Wysłany: 2016-12-27, 15:09 Kurs tłumaczenia modów do Baldur's Gate II
Z dumą i radością mam zaszczyt przedstawić długo wyczekiwany poradnik dla tłumaczy autorstwa Arista i morgana. Nareszcie pojawia się opracowanie, które wyczerpuje temat zagadnień związanych z tłumaczeniem modów. Znajdziecie tutaj odpowiedzi na wszystkie nurtujące Was pytania, rozwiejecie swoje wątpliwości, i poznacie zasady i sztuczki, z których istnienia do tej pory nie zdawaliście sobie sprawy.
Świetne, naprawdę Panowie wykonaliście kawał doskonałej roboty, która szczerze powiedziawszy mnie też się przyda.
Tak na szybko, brakuje mi jeszcze kilku rzeczy:
- kodowanie tekstu (ANSI a UTF-8) i funkcja HANDLE_CHARSETS. Ma to znaczenie głównie w tłumaczeniu modów kompatybilnych zarówno z wersją standardową, jak i EE.
- tłumaczenie wyrażeń regularnych (RegEx). W kilku modach się pojawiają (np. Item Revisions). Warto by o nich wspomnieć.
- różne wersje plików . tra w kontekście zmian w formatowaniu przedmiotów, czarów itp. w wersji EE. Niektóre mody mają taki podział, już w wersji English, ale większość niestety nie. W związku z tym, że przy korekcie i tłumaczeniu wersji EE, niektóre rzeczy zmieniliśmy w stosunku do tłumaczenia oryginalnego, warto poświęcić trochę wysiłku na zadbanie o 2 wersje tłumaczenia, tak żeby gracze grający w podstawową wersję nie mieli opisów w konwencji EE i odwrotnie.
_________________ Then they summoned me over to join in with them
To the dance of the death.
Into the circle of fire I followed them
Into the middle I was led
Świetna robota ale zgadzam się z Cahir'em - poradnik powinien zawierać tylko instrukacje odnośnie HANDLE_CHARSETS aby już na wstępie była zagwarantowana kompatybilność z wersją EE.
Dodatkowo należy być przygotowanym na aktualizację poradnika kiedy do weidu trafi funkcja z odwrotną konwersją aka Inverse_HANDLE_CHARSETS która pozwoli na posiadanie źródłowych plików w kodowaniu UTF-8 co pozwoli na jednoczesne edytowanie takiego pliku na różnych systemach i w różnych kodowaniach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum