Poprzedni temat «» Następny temat
Fallout: Nevada
Autor Wiadomość
Vinci
Zasłużony

Podziękowania: 250/60
Wysłany: 2018-08-10, 19:41   Fallout: Nevada

Polskiej wersji językowej doczekał się Fallout: Nevada. Często nazywany modyfikacją, ale jest tak naprawdę niezależną grą, żadna część Fallout nie jest wymagana do instalacji.

Ściągnąłem, zainstalowałem, zagrałem i już nie mogłem się oderwać. Fallout 1.5: Resurrection było dobre, ale moim zdaniem ten mod jest lepszy. Ogromne przywiązanie do szczegółów, pozwolę sobie przytoczyć kilka smaczków:

-wprowadzono wykrywacz metalu, totalnie opcjonalny, ale na każdej mapie można coś ciekawego znaleźć, używając go raz znalazłem ulepszenie do PipBoya.
-mając radio, można w różnych miejscach szukać transmisji i czasami trafi się coś ciekawego, np. w pewnej lokacji natrafiłem na transmisję strażników, zablefowałem, że uciekł więzień, zrobiło się zamieszanie i w ten sposób mogłem ukraść parę fantów.
-użyłem jedzenia na żebraku i moja reputacja w mieście wzrosła.
-pidżama poprawia jakość snu :D
-ludzie w innych miastach zwracali uwagę na moją odznakę szeryfa.
-zostałem przedstawicielem nuka-coli i sprzedawałem ją we wszystkich miastach!

To tylko wierzchołek góry lodowej, questy można wykonywać na wiele sposobów, od nas zależy czy dogadamy się z lokalnym gangiem, czy ich wytłuczemy. W miastach często mamy kilka frakcji. System karmy działa i ma się dobrze, można zobaczyć nagrody za swoją głowę w miastach, zniżki w sklepach albo nowe towary, a czasami inne rozwiązanie questa ze względu na naszą reputację. Co chwilę używamy umiejętności typu naprawa, nauka czy retoryka. Generalnie jestem bardzo pozytywnie zaskoczony dbałością o szczegóły i to szczegóły w całkiem sporej grze, bo mamy 3 duże miasta, kilka mniejszych, do tego bunkry i trochę otwartej przestrzeni. 20 godzin grania to tak na spokojnie i całkiem spory potencjał na kolejne podejście i spróbowanie innych rozwiązań.

Dla mnie jedynym mankamentem były niektóre dialogi. Na początku i na końcu wyglądało to słabo, jakby czasami siadał do tego jakiś czternastolatek. Fabuła nie jest przedstawiona w szczególnie atrakcyjny sposób, ale przynajmniej nie można powiedzieć, że gra jest przegadana. "Załatw to obywatelu, nie dyskutuj, a jak nie chcesz to przykro mi, właśnie cię wygnaliśmy, więc musisz sobie iść, papa". "Aha, ale możesz wrócić kiedy chcesz, a tym bardziej jak wykonasz zadanie". No Obsidian czy Black Isle to to nie jest, ale grywalność jest świetna i gra wciąga niemiłosiernie. Bardzo polecam, szczególnie fanom pierwszego i drugiego Fallouta.
Podziękuj autorowi tego posta

Więcej szczegółów
Za tę wypowiedź podziękowali:
nowyU, neuromancer, sajok
Nobanion
[Usunięty]

Wysłany: 2018-08-11, 12:21   

Zawsze Ci powtarzałem - pisz recenzje, a niejeden kotołak będzie szczęśliwy.

Za to, masz u mnie kotołacki trunek z podziękowaniami :peace:

K4thos 
Uczeń Gonda

Podziękowania: 57/38
Wysłany: 2018-08-18, 03:48   

ee, to ja od kilku miesięcy ostrzę zęby na dokończaną angielską wersję moda, a tu Polacy pierwsi wydali tłumaczenie? :surp:

Cytat:
Dla mnie jedynym mankamentem były niektóre dialogi. Na początku i na końcu wyglądało to słabo, jakby czasami siadał do tego jakiś czternastolatek. Fabuła nie jest przedstawiona w szczególnie atrakcyjny sposób, ale przynajmniej nie można powiedzieć, że gra jest przegadana. "Załatw to obywatelu, nie dyskutuj, a jak nie chcesz to przykro mi, właśnie cię wygnaliśmy, więc musisz sobie iść, papa". "Aha, ale możesz wrócić kiedy chcesz, a tym bardziej jak wykonasz zadanie". No Obsidian czy Black Isle to to nie jest, ale grywalność jest świetna i gra wciąga niemiłosiernie. Bardzo polecam, szczególnie fanom pierwszego i drugiego Fallouta.

Niech zgadnę, fallout-corner wzięło na warsztat niedokończoną wersję angielską... Nic dziwnego, bo kto w dzisiejszych czasach gada po rosyjsku. Problem w tym, że z tego co czytałem, część angielskiego tłumaczenia jest wciąż w fazie google-translate, a rzetelne dokończenie przekładu jeszcze trochę potrwa. Oj, pośpieszyli się z tym rodzimym tłumaczeniem. Wiadomo czy planują do niego wrócić, gdy pojawi się finalna wersja angielska?

W Nevadę jeszcze nie grałem, natomiast w zeszłym roku ukończyłem Fallout 1.5 (angielski przekład). Jako osoba bez żadnej nostalgii do serii (obie części Fallouta ukończyłem po raz pierwszy w ostatnich latach) uważam, że Resurrection stoi na równi z oryginałami. Absolutnie genialna modyfikacja. Jeśli opinie o jakości Nevady nie są przesadzone, to zapowiada się wyśmienita zabawa.

A w przyszłości czeka nas jeszcze Fallout Sonara, autorstwa gościa od Nevady: http://www.nuclear-city.c...ие/
Szkoda, że ruskie nie modują Baldura :cry:

Nobanion
[Usunięty]

Wysłany: 2018-08-18, 12:23   

Cytat:
K4thos
Twierdzisz, że to z wersji angielskiej? A może zangielszczenie jest tłumaczeniem wersji rosyjskiej, pełnej?
Szkoda, bo swego czasu grałem w przetłumaczone mody z rosyjskiego, sam trochę znam, więc mogę stwierdzić że potrafią robić kapitalne modyfikacje, które potrafią dorzucić do oficjalnie wydanych gier.
Cytat:
Szkoda, że ruskie nie modują Baldura

Mają w wielu grach bardzo ciekawe wyniki, a to co ostatnio robią np. z serią Total War oczywiście że legalnymi narzędziami, to praktycznie nowe gry.

Rosjanie lubią Baldura, ale podejrzewam że konwersje językowe są swoistym hamulcem, a może coś mają? Trzeba zerknąć, wybaczcie offtop.

Vinci
Zasłużony

Podziękowania: 250/60
Wysłany: 2018-08-19, 20:52   

K4thos napisał/a:
Problem w tym, że z tego co czytałem, część angielskiego tłumaczenia jest wciąż w fazie google-translate, a rzetelne dokończenie przekładu jeszcze trochę potrwa.

To by się zgadzało, dialogi są czasami bez sensu.

Nobanion napisał/a:
Twierdzisz, że to z wersji angielskiej? A może zangielszczenie jest tłumaczeniem wersji rosyjskiej, pełnej?

Nie, tłumaczenie jest z wersji angielskiej. Do tego jest momentami całkiem sporo nieprzetłumaczonych dialogów.

Odpowiedz do tematu