Wysłany: 2024-12-10, 16:58 Problem z wyswietlaniem gry na Win11
Witam.
Mam stara instalacje WoBG, ktora przeszla przez dwie zmiany systemu i sprzetu, ale nie odpalalem gry od ostatniej zmiany, kiedy to przesiadlem sie na AMD i win11. Gra nadal sie odpala, dala sie normalnie upaczowac do wersji 1.89, ale jest problem z wyswietlaniem. Ekran mruga, kursor zostawia slady, wyglada to jak jakis problem z odswiezaniem. Widac to najbardziej na ui, w menu albo na ekranie ekwipunku, postacie czy tla nie maja tego problemu. Co ciekawe, jak odpalilem stara instalacje BG1, te przygotowana na potrzeby WoBG, to wszystko jest ok, nie ma problemow. Probowalem wklejac ie-ddrawfix i cnc-ddraw to folderu z instalacja, ale nic to nie dalo. Czy ktos mial podobny problem i udalo mu sie moze go rozwiazac?
Problemy pojawiły się po zainstalowaniu Win 11 24H2, czyli niedawno temu.
Dodatkowe kłopoty mogą mieć posiadacze grafy od Nvidia (w moim przypadku RTX 4.xx).
Miałem te problemy i wiele innych. Zwykle pomaga użycie programu DxWnd do odpalenia. Na screenach wrzucam ustawienia (1 i 2), których obecnie używam. Te ustawienia na screenach 1 i 2 są dla ekranu 4k ze skalowaniem 150% i rozdzielczości gry 1080p. Zwykle dla każdej rozdzielczości ekranu, gry i skalowania trzeba to niestety oddzielnie poustawiać. Gdyby to nie pomogło to pamiętam, że na mruganie, którymś razem pomogła mi zmiana high dpi scalling override we właściwościach pliku bgmain.exe (screen 3).
U mnie po aktualizacji Widowsa do 24H2 WoBG wyświetlał się "przesunięty" w lewy górny róg. Otworzyłem jakieś właściwości PPM na skrócie, tam w zakładce Zgodność zaznaczyłem Wyłącz optymalizacje pełnoekranowe i wszystko wróciło do normy.
Wciąż nie mogę prawidłowo wyświetlić WoBG w rozdzielczości innej niż natywna ekranu
@Lightening - Zadziałało, chociaż nie w pełni. Wyświetlanie dla trybu pełnoekranowego bez poprawy, ale da się odpalić w oknie, i przysłonić tło pulpitu. Nie jest idealnie, ale da się grać. Dzięki za pomoc:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum