Wysłany: 2017-08-28, 00:14 Skarbiec na Stronie (cz. I)!
Witajcie!
Zgodnie z sugestią/propozycją/życzeniem Kliwera z dniem dzisiejszym udostępnione zostają nasze nieopublikowane, nieukończone prace. Znajdziecie je pod TYM adresem. Zapewne nie wszystko się znalazło, ale jeśli coś umknęło to raczej pojedyncze arty. Znacznie więcej znajduje się tu, na Forum, i w zbiorach prywatnych, co zamierzamy z czasem publikować (ale moce przerobowe ograniczonymi są, a pracy mnóstwo).
BTW, czary i postaci w DSotSC i NTotSC pod BGT, są zapożyczone z BG I.
Oczywiście nie są to wersje finalne, więc nie ponosimy odpowiedzialności za jakość tych opracowań;)
Przy okazji doszedłem do wniosku, by w podobnej formule wcielić w życie niegdysiejszy postulat Damianusa, odnośnie wydzielenia w liście modów zakładki z opisami - znajdziecie je TUTAJ - w tej formule są chyba jeszcze bardziej widoczne. Opisy NPCów i innych modów dołączą do listy na dniach - po prostu zapowiedziałem, że do końca tygodnia zostanie to zrobione, to starałem się wywiązać z zapowiedzi (choć i tak paręnaście minut po czasie).
Część I w tytule jest zapowiedzią pewnego rozwoju tej sekcji w przyszłości.
Mam nadzieję, że będzie Wam to służyć z pożytkiem. Ku chwale Amn! I CoBu oczywiście!
Aha, gdyby ktoś chciał nas wspomóc w tych pracach (przy opisywaniu czy wstawianiu) - proszę o kontakt (najlepiej przed rozpoczęciem prac, żeby nie dublować ich przypadkiem) i zapraszam.
Patrząc pobieżnie na te strony, zauważyłem parę kwestii, które być może warto poprawić. Tak od najistotniejszych:
- link NTotSC pod BG1 odwołuje błędnie do wersji modu pod BGT
- w DSotSC pod BG1 wśród NPC nie ma wymienionego Szkarłatnego Willa - tj. widać jego kartę tylko po otwarciu zakładki NPC, ale w "pod-zakładkach" już go nie ma. W DSotSC pod BGT nawet po otwarciu głównej zakładki NPC widać kartę Bardo, więc tam do karty Willa nie ma jak się dostać. (Swoją drogą już skołowany jestem i nie wiem, gdzie leży błąd - w DSotSC Will też był, czy tylko w NTotSC?)
- w niektórych podstronach brak obrazków/ikon - nie wiem, czy plików obrazków w ogóle ich nie ma, czy po prostu została gdzieś podana błędna ścieżka. A brak konkretnie w:
- opisach czarów w NeJ-u
- w zadaniu Pierścień mocy z NeJ-a
- przedmiotach z DSotSC pod BG1: kusze oraz 3 wekiery (2x Otho i błogosławiona zaburzeń), a także jednen miecz oburęczny, ten z dziwną nazwą i opisem - ale on wygląda na taki żart, że mógł nie mieć w ogóle ikonki
- identycznie w przedmiotach w NTotSC pod BG1, tam dodatkowo w katanach nie wyświetla się grafika "katany"
- solucji do Dungeon Crawl (chyba że to jest właśnie jeden z elementów, które kwalifikują solucję jako "niepoprawioną") - inna sprawa, że do solucji DC jest też poza skarbcem zwykły dostęp z poziomu Mody do BGII -> Dungeon Crawl.
