Wysłany: 2026-06-23, 21:58 Setne tłumaczenie SoMu i co dalej...
Sto tłumaczeń w ramach SoM-u – co dalej?
Stało się – dobiliśmy do pięknego kamienia milowego. W ramach SoM-u powstało już 100 tłumaczeń, a setnym z nich jest Call of the Lost Goddess.
To naprawdę piękna liczba i bardzo się cieszę, że mogłam choć w małym stopniu przyczynić się do tego, że udało się ją osiągnąć. Przy tej okazji chciałabym jednak zapytać Was o coś ważniejszego niż sama statystyka: co dalej?
Co według Was warto zmienić, poprawić albo rozwinąć? Macie jakieś uwagi dotyczące działania forum, organizacji tłumaczeń, opisów modów, sposobu informowania o nowych projektach albo ogólnie tego, jak to wszystko obecnie funkcjonuje? A może macie pomysł, który gdzieś tam od dawna kiełkuje i mógłby pomóc w tym, żeby polska scena tłumaczeń modów do Baldur’s Gate trochę bardziej odżyła – i była lepiej widoczna także poza naszym podwórkiem?
Nie ma co ukrywać, był pewien zastój, była też posucha, ale mam wrażenie, że coś zaczęło się ruszać. Świetnie idzie nam projekt Black Hearts – jesteśmy już za połową, a odzew jest naprawdę fantastyczny, za co bardzo dziękuję. Wiem też, że trwa tłumaczenie jednego bardzo ciekawego moda NPC i sama nie mogę się go doczekać.
U mnie na dysku nadal leżą mody, które są już w jakimś stopniu przetłumaczone, ale wymagają gruntownej korekty. Część była robiona bardzo dawno temu, część w takim okresie, że nie jestem już pewna jakości tych tłumaczeń. Krótko mówiąc – to wszystko nadal żyje. Tłumaczenia trwają, rozmowy z autorami trwają, coś się dzieje.
Coraz bardziej widzę też, że świat tłumaczeń przeniósł się na GitHuba. Według mnie większość nowych tłumaczeń właśnie tam powstaje, tam jest rozwijana i tam później trafia do modów. Sama chciałabym przenieść trochę naszego świata w tę stronę – nie po to, żeby umniejszać temu, co już mamy, ale żeby to trochę unowocześnić i ułatwić dalszą pracę.
Dlatego będę naprawdę bardzo wdzięczna za wszystkie pomysły, uwagi i sugestie. Jeśli uważacie, że coś działa dobrze – napiszcie. Jeśli coś działa źle – też napiszcie. Jeśli macie pomysł, co można zrobić lepiej albo inaczej, tym bardziej dajcie znać.
Załączam też plik, nad którym obecnie pracuję. Na razie bazuje on głównie na czysto technicznych informacjach, które da się wyciągnąć z paczek modów. Traktuję go jednak raczej jako etap roboczy i punkt wyjścia, a nie jako docelową formę całego projektu.
Docelowo myślę o czymś innym – o formie, która będzie bardziej przejrzysta, łatwiejsza do rozwijania i przede wszystkim lepiej widoczna także poza naszym forum. Chciałabym, żeby ta wiedza nie była schowana w pojedynczym pliku czy w rozproszonych postach, tylko żeby można było ją łatwo znaleźć, aktualizować i pokazać również szerszemu światu modderskiemu.
Na razie zaczynam od danych technicznych, ale z czasem chciałabym rozbudować to o bardziej praktyczne i heurystyczne informacje dotyczące instalacji, kompatybilności i wzajemnych zależności między modami.
Trochę wychowałam się na Big World Project, gdzie jasno było napisane: który mod można instalować z którym, dlaczego tak, dlaczego nie, czego unikać, co trzeba instalować wcześniej, co później, a czego lepiej nie łączyć. Bardzo chciałabym, żeby podobna wiedza była dostępna także u nas – publicznie, po polsku i w możliwie przystępnej formie.
Bo czasem nie da się łatwo powiedzieć: „ten mod instalujemy po prostu tutaj”. Czasem trzeba go rozdzielić, czasem coś przesunąć, czasem uwzględnić zależności, które nie są oczywiste na pierwszy rzut oka. Chciałabym, żeby takie informacje nie ginęły w pojedynczych postach, rozmowach albo prywatnych notatkach, tylko były zebrane w jednym miejscu i łatwe do rozwijania dalej.
Tak więc – świętujemy setkę, ale przede wszystkim patrzymy dalej. :)
Cześć,
Duuużo czasu poświęciłem na próbę instalacji BG EET bez błędów. Testowałem różne konfiguracje modów, z części musiałem zrezygnować w niektórych sam usuwałem błędy - choć moja wiedza o weidu nie jest imponująca... Co jakiś czas odzywa się we mnie chęć powrotu do tej gry, pewnie dlatego że nigdy jej nie ukończyłem :(. Plan na emeryturę jest u mnie taki: ukończyć BG EET z jak największą ilością modów (które nie niszczą balansu) w języku ojczystym (chodzi o imersję). Do tego czasu testuję sobie mody które chcę widzieć w wersji "na emeryturę". Jeśli masz w planach stworzenie listy kompatybilności modów to dorzucę mój weidu log z ostatniej instalacji która zakończyła się sukcesem - przynajmniej wg instalatora. No chyba że w planach jest budowa instalatora w którym po prostu odhaczamy mody które nas interesują. Coś takiego widziałem w instalatorze Roxxane (który ponoć kopiował rozwiązanie Big World Project) i to było świetne. Project Infinity też jest świetnym rozwiązaniem tylko trzeba mieć tę listę...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum