Witajcie!
Poprawiałem/(współ)tłumaczyłem w ostatnich miesiącach nieco modów do Tronu (a jeszcze trochę mnie czeka) i wpadłem na pomysł zrobienia czegoś pomiędzy WoBG a klasyczną CoBową megainstallation.
Oczywiście nie ma mowy bym osiągnął stopień specjalizacji i umiejętności dradiela, daleki też jestem od takiej formuły. Chcę z czasem stworzyć jakiś instalator wybranych modów - w tym etapie - do ToBu, by nieco wzbogacić tego ubogiego krewnego SoA.
Więcej - o założeniach i planach oraz wszelkich innych sprawach szeroko rozumianego zarządzania - z czasem, gdy będę to premierował, na razie zakładam temat, by 1. wybadać grunt, 2. dowiedzieć się, czy czegoś nie pominąłem.
Chcę stworzyć dwie wersje - jedną fabularną, drugą także, ale z naciskiem na podniesienie poziomu trudności.
Podstawowym założeniem jest rozbudowanie istniejącej fabuły, nie dokładanie jakichś nie umiejscowionych w realiach treści. Do tego dodam trochę NPCów, bo mają nasze SoMowe tłumaczenie;) Gra ma być możliwa z samym ToBem. Przewiduję to w wersji na klasyczną BG II ToB.
Dlatego chcę włożyć weń następujące mody (komponenty):
- Ascension (komponent główny)
- Wheels of Prophecy
- Ding0 Quest Pack (Oasis)
- Reunion
- Longer Road
- Sarevok Romance Mod
- Sarevok Friendship
(zdaję sobie sprawę, że to promuje graczki, ale chyba nie ma integralnych ToBowych romansów z NPCkami)
być może (o ile zbiorę się i zrobię porządnie korektę oraz uznam, że jednak nie zaburzają nadmiernie balansu):
- Item Upgrade
Wersję taktyczną chcę rozszerzyć przede wszystkim o komponenty BP (w tym pozostałe z Ascensiona), do tego musiałbym sprawdzić (bo chyba nie doczekam się na opinię), które ulepszenie Sendai jest lepsze - to w nowych wersjach BP czy z Oversighta. O ile wiem (a przynajmniej kiedyś tak było) SCS nie śmiga bez zainstalowanego BGT, czego w tym przypadku chciałbym uniknąć.
Czekam na opinie, propozycje (także pomocy/współpracy)
Ostatnio zmieniony przez morgan 2018-04-26, 13:43, w całości zmieniany 1 raz
Nobanion [Usunięty]
Wysłany: 2018-04-26, 02:14
Jak najbardziej na - Tak - i tak oddałem głos- przydałoby się, dla mnie wersja fabularna. Jedno pytanie, mówimy o wersji klasycznej gry?
O ile pamiętam, na SHS jest jeszcze jeden mnich (Iylos), którego można przyłączyć właśnie w ToB. Jego autorem jest bodajże Kaeloree, więc jakościowo powinien być ok.
_________________ Then they summoned me over to join in with them
To the dance of the death.
Into the circle of fire I followed them
Into the middle I was led
Posty: 5143 Podziękowania: 469/316 Skąd: Island of Misfit Toys
Wysłany: 2018-04-26, 07:09
Nobanionie, tak, mówimy o wersji klasycznej.
Cahirze, dzięki za sugestię. Może i jest dobry (Vinci też był tego zdania, gdy testował go i opisywał w ramach prac dla KO), ale nie spełnia podstawowego założenia, o którym zapomniałem wspomnieć (noc była, zmęczenie po kolejnym dniu wielogodzinnych zmagań z korektą) - nie jest przetłumaczony. Ja NPCów nie lubię (LR (to zresztą znacznie więcej niż tylko Irenicus NPC) i Sarevoki dołączyłem bo są PL i tłumaczyły je Gwiazdy), więc na pewno nie wezmę go na warsztat, jakoś też nie obiło się mi o uszy, by ktoś kiedykolwiek się zań chciał zabrać. Choć jak teraz na to patrzę to specjalnie wielki nie jest (225 kB). Inna sprawa, że to kolejny mod przechylający "balans" na korzyść płci pięknej.
Kontakt ze mną - via mail (morgan19[at]interia.pl) lub GG (9928331)
Szukał długo...długo, tajemnie, nie zwierzając się ludziom.
Oczy jego były rozświecone wewnętrznym odbłyskiem jasnej idei.
Szukał....
- i to, na co patrzał, nie zadowalało go.
Gdzie? (...)
Trwożnie, pytająco usiłował wszystko poznać, zobaczyć...
Nie ma....
badał, wgłębiał się, szukał...
Nie ma, w ludziach nie ma, w ich myślach, tworach...
Wszystko szare, przeciętne, monotonne.... (...)
wszystko obszedł... w społeczeństwie, w ludziach, nigdzie.
a może źle szukał?
nie - ależ nie. Obszedł wszystko, wszystko widział, wszędy pytał....
a może jest za brutalny? może jego dusza - ta harfa Eola - ma za grube struny, by na nich mogły zadrgać i zafalować subtelne tajemnice?
nie.
przecież ten błysk, przecież czuł, dlatego szukał......."I jeśli kiedykolwiek umrę – a wiem, że umrę w bardzo krótkim czasie – umrę, zgłębiwszy ten świat z bliska i z daleka, z góry i z dołu, ale z nim nie pogodzony. Umrę i On zapyta mnie wówczas: «Czy było ci tam dobrze, czy źle?» Ja zaś będę milczeć, opuszczę wzrok i będę milczeć. Niemota taka znana jest wszystkim, którzy zebrali żniwo wielodniowego i zapamiętałego pijaństwa. Czyż bowiem życie ludzkie nie jest chwilowym otępieniem duszy, a także jej zaćmieniem? Wszyscy jesteśmy jakby pijani, każdy na swój sposób; jeden wypił mniej, inny więcej. I na różnych różnie to działa: jeden śmieje się światu w twarz, a inny skłania głowę na piersi tego świata i płacze. Jeden już się wyrzygał i jest mu dobrze, a innego dopiero zaczęło mdlić. A cóż ja? Wiele zaznałem, ale nic nie zdziałałem. Nigdy się nawet tak naprawdę nie roześmiałem i ani razu mnie nie zemdliło. Ja, który doznałem w tym świecie tyle, że tracę rachunek i zapominam kolejności – ja jestem najtrzeźwiejszy z całego świata; na mnie to wszystko marnie działa... «Dlaczego milczysz?» – spyta Pan, spowity w błękitne błyskawice. A co ja mu powiem? Nic, tylko będę milczeć i milczeć...Ta łza nie jest wyrazem żalu, ta łza nie jest smutkiem,
to łza ...
nieporadności,
bolesne piękno,
bezsilność bezkresu piękności
i minimalistycznych możliwości.
Ta łza, to łza niewolnika.
Chcę czuć, móc czuć piękno
zamknięty w szklanej łzie ...
Ja umieram na zawsze
szczelnie zamknięty w podświadomości,
zatruty, zawstydzony,
zaszczuty ...
Ja umieram na zawsze.
To bezkres palety odczuć zamknięty
w zubożałości możliwości ...
Ja umieram
na zawsze. Lost Illusions Tavern Impressiones maiores || (post)Impressiones Cattæ | Impressiones Ænigmællæ | Impressiones Foliællæ Corpus Tuum (18+) | Impressiones Rosellæ || Impressiones maximæ || Impressiones amorosæ | Anti- et postimpr. amorosæ
Nie, nie można się cieszyć, że mamy nową formę sponsorowania developmentu, szansę na spełnienie tych marzeń o prawdziwej ewolucji crpegów, gier lepszych niż baldury czy arcanum.
Rozumiem, że będzie to działać na takiej samej zasadzie jak i WoBG? Instaluje grę, pobieram "Enhanced ToB", instaluję go i mogę cieszyć się rozgrywką?
Zdecydowanie tak.
Przyznam jednak szczerze, że bardziej podobałaby mi się taka instalacje dla BGT (a może nawet EET), poszerzająca całą sagę. Szczególnie, że mamy pod ręką perłę w postaci Tajemnic Wybrzeża Mieczy, która podnosi BG1 o jeszcze jeden poziom wyżej. Taki odchudzony WoBG. Ale podejrzewam, że roboty będzie wystarczająco dużo i przy ToBie.
Wysłany: 2018-04-27, 07:16
1. (instalator) I tak, i nie. Owszem, docelowo chciałbym zrobić z tego instalator, ale jako kompilację instalatorów poszczególnych modów (+ autorskie zmiany, bo parę rzeczy z czasem chciałbym zmienić/poprawić) - działający na bazie WeiDu (czyli instalujący się dłużej i w inny sposób). Na własny instalator jestem za krótki, do tego nie mam cierpliwości dradiela, by po raz 150 pisać, że do pobrania należy wyłączyć antywirusa;> Mój będzie na zasadzie - działa? świetnie, nie działa? trudno;P Poza tym to dalsza faza, gdy już będę mieć to potestowane na różnych wersjach instalacji ToB (te najczęstsze, czyli 4+1 CD, 4 CD, 1 DVD, Legendy, GoG), w pierwszej wersji, którą planuję wkrótce (gdy uporam się z korektami i ustalę "obsadę") będzie to po prostu lista modów z linkami do downloadu + plik zawierający spolszczenia i pierwsze poprawki.
2. (instalacja BGT) sięgnięcie po TWM wymagałoby przejścia na wersję Enhanced. Wersja pod BGT zaczęła powstawać przeszło dekadę temu i być może nigdy nie powstanie. W przypadku Zeda to wynik braku czasu, w moim przede wszystkim (gdybym rozważał przeniesienie tego we własnym zakresie) - niestety - brak kompetencji (choć czasu też, to naprawdę czasochłonne). Choć oczywiście taka wizja kusi i mnie.
Z drugiej strony - paradoksalnie - zwłaszcza w SoA jest chyba tylko kilka modów (i to raczej tych mniejszych), które nie pompują świata jakimiś niezwiązanymi z grą elementami, a uzupełniają/rozbudowują istniejącą fabułę. A taki przynajmniej w przypadku EToB cel mi przyświeca.
Szukał....
Gdzie? (...)
Nie ma....
a może źle szukał?
a może jest za brutalny? może jego dusza - ta harfa Eola - ma za grube struny, by na nich mogły zadrgać i zafalować subtelne tajemnice?
nie.
przecież ten błysk, przecież czuł, dlatego szukał......."I jeśli kiedykolwiek umrę – a wiem, że umrę w bardzo krótkim czasie – umrę, zgłębiwszy ten świat z bliska i z daleka, z góry i z dołu, ale z nim nie pogodzony. Umrę i On zapyta mnie wówczas: «Czy było ci tam dobrze, czy źle?» Ja zaś będę milczeć, opuszczę wzrok i będę milczeć. Niemota taka znana jest wszystkim, którzy zebrali żniwo wielodniowego i zapamiętałego pijaństwa. Czyż bowiem życie ludzkie nie jest chwilowym otępieniem duszy, a także jej zaćmieniem? Wszyscy jesteśmy jakby pijani, każdy na swój sposób; jeden wypił mniej, inny więcej. I na różnych różnie to działa: jeden śmieje się światu w twarz, a inny skłania głowę na piersi tego świata i płacze. Jeden już się wyrzygał i jest mu dobrze, a innego dopiero zaczęło mdlić. A cóż ja? Wiele zaznałem, ale nic nie zdziałałem. Nigdy się nawet tak naprawdę nie roześmiałem i ani razu mnie nie zemdliło. Ja, który doznałem w tym świecie tyle, że tracę rachunek i zapominam kolejności – ja jestem najtrzeźwiejszy z całego świata; na mnie to wszystko marnie działa... «Dlaczego milczysz?» – spyta Pan, spowity w błękitne błyskawice. A co ja mu powiem? Nic, tylko będę milczeć i milczeć...Ta łza nie jest wyrazem żalu, ta łza nie jest smutkiem,
to łza ...
nieporadności,
bolesne piękno,
Ja umieram na zawsze
zatruty, zawstydzony,
zaszczuty ...
Ja umieram na zawsze.
Ja umieram
na zawsze. Lost Illusions Tavern Impressiones maiores || (post)Impressiones Cattæ | Impressiones Ænigmællæ | Impressiones Foliællæ Corpus Tuum (18+) | Impressiones Rosellæ || Impressiones maximæ || Impressiones amorosæ | Anti- et postimpr. amorosæ
Nie, nie można się cieszyć, że mamy nową formę sponsorowania developmentu, szansę na spełnienie tych marzeń o prawdziwej ewolucji crpegów, gier lepszych niż baldury czy arcanum.
Pomysł dobry, przy czym - dopóki ogranicza się do modowania samego Tronu Bhaala - jakoś szczególnie mnie nie rusza. ToB nie wydaje mi się jakoś specjalnie porywający; przez te wszystkie lata ukończyłem go - jak sądzę - ok. dziesięciu razy, ale na ogół bez większej przyjemności. Zdaje mi się też, że osoby, które posiadają zainstalowanego WoBGa, a jednocześnie nie mają akurat ochoty wchodzić w bliższe relacje z Sarevokiem, na chwilę obecną odpalą sobie raczej ToB zmodowany w WoBGu (oczywiście zdaję sobie sprawę, że zakres modyfikacji nie będzie taki sam).
Natomiast idea stworzenia listy i instrukcji z linkami czy też instalatora starannie wyselekcjonowanych modów dla całej Sagi wydaje mi się świetna. WoBG jest wspaniały (gdybym posiadał władzę w tym kraju, to dradiel miałby już order, pomnik w mieście wojewódzkim i dodatek 50% do przyszłej emerytury), ale nie jest dla wszystkich: na pewno nie dla początkujących graczy, ale też nie dla tych baldurowców, którzy dopiero wkraczają w świat modów. Dla takich osób przydałoby się właśnie coś mniejszego od WoBG, z naciskiem bardziej na fabułę niż na utrudnienia, i przeznaczonego już raczej dla wersji EE.
Wysłany: 2018-04-27, 22:04
Dzięki za opinie
Aristo napisał/a:
przez te wszystkie lata ukończyłem go - jak sądzę - ok. dziesięciu razy
To jakieś 8 razy więcej niż ja;P
Aristo napisał/a:
ToB nie wydaje mi się jakoś specjalnie porywający;
Mam podobne odczucia. Dlatego zdecydowałem się na próbę realizacji takiego pomysłu. Siedziałem chwilę w tych modach i zmieniają tę część gry. Może w dalszym ciągu jest mocno liniowa, ale są wybory, możliwość rozegrania dodatku mocno inaczej.
Ponownie myślałem dziś nad SoA - gdy zakładałem ten temat było dla mnie naturalnym, że (gdy zrobię tę część ToB) sięgnę po podstawkę. Ale potem zacząłem się zastanawiać, czy jest możliwe zachowanie tej idei dla niej? Bo jak sobie pomyślałem, że definicję spełnia PSM czy UB to zwątpiłem w sens. A jakie związki z fabułą mają megamody czy inne mody dodające zadania? Ile w ogóle poza D0QP jest modów, które rozbudowują istniejące wątki? Wrócę do tego tematu najpóźniej, gdy stworzę listę do ToBu, bo jednak chciałbym czegoś więcej, ale nie ma we mnie zbyt wiele optymizmu. Oczywiście ten wątek jest na to zagadnienie otwarty (najwyżej poproszę osobę mającą władze nad tym działem o wydzielenie nowego tematu), więc jeśli dostrzegacie jakieś mody, które w takiej liście mogłyby się znaleźć - piszcie śmiało, najlepiej z uzasadnieniem.
Aristo napisał/a:
i przeznaczonego już raczej dla wersji EE.
Zgadzam się, choć to raczej zadanie dla kogoś innego - mój sprzęt nie pozwala mi na grę w EE, a póki co nie planuję go zmieniać. Choć kto wie, czy z czasem się to nie zmieni.
Szukał....
Gdzie? (...)
Nie ma....
a może źle szukał?
nie.
to łza ...
nieporadności,
bolesne piękno,
Ja umieram na zawsze
zatruty, zawstydzony,
zaszczuty ...
Ja umieram na zawsze.
Ja umieram
Ile w ogóle poza D0QP jest modów, które rozbudowują istniejące wątki?
Jeśli to ma być główne kryterium, to rzeczywiście niewiele. Przychodzą mi w tym momencie do głowy np. dwa z tych, które kiedyś tłumaczyłem: Alternatives i Jan's Extended Quest.
No ale wypadałoby też jeszcze zastanowić się nad ich jakością.
Wysłany: 2018-05-02, 22:27
Z pewnych względów wbiłem jeszcze na moment, patrzę, że ankieta się kończy. Nie mogę jej przedłużyć, więc macie jeszcze trzy godziny, by wziąć w niej udział. Liczę także na posty. Oczywiście mogą być na nie (oszczędzicie mi pracy;>). W każdym przypadku zapraszam (póki co, jak widzę, trwa rywalizacja między "Zdecydowanie tak" a "Tak"; a jakoś nie wierzę, by projekt cieszył się 100% poparciem).
Szukał....
Gdzie? (...)
Nie ma....
a może źle szukał?
nie.
to łza ...
nieporadności,
bolesne piękno,
Ja umieram na zawsze
zatruty, zawstydzony,
zaszczuty ...
Ja umieram na zawsze.
Ja umieram
Nobanion [Usunięty]
Wysłany: 2018-05-03, 00:11
morgan napisał/a:
Z pewnych względów wbiłem jeszcze na moment, patrzę, że ankieta się kończy. Nie mogę jej przedłużyć, więc macie jeszcze trzy godziny, by wziąć w niej udział. Liczę także na posty. Oczywiście mogą być na nie (oszczędzicie mi pracy;>). W każdym przypadku zapraszam (póki co, jak widzę, trwa rywalizacja między "Zdecydowanie tak" a "Tak"; a jakoś nie wierzę, by projekt cieszył się 100% poparciem).
Tylko chętni głosują, co zagrają a jak będzie to jak zawsze przybędzie ochotników by w to zagrać...A ToB przydałoby się, oj przydało się ;) , by trochę treści dorzucić...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum