Poprzedni temat «» Następny temat
Viconia Revamped
Autor Wiadomość
Lava Del'Vortel 
Łasiczy Szperacz

Podziękowania: 236/100
Wysłany: 2010-01-10, 13:35   Viconia Revamped

O projekcie:

Viconia Revamped zmienia techniczny aspekt gry Viconią - mroczną elfką spotykaną we wszystkich częściach gry: BG1, BG2, ToB oraz SoD. Dodatek podzielony jest na komponenty:

1) Zmiana klasy - komponent modyfikuje klasę oraz podklasę postaci. Zaimplementowane opcje:

- dwu-klasowe opcje: kapłan/złodziej, zakpłan/zabójca, kapłan/tancerz cieni (EE)
- wielo-klasowe opcje: kapłan/złodziej, zakpłan/zabójca, kapłan/tancerz cieni (EE)
- podklasa Cleric of Shar z Deities of Faerun oraz Faiths and Powers mogą być wybrane, lecz by opcje się pojawiły, wymagana jest ich uprzednia instalacja

Komponent ten dodaje też unikatowe zaklęcie - Dotyk Shar - który pozwala na chwilowe zwiększenie wskazanej umiejętności złodziejskiej.

2) Portrety - komponent pozawala na zmianę portretu mrocznej elfki. Zależnie od wybranego portretu, zaktualizowane zostaną także kolory postaci. Opcje:

- Portret z BG1 dla SoD, BG2, BGT, EET
- Portret z BG2 dla BG1, Tutu, BGT, EET
- Portret z SoD dla BG1, BG2, BGT, Tutu, EET
- "Zdrowifikowana" Viconia z BG1 dla każdej gry (portret: Sanctifer, poprawka Lava Del'Vortel)
- Przekolorowany portret z BG2 dla wszystkich gier
- Odzyskany i dokończony portret z demo BG2 w wersji dla BG1 i BG2 (baza odnaleziona przez Parysa, dokończony przez: lolien, bob_veng i Lava Del'Vortel)

3) Dodaj umiejętność specjalną: Objęcia Shar.

Daje postaci umiejętność Objęcia Shar, która na bardzo krótką chwilę ukrywa sojuszników i oślepia wrogów.

4) Dodaj karę za przebywanie w świetle dnia:

Viconia otrzymuje karę za wędrowanie w dzień ( -2 kary do zręczności i THAC0 oraz kara -1 do wszystkich rzutów obronnych). Kara znika w pomieszczeniach oraz w nocy.

Dostępne wersje językowe: Polska, Angielska
Współautor: Argent77

Download SHS | Download CoB
Ostatnio zmieniony przez Meisarcha 2018-10-03, 19:36, w całości zmieniany 11 razy  
Podziękuj autorowi tego posta

Więcej szczegółów
Za tę wypowiedź podziękowali:
Antalos, Nun, Luinel, Trista, Dark, Żelazko, Shame, Rakusz
Lava Del'Vortel 
Łasiczy Szperacz

Wysłany: 2010-01-11, 21:22   

Mały update. Ten portret bardziej pasuje, gdyż animacja Viconii ma kolor niebieski. W ten sposób będzie zgodność animacji i portretu. Link do zasobów CoBowych powinien dziś być zaktualizowany. Zrobię edit posta jak już będzie.

EDIT: Już jest;>
Ostatnio zmieniony przez morgan 2010-01-11, 22:01, w całości zmieniany 1 raz  

Lava Del'Vortel 
Łasiczy Szperacz

Wysłany: 2010-11-21, 19:24   

Kolejny update - tym razem większy. Info w pierwszym poście.

Lava Del'Vortel 
Łasiczy Szperacz

Wysłany: 2018-09-23, 09:49   

Po wielu wielu wielu wielu latach, mod został zaktualizowany. Przetłumaczyłem wszystkie nowe linijki na język polski. W pierwszym poście wszystkie zmiany. Uwaga: zmianie uległa też nazwa moda.

Zapewne niedługo też aktualizacja na serwerze CoB.

Aristo 
Legenda

Podziękowania: 206/143
Wysłany: 2022-10-09, 22:28   

Do wyboru dla BG1:EE/EET mamy takie opcje:
* Viconia Przemieniona
1] Dwuklasowosc: Zlodziej/Kaplan
2] Dwuklasowosc: Zabojca/Kaplan
3] Dwuklasowosc: Tancerz Cieni/Kaplan
4] Wieloklasowosc: Zlodziej/Kaplan
5] Wieloklasowosc: Zabojca/Kaplan
6] Wieloklasowosc: Tancerz Cieni/Kaplan
7] Multi-Class: Kapan/Mag

Może ktoś mógłby sprawdzić, czy prawidłowo działa opcja [7]? Instalowałem dwukrotnie na EET i Viconia wita drużynę kwestiami z BG2:

Potem nic się nie dzieje, zbrojny z Płomiennej Pięści się nie pojawia, a Viconia po prostu stoi i nawiązanie z nią rozmowy nic nie daje. Można ją przyłączyć przy pomocy Ctrl+Q i wszystko jest w porządku (klasy, bantery z gry itd.), ale jak by nie patrzeć, to coś mam tu jednak nie tak.

Używałem na innych instalacjach (2-3 razy, również EET) opcji [4] i było wszystko dobrze.
Ostatnio zmieniony przez Aristo 2022-10-21, 09:46, w całości zmieniany 1 raz  

Lava Del'Vortel 
Łasiczy Szperacz

Wysłany: 2022-10-10, 14:02   

Oho, jest szansa, że opcja 7 nie będzie dobrze działać na EET... może gdyby najpierw zainstalować ją na BG1EE, a następnie drugi raz już na BG2EE/EET? Lepiej na ten moment może nie próbować tego na EET, ja natomiast poproszę o wsparcie kogoś, kto się specjalizuje w EET, by ten ktoś to sprawdził. Dzięki.

Lava Del'Vortel 
Łasiczy Szperacz

Wysłany: 2022-11-05, 15:32   

Wygląda na to, że błąd naprawiony (dzięki Graion Dilachowi)

Więcej szczegółów
Za tę wypowiedź podziękowali:
Aristo
Aristo 
Legenda

Podziękowania: 206/143
Wysłany: 2022-11-21, 19:17   

Dzięki, teraz przyłączenie działa jak powinno.
Zastanawia mnie natomiast inna rzecz. Przesunąłem ten mod w kolejności instalacji, żeby był po podklasach, ponieważ z readme wynika, że w przypadku zainstalowania Deities of Faerun albo Faiths and Powers opcje będą wykorzystywać podklasy z tych modów. Używałem ostatnio drugiego z nich, potem instalowałem Viconia Revamped, ale niczego takiego nie widziałem, były tylko standardowe opcje.

Zrezygnowałeś z tego powiązania czy może to skutek tego, że autor Faiths and Powers ciągle rozwija swój mod? Samą podklasę Darkcloak of Shar mam obecną w grze przy tworzeniu postaci.

-----
Na marginesie dodam, że w wakacje testowałem też Deities of Faerun. Viconia Revamped było instalowane wcześniej i drowka z opcją kapłan/mag wyglądała tak:

Lava Del'Vortel 
Łasiczy Szperacz

Wysłany: 2022-11-21, 20:22   

Akurat w tym nic nie zmieniałem, nie wiem czy jestem w stanie Ci pomóc, bo też te opcje były kodowane przez kogoś innego. I ogólnie średnio odnajduję się w tweakach, ten był zrobiony bo chciałem częściej mieć Viconię, a mod dodaje jednak trochę opcji, ale... wspieranie tego modu jest dla mnie bardzo "tajemnicze".

Odpowiedz do tematu