Poprzedni temat «» Następny temat
Gra w Baldur's Gate 2 w sieci z wewnętrznym IP
Autor Wiadomość
Aure


Wiek: 32
Posty: 17
Skąd: Wawa :)
Wysłany: 2005-01-07, 18:19   Gra w Baldur's Gate 2 w sieci z wewnętrznym IP

Na różnych forach poświeconych RPG często pada pytanie o grę po sieci w Baldur's Gate 2 w przypadku posiadania wewnętrzengo IP. Zaraz po nim zazwyczaj pojawia się odpowiedz, iż jest to niemożliwe co nie jest do końca prawdą. Ostatnio trafiłem na nie na jednym z for, na których pisuję, i postanowiłem napisać mini poradnik jak z niemożliwego zrobić możliwe :) Pomyślalem, że mógłby się przydać też komuś z Was, jeśli nie to niech go ktoś usunie :P

1) Co oznacza "wewnętrzne IP"?
Wewnętrzne IP posiadają osoby, które korzystają z internetu poprzez siec lokalną i nie posiadają w umowie zapisu o przydziale IP zewnętrznego (zazwyczaj za ten przywilej trzeba dodatkowo płacić). Oznacza to, że ich komputer nie jest widziany na zewnątrz sieci (w internecie) pod tym IP. Cały ruch pomiędzy siecią a internetem idzie poprzez serwer lokalny, który w locie dokonuje konwersji IP wewnętrznego na zewnętrzne i na odwrót. Większość gier radzi sobie bezproblemowo z tą sytuacją jednakże Baldur's Gate do nich nie należy w związku z tym trzeba podjąc dodatkowe środki aby móc grać po sieci w tę gierkę :)
Mianem IP wewnętrznego określa się IP z następujących klas adresowych:
10.0.0.0 - 10.255.255.255
172.16.0.0 - 172.31.255.255
192.168.0.0 - 192.168.255.255

2) Jak sprawdzić czy na pewno posiada się IP wewnętrzne?
Windows 98/ME => Start->Uruchom->wpisz 'winipcfg' (bez apostrofów) i sprawdź czy wyświetlone IP należy do którejkolwiek z podanych wyżej klas
Windows 2000/XP => Start->Uruchom->wpisz 'ipconfig' (bez apostrofów) i sprawdź czy wyświetlone IP należy do którejkolwiek z podanych wyżej klas
Linux => w konsoli wpisz 'ifconfig' (bez apostrofów) i sprawdź czy wyświetlone IP należy do którejkolwiek z podanych wyżej klas

3) Co trzeba zrobić aby zagrać po sieci z wewnętrznym IP?
Sposób na dokonanie tego jest prosty aczkolwiek może być nieco trudny do uzyskania. Dzieje sie tak dlatego, iż wymaga on ingerencji administratora sieci w konfigurację serwera lokalnego. Z góry uprzedzam, że szanse na to są niewielkie, ponieważ mało który administrator zgodzi się na wykonanie tej operacji (pomimo, iż nie niesie ona ze sobą żadnego zagrożenia bezpieczeństwa serwera). Mianowicie aby zagrać w BG2 po sieci należy poprosić administratora o wykonanie na serwerze przekierowania (forwardingu) na nasz komputer portów 2300-2400 i 47624 TCP i UDP. Po dokonaniu tej operacji można spokojnie grać przez sieć (niestety w każdej sieci loklanej tylko jedna osoba może cieszyc się przekierowaniem portów - to jedno z kryteriów, z powodu których administratorzy odmawiają). Sposób jest w 100% sprawdzony, ponieważ sam z niego korzystałem i gra chodziła pięknie.

To byłoby na tyle, mam nadzieje, że dzięki temu mini-poradnikowi ktoś z Was będzie mógł się cieszyc Baldurkiem Online. ;)
_________________
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas,gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać...
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Solar
Zasłużony


Wiek: 18
Posty: 417
Podziękowano 2 razy
Wysłany: 2006-01-02, 21:17   

chcialem tylko powiadomic ze ostatnio gralem z 2 kumplami w BG 2 z czego 1 ma zewnętrzne a drugi wewnętrzne ip... ten drugi nic nie mieszal u administratora sieci. Uzylismy ciekawego programiku zwącego sie Hamachi...
_________________
Cos sie zmieni...starsi muszą odejsc zeby zrobic miejsce młodym...
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Vaelleas Baenre


Wiek: 27
Posty: 105
Skąd: Menzoberranzan//////// Lublin
Wysłany: 2006-01-04, 22:14   

No za pomocą Hamachi można chyba grać przy każdym IP więc polecam programik (mało miejsca zajmuje i jest prosty w odbsłudze). Ja grałem w ten sposób i nie żałuję! :)
_________________
W imię Vhaerauna, Pana w Masce!
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Calliea 


Wiek: 28
Posty: 67
Podziękowała 1 razy
Skąd: Shrekland
Wysłany: 2006-02-02, 22:13   

Niby z każdego, ale wyjątki potwierdzają regułę - u mnie Hamachi nic nie pomaga. Różnymi sposobami juz próbowałam... :(
Podziękuj autorce tego posta
 
 
 
Jvegi 
Przyjaciel Klanu


Wiek: 28
Posty: 1432
Podziękowania: 40/38
Skąd: Z chomikowa
Wysłany: 2006-02-03, 22:43   

Dziwne :?
Nie chcę być niegrzeczny ale może po prostu źle go obsługujesz? Poza tym czasami hamachi ma rózne dziwne skoki.

Monument--> Co z naszą grą? :peace:
_________________
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Calliea 


Wiek: 28
Posty: 67
Podziękowała 1 razy
Skąd: Shrekland
Wysłany: 2006-02-03, 23:57   

Nie mam pojęcia, robiłam wszystko tak samo jak osoby, którym działa... :sciana:
_________________
"Tylko w milczeniu słowo,
Tylko w ciemności światło,
Tylko w umieraniu życie:
Na pustym niebie jasny jest lot sokoła..."
Podziękuj autorce tego posta
 
 
 
kuba_ufo 

Posty: 24
Podziękował 4 razy
Wysłany: 2006-12-25, 23:51   

Co zrobić jak odpalam ipconfig i ono się włącza i natychmiast wyłącza (nie jestem w stanie nic odczytać) ? Byłbym wdzięczny za pomoc.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Thishen
Zasłużony


Wiek: 30
Posty: 426
Podziękowania: 1/5
Skąd: Piernikowo
Wysłany: 2006-12-26, 12:29   

Musisz je odpalic z wiersza polecen. Start->uruchom->cmd (jesli masz win xp) i tam wpisz ipconfig. Jesli masz win 98 to start->uruchom->winipcfg bodajze.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Melek 

Wiek: 32
Posty: 1
Wysłany: 2007-07-15, 19:32   

Aure napisał/a:
portów 2300-2400 i 47624 TCP i UDP


Z logicznego punktu widzenia i porty 2300-2400 oraz port 47624 muszą być TCP,UDP, jednak prosiłbym, aby ktoś mnie utwierdził w tym, bo nie jestem czytając ten cytat, tego do końca pewien.
Z góry dzięki i pozdrawiam.
_________________
toy-like people make me boy-like
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
LoCo 
Specyficzny Mag


Wiek: 30
Posty: 82
Podziękował 1 razy
Skąd: Kuldahar
Wysłany: 2007-08-12, 15:58   

Ja mam pytanie.. mam orginal ale zgubilem kod rejestracji elektornicznej.. czy to wyklucza mnie z grania przez neta? Mozna jakos ten kod odzyskac albo cos?
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Thishen
Zasłużony


Wiek: 30
Posty: 426
Podziękowania: 1/5
Skąd: Piernikowo
Wysłany: 2007-08-12, 17:02   

To nie ma nic do rzeczy ;) Mozna grac w BG przez neta nawet na najpodlejszym piracie (czego nie pochwalamy) - musi sie zgadzac jedynie wersja gry (patche, mody itp).
Rejestracja elektronicza to jest tylko taki bajer CDProjektu :) Zupelnie zbedny do grania. Wiec nie majac kodu nie tracisz nic poza przywilejami na stronie gram.pl (wPLN itd) - chyba, ze masz rejestracje za soba. Pozniej juz sie do niczego nie przydaje.
A czy mozna odzyskac? Chyba nie, przynajmniej nie wiem nic o takiej mozliwosci.
PS. Wypowiadam sie oczywiscie odnosnie BG, nie wiem jak z innymi grami jest, moze potrzebny ten kod, nie gram zbyt wiele ostatnimi czasy.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
LoCo 
Specyficzny Mag


Wiek: 30
Posty: 82
Podziękował 1 razy
Skąd: Kuldahar
Wysłany: 2007-08-12, 17:57   

Wielkie dzieki.. mam zamiar pograc z kumplami sobie (zapewne na hamachi)

jeszcze raz dzieki :-D


jeszcze jedno pytanko... jaka wersja BG2 jest oferowana w eXtra Klasyce??
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Thishen
Zasłużony


Wiek: 30
Posty: 426
Podziękowania: 1/5
Skąd: Piernikowo
Wysłany: 2007-08-12, 19:51   

A tego niestety nie wiem :( Gdizes tu pisano, ze spatchowana (czyli ToB+patch), ale to by trzeba sprawdzic porownujac numerki ;)
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Pavlus
Przyjaciel Klanu
Erpegozjad


Wiek: 37
Posty: 915
Podziękowania: 16/36
Skąd: Kaszuby

Wysłany: 2007-08-13, 08:52   

Zapene z najnowszymi uaktualnieniami jak to oni mają w zwyczaju, ale chodzi Ci o klasyke czy tą klasykę gold co niedawno wyszła?
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
LoCo 
Specyficzny Mag


Wiek: 30
Posty: 82
Podziękował 1 razy
Skąd: Kuldahar
Wysłany: 2007-08-13, 09:29   

normalna eXtra Klasyka (na opakowaniu pisze: "Nowa eXtra Klasyka gier komputerowych" )



takie opakowanie.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group