Poprzedni temat «» Następny temat
[BG EE] Pytania i porady dla początkujących i wyjadaczy
Autor Wiadomość
Arwena


Posty: 43
Podziękował 9 razy
Wysłany: 2016-03-12, 04:50   

NPC Project , unfinished buisness i atweaks :) Może to przez to, że Eldoth jest w drużynie. Bentley zareagował w dziwny sposób na jego widok :)
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Tuldor88 
Uczeń Gonda
Dziki kurczak zagłady


Wiek: 30
Posty: 1740
Podziękowania: 129/135
Wysłany: 2016-03-12, 08:29   

tomashes niestety BGEE jest ułomne i nie posiada programu konfiguracyjnego jaki miał zwykły baldurek (klasyka 1 : EE 0) i musisz wszystko ustawiać ręcznie w pliku baldur.ini jaki znajdziesz w głównym katalogu gry - jeśli tam pozmieniasz nie będziesz musiał używać innych programów :wink:
Co do zaklęć Branwen - jaką masz wersję BGEE? 1.3 czy wcześniejszą?

Gdy o te itemy w Pomocnej Dłoni chodzi to część z nich kojarzę z (chyba) właśnie atweaksa, najwidoczniej instalacja nie przeszła poprawnie i tyle ;)
_________________
Heinrich Heine napisał/a:
Sen jest dobrą rzeczą, śmierć jeszcze lepszą, ale najlepiej byłoby wcale się nie narodzić.
Alvarez o modowaniu napisał/a:
Może przytoczę twierdzenie Liberty'ego, które jakoś tak idzie: planujesz jakiś projekt, wyznacz sobie termin, pomnóż potrzebny czas przez 2 a i tak nie zdążysz.

Wybrane fragmenty banterów:
Edwin napisał/a:
-Phi! Porównywać mnie do jakiegoś podrzędnego nekromanty! (Stanowczo na zbyt wiele sobie pozwala, muszę pokazać mu gdzie jego miejsce.) Prawdopodobnie przemawia przez ciebie zwykła zazdrość. Wy, maluczcy macie tendencje do zawiści wobec tych, którzy was przerastają. Ja zaś czynię to nie tylko talentem ale i wzrostem, karzełku.
-*Posłał Edwinowi szeroki uśmiech przemawiając serdecznym tonem* Jeszcze raz nazwiesz mnie „karzełkiem” a utnę ci na dole coś niezwykle małego, co może jednak mimo wszystko być ci drogie. Gdy zaś chodzi o te dyrdymały o talencie... znów przypominasz mojego żałosnego, byłego towarzysza...
Minsc napisał/a:
-Niebywałe, że ten chomik jeszcze oddycha. Znajdując się nieco bliżej ciebie wielkoludzie na pewno zaniechałbym tej czynności, powiedz, uważasz że pranie onuc urąga twej męskości, czy po prostu lubisz informować wrogów zapaszkiem o tym, iż się do nich zbliżasz?
-Boo być może jest niewielki Montaronie, ale jest też o wiele silniejszy niż się zdaje. A to, co czujesz to zapach prawdziwego mężczyzny, który przykryje każdy odór zła, na jaki trafi, co nie, Boo?.
Viconia napisał/a:
-Mmm... wciąż robisz wrażenie Viconio, moja ty hebanoskóra kusicielko. Zdajesz sobie sprawę jak działasz na otoczenie, prawda?
-Oczywiście samcze, dzięki temu jalukul, mężczyźni tacy jak ty – myślący kroczem zamiast głową – stają się łatwiejsi w kontrolowaniu

-cała prawda o Imoen :P
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Więcej szczegółów
Za tę wypowiedź podziękowali:
tomashes
tomashes 


Wiek: 24
Posty: 50
Podziękował 7 razy
Wysłany: 2016-03-12, 10:56   

Tuldor88 - dzięki za info o baldur.ini. Wiesz może jeszcze jak to ustawić?
Mam wersje Baldura 1.3
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Tuldor88 
Uczeń Gonda
Dziki kurczak zagłady


Wiek: 30
Posty: 1740
Podziękowania: 129/135
Wysłany: 2016-03-12, 11:52   

Heh, czyli najnowszą - w takim razie nie mam bladego pojęcia dlaczego nie masz opcji edycji zaklęć na zwoju kapłańskim... zescreenuj kartę kapłanki i wygląd tej zakładki ok?
Co do pliku to już kiedyś pisałem, że dobrze by było jaką listę zrobić... daj mi godzinkę - wrzucę na osobnym wątku
_________________
Heinrich Heine napisał/a:
Sen jest dobrą rzeczą, śmierć jeszcze lepszą, ale najlepiej byłoby wcale się nie narodzić.
Alvarez o modowaniu napisał/a:
Może przytoczę twierdzenie Liberty'ego, które jakoś tak idzie: planujesz jakiś projekt, wyznacz sobie termin, pomnóż potrzebny czas przez 2 a i tak nie zdążysz.

Wybrane fragmenty banterów:
Edwin napisał/a:
-Phi! Porównywać mnie do jakiegoś podrzędnego nekromanty! (Stanowczo na zbyt wiele sobie pozwala, muszę pokazać mu gdzie jego miejsce.) Prawdopodobnie przemawia przez ciebie zwykła zazdrość. Wy, maluczcy macie tendencje do zawiści wobec tych, którzy was przerastają. Ja zaś czynię to nie tylko talentem ale i wzrostem, karzełku.
-*Posłał Edwinowi szeroki uśmiech przemawiając serdecznym tonem* Jeszcze raz nazwiesz mnie „karzełkiem” a utnę ci na dole coś niezwykle małego, co może jednak mimo wszystko być ci drogie. Gdy zaś chodzi o te dyrdymały o talencie... znów przypominasz mojego żałosnego, byłego towarzysza...
Minsc napisał/a:
-Niebywałe, że ten chomik jeszcze oddycha. Znajdując się nieco bliżej ciebie wielkoludzie na pewno zaniechałbym tej czynności, powiedz, uważasz że pranie onuc urąga twej męskości, czy po prostu lubisz informować wrogów zapaszkiem o tym, iż się do nich zbliżasz?
-Boo być może jest niewielki Montaronie, ale jest też o wiele silniejszy niż się zdaje. A to, co czujesz to zapach prawdziwego mężczyzny, który przykryje każdy odór zła, na jaki trafi, co nie, Boo?.
Viconia napisał/a:
-Mmm... wciąż robisz wrażenie Viconio, moja ty hebanoskóra kusicielko. Zdajesz sobie sprawę jak działasz na otoczenie, prawda?
-Oczywiście samcze, dzięki temu jalukul, mężczyźni tacy jak ty – myślący kroczem zamiast głową – stają się łatwiejsi w kontrolowaniu

-cała prawda o Imoen :P
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
tomashes 


Wiek: 24
Posty: 50
Podziękował 7 razy
Wysłany: 2016-03-12, 11:57   

Teraz odkryłem, że te czary czasem są czasem ich nie ma. Wczoraj wyłączając gre nie działało, dzisiaj jest wszystko w porządku. Musiałem coś przeoczyć. Jak problem się znów pojawi to wrzuce screena.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Tuldor88 
Uczeń Gonda
Dziki kurczak zagłady


Wiek: 30
Posty: 1740
Podziękowania: 129/135
Wysłany: 2016-03-12, 12:36   

spoko, a odnośnie skrutów klawiszowych możesz zerknąć tutaj: http://athkatla.cob-bg.pl...p=118498#118498 mam tylko nadzieję że inne ludziki uzupełnią brakujące pozycje :P
_________________
Heinrich Heine napisał/a:
Sen jest dobrą rzeczą, śmierć jeszcze lepszą, ale najlepiej byłoby wcale się nie narodzić.
Alvarez o modowaniu napisał/a:
Może przytoczę twierdzenie Liberty'ego, które jakoś tak idzie: planujesz jakiś projekt, wyznacz sobie termin, pomnóż potrzebny czas przez 2 a i tak nie zdążysz.

Wybrane fragmenty banterów:
Edwin napisał/a:
-Phi! Porównywać mnie do jakiegoś podrzędnego nekromanty! (Stanowczo na zbyt wiele sobie pozwala, muszę pokazać mu gdzie jego miejsce.) Prawdopodobnie przemawia przez ciebie zwykła zazdrość. Wy, maluczcy macie tendencje do zawiści wobec tych, którzy was przerastają. Ja zaś czynię to nie tylko talentem ale i wzrostem, karzełku.
-*Posłał Edwinowi szeroki uśmiech przemawiając serdecznym tonem* Jeszcze raz nazwiesz mnie „karzełkiem” a utnę ci na dole coś niezwykle małego, co może jednak mimo wszystko być ci drogie. Gdy zaś chodzi o te dyrdymały o talencie... znów przypominasz mojego żałosnego, byłego towarzysza...
Minsc napisał/a:
-Niebywałe, że ten chomik jeszcze oddycha. Znajdując się nieco bliżej ciebie wielkoludzie na pewno zaniechałbym tej czynności, powiedz, uważasz że pranie onuc urąga twej męskości, czy po prostu lubisz informować wrogów zapaszkiem o tym, iż się do nich zbliżasz?
-Boo być może jest niewielki Montaronie, ale jest też o wiele silniejszy niż się zdaje. A to, co czujesz to zapach prawdziwego mężczyzny, który przykryje każdy odór zła, na jaki trafi, co nie, Boo?.
Viconia napisał/a:
-Mmm... wciąż robisz wrażenie Viconio, moja ty hebanoskóra kusicielko. Zdajesz sobie sprawę jak działasz na otoczenie, prawda?
-Oczywiście samcze, dzięki temu jalukul, mężczyźni tacy jak ty – myślący kroczem zamiast głową – stają się łatwiejsi w kontrolowaniu

-cała prawda o Imoen :P
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Ruffle_truffle 


Wiek: 30
Posty: 897
Podziękowania: 26/80
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2016-04-28, 21:27   Po zainstalowaniu win 7 64b gra wolno 'chodzi'

Zainstalowałem Windows 7 Professional, save'y mi się zachowały, instaluję Enhanced Edition i gra ślimaczy ostro. Nie pomagają sposoby z dodaniem dwóch kwestii do Baldur.ini, a na dodatek karta graficzna zniknęła mi z Menedżera urządzeń i teraz ciężej mi sterowniki znaleźć. Odwiedzam strony, w których toczą się dyskusje na podobne tematy, ale ja się na tym nie znam i to są dla mnie chińskie znaczki. Zrozumiałem np. wypowiedź: bez karty graficznej Windows by nie działał, ale wyskoczyłoby do DOSa. Ściągnąłem sprytny programik, który mi wykrywa system, procesor i sprzęt (kartę graficzną), ale ona zniknęła.

A chyba te sterowniki są potrzebne, by moja wersja BG:EE działała.

Po chwili: ok, coś jest. Udało mi się odzyskać standardową kartę graficzną VGA, ale nie ma do tego nowego sterownika, gdyż nie wykryto sprzętu ADM przez autodetectutility.

Moje dane:
Microsoft Windows 7 Professional Service Pack 1
Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E8400 @ 3.00GHz
3.93 GB RAM
149 Gb

A może jednak coś robię źle z Baldur.ini
Gra się tak, jakby na wszystkie postacie wpływało zaklęcie "Tłuszcz" i "Spowolnienie ruchów", czyli nie da się grać, o rzucaniu czarów przez połowę drużyny i wrogów to nie wspominając.

Żałuję, że wersja EE nie ma konfiguracji. Na poprzednim Windowsie wszystko pięknie śmigało (hm, to był chyba 32 bitowy). Teraz daję np. "uruchom w trybie zgodności" i nic.
_________________
Yakman gadał, gadał, cały czas gadał...
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Jolan 
Dziecię Bhaala
Bendem go zjadł

Wiek: 23
Posty: 699
Podziękowania: 59/107
Wysłany: 2016-04-29, 05:26   

Erm, zainstaluj sterowniki do karty graficznej. Tutaj http://support.amd.com/en-us/download albo tutaj http://www.nvidia.com/Dow...aspx?lang=en-us
_________________
[Dzisiaj 22:47] Jolan: Hmm, w sumie w komentarz twórców było wiele o rozbudowie twierdzy. Co jeśli można dobudować zamtuz?
[Dzisiaj 22:49] Tuldor88: Wtedy będzie to już "ku***sko dobra twierdza" :P
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Ruffle_truffle 


Wiek: 30
Posty: 897
Podziękowania: 26/80
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2016-04-29, 09:07   

Byłem na tych stronach, ale ciężko mi było znaleźć odpowiedni sterownik. Nie jestem zbytnio obeznany w tych sprawach. Narzędzie do autoidentyfikacji potrzebnego sterownika nie potrafiło mi podpowiedzieć, jaki typ mam wybrać. Najprawdopodobniej mam Intel, a o problemach z Intelem i BG:EE sporo już napisano na forach Beamdogu.

Zrobiłem na razie tak: Wszedłem w Komputer, potem Menedżer urządzeń, następnie p-klik karta graficzna i "Aktualizuj oprogramowanie sterownika". Włączył mi się kreator aktualizacji sterowników, wyszukał, pobrał i instaluje nowe oprogramowanie sterownika niemal automatycznie i bez większej ingerencji.

Jak się to wszystko załaduje, to napiszę, jakie były efekty, może ktoś, kto będzie miał podobny problem skorzysta.

Edit 1: Zadziałało. Wyświetla mi się NVIDIA GeForce GT 440. Po ponownym uruchomieniu sprawdzę, jak to hula.

Edit 2: Jak zaktualizować sterowniki do karty graficznej Windows 7 Po zastosowaniu się do zaleceń na tym filmiku wszystko jest zaktualizowane i hula przednie.
_________________
Yakman gadał, gadał, cały czas gadał...
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Tuldor88 
Uczeń Gonda
Dziki kurczak zagłady


Wiek: 30
Posty: 1740
Podziękowania: 129/135
Wysłany: 2016-04-29, 12:14   

Ruffle_truffle napisał/a:
a na dodatek karta graficzna zniknęła mi z Menedżera urządzeń
Skoro przestało Ci wyświetlać nawet info o karcie graficznej to masz problem z kompem a nie z grą, problemy z grą to tylko objaw a nie przyczyna - dlaczego w takim razie rozmowę toczymy w podforum o BGEE zamiast w "Diademie" ? Niech to ktoś (Cahir? Jvegi? Elef?) przeniesie. :smile:

Jeśli nie możesz znaleźć odpowiedniego sterownika (też tak miałem raz czy dwa) doradzam spytać tutaj: https://forum.dobreprogramy.pl/

Przecież napisał, że sobie poradził, po co spamujesz?
_________________
Heinrich Heine napisał/a:
Sen jest dobrą rzeczą, śmierć jeszcze lepszą, ale najlepiej byłoby wcale się nie narodzić.
Alvarez o modowaniu napisał/a:
Może przytoczę twierdzenie Liberty'ego, które jakoś tak idzie: planujesz jakiś projekt, wyznacz sobie termin, pomnóż potrzebny czas przez 2 a i tak nie zdążysz.

Wybrane fragmenty banterów:
Edwin napisał/a:
-Phi! Porównywać mnie do jakiegoś podrzędnego nekromanty! (Stanowczo na zbyt wiele sobie pozwala, muszę pokazać mu gdzie jego miejsce.) Prawdopodobnie przemawia przez ciebie zwykła zazdrość. Wy, maluczcy macie tendencje do zawiści wobec tych, którzy was przerastają. Ja zaś czynię to nie tylko talentem ale i wzrostem, karzełku.
-*Posłał Edwinowi szeroki uśmiech przemawiając serdecznym tonem* Jeszcze raz nazwiesz mnie „karzełkiem” a utnę ci na dole coś niezwykle małego, co może jednak mimo wszystko być ci drogie. Gdy zaś chodzi o te dyrdymały o talencie... znów przypominasz mojego żałosnego, byłego towarzysza...
Minsc napisał/a:
-Niebywałe, że ten chomik jeszcze oddycha. Znajdując się nieco bliżej ciebie wielkoludzie na pewno zaniechałbym tej czynności, powiedz, uważasz że pranie onuc urąga twej męskości, czy po prostu lubisz informować wrogów zapaszkiem o tym, iż się do nich zbliżasz?
-Boo być może jest niewielki Montaronie, ale jest też o wiele silniejszy niż się zdaje. A to, co czujesz to zapach prawdziwego mężczyzny, który przykryje każdy odór zła, na jaki trafi, co nie, Boo?.
Viconia napisał/a:
-Mmm... wciąż robisz wrażenie Viconio, moja ty hebanoskóra kusicielko. Zdajesz sobie sprawę jak działasz na otoczenie, prawda?
-Oczywiście samcze, dzięki temu jalukul, mężczyźni tacy jak ty – myślący kroczem zamiast głową – stają się łatwiejsi w kontrolowaniu

-cała prawda o Imoen :P
Ostatnio zmieniony przez Vinci 2016-04-29, 13:23, w całości zmieniany 1 raz  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
monk

Posty: 20
Podziękował 5 razy
Wysłany: 2016-07-19, 11:58   

cześć,

udało się komuś używać kodów w BGEE?

u mnie nie działają
nie pokazuje mi się też konsola po Ctr/space

na zagranicznych forach radzili dopisywać "ProgramOpt. Debug Mode 1" w baldur.ini ale to nic nie dało
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Vinci
Zasłużony


Posty: 2509
Podziękowania: 250/53
Wysłany: 2016-07-19, 12:04   

monk napisał/a:
udało się komuś używać kodów w BGEE?

u mnie nie działają
nie pokazuje mi się też konsola po Ctr/space

na zagranicznych forach radzili dopisywać "ProgramOpt. Debug Mode 1" w baldur.ini ale to nic nie dało


W wersji EE należy w Baldur.lua (to coś innego niż Baldur.ini) dopisać:

Cytat:
SetPrivateProfileString('Program Options','Debug Mode','1')


Aha: kody nie zaczynają się w wersji EE od "CluaConsole:" ale od prostego "C:" np. C:CreateItem('xxx')
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
monk

Posty: 20
Podziękował 5 razy
Wysłany: 2016-07-19, 12:49   

ja nie mam baldur.lua, mam tylko ini
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Vinci
Zasłużony


Posty: 2509
Podziękowania: 250/53
Wysłany: 2016-07-19, 13:50   

monk napisał/a:
ja nie mam baldur.lua, mam tylko ini


baldur.lua jest w Dokumentach, nie w folderze z grą.

Cytat:
C:\Użytkownicy\NazwaUzytkownika\Moje dokumenty\Baldur's Gate - Enhanced Edition


Coś w tym stylu.
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
monk

Posty: 20
Podziękował 5 razy
Wysłany: 2016-07-19, 14:00   

nie mam tam rozszerzenia lua, tylko ini
czytając zagraniczne fora też dotarłem do baldur.lua, ale go nie widzę ja oczami, ani komputer
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group