Nie wiem, czy jest sens zgłaszania takich błędów, zwłaszcza tych z brakiem obrazków, skoro skarbiec został utworzony tak dla utrwalenia niedokończonych rzeczy, a większość z nich niestety nie będzie - a przynajmniej nie prędko - rozwijana), a na dodatek sprawa jest wyłącznie kosmetyczna i nie jakaś szalenie istotna, ale skoro zauważyłem, to napisałem ;)
_________________ If you want something done, do it yourself! - Jean-Baptiste Emanuel Zorg, Piąty element
Więcej dowiesz się o człowieku po godzinie gry, niż po roku rozmowy - Platon, Zeus: Pan Olimpu
Dzięki, poprawiłem (adresy były pisane ręczne, więc się lapsus przydarzył)
porfirion napisał/a:
- link NTotSC pod BG1 odwołuje błędnie do wersji modu pod BGT
poprawione, dzięki
porfirion napisał/a:
- w DSotSC pod BG1 wśród NPC nie ma wymienionego Szkarłatnego Willa
I być nie powinno, to jedyny NPC dodawany przez NTotSC.
porfirion napisał/a:
widać jego kartę tylko po otwarciu zakładki NPC
poprawione, dzięki
porfirion napisał/a:
A brak konkretnie w:
- opisach czarów w NeJ-u
- w zadaniu Pierścień mocy z NeJ-a
ta sytuacja póki co nie ulegnie zmianie (zastanawiałem się, czy dołożyć te czary, uznałem że tak, choć chyba trochę się z tym pospieszyłem).
porfirion napisał/a:
- przedmiotach z DSotSC pod BG1: kusze oraz 3 wekiery (2x Otho i błogosławiona zaburzeń)
poprawione, dzięki
porfirion napisał/a:
a także jednen miecz oburęczny, ten z dziwną nazwą i opisem - ale on wygląda na taki żart, że mógł nie mieć w ogóle ikonki
sprawdze potem, bo na serwerze ikonki nie ma, w zasobach też nie, mimo to jak przypuszczam nie oczekiwałby ikonki, gdyby jej nie było
porfirion napisał/a:
- identycznie w przedmiotach w NTotSC pod BG1, tam dodatkowo w katanach nie wyświetla się grafika "katany"
poprawione (z wyj. miecza), dzięki
Cytat:
- solucji do Dungeon Crawl (chyba że to jest właśnie jeden z elementów, które kwalifikują solucję jako "niepoprawioną")
tak, to własnie jeden z tych elementów
porfirion napisał/a:
inna sprawa, że do solucji DC jest też poza skarbcem zwykły dostęp z poziomu Mody do BGII -> Dungeon Crawl.
widocznie został dodany dawniej. Zastanowię się, co z nią zrobić (czyt. zobaczę, ile jest do poprawy).
porfirion napisał/a:
Nie wiem, czy jest sens zgłaszania takich błędów
Oczywiście, że tak - to, że jest to w takim dziale, nie znaczy, że nie chcielibyśmy mieć tego dopieszczonego. Wręcz zapomniałem w nocy (zmęczenie) napisac, żebyście nie wahali się zgłaszać wszelkich uwag.
Jeszcze raz dzięki
EDIT: Miecz poprawiłem, korzysta z ikonki Skraju świata
Razem z tymi opisami NPCów zebrał się już całkiem spory kopczyk skarbów. Podziękowania dla wszystkich twórców, a przede wszystkim dla Alvareza, morgana i Vinciego.
Po przejrzeniu tego wszystkiego aż nabrałem trochę ochoty na grę (kto wie, może po następnej aktualizacji WoBG coś zacznę, jeśli chęć do tego czasu nie przejdzie).
W "Opisach", w tytule 'The Gray Clan...', zmieniłbym to Gray na Grey; niby obie formy są poprawne, ale jednak sam autor posługiwał się tą drugą.
w tytule 'The Gray Clan...', zmieniłbym to Gray na Grey; niby obie formy są poprawne, ale jednak sam autor posługiwał się tą drugą.
Dzięki. Nie wiem, dlaczego wkręciłem sobie tę amerykańską gray, tym bardziej, że przy okazji korekty (gdy zrobiłem opis z identycznym błędem na Stronie), zwracał mi na to uwagę porfirion.
To racja, że się chłopaki napracowali i należy się im za to uznanie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum