Witam, mam pytanie i ewentualną prośbę dla ludzi dość dobrze obeznanych z modami i podobnymi sprawami. Ja nie mam o tym zielonego pojęcia i robię się blady na samą myśl.
Mam BG.1 EE i jest nawet niezłe, chociaż nie jest to czego się spodziewałem (wciąż wolę zwykłego BG), BG.2 EE nie wchodzi dla mnie w grę w ogóle, mam swoją Sagę BG na dvd i to mi wystarczy. Sprawa więc wygląda tak, w EE dodali Dorna. Przypadl mi do gustu i to bardzo.
I tu moja prośba/pytanie czy ktoś wie jak go dodać do zwykłego BG II + Tob? Z tego co wiem EE działą na silniku z BG.2 więc przypuszczam że to jest wykonalne. Chciałbym żeby wystąpił w grze tak jak go poznajemy w BG EE, chodzi o to zeby w BG.2 miał wszystkie questy, również te z BG.1 EE, powiedzmy siedział by sobie w Miedzianym Diademie albo innej karczmie, do znaczy że trzeba by było dodać również jego wrogów z EE. I zostawić resztę jego questów w BG.2 bez zmian, jedyne co było by do zmiany to statystyki wyższa kondycja, niższa inteligencja i charzyma (charyzmy max 9) był by to naprawdę ciekawy kompan szczególnie że w grze brakuje pólorków. A sam półorkiem grać nie będe.
Ja się kompletnie na tym nie znam i robię się blady ze strachu na samą myśl o tym...
Szukałem też innych modów z półorkiem npc ale nic nie znalazłem ale Dorn zapełnia to zapotrzebowanie w 120%.
Posty: 5556 Podziękowania: 441/319 Skąd: Island of Misfit Toys
Wysłany: 2014-04-13, 14:07
Black89 napisał/a:
Szukałem też innych modów z półorkiem npc ale nic nie znalazłem ale Dorn zapełnia to zapotrzebowanie w 120%.
Dar z Neja daleko nie szukając...
a co do Dorna, to nie wiem, czy Beamdog nie miałby nic przeciwko (raczej należy zakładać, że miałby). Technicznie (o ile nie używa jakichś nowości ze zremasterowanego silnika, w co wątpię) nie powinno to stanowić problemu (skala trudności zbieżna ze stworzeniem Branwen do BG II czy przywróceniem NPC z BG I w TDD).
Wnioskuję ,że w BG:EE odpowiada Ci najbardziej nowy interfejs i większa rozdzielczość - skoro tak, to nie lepiej spróbować BGT z Widescreenem (+ np. Kwiatowe W_GUI)? Albo WoBG (gdzie masz też rzeczonego Dara)
Kontakt ze mną - via mail (morgan19[at]interia.pl) lub GG (9928331)
Szukał długo...długo, tajemnie, nie zwierzając się ludziom.
Oczy jego były rozświecone wewnętrznym odbłyskiem jasnej idei.
Szukał....
- i to, na co patrzał, nie zadowalało go.
Gdzie? (...)
Trwożnie, pytająco usiłował wszystko poznać, zobaczyć...
Nie ma....
badał, wgłębiał się, szukał...
Nie ma, w ludziach nie ma, w ich myślach, tworach...
Wszystko szare, przeciętne, monotonne.... (...)
wszystko obszedł... w społeczeństwie, w ludziach, nigdzie.
a może źle szukał?
nie - ależ nie. Obszedł wszystko, wszystko widział, wszędy pytał....
a może jest za brutalny? może jego dusza - ta harfa Eola - ma za grube struny, by na nich mogły zadrgać i zafalować subtelne tajemnice?
nie.
przecież ten błysk, przecież czuł, dlatego szukał......."I jeśli kiedykolwiek umrę – a wiem, że umrę w bardzo krótkim czasie – umrę, zgłębiwszy ten świat z bliska i z daleka, z góry i z dołu, ale z nim nie pogodzony. Umrę i On zapyta mnie wówczas: «Czy było ci tam dobrze, czy źle?» Ja zaś będę milczeć, opuszczę wzrok i będę milczeć. Niemota taka znana jest wszystkim, którzy zebrali żniwo wielodniowego i zapamiętałego pijaństwa. Czyż bowiem życie ludzkie nie jest chwilowym otępieniem duszy, a także jej zaćmieniem? Wszyscy jesteśmy jakby pijani, każdy na swój sposób; jeden wypił mniej, inny więcej. I na różnych różnie to działa: jeden śmieje się światu w twarz, a inny skłania głowę na piersi tego świata i płacze. Jeden już się wyrzygał i jest mu dobrze, a innego dopiero zaczęło mdlić. A cóż ja? Wiele zaznałem, ale nic nie zdziałałem. Nigdy się nawet tak naprawdę nie roześmiałem i ani razu mnie nie zemdliło. Ja, który doznałem w tym świecie tyle, że tracę rachunek i zapominam kolejności – ja jestem najtrzeźwiejszy z całego świata; na mnie to wszystko marnie działa... «Dlaczego milczysz?» – spyta Pan, spowity w błękitne błyskawice. A co ja mu powiem? Nic, tylko będę milczeć i milczeć...Ta łza nie jest wyrazem żalu, ta łza nie jest smutkiem,
to łza ...
nieporadności,
bolesne piękno,
bezsilność bezkresu piękności
i minimalistycznych możliwości.
Ta łza, to łza niewolnika.
Chcę czuć, móc czuć piękno
zamknięty w szklanej łzie ...
Ja umieram na zawsze
szczelnie zamknięty w podświadomości,
zatruty, zawstydzony,
zaszczuty ...
Ja umieram na zawsze.
To bezkres palety odczuć zamknięty
w zubożałości możliwości ...
Ja umieram
na zawsze. Lost Illusions Tavern Impressiones (Ænigmællæ) || Antiimpressiones (sanguine scriptæ) | Antiimpressiones (ira scriptæ) || Impressiones (Divinæ) Corpus Tuum (18+) | Impressiones (Rosellæ) || Impressiones (epicæ) || Impressiones (musicæ) | Anti- et postimpr. (musicæ)
Nie, nie można się cieszyć, że mamy nową formę sponsorowania developmentu, szansę na spełnienie tych marzeń o prawdziwej ewolucji crpegów, gier lepszych niż baldury czy arcanum.
nie zrozumiałem praktycznie nic z tego ci napisałeś... jak mówiłem nigdy nie korzystałem z modów, to dla mnie czarna magia jest.
Dar z Neja? a cóż to takiego na google go nie mogę znaleźć, i na tej stronie z modami npc też go nie widziałem.
A tak poza tym to co napisałeś to nie jest odpowiedź na moje pytanie, chodzi mi o to JAK to zrobić ewentualnie uzyskać jakąś pomoc od kogoś kto to ogarnia, a twoja informacja że jest to łatwe jak przniesienie Branwen niewiele daje.
Nie jest proste. Dorn dodaje nowe zadania, lokacje, przedmioty (głowy nie dam, ale chyba też wykorzystuje efekty, których nie ma w BG2, są jedynie w EE), masę postaci, linijek jest tyle ugłosowionych, że ważyłoby to masakrycznie dużo, wykorzystuje podklasę Black Guarda, którą trzeba by jeszcze dobrze dodać, pozbyć się wszystkich linijek, gdzie bierze udział w rozmowie Neera, Hexxat lub Rasaad. Swoją drogą trzeba by wygenerować też nowe mini-mapy do jego nowych lokacji, bo w BG2EE mają inne wymiary bo są większe.
Zdaje mi się, że spolszczenia jeszcze nie ma bo to maaaaaasa tekstu.
I obawiam się, że nikt nie będzie przerabiał go na BG2 zwyczajne. Między innymi tez przez to, że BeamDog na pewno wytoczyłoby takiemu modderowi działa.
Posty: 5556 Podziękowania: 441/319 Skąd: Island of Misfit Toys
Wysłany: 2014-04-13, 23:28
Gwoli wyjaśnienia napiszę, że NeJ (z którego pochodzi NPC Dar) to Neverending Journey i jest jedynym znanym mi przedstawicielem tej rasy wśród NPC.
Black89 napisał/a:
Temat można zamknąć.
Kolejny user, który zaznacza, co można zrobić. Info na przyszłość - decyzje o losach tematów podejmuje Namiestnik danego działu lub Wodzostwo.
Kontakt ze mną - via mail (morgan19[at]interia.pl) lub GG (9928331)
Szukał długo...długo, tajemnie, nie zwierzając się ludziom.
Oczy jego były rozświecone wewnętrznym odbłyskiem jasnej idei.
Szukał....
- i to, na co patrzał, nie zadowalało go.
Gdzie? (...)
Trwożnie, pytająco usiłował wszystko poznać, zobaczyć...
Nie ma....
badał, wgłębiał się, szukał...
Nie ma, w ludziach nie ma, w ich myślach, tworach...
Wszystko szare, przeciętne, monotonne.... (...)
wszystko obszedł... w społeczeństwie, w ludziach, nigdzie.
a może źle szukał?
nie - ależ nie. Obszedł wszystko, wszystko widział, wszędy pytał....
a może jest za brutalny? może jego dusza - ta harfa Eola - ma za grube struny, by na nich mogły zadrgać i zafalować subtelne tajemnice?
nie.
przecież ten błysk, przecież czuł, dlatego szukał......."I jeśli kiedykolwiek umrę – a wiem, że umrę w bardzo krótkim czasie – umrę, zgłębiwszy ten świat z bliska i z daleka, z góry i z dołu, ale z nim nie pogodzony. Umrę i On zapyta mnie wówczas: «Czy było ci tam dobrze, czy źle?» Ja zaś będę milczeć, opuszczę wzrok i będę milczeć. Niemota taka znana jest wszystkim, którzy zebrali żniwo wielodniowego i zapamiętałego pijaństwa. Czyż bowiem życie ludzkie nie jest chwilowym otępieniem duszy, a także jej zaćmieniem? Wszyscy jesteśmy jakby pijani, każdy na swój sposób; jeden wypił mniej, inny więcej. I na różnych różnie to działa: jeden śmieje się światu w twarz, a inny skłania głowę na piersi tego świata i płacze. Jeden już się wyrzygał i jest mu dobrze, a innego dopiero zaczęło mdlić. A cóż ja? Wiele zaznałem, ale nic nie zdziałałem. Nigdy się nawet tak naprawdę nie roześmiałem i ani razu mnie nie zemdliło. Ja, który doznałem w tym świecie tyle, że tracę rachunek i zapominam kolejności – ja jestem najtrzeźwiejszy z całego świata; na mnie to wszystko marnie działa... «Dlaczego milczysz?» – spyta Pan, spowity w błękitne błyskawice. A co ja mu powiem? Nic, tylko będę milczeć i milczeć...Ta łza nie jest wyrazem żalu, ta łza nie jest smutkiem,
to łza ...
nieporadności,
bolesne piękno,
bezsilność bezkresu piękności
i minimalistycznych możliwości.
Ta łza, to łza niewolnika.
Chcę czuć, móc czuć piękno
zamknięty w szklanej łzie ...
Ja umieram na zawsze
szczelnie zamknięty w podświadomości,
zatruty, zawstydzony,
zaszczuty ...
Ja umieram na zawsze.
To bezkres palety odczuć zamknięty
w zubożałości możliwości ...
Ja umieram
na zawsze. Lost Illusions Tavern Impressiones (Ænigmællæ) || Antiimpressiones (sanguine scriptæ) | Antiimpressiones (ira scriptæ) || Impressiones (Divinæ) Corpus Tuum (18+) | Impressiones (Rosellæ) || Impressiones (epicæ) || Impressiones (musicæ) | Anti- et postimpr. (musicæ)
Nie, nie można się cieszyć, że mamy nową formę sponsorowania developmentu, szansę na spełnienie tych marzeń o prawdziwej ewolucji crpegów, gier lepszych niż baldury czy arcanum.
Kur...de! To mnie teraz zmartwiliście. Na 99% przekonany byłem, że to tylko kwestia czasu przeniesienia nowych przyłączalnych postaci z BG:EE na BG tudzież BGT. I jeszcze sprawa prawa... Szkoda.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum