Wysłany: 2020-07-03, 20:31 [PREMIERA] - Nowe Opowieści z Wybrzeża Mieczy
Nowe Opowieści z Wybrzeża Mieczy - premiera pełnej wersji megamodyfikacji
pomysłodawca: nowus777
autor treści związanych z nowymi NPC: nowus777
autor treści związanych z nowymi obszarami: viader
twórcy nowych obszarów: viader, Selendis
korekta 50% tekstu "BGEE 10 NPC PROJECT": Aristo
korekta tekstu "PROJECT X": Cahir
Jest mi szalenie miło, że po ponad czterech latach ciężkich prac nad tym projektem, w końcu mogę podzielić się z Wami ich efektem. Z wielką dumą, ale również z pokorą (dopiero pierwsze recenzje pokażą, jaki jest odbiór modyfikacji przez graczy), oddaję "Nowe Opowieści" w Wasze ręce.
1. Zawartość modyfikacji.
Megamodyfikacja "Nowe Opowieści z Wybrzeża Mieczy" to projekt łączący w sobie modyfikację "PROJECT X" (twórcy: viader, Selendis) z modyfikacją znaną dotychczas pod roboczą nazwą "BGEE 10 NPC PROJECT" (twórca: nowus777). Mod został stworzony na silniku gry Baldurs Gate: Enhaced Edition i do pełnego działania wymaga jedynie zainstalowanej najnowszej pełnej wersji BGEE (z patchem 2.5).
Dodatek zawiera następujące komponenty:
- 10 nowych postaci przyłączalnych - każdy z nowych NPC posiada rozbudowany quest, ścieżkę przyjaźni i romansu, liczne bantery oraz reakcje na świat gry, w tym także na decyzje gracza,
- zupełnie nowe, w pełni autorskie questy,
- kilka nowych lokacji,
- ponad 100 nowych postaci, w tym także groźnych przeciwników,
- podstawowe polskie udźwiękowienie dla nowych postaci oraz NPC znanych z wersji Enhanced Edition (Neera, Rasaad, Dorn, Baeloth),
- pełna kompatybilność z najnowszą wersją modyfikacji BG1 NPC PROJECT, co pozwala na pojawienie sie zupełnie nowych relacji w drużynie, w tym także nowych przyjaźni, waśni oraz konfliktów romansowych.
UWAGA! Zawartość modyfikacji jest przeznaczona wyłącznie dla osób pełnoletnich. Autorzy modyfikacji nie utożsamiają się z poglądami wyrażanymi przez NPC.
UWAGA2! Questy nowych NPC są uwarunkowane lokacjami, czasem oraz rozdziałami gry. Długotrwałe odłączenie NPC może skutkować brakiem możliwości ukończenia questu.
UWAGA! Jeśli posiadasz wersję BGEE z dodatkiem SOD, nie zapomnij o wcześniejszym zainstalowaniu MODMERGE, gdyż bez niego nie jest możliwa instalacja jakichkolwiek modyfikacji do BGEE. Modmerge można pobrać m.in. tutaj (klik!).Kolejność instalacji to: najnowsza wersja BGEE + SOD, MODMERGE, wszystkie inne mody.
3. Czego nie zaimplementowano w tej wersji i co pojawi się w przyszłości?
- kompatybilność z EET,
- pełen zestaw banterów dla Theodora, Ariadne, Nathana, Kasandry i Namiira,
- dodatkowa zawartość dla Neery, Rasaada, Dorna i Baelotha - chcę rozpisać bantery dla tych postaci z bohaterami znanymi z podstawowej gry.
4. Co dalej?
Modyfikacja jest przez cały czas rozwijana - niewykluczone, że do zawartości z ver. 3.0.0 zostaną dodane nowe questy (już trwają rozmowy na ten temat). Na pewno zostaną również uzupełnione kwestie wymienione powyżej, w pkt. 3. Chcę wyraźnie podkreślić, że mimo, iż finalne testy nie wykazały żadnych błędów, to jednak mogą się one pojawić. Bardzo proszę, aby je na bieżąco zgłaszać tutaj (klik!), gdyż tylko w ten sposób będę mógł się o nich dowiedzieć i szybko je naprawić.
Losy kontynuacji modyfikacji do BG2 EE zależą tylko i wyłącznie od zainteresowania ze strony graczy. Im więcej komentarzy, opinii i recenzji, tym bardziej będę wiedział, czy jest sens tracić czas i energię na kontynuację prac. Wszelkie opinie i recenzje piszcie tutaj (klik!), za wszystkie ogromnie dziękuję!
5. Historia pracy.
2016/05/02 - pierwsze wydanie modyfikacji "MIRANDA NPC" (podstawowa zawartość)
2017/07/19 - drugie wydanie modyfikacji "MIRANDA NPC" (zmiana skryptów, zmiana dialogów)
2017/08/20 - pierwsze wydanie modyfikacji "MASAMBE NPC"
2018/05/03 - pierwsze wydanie modyfikacji "BGEE 10 NPC PROJECT" (zawartość obejmowała 5 nowych NPC z questami, banterami, ścieżkami przyjaźni/romansu, polskim dubbingiem)
2018/10/25 - drugie wydanie modyfikacji "BGEE 10 NPC PROJECT" (wprowadzono liczne poprawki, dodano wtrącenia NPC do świata gry)
2020/07/03 - trzecie wydanie modyfikacji
- wprowadzono pełną zawartość modyfikacji "BGEE 10 NPC PROJECT" (10 nowych NPC z questami, banterami, ścieżkami przyjaźni/romansu, polskim dubbingiem, wtrąceniami do świata gry)
- zintegrowano projekt "BGEE 10 NPC PROJECT" z projektem "PROJECT X" (nowe lokacje, nowe questy, nowi przeciwnicy)
- zmieniono nazwę modyfikacji na "Nowe Opowieści z Wybrzeża Mieczy"
6. Credits.
Ogromne podziękowania dla wszystkich tych, którzy wierzyli w ten projekt i motywowali mnie:
- bardzo dziękuję władzom forum za oddanie mi samodzielnej komnaty, w której mogłem dzielić się z wszystkimi informacjami na temat prac nad projektem,
- bardzo dziękuję Viaderowi i Selendisowi za to, że zgodzili się, aby ich "PROJECT X" stał się częścią mojej modyfikacji,
- bardzo dziękuję wszystkim aktorom, którzy zgodzili się pro bono nagrać dubbing dla nowych postaci oraz dla NPC znanych z wersji EE,
- bardzo dziękuję osobom, które dokonały korekty tekstów: Aristo, Cahir,
- bardzo dziękuję Wiktorowi za to, że zechciał przyczynić się do promocji modyfikacji poprzez nagranie streamingu,
- bardzo dziękuję Kamili1985 za wsparcie w postaci pięknych grafik i logotypów,
- ogromnie dziękuję wszystkim tym, którzy komentowali, wspierali mnie, czasem otrzeźwiali, radzili, wyprowadzali z błędów oraz testowali modyfikację (mam nadzieję, że o nikim nie zapomniałem!): Tuldor88, Kirara, dradiel, Zed Nocear, L'f, K4thos, memory, greegarak, Nobanion, Pavlus, Ruffle_truffle, Lava, morgan, Damianus_NT, Dark, Avallach, Astharoshe.
I oczywiście największe podziękowania dla wszystkich tych, którzy zdecydują się zagrać z tą modyfikacją. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie uwagi, opinie, recenzje, komentarze i zgłaszane błędy.
Po więcej szczegółów zapraszam do pliku Readme, który znajdziecie w folderze modyfikacji.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum