Frakcja wynika z wartości cech, które wybierzesz. Określa przynależność przywódcy, jak i pomaga w obraniu ścieżki kariery. Twojego bohatera określa zatem to, jakie ma ukierunkowania i z jakimi predyspozycjami się urodził.
Do rozdania ma się 60 punktów cech. Jedna cecha musi choćby punktem przewyższać inne, wyjątek stanowi zrównanie wszystkich cech. Najwyższa wartość cechy określa frakcję, np.:
- Najwyższa rozwaga: Stara Rasa
- Najwyższy spryt: Lud Bystry
- Najwyższa gorliwość: Potomni
- Najwyższa władczość: Wojenni
- Najwyższa gracja: Lud Piękny
- Wszystkie cechy zrównane: Wyrodni
Następnie, po uzyskaniu drugiego poziomu, wyłania się wcześniej wspominana możliwość awansu na prawdziwą profesję (z adepta).
Przykładowo: Wybrałeś najwyższą grację, będąc adeptem Pięknego Ludu awansujesz zatem na Druida, Barda lub Filida - w zależności od wyboru umiejętności.
P.S. nie chcę więcej wklejać o tym świecie tutaj. Zainteresowanych odsyłam do linku pod każdym postem. No i nigdy nie rozumiałem w Baldur's Gate kreatora postaci - że po wybraniu klasy są cechy, a nie na odwrót.
_________________ years ago i had an elven beauty, now i am closer to mordor
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum