Poprzedni temat «» Następny temat
Bugi w WoBG, Część II
Autor Wiadomość
Lightening

Posty: 159
Podziękowania: 11/30
Wysłany: 2021-05-09, 20:25   

Pomimo, że narzędzie aktualizacji pokazuje mi, że mam najnowszą grę (patcha wgrywałem ręcznie) to w komunikatach w grze mam, że mam wersję 1.68. To jest bug czy mam niezaktualizowaną grę? screen w załączniku,

https://drive.google.com/file/d/1z0HC2R3KJk-uO12mdm9uvQ84qtT_lC-W/view?usp=sharing
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Pioter 


Wiek: 36
Posty: 111
Podziękowania: 9/70
Skąd: Jakaś pustynia
Wysłany: 2021-05-10, 00:39   

To chyba nie jest błąd - poprostu nie zmieniona treść komunikatu. Sprawdź w pliku WoBG.vr1 w katalogu głównym jaka masz wartość, jeśli 188 to powinno być ok.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
dradiel 
Dziecię Bhaala
Jeździec Shaundakula

Posty: 1788
Podziękowania: 783/127
Wysłany: 2021-05-13, 16:31   

Coś poszło nie tak, bo treść powinna być zgodna z aktualną wersją WoBG. Tam nie może być tekstu mówiącego o 1.68, jeśli gra została prawidłowo zaktualizowana.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Pioter 


Wiek: 36
Posty: 111
Podziękowania: 9/70
Skąd: Jakaś pustynia
Wysłany: 2021-05-13, 23:08   

o kurcze. Mam wersję 1.88 i też mam komunikaty o 1.68

zrzut.jpg
Plik ściągnięto 22 raz(y) 257,26 KB

Podziękuj autorowi tego posta
 
 
BRP 

Posty: 101
Podziękowania: 7/9
Wysłany: 2021-05-14, 10:13   

Potwierdzam istnienie komunikatu o wersji 1.68 [WoBG]. Pojawia się on wtedy, gdy zaktualizujesz instalator, który jest właśnie w wersji 1.68, patchem w wersji 1.87 lub 1.88. Oba patche zawierają jakiś błąd, który nie do końca aktualizuje grę. Bywa, że aktualizacja kończy się niepowodzeniem i gra nie startuje.

W moim przypadku gra pokazuje komunikat o wersji 1.86, ponieważ w pierwszej kolejności wgrałem właśnie tego patcha. Jest to ostatni patch, który instaluje się poprawnie.
Instalacja kolejnego zestawu poprawek na wersję 1.86 może skończyć się dwojako:
- patch 1.87 zwykle psuje moją instalkę i dalsza gra jest utrudniona (znikają niektóre lokacje np. Południowy skraj i niektóre questy np.
nie można spotkać Ryberga CtB) lub w ogóle niemożliwa (wywala do pulpitu).
- patch 1.88 nie psuje gry, ale po instalacji nie zaobserwowałem żadnych zmian w rozgrywce. Oczywiście dalej pojawia się komunikat, że gram w wersję 1.86.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Pioter 


Wiek: 36
Posty: 111
Podziękowania: 9/70
Skąd: Jakaś pustynia
Wysłany: 2021-05-14, 12:18   

Uzupełniająco - w listopadzie robiłem nową instalację Wobg, na mapie świata/ i w grze zamek Daerthmaca ma wygląd z patcha 1.85. Mapa świata ma południowy skraj w Amn, choć bez podpisu

mapa.jpg
Plik ściągnięto 24 raz(y) 583,98 KB

Podziękuj autorowi tego posta
 
 
BRP 

Posty: 101
Podziękowania: 7/9
Wysłany: 2021-05-14, 19:33   

Piszesz, że masz Południowy Skraj bez podpisu. Od razu reinstaluj grę, bo nigdy tam nie wejdziesz. Nawet nie otrzymasz zadania "Przyprawy i złoto" u Ribalda na Promenadzie.
U mnie było dokładnie tak samo. Dopiero po zainstalowaniu na czystym instalatorze (ver. 1.68) patcha 1.86 mapa przestała sypać się. Później zainstalowałem patcha 1.88 i do dziś dnia nie mogę znaleźć różnicy pomiędzy oboma wersjami.
Poza tym znalazłem kilka błędów, ale nie ma to związku z wersją gry. Po prostu mogłem ich wcześniej nie zauważyć.

Na załączonym przez Ciebie obrazku zauważyłem jeszcze coś ciekawego. Masz w Athkatli Dzielnicę możnych. Na mojej mapie ten obszar nazywa się Dzielnicą graniczną.
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Pioter 


Wiek: 36
Posty: 111
Podziękowania: 9/70
Skąd: Jakaś pustynia
Wysłany: 2021-05-14, 21:50   

I masz racje niestety. Jestem na etapie koniec BG1/początek IDW1, troszkę się cofnąłem i skoczyłem na targ przygód - questu nie ma, mogłem ręcznie wybrać niewidoczną opcję 1 i dostałem od Ribalda worek bez opisu ...

Ręczne aktualizacja do 1.88 nic nie dała, załączam autosave.

000000000-Auto-Save.7z
Pobierz Plik ściągnięto 4 raz(y) 1,8 MB

Podziękuj autorowi tego posta
 
 
dradiel 
Dziecię Bhaala
Jeździec Shaundakula

Posty: 1788
Podziękowania: 783/127
Wysłany: 2021-05-16, 20:40   

A w trakcie aktualizacji wyświetlają się Wam komunikaty o aktualizacji sejwów (setup-worldmap) i aktualizacji tekstu gry(setup-dialog)? Bo z opisu wynikałoby, że nie odpalają się Wam mody za to odpowiedzialne w patchu. Może antywirus wycina Wam jakieś pliki po rozpakowaniu.

Być może powyższe jest spowodowane tym, że właśnie zauważyłem, iż Windows Defender traktuje plik patche.exe jako trojana. Jeśli ten plik jest wycinany przez antywirusy to cała instalacja się posypie. Najwyraźniej nie lubią niektórych skompilowanych plików .bat. Jeśli będę miał czas to pomyślę co z tym zrobić.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Pioter 


Wiek: 36
Posty: 111
Podziękowania: 9/70
Skąd: Jakaś pustynia
Wysłany: 2021-05-16, 22:11   

Kombinowałem i kombinowałem i:
- nie miałem folderu z gra ustawionego jako wykluczenie w Windows Defender - aktualizacja automatyczna bez efektu - ciągle wersja 168
- WD ustawiony folder z grą jako wykluczenie - automatyczna aktualizacja nie daje rezultatu - mapa i dialogi dalej uszkodzone
- WD ustawiony folder z grą jako wykluczenie i ręczne pobranie plus instalacja patcha - mapa i dialog ok - sprawdzone tylko na podstawie Targu przygód i questa z woreczkiem przypraw. W grze mam komunikat o v1.88

PS. Na tej dziwnej wersji skończyłem BG1 bez większych problemów ze zmienionym wyglądem twierdzy Daerthmaca z patcha 1.85. Dziwne rzeczy. Ostatniego save mam na poziomie Kuldahar - obędzie się bez reinstalla? Czy zabawa z patchowaniem mogła coś namieszać?
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
BRP 

Posty: 101
Podziękowania: 7/9
Wysłany: 2021-05-17, 00:33   

@ Dradiel
Dawno temu było i już niezbyt dobrze pamiętam. Wszak o wadliwym patchu 1.87 informowałem już ponad rok temu.
Patch 1.88 ma dopiero około pół roku i o ile dobrze pamiętam sejwy były patchowane. Trwało to ruski rok, bo jest ich ponad 5k. Istnieje też folder save_copy_worldmap ...
Poza tym również używam tylko Defendera + podwójny Firewall. Wszystkie foldery są w pełni chronione. Każde wykluczenie muszę potwierdzić ręcznie. Podczas instalacji patcha nie było żadnych komunikatów z prośbą o wykluczenie, takie zdarzenie na pewno bym zapamiętał.

@ Pioter
Problemy zaczynają się dopiero w drugiej części [WoBG]. Konkretnie od przybycia do Athkatli.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
dradiel 
Dziecię Bhaala
Jeździec Shaundakula

Posty: 1788
Podziękowania: 783/127
Wysłany: 2021-05-17, 19:50   

Kod:
https://1drv.ms/u/s!ApPdyQEEy7vbsBuO0kLZhhlB2GiS?e=k5y0Q9


To jest link do testowego patcha. Proszę o zwrotną informację, czy Microsoft Defender nadal ma problem z plikami exe. Chodzi mi o aktualizuj.exe (poprzednio patch.exe) i setup-WoBG-aktualizacja.exe (poprzednio setup-WoBG-patch.exe).
Z tego co zauważyłem antywirus ma problem ze skompilowanym plikiem .bat tylko, gdy nazywam go patch.exe. Kiedy nazywam go aktualizuj.exe, to u mnie już problem nie występuje. Analogicznie jest z drugim plikiem, chodzi o fragment "patch" w nazwie.

Ponadto w tym patchu poza kilkoma poprawkami jest ToBEx w wersji 0028.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
BRP 

Posty: 101
Podziękowania: 7/9
Wysłany: 2021-05-18, 08:44   

Pobrałem, zainstalowałem i otrzymałem następujący komunikat




Edit:
Wcześniej musiałem przerwać pisanie posta.

Teraz garść informacji.
Defender nie ma problemów z plikami o nazwie "patch". Zrobiłem następujący eksperyment. Pobrałem najnowszego RARa i zmieniłem nazwę pliku na patch.exe. Paker zainstalował się bez problemu. Odinstalowałem soft i zmieniłem nazwę na crack.exe. Ponownie nie było żadnych problemów z instalacją.

Myślę, że problem nie jest związany ani z Defenderem, ani z nazewnictwem plików wykonawczych. W końcu patch 1.86 zawiera właśnie takie nazwy,
a jednak instaluje się poprawnie i gra działa. Być może błąd tkwi w pliku zawierającym instrukcje dla instalatora.

info.7z
Pobierz Plik ściągnięto 8 raz(y) 26,77 KB

  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
dradiel 
Dziecię Bhaala
Jeździec Shaundakula

Posty: 1788
Podziękowania: 783/127
Wysłany: 2021-05-18, 16:14   

Każda kompilacja tego samego pliku .bat do patch.exe kończyła się stwierdzeniem przez Defendera, że jest zawarty trojan. Ten sam plik .bat kompilowany do aktualizuj.exe nie wywoływała reakcji Defendera. Jakiś udział w tym jednak Defender musi mieć skoro tak reaguje. Generalnie dziwna sprawa.

W każdym razie skoro u Ciebie Defender nie reaguje teraz na te pliki, to na razie tak to zostawię.

Komunikat, który wkleiłeś, to standard dla aplikacji, które są oznaczone jako nieznany program i nieznany wydawca. Jeśli wyskoczy, to trzeba klikać "ten program został zainstalowany poprawnie".
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
BRP 

Posty: 101
Podziękowania: 7/9
Wysłany: 2021-05-18, 18:16   

Przeskanowałem patcha 1.89 na wirtualnym systemie i coś znalazłem.
Jest to potencjalnie niechciane oprogramowanie. Tyle i tylko tyle.


Edit:
Wiem już dlaczego mój Defender wcześniej nie reagował na zagrożenie.
To Glary Utilities coś namieszał w rejestrze. Teraz na obu systemach realnym i wirtualnym mam poprawne meldunki.
Wykluczyłem cały folder z BG II i zainstalowałem patcha 1.89 jeszcze raz. Niestety nic nie zmieniło się. Gra dalej melduje, że mam wersję 1.86.

info#1.7z
Pobierz Plik ściągnięto 4 raz(y) 13,03 KB

  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group