kto to wymyslil? Az kupilem gazete z solucja, zeby to przejsc ;/
To chyba jedyna rzecz ktora wbila mi sie w pamiec z IWD2. A, jeszcze jakis dziwny lodowy zamek. Ogolem nieciekawe wspomnienia ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum