Poprzedni temat «» Następny temat
Indoktrynacja
Autor Wiadomość
Damianus_NT 
beamdog hater

Podziękowania: 115/27
Wysłany: 2015-01-06, 14:40   

Za dużo tych "nieroztropnych decyzji" w końcówce gry Jolanie. BioWare zrobiło świetne ME1, ME2 oraz ME3, tylko po to, by dać ciała na sam koniec? Ja rozumiem, że EA ich poganiało, ale ludzie z BioWare znają się na tym co robią i często przywiązują uwagę do małych detali. No i nie poprawili przecież tych oczu w "ulepszonym" zakończeniu. To była w pełni świadoma decyzja.
Wystarczy przypomnieć sobie fenomenalne zakończenie ME2. "Misja Samobójcza" to jedno z najlepszych momentów w grach w ogóle. Skoro potrafią tworzyć takie "experiensy", to dlaczego mieliby totalnie zawalać zwieńczenie całej trylogii? Tylko indoktrynacja Sheparda/gracza jest w stanie sprawić, że zaakceptujemy rozczarowujące zakończenie i pomyślimy: "O żesz kurde... ale mnie wyrolowali! To było całkiem niezłe. Well played BioWare... well played."

Cytat:
Odpowiednio silny Shepard może mu się oprzeć.

Jak to? Przecież strzelamy do Andersona tak czy siak. Anderson umiera, a my krwawimy z tego samego boku, w który go postrzeliliśmy.
Chyba, że chodzi Ci o przekonanie Człowieka Iluzji do samobójstwa? Nie udała się indoktrynacja komandora teraz, to uda się za chwilę. Pokonaliśmy "złego" i teraz jakiś dzieciak, będzie próbował na nas swój repertuar sztuczek.
Ostatnio zmieniony przez Damianus_NT 2015-01-06, 15:03, w całości zmieniany 1 raz  
Podziękuj autorowi tego posta

torian 

Podziękowania: 39/16
Wysłany: 2015-01-06, 14:51   

Wydaje mi się że Illusive Man był na miejscu przed Andersonem i Shepardem gdyż próbował przejąć kontrolę nad Żniwiarzami ale mu się nie udało. Jego twarz częściowo wygląda tak jak u Sheparda gdy wybierze zakończenie niebieskie.

Poza tym może był zwyczajnie silniejszy niż Mornith. Silny na tyle by obezwładnić przeciwników ale pozostawić im świadomość.

Odpowiednio silny Shepard może mu się oprzeć.

https://www.youtube.com/watch?v=bECaRof9dsM

Swoją drogą Illusive Man to prawdziwe mistrzostwo dubbingu w wykonaniu Martina Sheena.
Steam

Jolan 
Dziecię Bhaala
Bendem go zjadł

Podziękowania: 60/107
Wysłany: 2015-01-06, 15:02   

Spieprzyli na koniec, bo zmienili koncepcje. Pierwotne zakończenie ( uwaga mogę mylić się co do szczegółów) koncentrowało się na ciemnej energii. Żniwiarze mieli niszczyć cywilizację po to,by zmniejszyć ilość ciemnej energii(którą produkowała każda rozwinięta cywilizacja). Ostateczny wybór gracza miał leżeć pomiędzy zniszczeniem żniwiarzy i wtedy mieć nadzieję, że może przy dużej ilości flot znajdziemy na to remedium. Albo nic nie robić, by żniwiarze dokończyli dzieło i uratowali wszechświat (w domyśle żniwa nie miały trwać wiecznie, w końcu żniwiarze też mogą znaleźć remedium na to i zakończyć swoją misję). Ostatnim bossem miał być człowiek-iluzja po ulepszeniach sareno-podobnych ( w książeczkach z EK dalej są concept-arty naszego bossa). No i zbita była, bo zmieniło im się coś w głowie( albo był wyciek). Zmienili wszystko, ale nie było czasu na dopieszczanie, stąd wiele nieścisłości.
edit
https://www.youtube.com/watch?v=HUqAhKW7498
Tutaj filmik, który lepiej to wytłumaczy, tak myślę(eng)
[Dzisiaj 22:47] Jolan: Hmm, w sumie w komentarz twórców było wiele o rozbudowie twierdzy. Co jeśli można dobudować zamtuz?
[Dzisiaj 22:49] Tuldor88: Wtedy będzie to już "ku***sko dobra twierdza" :P
Ostatnio zmieniony przez Jolan 2015-01-06, 20:48, w całości zmieniany 1 raz  

torian 

Wysłany: 2015-01-06, 19:45   

Temat chyba został już wyczerpany. Szybko, na forum Bioware natrzaskali na ten temat prawie 40 stron, dyskusje były też bardziej żywiołowe, bluzgi latały na prawo i lewo.

