Alduwiel
Wysłany: 2025-11-06, 18:23 Błąd uniemożliwiający wejście w zapisy z grą
Witam
Mam problem z BG1 EE na steam. Nabiłem juz setki godzin na licznik w tej grze i dziś rano stała się tragedia - za każdym razem jak kliknę w ikonę wczytaj grę wywala mnie do pulpitu, a gra się wyłącza.
Zapisy gry są na dysku bo idzie wejść w zapisz grę i tam widac wszystkie zapisy. Oczywiście grę można zapisać bez problemu, kłopot jest tylko jak próbuję wczytać zapis. Dosłownie nie da się wejść w zapisy, aby je choć zobaczyć - gra się wyłącza automatycznie (czasem trwa to z 30s, ale rzadko)
Zrobiłem reinstal gry i zero efektu :/ problem taki sam jak był tak jest
Edit: teraz mi się przypomniało ,ze jakieś 6 lat temu miałem inny błąd tez w bg1EE ze steam na starym kompie (nazwijmy go komputer nr2). Tam po 100 godzinach gry nagle gra się przestała odpalać i tak samo nic nie pomagało. Wduszenie ikony z grą skutkowało tym ,ze nic się nie działo. Widać było ,ze komp starał się odpalić grę, ale po 3s odpuszczał. Poszedłem sprawdzić czy dalej ma ten problem i faktycznie dalej gry nie idzie włączyć. Czyli format dysku trzeba przetestować? matko boska za jakie grzechy?
Edit 2 na szczęście mam trzeciego kompa w chacie na którym BG1EE działał w 100%. Postanowiłem przenieść savy i tam grać. Po zamianie zapisów okazało się ,ze problem pojawił się i na trzecim kompie co dało mi do zrozumienia ,ze to któryś zapis musiał się rozsypać i robi błąd.
Przywróciłem stare zapisy z tego trzeciego kompa (wszystko zaczęło znowu działać jak trzeba) i po jednym zapisie dokładałem mu z zepsutego katalogu + robiłem test. Wszystko działało, więc po przegraniu kilku najważniejszych zapisów i owocnym teście końcowym podziękowałem na kolanach Jezusowi z Nazaretu i ruszyłem z przenośnym dyskiem do góry gdzie na kompie nr1 wykasowałem stary katalog z zapisami co robił błąd i wgrałem mu ten naprawiony. Gra zadziałała jak trzeba.
Ogłaszam więc, że operacja zakończyła się sukcesem, i na pierwszym kompie i na trzecim BG1EE działa, odczytuje zapisy.
Komputer nr2 dalej nie odpala bg1EE ,ale może i tu savy są winne - jutro obadam tę drogę :) bo chwilowo nie mam czasu - gram!
Pozdro :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum