Poprzedni temat «» Następny temat
Bugi w WoBG, Część II
Autor Wiadomość
dradiel 
Dziecię Bhaala
Jeździec Shaundakula

Posty: 1798
Podziękowania: 794/126
Wysłany: 2021-05-19, 20:22   

Nie mam pomysłu co może być przyczyną takiego zachowania u Ciebie. U mnie na chwilę obecną działa poprawnie.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
liner

Posty: 2
Podziękował 2 razy
Wysłany: 2021-08-09, 18:34   

Mam frustrujący problem przy grze jedną z postaci - mnichem konkretnie. Nie wiem co aktywowalo tego buga, ale po każdym wczytaniu stanu gry przepadają wcześniej zdobyte pkty doświadczenia ponad liczbę 2 950 000 czyli chyba domyślny limit z Cieni Amn. Co trochę pogram i nabije trochę expa i zasejwuje to po ponownym wczytaniu exp przepadl. Popatrzylem sejwa inną postacią to nie ma tam takiego problemu... po wczytaniu wszystko się zgadza z pkt dośw. Przez to nie mogę za bardzo już levelować tą zbugowaną postacią. Prosilbym o pomoc w tej sprawie. Zalączam sejwa zbugowanego mnicha.( Precyzując to ten ten reset pkt dośw do stanu 2 950 000 dotyczy calej drużyny, nie tylko glównej postaci)

940000042-Mnich.7z
Pobierz Plik ściągnięto 80 raz(y) 2,41 MB

  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
dradiel 
Dziecię Bhaala
Jeździec Shaundakula

Posty: 1798
Podziękowania: 794/126
Wysłany: 2021-08-14, 11:27   

Prawdopodobnie udało mi się namierzyć problem. Jeśli faktycznie to jest to co podejrzewam, to z naprawą trochę mi zejdzie i finalnie zostanie wypuszczony patch 1.89.

Edit:
po zainstalowaniu patcha 1.89 powinno już być w porządku.
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Więcej szczegółów
Za tę wypowiedź podziękowali:
liner
AlienStalker 

Posty: 184
Podziękowania: 3/11
Wysłany: 2021-08-21, 00:42   

Nie wiem czy to błąd, ale po aktualizacji TobEx sypie milionem takich komunikatów:
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
swiru44 


Wiek: 34
Posty: 13
Podziękował 1 razy
Skąd: Tillburg
Wysłany: 2021-08-21, 12:56   

AlienStalker napisał/a:
Nie wiem czy to błąd, ale po aktualizacji TobEx sypie milionem takich komunikatów:
Obrazek


Mam dokładnie to samo.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
dradiel 
Dziecię Bhaala
Jeździec Shaundakula

Posty: 1798
Podziękowania: 794/126
Wysłany: 2021-08-21, 13:49   

Nie jest to błąd.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Pioter 


Wiek: 39
Posty: 135
Podziękowania: 12/80
Skąd: Jakaś pustynia
Wysłany: 2022-02-08, 22:53   

Hej,

po przejściu obozu Bandytów i spotkaniu Najary w PPD nie pojawiła mi się spotkanie z Devenport-em. Jakiś pomysł? Czy ewentualnie można go przywołać kodem?

już wiem o co chodzi, zasugerowałem się solucją, że będzie po obozie bandytów spotkanie ..., sprawa rozwiązana


PS.
dogrzebałem się do skryptu:
IF
Global("CmNajaraHostile","GLOBAL",1) - mam wartość 1
GlobalGT("Chapter_WoBG","GLOBAL",5) - mam wartość 5 (edit - nie ten rozdział, davenport będzie dopiero po kopalni otulisko ...)
Global("CMaddDavenport","GLOBAL",0) - nie mam takiej zmiennej
THEN
RESPONSE #100
CreateCreature("CMSEC06",[1897.390],7) - to Davenport
CreateCreature("CMSEC25",[1974.502],6)
CreateCreature("CMSEC25",[2099.482],9)
CreateCreature("CMSEC25",[1847.514],1)
SetGlobal("CMaddDavenport","GLOBAL",1)
END

"CMaddDavenport" - nie wiem kiedy to się tworzy. Choć, jeśli dobrze rozumiem to jeśli zmienna global nie istnieje to jej odczyt ma wartość 0? Po prostu skrypt się nie ładuje? Na szybko z wcześniejszego zapisu dotarłem do tego momentu i jest to samo.

000000001-Quick-Save.7z
Pobierz Plik ściągnięto 32 raz(y) 631,26 KB

  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Rutger

Posty: 210
Podziękował 37 razy
Wysłany: 2022-03-22, 20:47   

Jestem tuż po wizycie w Zelaznym Tronie i przycisk Candlekeep na mapie jest nieaktywny, ktos wie o co tu chodzi i jak to naprawic? Gram w WoBG w wersji 1.88

Edit: Trzeba bylo pogadać ze Scarem ^^
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Rutger

Posty: 210
Podziękował 37 razy
Wysłany: 2022-06-08, 18:29   

Gram w WoBG, gdy pojawia się komunikat "przed wyruszeniem w drogę należy zebrać drużynę" nie słychać ani Fronczewskiego ani angielskiego lektora, jest sam napis... Da się jakoś dodać głos Fronczewskiego?
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Nitjsevni

Posty: 9
Podziękował 1 razy
Wysłany: 2022-07-11, 22:58   

Vecna Mod - laboratorium Spaczonych Runów
Jestem już pod koniec całego WOBG'a i zostało mi już bardzo niewiele questów do zrobienia w tym Vecna, zwiedziłem całe laboratoium, sfery stralne:
Zabiłem i smoka i 3 lisze, znalazłem mapę astralną ale teraz nie mogę jej nigdzie uruchomić (ani w SoA ani też w TOB).
Głównym problemem jest to że po zabiciu któregoś z tych gagadtków (lisze/smok) przestały mi działać teleporty do sfer astralnych.
Próba użycia sferodróży/pierścienia podróży astralnych kończy się wyświetleniem teleportu ale nie inicjalizuje się rozmowa z możliwością wyboru miejsca docelowego w sferach.
Z golemem numer 1 też już sobie pogadałem.

Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc bądź chociaż informację czy dużo straciłem w końcówce tego moda.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Gawain 

Posty: 72
Podziękowania: 1/61
Skąd: Kraków
Wysłany: 2022-07-22, 16:33   

Rutger. Plik wrzuć do override. Tak mi dawno temu polecił Dradiel i działa.

error01.7z
Pobierz Plik ściągnięto 22 raz(y) 98,47 KB

Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Więcej szczegółów
Za tę wypowiedź podziękowali:
Rutger
Rutger

Posty: 210
Podziękował 37 razy
Wysłany: 2022-07-28, 15:35   

Dzięki Gawain.
Teraz mam nieco inny problem, zapomniałem jaką literę trzeba użyć do CTRL żeby 1szotować npca nacisnąłem kilka razy ctrl b, pojawił się napis speed 1 2 i 3, wczytałem sejwa, i nie zresetowało się tylko dalej idzie w górę speed 4 5 6. Czy ja coś tu zepsułem? Wogóle o co chodzi z tym speedem, za co on odpowiada?

Edit: Restart gry zresetował ten cały speed, ale nadal chciałbym wiedzieć za co on odpowiada?
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
michau 

Wiek: 32
Posty: 65
Podziękowania: 2/13
Wysłany: 2024-06-24, 11:41   

BRP napisał/a:
Potwierdzam istnienie komunikatu o wersji 1.68 [WoBG]. Pojawia się on wtedy, gdy zaktualizujesz instalator, który jest właśnie w wersji 1.68, patchem w wersji 1.87 lub 1.88. Oba patche zawierają jakiś błąd, który nie do końca aktualizuje grę. Bywa, że aktualizacja kończy się niepowodzeniem i gra nie startuje.

W moim przypadku gra pokazuje komunikat o wersji 1.86, ponieważ w pierwszej kolejności wgrałem właśnie tego patcha. Jest to ostatni patch, który instaluje się poprawnie.
Instalacja kolejnego zestawu poprawek na wersję 1.86 może skończyć się dwojako:
- patch 1.87 zwykle psuje moją instalkę i dalsza gra jest utrudniona (znikają niektóre lokacje np. Południowy skraj i niektóre questy np.
nie można spotkać Ryberga CtB) lub w ogóle niemożliwa (wywala do pulpitu).
- patch 1.88 nie psuje gry, ale po instalacji nie zaobserwowałem żadnych zmian w rozgrywce. Oczywiście dalej pojawia się komunikat, że gram w wersję 1.86.


Czołem! Przeszedłem bez problemów BG1 i ID1, nie zwracając uwagi na komunikaty, że gram w wersję 1.68 i okazjonalny angielski (tak, nie jestem najostrzejszy w piórniku...) no i dotarłem do Athkatli gdzie pojawił się problem z brakiem nazwy lokacji na południu miasta i pustymi dialogami. I teraz powiedzcie proszę jak krowie na rowie (wiecie, nie najostrzejszy) co dalej? Grać ignorując brakujące questy? Robić reinstal wersji 1.68? Reinstal z patchem 1.86? Nie wiem z którą wersją moje poronione sejwy będą bardziej zgodne. :D
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Pioter 


Wiek: 39
Posty: 135
Podziękowania: 12/80
Skąd: Jakaś pustynia
Wysłany: 2024-06-25, 07:24   

@michau
pobierz ręcznie patacha, i jako admin, zainstaluj go. U mnie za każdym razem po 2 próbie jest ok (dwa razy wrzucane pliki i setup do folderu z grą). Potem cofnij się do momentu wejścia na Promenade i powinno być ok.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Więcej szczegółów
Za tę wypowiedź podziękowali:
michau
BRP 

Posty: 103
Podziękowania: 8/9
Wysłany: 2024-06-28, 21:13   

@michau
Ja nie miałem tyle szczęścia co kolega Pioter.
Sposób z wielokrotną instalacją patcha 1.89 na instalator w wersji 1.68 wypróbowałem w chwilę po jego opublikowaniu. Niestety w przypadku mojej instalacji ta metoda nigdy nie zadziałała poprawnie. Nie było czym się chwalić, stąd brak wpisów w temacie.

Osobiście gram na wersji 1.86 i już nie próbuję aktualizować gry.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group