Krótkie podsumowanie, jak można było przewidzieć nie odkryliśmy tu żadnej prawdy ostatecznej i w dalszym ciągu możemy sobie jedynie gdybać. Wyklarowały się jednak 4 główne wytłumaczenia niejasnego zakończenia ME3:

1. Epilog był prawdziwy, nie było indoktrynacji Sheparda a dziurawy scenariusz to efekt niedbalstwa autorów
2. Shepard był poddawany indoktrynacji a cały epilog to wytwór jego zmanipulowanego umysłu
3. Twórcy kończyli grę w pośpiechu i sami nie wiedzą o co im chodziło a teraz pękają ze śmiechu czytając wydumane teorie na rozmaitych forach
4. Klik
Ostatnio zmieniony przez torian 2015-01-06, 23:34, w całości zmieniany 1 raz  

Nobanion
[Usunięty]

Wysłany: 2015-01-06, 20:02   

Cytat:
4. Klik
Jestem za opcją wypunktowaną jako czwarta, myślę że najlepiej oddaje ducha trzeciej odsłony ME :grin: Teraz, to wszystko jasne :miau:

Jolan 
Dziecię Bhaala
Bendem go zjadł

Podziękowania: 60/107
Wysłany: 2015-01-06, 20:50   

No zapomniałeś o jeszcze jednej, Shepard po dostaniu laserem w twarz umiera, a to co widzimy to jego wolne rozmyślenia przed śmiercią jak to on wszystko wyobraża.(Średnio to tłumaczy przeżycie Sheparda, ale resztę już tak.
[Dzisiaj 22:47] Jolan: Hmm, w sumie w komentarz twórców było wiele o rozbudowie twierdzy. Co jeśli można dobudować zamtuz?
[Dzisiaj 22:49] Tuldor88: Wtedy będzie to już "ku***sko dobra twierdza" :P

Scol 

Podziękowania: 94/109
Wysłany: 2015-01-06, 21:26   

Poza faktem, że oczy Sheparda podczas zakończenia syntezy lub kontroli wyglądają identycznie jak oczy TIM'a, oraz podobnie do oczów Sarena (bądź co bądź ME1 mocno odbiegał graficznie od dwójki/trójki), jest jeszcze jedna sprawa:

Te sterty ciał pojawiają się w grze dopiero po oberwaniu laserem. Charakterystyczne w nich są tekstury 2 pancerzy: pancerz Ashley i Kaidana (z ME1). Jedną z tych postaci poświęciliśmy by uratować drugą, co zawsze nas dręczyło.

Co więcej, któraś z postaci poddanych indoktrynacji mówiła o czymś co w angielskiej wersji gry brzmiało 'oily shadows' - jak dla mnie idealny opis cienistych postaci które widzimy w snach.

Warto też wspomnieć, że dzieciak ze snów podczas spotkania na ziemi bez żadnego szmeru znika w kanałach wentylacyjnych, a potem wdrapuje się na statek podczas gdy reszta pasażerów patrzy się bezpośrednio przed siebię, nikt mu nie pomoga. Wydaje się wręcz, że nikt poza Shepardem go nie widzi.

Takich przesłanek są dziesiątki.

Damianus_NT 
beamdog hater

Podziękowania: 115/27
Wysłany: 2015-01-06, 22:42   

Ten film co podlinkował Jolan nie pokrywa wszystkiego :P Jest jeszcze część druga (rozwinięcie tematu) oraz część trzecia, która została dorzucona po promierze "nowego" zakończenia. Łącznie ponad 4h materiału "dowodowego". Akurat te, na tym kanale to są kopie oryginalnych chyba, bo tamte miały więcej odtworzeń.
Cytat:
Takich przesłanek są dziesiątki.

Są ludzie, którzy na 40 podanych argumentów podważą ze 3-4 i całą teorię wrzucają do kosza. Logic :P
Tzn. nie wiem jak teraz, ale parę lat temu ta wersja zakończenia miała tyle samo zwolenników co zagorzałych przeciwników.

Swoją drogą, niektóre tekstury w serii ME są fantastyczne (patrz - ciała wyżej).

torian 

Wysłany: 2015-01-06, 23:24   

Obejrzałem pierwszą część opracowania, które podlinkowałeś Scolu, ciekawa rzecz. Jutro zabiorę się za kolejne. Akurat ciała Kaidana i Ashley mogą być efektem zwykłego lenistwa autorów, którzy postanowili ułożyć sterty zwłok z gotowych elementów nie przypuszczając że ktoś zwróci na nie uwagę.

Jednak w tym momencie najbardziej zastanawia dlaczego Bioware nie zajęło żadnego stanowiska ani wtedy kiedy byli zewsząd hejtowani ani później. Jak zauważył Damianus, gdyby zaakceptowali teorię (nawet jeśli nie była częścią ich planu) automatycznie zmieniłoby to ich położenie z pozycji "spartaczyliśmy zakończenie" na "jesteśmy cwani a wam tyle czasu zajęło zrozumienie tego".
Ostatnio zmieniony przez torian 2015-01-06, 23:54, w całości zmieniany 1 raz  

Scol 

Wysłany: 2015-01-06, 23:46   

torian napisał/a:
Obejrzałem pierwszą część opracowania, które podlinkowałeś Scolu, ciekawa rzecz. Jutro zabiorę się za kolejne. Akurat ciała Kaidana i Ashley mogą być efektem zwykłego lenistwa autorów, którzy postanowili ułożyć sterty zwłok z gotowych elementów nie przypuszczając że ktoś zwróci na nie uwagę.

Sęk w tym, że te ciała to nie sterta 3-wymiarowych gotowych modeli, a powierzchnia pokryta nową, 2-wymiarową teksturą wyglądającą jak te modele.

torian napisał/a:
Jednak w tym momencie najbardziej zastanawia dlaczego Biowere nie zajęło żadnego stanowiska ani wtedy kiedy byli zewsząd hejtowani ani później. Jak zauważył Damianus, gdyby zaakceptowali teorię (nawet jeśli nie była częścią ich planu) automatycznie zmieniłoby to ich położenie z pozycji "spartaczyliśmy zakończenie" na "jesteśmy cwani a wam tyle czasu zajęło zrozumienie tego".

O tym jest sporo w 3 części dokumentu. Generalnie rzecz biorąc teoria indoktrynacji generuje znacznie większy szum w społeczności niż indoktrynacja jako oficjalne zakończenie. Swoją drogą przeciwnicy teorii prosili bioware o przeniesienie tematu o indoktrynacji z działu 'Story, Campaign & Characters' do 'Fan-Fiction'. Bioware się z tym nie zgodziło. :)

Anyway, w dokumencie sporo argumentów jest naciąganych, ale kilka tych naprawdę mocnych jest dla mnie wystarczające.

torian 

Wysłany: 2015-01-07, 17:36   

Obejrzałem wszystkie 3. Jedyny pewny wniosek jaki mi się nasuwa to stwierdzenie iż samo to że wielu ludzi niemal 3 lata po premierze wciąż dyskutuje na temat ME3 dowodzi że jest to genialna gra albo efekt genialnej strategii marketingowej.

Autor przytoczył wiele argumentów (spora część z nich była strasznie naciągana) ale z jednym z jego wniosków szczególnie nie potrafię się zgodzić mimo iż bronił go jak lew. Dotyczy on Katalizatora (autor niewiele uwagi poświęcił DLC Leviathan), moim zdaniem błędnie został on uznany za Zwiastuna lub innego Żniwiarza w przebraniu. Z opowieści Leviathana dowiadujemy się że w czasach gdy jego rasa dominowała w całym znanym świecie stworzyła ona bliżej nieokreśloną Inteligencję nakazując jej utrzymać pokój między organikami i syntetykami. Ta zaś uznała że to się da zrobić ale Leviathani są częścią problemu. Doprowadziła więc do ich zagłady a następnie stworzyła pierwszego Żniwiarza - Zwiastuna. Jak było dalej wszyscy wiedzą.

Sam Katalizator mówi o sobie że jest kimś więcej niż sztuczna inteligencja oraz że stworzył i kontroluje Żniwiarzy. Wniosek że jest on dziełem Leviathanów nasuwa się sam. Autor dokumentu zasugerował się słowami Katalizatora "zniszczysz nas" w kontekście wyboru czerwonego zakończenia. Moim zdaniem Katalizator utożsamia się ze Żniwiarzami ponieważ jest odpowiedzialny za wszelkie ich działania, ponadto prawdopodobnie sam jest przynajmniej częściowo syntetyczny.

Autor argumentuje twierdząc że AI nie potrafi czytać w myślach, mówić głosem Żniwiarza itp. Skąd może wiedzieć co potrafi a czego nie istota, przy której EDI jest równie zaawansowana niczym toster?

Druga sprawa, do tej pory zakładaliśmy że Katalizator mówi prawdę albo że od początku kłamie próbując przejąć kontrolę na Shepardem. A jeśli miesza prawdę z kłamstwem? Wszak jest istotą inteligentną w przeciwieństwie do Żniwiarzy, którzy są jedynie narzędziem, spętaną AI (coś jak EDI w ME2), mogą oni podejmować decyzję na polu bitwy ale nie zadecydują sami o rozpoczęciu lub zakończeniu żniw. Ta decyzja należy do Katalizatora, który prowadzi swoją działalność od setek tysięcy albo i milionów lat. Po tym czasie może mieć zwyczajnie dość albo dostrzec lepsze wyjście. Sam mówi że jego rozwiązanie przestało działać.

Jest zdecydowanie przeciwny zniszczeniu, ponieważ niemal jak każda istota rozumna chce żyć, poza tym uważa że choć żniwa są rozwiązaniem brutalnym to skuteczny gdyż przez tyle lat utrzymywały równowagę na świecie. Gorąco popiera natomiast syntezę wierząc że dzięki temu rozwiązaniu żniwa przestaną być potrzebne. Kontrola jest dla niego kompromisem, innymi słowy gotów jest przekazać stery w ręce Sheparda.

Czy Shepard był poddawany indoktrynacji? Zapewne tak, dziesiątki razy przebywał w obecności Żniwiarzy i był wystawiany na działanie ich technologii. Czy został całkowicie owładnięty? Trudno powiedzieć. Rzecz w tym że Katalizator nie musiał przejmować kontroli na Shepardem aby powstrzymać go od zniszczenia Żniwarzy. Gdy Shepard odmawia podjęcia decyzji po prostu wyłącza Tygiel i odchodzi. Dlaczego nie robi tego kiedy Shep rusza w stronę "czerwonej bramki"?

Kolejne pytanie. Jakim cudem Shepard mógł przeżyć strzał Zwiastuna? Odpowiedź brzmi - nie mógł. Ale przeżył :grin: . Czy znacie jakąkolwiek grę komputerową, bardziej złożoną niż Saper czy Super Mario, mogącą pochwalić się scenariuszem stworzonym ze stuprocentowo żelazną logiką? Dlaczego uważam że przeżył? Bo chwilę później ma okazje zginąć po raz drugi (śmierć po śmierci - deathcepcja?).

"To był tylko sen" to argument, którym można wyjaśnić niemal wszystko, tylko że strasznie słaby.

W ostatecznym rozrachunku zgadzam się ze Scolem. Nie ważne co autorzy mieli na myśli, ważne jak gracz to odebrał. Kończąc wersję podstawową, która wyjaśniała niewiele, byłem zadowolony gdyż sam dopowiedziałem sobie resztę. Extended Cut był właściwie zgodny z tym co sobie wydumałem. Teraz zmodyfikowałem swoją koncepcję o elementy teorii indoktrynacji i nadal jestem zadowolony. I wciąż wybieram zielone zakończenie.
Ostatnio zmieniony przez torian 2015-01-11, 11:30, w całości zmieniany 5 razy  

Scol 

Wysłany: 2015-01-07, 17:54   

torian napisał/a:
Autor przytoczył wiele argumentów (spora część z nich była strasznie naciągana) ale z jednym z jego wniosków szczególnie nie potrafię się zgodzić mimo iż bronił go jak lew. Dotyczy on Katalizatora (autor niewiele uwagi poświęcił DLC Leviathan), moim zdaniem błędnie został on uznany za Zwiastuna lub innego Żniwiarza w przebraniu. Z opowieści Leviathana dowiadujemy...

W tym momencie przestałem czytać paragraf i kilka następnych, bo w Leviathan DLC nie grałem a nie chcę sobię spoilerów robić. Jeśli pominąłem coś ważnego w twojej wypowowiedzi to przepraszam. W każdym razie filmiki zostały zrobione przed wydaniem Leviathan DLC (pierwsze 2 nawet przed Extended Cut DLC), więc oczywiście nie zostało to uwzględnione. Dopiero w 3 filmiku autor spekuluje o zawartości tego dodatku (pod koniec, wtedy gdy jedzie po Bioware/EA).

torian 

Wysłany: 2015-01-07, 18:09   

A kolejny chyba nie powstanie bo pod koniec trzeciego autor uznał że cokolwiek znajdzie się w tym DLC nic to nie zmieni. Tak przy okazji szósty akapit to ostatni ze spoilerami z Leviathana.

torian 

Wysłany: 2021-02-13, 19:16   

https://www.ppe.pl/news/1...oktrynacji.html

BioWare jednak zajęło jakieś stanowisko w tej sprawie, lepiej późno niż wcale.
Steam

Odpowiedz do tematu