Poprzedni temat «» Następny temat
[BG I] Problemy techniczne
Autor Wiadomość
nowyU

Podziękowania: 20/226
Wysłany: 2018-02-07, 23:46   

jak mogę coś podpowiedzieć odpalaj z BGMain.exe,
a błąd mi wygląda na brak jednego z filmików, ale bez tego powinno i tak zakończyć instalacje
w razie W, na weekendzie, mogę udostępnić instalkę BG1, do zmiany będą tylko ścieżki w pliku baldur.ini (mam instalkę na 6 cd), bez instalacji możliwość urochomienia tylko poprzez plik BGMain.exe.
Podziękuj autorowi tego posta

Hathor 
Sirielle Ontalómë

Podziękowania: 3/14
Wysłany: 2018-02-08, 00:22   

To musi być inna przyczyna, inaczej odinstalowanie TWM by nie dawało tego błędu i nie szwankowały obie wersje IwD. Próbowałam i starych instalacji (z Win7), i nowej z płyt. To raczej coś w Win10 albo grafice.
Podziękuj autorce tego posta

Zed Nocear 
Uczeń Gonda
Laureat Konkursu Modderskiego

Podziękowania: 257/53
Wysłany: 2018-02-08, 23:12   

Hathor napisał/a:
No Valid video modes supported.
Przyczyną komunikatu może być nie tylko rozdzielczość, ale także niewspierana liczba kolorów. Ustaw je w grze/Baldur.ini na 32-bitowy kolor. W Win10 usunęli z DirectDraw funkcję obracania tekstury w pionie i poziomie, stąd artefakty w mgle wojny. DDraw wrapper to naprawia ale kosztem szybkości działania gry. Ja obecnie instaluję klasyczne BG1 maksymalnie w rozdzielczości 800x600, nie udało mi się zmusić komputera do rozdzielczości panoramicznej 1024x600 a w wyższej nie da się grać.

Albatros
Przyjaciel Klanu

Podziękowania: 6/12
Wysłany: 2018-02-20, 21:54   

Zed Nocear napisał/a:
Ja obecnie instaluję klasyczne BG1 maksymalnie w rozdzielczości 800x600, nie udało mi się zmusić komputera do rozdzielczości panoramicznej 1024x600 a w wyższej nie da się grać.

Miałem podobny problem. Po użyciu DDRaw Fix z forum SHS gra zwolniła przy wyższej rozdzielczości. Z ciekawości zainstalowałem właśnie oryginalne wydanie BG 5+1 CD na Netbook z APU Atom E450 + Radeon HD 6250 z najnowszą, świeżą instalką Windowsa 10 Home 1709 16299.248. Po wrzuceniu tego pliku ddraw.dll (przeznaczonego do Arcanum) do głównego katalogu BG = zero problemów na rozdzielczości 1280x768 z nakładką GUI TWM.

ddraw.rar
Pobierz Plik ściągnięto 182 raz(y) 179,42 KB

Więcej szczegółów
Za tę wypowiedź podziękowali:
Zed Nocear
Vismund

Wysłany: 2022-04-18, 18:09   

Pojawia mi się taki dość nieciekawy błąd graficzny - podczas przesuwania kursorem po ekranie tak jakby zacierają się elementu interfejsu, gdy gram na pełnym ekranie. Rozdzielczość monitora to 1920x1080, przy zminimalizowaniu ekranu problemu nie ma (ale tak nie da się grać :sad: ). Wcześniej grałem w BG1 dokładnie na tym samym komputerze i monitorze, ale błąd nigdy wcześniej nie miał miejsca. W opcjach konfiguracji gry niestety nie da się ustawić rozdzielczości (być może czegoś na ten temat nie wiem lub nie widzę), a myślę, że to potencjalnie mogłoby rozwiązać problem.
Jeśli ktoś wie, jak naprawić ten błąd graficzny, prosiłbym o pomoc. Wersja gry to "Extra Klasyka" od XK Gold, mój system operacyjny Windows 10.

bal.jpg
Plik ściągnięto 21 raz(y) 388,38 KB

Odpowiedz do tematu