Poprzedni temat «» Następny temat
Brat Cadderlius - skąd ta zmiana imienia?
Autor Wiadomość
Roberciiik 
Czciciel Azutha

Podziękowania: 27/10
Wysłany: 2024-10-15, 22:20   Brat Cadderlius - skąd ta zmiana imienia?

Cześć,

jak w temacie. Czy ktokolwiek z jeszcze żyjących użytkowników tego forum wie może, dlaczego zaproponowano zmianę imienia Cadderly (ten spotkany np. w Candlekeep) na Brat Cadderlius?

Z wykazu zmian w tłumaczeniu do Region of Terror można przeczytać:
morgan napisał/a:
EDIT III (27.08.2015): Nowa wersja z całkowicie zmienionymi wpisami w dzienniku itp. zmianami. Dodałem także podmianę dwu plików zaklęć oraz jednego cre, bowiem miały wpisany string z BG I, który kłócił się bądź to z tymi z BG II, bądź z koncepcją w modzie.

W jaki sposób Cadderly, który jest przyjacielem Drizzta i kapłanem we Wzlatującej Duszy, nagle został przemianowany na Brata Cadderliusa, bo kłócił się z koncepcją w modzie? Rozumiem, że wszyscy pozostali kapłani nazywają się z końcówką "us" czy podobnie, ale w tym przypadku uważam, że ta zmiana jest na niekorzyść.

PS. Nie czytałem książek o Drizzcie, jeśli tam w polskim tłumaczeniu przetłumaczono Cadderly'iego na Cadderliusa to ok, ale wtedy należy tę samą zmianę zaproponować jako poprawkę do tekstu w grze.
Podziękuj autorowi tego posta

Ril 
Aurylita

Podziękowania: 69/65
Wysłany: 2024-10-16, 08:43   Re: Brat Cadderlius - skąd ta zmiana imienia?

Roberciiik napisał/a:
PS. Nie czytałem książek o Drizzcie, jeśli tam w polskim tłumaczeniu przetłumaczono Cadderly'iego na Cadderliusa to ok, ale wtedy należy tę samą zmianę zaproponować jako poprawkę do tekstu w grze.

Też nie czytałem, ale raczej w książkach imienia nie zmieniono, bo jest przecież wydany po polsku cykl Pięcioksiąg Cadderly'ego.

Ril 
Aurylita

Podziękowania: 69/65
Wysłany: 2024-10-17, 11:06   

Jest taka tradycja, że osoby konsekrowane przyjmują sobie nowe imiona, na znak że skończyło się ich dotychczasowe życie. Stąd te wszystkie siostry Hiacynty, Gaudecje, Konsolaty. Może tu do czegoś takiego chciano nawiązać.
(Chciałem edytować górny post, ale nie mogę, nie wiem czemu).

Odpowiedz do tematu