Mam frustrujący problem przy grze jedną z postaci - mnichem konkretnie. Nie wiem co aktywowalo tego buga, ale po każdym wczytaniu stanu gry przepadają wcześniej zdobyte pkty doświadczenia ponad liczbę 2 950 000 czyli chyba domyślny limit z Cieni Amn. Co trochę pogram i nabije trochę expa i zasejwuje to po ponownym wczytaniu exp przepadl. Popatrzylem sejwa inną postacią to nie ma tam takiego problemu... po wczytaniu wszystko się zgadza z pkt dośw. Przez to nie mogę za bardzo już levelować tą zbugowaną postacią. Prosilbym o pomoc w tej sprawie. Zalączam sejwa zbugowanego mnicha.( Precyzując to ten ten reset pkt dośw do stanu 2 950 000 dotyczy calej drużyny, nie tylko glównej postaci)
Prawdopodobnie udało mi się namierzyć problem. Jeśli faktycznie to jest to co podejrzewam, to z naprawą trochę mi zejdzie i finalnie zostanie wypuszczony patch 1.89.
Edit:
po zainstalowaniu patcha 1.89 powinno już być w porządku.
po przejściu obozu Bandytów i spotkaniu Najary w PPD nie pojawiła mi się spotkanie z Devenport-em. Jakiś pomysł? Czy ewentualnie można go przywołać kodem?
już wiem o co chodzi, zasugerowałem się solucją, że będzie po obozie bandytów spotkanie ..., sprawa rozwiązana
PS.
dogrzebałem się do skryptu:
IF
Global("CmNajaraHostile","GLOBAL",1) - mam wartość 1
GlobalGT("Chapter_WoBG","GLOBAL",5) - mam wartość 5 (edit - nie ten rozdział, davenport będzie dopiero po kopalni otulisko ...)
Global("CMaddDavenport","GLOBAL",0) - nie mam takiej zmiennej
THEN
RESPONSE #100
CreateCreature("CMSEC06",[1897.390],7) - to Davenport
CreateCreature("CMSEC25",[1974.502],6)
CreateCreature("CMSEC25",[2099.482],9)
CreateCreature("CMSEC25",[1847.514],1)
SetGlobal("CMaddDavenport","GLOBAL",1)
END
"CMaddDavenport" - nie wiem kiedy to się tworzy. Choć, jeśli dobrze rozumiem to jeśli zmienna global nie istnieje to jej odczyt ma wartość 0? Po prostu skrypt się nie ładuje? Na szybko z wcześniejszego zapisu dotarłem do tego momentu i jest to samo.
Jestem tuż po wizycie w Zelaznym Tronie i przycisk Candlekeep na mapie jest nieaktywny, ktos wie o co tu chodzi i jak to naprawic? Gram w WoBG w wersji 1.88
Gram w WoBG, gdy pojawia się komunikat "przed wyruszeniem w drogę należy zebrać drużynę" nie słychać ani Fronczewskiego ani angielskiego lektora, jest sam napis... Da się jakoś dodać głos Fronczewskiego?
Vecna Mod - laboratorium Spaczonych Runów
Jestem już pod koniec całego WOBG'a i zostało mi już bardzo niewiele questów do zrobienia w tym Vecna, zwiedziłem całe laboratoium, sfery stralne:
Zabiłem i smoka i 3 lisze, znalazłem mapę astralną ale teraz nie mogę jej nigdzie uruchomić (ani w SoA ani też w TOB).
Głównym problemem jest to że po zabiciu któregoś z tych gagadtków (lisze/smok) przestały mi działać teleporty do sfer astralnych.
Próba użycia sferodróży/pierścienia podróży astralnych kończy się wyświetleniem teleportu ale nie inicjalizuje się rozmowa z możliwością wyboru miejsca docelowego w sferach.
Z golemem numer 1 też już sobie pogadałem.
Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc bądź chociaż informację czy dużo straciłem w końcówce tego moda.
Dzięki Gawain.
Teraz mam nieco inny problem, zapomniałem jaką literę trzeba użyć do CTRL żeby 1szotować npca nacisnąłem kilka razy ctrl b, pojawił się napis speed 1 2 i 3, wczytałem sejwa, i nie zresetowało się tylko dalej idzie w górę speed 4 5 6. Czy ja coś tu zepsułem? Wogóle o co chodzi z tym speedem, za co on odpowiada?
Edit: Restart gry zresetował ten cały speed, ale nadal chciałbym wiedzieć za co on odpowiada?
Potwierdzam istnienie komunikatu o wersji 1.68 [WoBG]. Pojawia się on wtedy, gdy zaktualizujesz instalator, który jest właśnie w wersji 1.68, patchem w wersji 1.87 lub 1.88. Oba patche zawierają jakiś błąd, który nie do końca aktualizuje grę. Bywa, że aktualizacja kończy się niepowodzeniem i gra nie startuje.
W moim przypadku gra pokazuje komunikat o wersji 1.86, ponieważ w pierwszej kolejności wgrałem właśnie tego patcha. Jest to ostatni patch, który instaluje się poprawnie.
Instalacja kolejnego zestawu poprawek na wersję 1.86 może skończyć się dwojako:
- patch 1.87 zwykle psuje moją instalkę i dalsza gra jest utrudniona (znikają niektóre lokacje np. Południowy skraj i niektóre questy np.
nie można spotkać Ryberga CtB) lub w ogóle niemożliwa (wywala do pulpitu).
- patch 1.88 nie psuje gry, ale po instalacji nie zaobserwowałem żadnych zmian w rozgrywce. Oczywiście dalej pojawia się komunikat, że gram w wersję 1.86.
Czołem! Przeszedłem bez problemów BG1 i ID1, nie zwracając uwagi na komunikaty, że gram w wersję 1.68 i okazjonalny angielski (tak, nie jestem najostrzejszy w piórniku...) no i dotarłem do Athkatli gdzie pojawił się problem z brakiem nazwy lokacji na południu miasta i pustymi dialogami. I teraz powiedzcie proszę jak krowie na rowie (wiecie, nie najostrzejszy) co dalej? Grać ignorując brakujące questy? Robić reinstal wersji 1.68? Reinstal z patchem 1.86? Nie wiem z którą wersją moje poronione sejwy będą bardziej zgodne. :D
@michau
pobierz ręcznie patacha, i jako admin, zainstaluj go. U mnie za każdym razem po 2 próbie jest ok (dwa razy wrzucane pliki i setup do folderu z grą). Potem cofnij się do momentu wejścia na Promenade i powinno być ok.
@michau
Ja nie miałem tyle szczęścia co kolega Pioter.
Sposób z wielokrotną instalacją patcha 1.89 na instalator w wersji 1.68 wypróbowałem w chwilę po jego opublikowaniu. Niestety w przypadku mojej instalacji ta metoda nigdy nie zadziałała poprawnie. Nie było czym się chwalić, stąd brak wpisów w temacie.
Osobiście gram na wersji 1.86 i już nie próbuję aktualizować gry.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum