Poprzedni temat «» Następny temat
Problemy z instalacją
Autor Wiadomość
dradiel 
Dziecię Bhaala
Jeździec Shaundakula

Posty: 1798
Podziękowania: 794/126
Wysłany: 2022-06-16, 18:15   

Mnie to wygląda, jakby nie zaktualizował się z jakiegoś powodu plik chitin.key, sprawdź czy na pewno to ta sama wersja pliku, co w patchu 1.89. Podmianę plików na nowszą wersję blokują zwykle antywirusy.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Nitjsevni

Posty: 9
Podziękował 1 razy
Wysłany: 2022-06-20, 20:51   

Wersja ta sama, nawet ręcznie nadpisałem (tą wersją pliku z patcha).
Błąd nadal występuje - menu startowe się pojawia ale wywala się zaraz po kliknięciu w "Uruchomienie gry".

Edit: nie obyło się bez ponownej instalacji BG+BG2+IWD+IWD2+WOBG

Edit2: teraz mam problem bo większość modów nie jest spolszczona i niektórzy NPC także mówią po angielsku
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Haersky

Wiek: 39
Posty: 2
Podziękował 1 razy
Wysłany: 2023-02-23, 11:40   

Witam. Dotarłem do BG II i pod dzielnicą cmentarną mam dostępną lokację której nazwy nie widać (prawy dolny róg Athkatli). Mogę tam iść, natomiast w miejsce gdzie po najechaniu kursorem powinien wyświetlać się opis np. nazwy postaci NPC, nie ma nic. Przy próbie rozmowy z każdym z NPC wyskakuje okno rozmowy ale kompletnie puste- brak wariantów do wyboru, brak kafelka kończącego rozmowę. Co ciekawe mogę losowo klikać w klawiaturę numeryczną i doprowadzić dialog w domyśle do końca. W przypadku kupców widać przedmioty ale posiadają one puste karty opisowe. Zastanawiam się czy ktoś miał podobny problem ?
_________________
Boo
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Pioter 


Wiek: 39
Posty: 134
Podziękowania: 11/80
Skąd: Jakaś pustynia
Wysłany: 2023-02-23, 23:28   

@Haersky

Miałem podobnie, gdzieś w którymś wątku jest o tym wpis. O ile dobrze pamiętam to gra się źle zaktualizowała. Musisz pobrać ręcznie patcha i jako admin go zainstalować - poprawnie załadowany patch spowoduje (kojarzę, że parę razy go instalowałem), że ta lokacja będzie nazywać się południowy skraj albo jakoś w tym stylu.

Dla bezpieczeństwa pamiętam, że wczytałem save zaraz po skończeniu IWD w lochach wiadomo kogo.

W katalogu głównym masz plik wobg.vr1, Zmiana wartości z 189 na 188 powinna uruchomić automatyczną aktualizację, ale kojarzę, że był okres, że to niedziałało.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Więcej szczegółów
Za tę wypowiedź podziękowali:
Haersky
Haersky

Wiek: 39
Posty: 2
Podziękował 1 razy
Wysłany: 2023-02-24, 14:35   

Doskonale ! Co prawda miałem patcha 1.89, ale zainstalowanego bez trybu administratora. Po przeinstalowaniu zgodnie z wytycznymi problem zniknął. Działa z bieżącym savem. Z plikami nic nie robiłem.
Bardzo dziękuję za pomoc.
_________________
Boo
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Idris

Posty: 1
Wysłany: 2023-03-01, 21:05   

Witam,
Mam problem, po instalacji która przebiegła bez żadnych wyskakujących błędów (oprócz informacji o tym że serwer jest niedostępny) niestety nie mogę odpalić gry. Ikona na pulpicie reaguje otwarciem na chwile czarnego okienka konsoli po czym znika bez dalszych efektów. Odpalenie gry z pliku BGmain z katalogu z grą odpala WOBG, ale w małym oknie w prawym dolnym rogu ekranu (reszta ekranu jest czarna) i na dodatek cały czas wszystko miga a kursor się powiela i zacina. Rzeczy znalezione na tym forum które zrobiłem to :
- pobranie i zainstalowanie patcha plus podmiana ikony wobg z folderu "!" z plików patcha
- instalacja visual c++ 2010 (nowsze tez mam wszystkie)
Ktoś ma jakiś pomysł ?
Edit :
Po wyłączeniu "Używaj sprzętowego 3D" i zmianie rozdzielczości coś drgnęło, gra odpala się z BGmain, ale wciąż kursor znika a sama rozgrywka cały czas się zacina i jest to niegrywalne, a dodam jeszcze że grałem niedawno w czyste BG:EE + SOD i BG2:EE gdzie z modów było tylko EET i jakiś jeden zmieniacz zasad i wszystko działało idealnie
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
memory 
Gwiazda Mystry


Wiek: 49
Posty: 905
Podziękowania: 239/201
Skąd: Garwolin
Wysłany: 2023-03-02, 08:49   

Jesteś w stanie otworzyć opcje grafiki w grze? Być może zaznaczenie którejś z nich pomoże.
Jeśli przypadkiem grasz na laptopie z dwiema kartami graficznymi, to warto sprawdzić, czy ta druga akurat nie okaże się lepsza.
Gra powinna być zainstalowana w jakimś "neutralnym" folderze. Absolutnie nie Program Files.
Instalowanie i uruchamianie jako Administrator.
Można też próbować rozwiązywać problemy ze zgodnością (PPM na skrócie do WoBG).
_________________
Slainte mhath!
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
xlevel


Posty: 54
Podziękowania: 8/2
Wysłany: 2023-03-12, 20:50   

Idris napisał/a:

Edit :
Po wyłączeniu "Używaj sprzętowego 3D" i zmianie rozdzielczości coś drgnęło, gra odpala się z BGmain, ale wciąż kursor znika a sama rozgrywka cały czas się zacina i jest to niegrywalne, a dodam jeszcze że grałem niedawno w czyste BG:EE + SOD i BG2:EE gdzie z modów było tylko EET i jakiś jeden zmieniacz zasad i wszystko działało idealnie


Hm, tu na forum jest temat w którym wspomniano o przesunięciu gry w złe miejsce, mianowicie:

"Problem przesunięcia ekranu gry wynika z włączonego skalowania 125%. Domyślne skalowanie windowsa 10 nie radzi sobie ze starymi aplikacjami takimi jak Baldur's Gate 2. Rozwiązaniem jest przywrócenie skalowania z windows 8.1. Dodatkowym plusem jest usunięcie rozmycia z menu konfiguracji WoBG." -> https://athkatla.cob-bg.pl/viewtopic.php?t=7807

Mógłbyś napisać jaki system i chociaż jaka karta grafiki? Zintegrowana, stara nowa itd. ;).

Miałem sam podobny problem, że gra mi startowała w prawym dolnym, coś nie tak było z widescreen modem. Po reinstalacji zaskoczyło w 100%.
_________________
Jedną nogą w grobie, a drugą w enhanced edition.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
xlevel


Posty: 54
Podziękowania: 8/2
Wysłany: 2023-07-17, 13:57   

Hehe, czy ktoś uruchomił poprawnie WoBG pod win11?? Chodzi o Launcher z ustawieniami rozdzielczości itp. Nie uruchamia się u mnie, a gra po odpaleniu TobExLoaderem startuje, lecz ze złą rozdzielczością...

Nic nie daje:

- Compatibility mode
- Antyvirus off
- Nawet zabawa ze zmiennymi środowiskowymi (bo wyskakiwał przy próbie rozwiązania problemów error 0x80070057 )
- Reinstalacje, administratorzy, próby nadania folderowi pełnej kontroli itd. itp.
- Uruchamiając spod cmd też nie ma komunikatu żadnego.

Ot, World of Baldur's Gate.exe - pojawia się okienko cmd i znika.

W menadżerze zadań wypatrzyłem, w tle pod apką World of Baldur's Gate.exe proces: Windows Problem Reporting (32-bitowy). I tyle.

Skończyły mi się pomysły.

edit:
Heeeh: pomógł reinstal Microsoft Visual C++ 2010 Service Pack 1 Redistributable Package (x32 & x64).
_________________
Jedną nogą w grobie, a drugą w enhanced edition.
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
kapciarz

Posty: 6
Wysłany: 2023-09-12, 17:55   

wybaczcie jesli bylo w innym watku, ale od ostatniego logowania minelo pare lat :D

jak moge zaktualizowac wobg do nowszej wersji? aktualizacja wewnatrz instalatora nie chce sie laczyc z serwerem. mam wersje 1.68

ps. moze komus pomoze - mialem problem z grafika - przy dowolnej rozdzielczosci caly ekran skakal, a kursor rozmywal sie jak przy starych zacinkach windowsa, gdzie mozna bylo oknem obrazki rysowac.

uruchomienie w trybie zgnosci z winxp pack 2 oraz wylaczenie akceleracji trybu pelnoekranowego pomoglo.

co ciekawe tryb zgodnosci ze starszymi systemami powodowal, ze gra sie zacinala co chwile. xp pack 3 nie naprawial problemu, ale pack 2 wszystko dziala (poki co :D) dobrze
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
nynus 

Posty: 12
Skąd: Łódź
Wysłany: 2023-09-12, 19:36   

Wersja 1.68 jest przestarzała. Będziesz miał duże problemy podczas gry, bo przez parę lat bardzo wiele zmieniło się.
Spróbuj zdobyć wersję 1.86 WoBG. Jest to ostatnia wersja gry, która instaluje się bez problemów i nie stwarza większych problemów podczas gry. Pozwala normalnie grać na Win7, 10 i 11 oraz w maszynie wirtualnej.
Uwagi:
1. Nie instaluj Patcha 1.87, bo potrafi rozpieprzyć całą grę i nie tylko.
2. Po zainstalowaniu wersji 1.86 możesz zaktualizować grę do wersji 1.89 (jest dostępna na CoB). Aktualizacja czasami udaje się, a czasami nie. Nie potrafię odpowiedzieć na pytanie: dlaczego tak jest?
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
kapciarz

Posty: 6
Wysłany: 2023-09-12, 21:53   

dzieki za info. a wiesz moze skad moge wziac wersje 1.86?
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
nynus 

Posty: 12
Skąd: Łódź
Wysłany: 2023-09-13, 09:16   

W poprzednim poście jest drobna nieścisłość!
Nie ma instalatora w wersji 1.86. Natomiast istnieje Patch 1.86, którego należy zainstalować na instalator w wersji 1.68.
Instalacja Patcha 1.86 udaje się prawie zawsze. Aktualizacja pozwala na normalną grę. Są wszystkie lokacje, startują wszystkie mody.
Niestety nie wiem, skąd można pobrać tego Patcha.

Alternatywna metoda polega na zainstalowaniu gry w wersji 1.68 (instalator jest na CoB) i pobraniu Patcha w wersji 1.89 (jest na CoB).
W moim przypadku bezpośrednia aktualizacja instalatora do wersji 1.89 zawsze kończy się niepowodzeniem.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
kapciarz

Posty: 6
Wysłany: 2023-09-13, 09:38   

zainstalowalem 1.89 bez problemu, ale teraz mam znowu artefakty z grafika. jak naprawie, to gra sie uruchamia w super malym oknie i to juz nie na moje oczy :D no ale to pewnie wkestia juz zabawy z ustawieniami i kompatybilnoscia...

jakby ktos mial zrodlo patcha 1.86 to bede wdzieczny :-)
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
nynus 

Posty: 12
Skąd: Łódź
Wysłany: 2023-09-13, 10:05   

Pewnie grasz na jakimś lapku z dedykowaną grafą. W takim wypadku musisz już samodzielnie pokombinować z ustawieniami.
W moim wypadku jest to zwykły piecyk wzmocniony zwykłą grafą od Nvidii i problemów z wyświetlaniem obrazu nie ma.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group