Poprzedni temat «» Następny temat
[BG:EE] Zmiana portretu
Autor Wiadomość
Ruffle_truffle 


Wiek: 30
Posty: 876
Podziękowania: 27/79
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2016-04-19, 12:49   [BG:EE] Zmiana portretu

Męczę się ze zmianą portretu postaci. Niby wszystko jest tak, jak powinno być (szperałem w internecie). Nawet w ee keeperze się wyświetla portret. Jest także w okienku "Wygląd/Inny", ale ostatecznie wyskakuje bez-twarz ze znakiem zapytania.

Jak to po prostu zrobić?
_________________
Yakman gadał, gadał, cały czas gadał...
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Kirara 
Eriavalh Avarozhe


Wiek: 26
Posty: 233
Podziękowania: 167/20
Wysłany: 2016-04-19, 16:02   

Właśnie przetestowałam dodawanie własnego portretu i zadziałało bez problemu, więc czy Twój portret:

1. Wrzucony jest w folderze "Dokumenty\Baldur's Gate - Enhanced Edition\portraits"?
2. Jest w formacie BMP z 24-bitową głębią kolorów?
3. Nazwa ma nie więcej niż 8 znaków?
4. Ma standardowy rozmiar 210x330 pikseli (nie więcej niż 1024x1024)?

Takie przynajmniej napisało mi wytyczne w grze (BG:EE + SoD v2.0.62.2), gdy wybrałam przycisk Custom pod portretem przy tworzeniu postaci.
_________________
DeviantArt | ArtStation
Podziękuj autorce tego posta
 
 
 
Ruffle_truffle 


Wiek: 30
Posty: 876
Podziękowania: 27/79
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2016-04-19, 20:18   

Kirara napisał/a:
Właśnie przetestowałam dodawanie własnego portretu i zadziałało bez problemu, więc czy Twój portret:

1. Wrzucony jest w folderze "Dokumenty\Baldur's Gate - Enhanced Edition\portraits"?
2. Jest w formacie BMP z 24-bitową głębią kolorów?
3. Nazwa ma nie więcej niż 8 znaków?
4. Ma standardowy rozmiar 210x330 pikseli (nie więcej niż 1024x1024)?

Takie przynajmniej napisało mi wytyczne w grze (BG:EE + SoD v2.0.62.2), gdy wybrałam przycisk Custom pod portretem przy tworzeniu postaci.


Dziękuję za odpowiedź.

EDIT: Ten największy również nie działa. Nie mam najnowszego dodatku. Ogólnie niby wskakuje, ale ostatecznie zmian nie ma.
1. Tak. Manipulowałem nieco przy tym i jeśli nie ma tego folderu, to nie ma przycisku "Inny" w modyfikacji wyglądu.
2. Tak.
3. Tak.
4. Są dwa portrety - M (169x266) i S (54x84). Spróbuję opcję z tym L (210x330).
_________________
Yakman gadał, gadał, cały czas gadał...
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Ruffle_truffle 


Wiek: 30
Posty: 876
Podziękowania: 27/79
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2016-04-20, 13:42   

Zainstalowałem Siege of Dragonspear i portret działa tylko na karcie postaci:



Mały portret już jest ze znakiem zapytania.
_________________
Yakman gadał, gadał, cały czas gadał...
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Vinci
Zasłużony


Posty: 2502
Podziękowania: 246/53

Wysłany: 2016-04-20, 13:48   

W wersji EE wrzuca się tylko jeden portret w rozmiarze 210x330, reszta jest skalowana automatycznie z tego jednego. Wyrzuć pozostałe. Skoro widzisz w EE Keeperze portret, to znaczy, że wrzuciłeś go do folderu override, a nie do portretów w Dokumentach (EE Keeper nie widzi tych w dokumentach).
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Ruffle_truffle 


Wiek: 30
Posty: 876
Podziękowania: 27/79
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2016-04-20, 15:21   

Były i w dokumentach, i w override. Wyrzuciłem wszystkie inne, portret da się wybrać, ale nadal brak mniejszego. Naprawdę nie wiem, czemu to nie chce się wklepać.

Edit: No i jak wyłączyć ten okropny kontur wokół postaci?

Edit 2: Ok, kontur wyłączony. Trzeba było wczytać grę, a nie ją wyłączać i włączać. Co do portretu - robię wszystko zgodnie z instrukcją:



(Zapisywałem jako 24 bitową .bmp)
_________________
Yakman gadał, gadał, cały czas gadał...
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Vinci
Zasłużony


Posty: 2502
Podziękowania: 246/53

Wysłany: 2016-04-20, 18:30   

Hmm, a zobacz jeszcze czy czasem plik nie jest zablokowany. PPM -> właściwości -> na dole zaznacz odblokuj i zaakceptuj.

Chociaż wtedy raczej nie byłoby tak, że nie widzisz małej wersji. Możesz też spróbować odpalić BG jako administrator. Może pozbądź się też z nazwy na końcu tego L.

W załączniku dwa portrety, które używałem bez problemu, zobacz czy śmigają. Też może być tak, że będziesz je musiał odblokować.

Jeszcze jedna sprawa, napisałeś:
Ruffle_truffle napisał/a:
Jest także w okienku "Wygląd/Inny", ale ostatecznie wyskakuje bez-twarz ze znakiem zapytania.

ale nowe portrety się tam nie pojawiają, tylko są jako dodatkowe na normalnej liście dostępnej oryginalnie, na samym jej końcu, po prostu klikasz strzałką w lewo tam gdzie wybierasz portret. Bo ten duży portret jak ustawiłeś? EE Keeperem?
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Więcej szczegółów
Za tę wypowiedź podziękowali:
Ruffle_truffle
Ruffle_truffle 


Wiek: 30
Posty: 876
Podziękowania: 27/79
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2016-04-21, 08:19   

Ściągnąłem portrety i zrobiłem tak:

1. Skopiowałem zawartość swojego pliku.
2. Wkleiłem do podesłanego pliku w załączniku.
3. Zapisałem jako .bmp

Działa. Coś musiało być z plikiem nie tak. Wcześniej nie ustawiałem EE keeperem, tylko usiłowałem. Teraz zmienia się portret i na karcie postaci i miniaturka też się tworzy.
_________________
Yakman gadał, gadał, cały czas gadał...
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group