Poprzedni temat «» Następny temat
Migotanie/anomalia ekranu ekwipunku
Autor Wiadomość
Dyvers 

Wiek: 30
Posty: 10
Wysłany: 2013-03-23, 18:03   Migotanie/anomalia ekranu ekwipunku

Witam. Nie jestem totalnym laikiem jeżeli chodzi o gry Infinity Engine - i już dawniej występował u mnie problem z nieprawidłowym działaniem gier np. Icewind dale 1/2 pod względem graficznym - z czym sobie bez problemu poradziłem używając Compability Managera i wybierając opcje ForceDirectDraw Emulation. Natomiast gdy odpalam World of Baldur's Gate - i biorę save, który tam domyślnie jest - czyli ten z 7 rozdziału (zresztą gdy zakładam nową grę na próbę jest to samo) to podczas otwartego ekwipunku - portery postaci pozostają widoczne po prawej stronie i migają, gdy najadę na nie myszą, na ten obszar znikają "partiami" pozostawiając pod sobą tło oraz dalej delikatnie migają... nie potrafię sobie z tym poradzić - instalowałem już DrawFixa, próbowałem grac zarówno na 16 bitach jak i na 32 z włączonym i wyłączonym 3D i ciągle to samo - znaczy przepraszam - na 16 bitach problem znika, jednak wszelkie efekty świetlne w tym czarów wyglądają okropnie np. czar Tęczowe Kolory to masa światła o wielkich teksturach, która wygląda ohydnie, tak samo wszelkie tarcze to rozświetlona mgła - czyli zupełnie nie tak jak być powinno. Proszę o jakąś pomoc.


Edytuję post - gdyż zauważyłem coś bardzo ważnego - to mój początek przygody z WoBG i to narazie pierwszy problem więc na nim się skupiam - widze, że ta anomalia ma miejsce jedynie podczas otwierania opisu przedmiotów na W_GUI by Kwiat_W - natomiast na oryginalnym już nie - o co chodzi ? Wolałbym szczerze grać na W_GUI gdyż wygląda bardzo estetycznie - i jest miłym dla oka odświeżeniem.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
dradiel 
Dziecię Bhaala
Jeździec Shaundakula

Posty: 1650
Podziękowania: 775/110
Wysłany: 2013-03-23, 19:00   

Niestety nie znam rozwiązania tego problemu. Jeśli to dzieje się nagminnie, to niestety zostaje Ci grać na oryginalnym GUI.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Dyvers 

Wiek: 30
Posty: 10
Wysłany: 2013-03-23, 19:13   

Tak - niestety jest tak cały czas - nawet niezależnie od rozdzielczości - więc pozostaje to co napisałeś - ciekawe czym to jest spowodowane - podejrzewam, że wielu graczy testujących WoBG gra zarówno na Windows 7 jak i na grafice na poziome gtx 460 (podejrzewam, że i na wiele nowszych też).
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Nobanion 
Avatar Sehanine
kotołak, zajebójca czata ^^


Posty: 1051
Podziękowania: 100/223
Skąd: Nowy Londyn
Wysłany: 2013-03-23, 19:41   

Spróbuj zmienić wielkość czcionki, na inną niż masz, odpal grę, a potem zrób sobie jaką chcesz, powinno pomóc :)
---
A najważniejsze jaki masz sprzęt, nic nie napisałeś? System operacyjny?
_________________
Zapomniane Krainy, to nie świat, to stan umysłu :cwan:
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Dyvers 

Wiek: 30
Posty: 10
Wysłany: 2013-03-23, 20:07   

Masz na myśli opcję Duża Czcionka/Mała czcionka ? Mogę spróbować - choć nie wiem czy już tego nie robiłem
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Nobanion 
Avatar Sehanine
kotołak, zajebójca czata ^^


Posty: 1051
Podziękowania: 100/223
Skąd: Nowy Londyn
Wysłany: 2013-03-23, 20:15   

Tak. Taka zmiana :) Czasami pomaga...Nadal nie odpowiedziałeś jak dla mnie podstawowe pytanie, co masz za sprzęt i system? Modyfikacja sprawdzana była przeze mnie na różnym sprzęcie i systemach, stąd moja ciekawość w tym względzie :grin:
_________________
Zapomniane Krainy, to nie świat, to stan umysłu :cwan:
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Dyvers 

Wiek: 30
Posty: 10
Wysłany: 2013-03-23, 20:21   

W drugim poście delikatnie sprecyzowałem - Windows 7 z SP1 - GTX 460 grafika.

Tak w ogóle wygląda to tak :

Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Nobanion 
Avatar Sehanine
kotołak, zajebójca czata ^^


Posty: 1051
Podziękowania: 100/223
Skąd: Nowy Londyn
Wysłany: 2013-03-23, 20:25   

Hmmm....dziwne, powinno hulać bezproblemowo, i jak spróbowałeś ze czcionką?
_________________
Zapomniane Krainy, to nie świat, to stan umysłu :cwan:
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Dyvers 

Wiek: 30
Posty: 10
Wysłany: 2013-03-23, 20:27   

Tak, próbowałem - zarówno na dużej jak i małej - bez różnicy. Jedyny wariant kiedy owego migotania i anomalii nie ma to wtedy gdy ustawię czyste 16 bitów oraz brak akceleracji w Configu - ale wtedy niestety efekty świetlne i zaklęć wyglądają okropnie i są zniekształcone.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Nobanion 
Avatar Sehanine
kotołak, zajebójca czata ^^


Posty: 1051
Podziękowania: 100/223
Skąd: Nowy Londyn
Wysłany: 2013-03-23, 20:41   

Szkoda, ze tak u ciebie się dzieje, mam też Win7 64 bit i kartka grafiki ciut lepsza i wszystko działa bezproblemowo, ale jeszcze pytanie, masz wersję zaktualizowana z modem na korekcję przedmiotów? Podczas ściągania i instalacji WoBGa miałeś wyłączony antywirus, o ile go posiadasz?
_________________
Zapomniane Krainy, to nie świat, to stan umysłu :cwan:
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Dyvers 

Wiek: 30
Posty: 10
Wysłany: 2013-03-23, 20:44   

Hm nie potrafię odpowiedzieć na pierwsze pytanie - ściągnąłem Worlda tutaj - w 6 plikach - był w starej wersji, więc go zaktualizowałem patchem do najnowszej czyli 1.26. No i tyle potrafię powiedzieć - a co do drugiego pytania - to od jakiegoś czasu nie używam wcale antywirusa - jedynie czyszczę regularnie rejestr.

Jak mogę sprawdzić czy mam ten mod ? I jaki to może mieć wpływ ?
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Nobanion 
Avatar Sehanine
kotołak, zajebójca czata ^^


Posty: 1051
Podziękowania: 100/223
Skąd: Nowy Londyn
Wysłany: 2013-03-23, 20:49   

Mod jest tutaj w załączniku, ściągnij sobie, zainstaluj i spróbuj od nowa grę, przy migotaniu, jednocześnie zmień w konfiguratorze rozdzielczość i wielkość czcionki spróbuj grać...Nic ci to w rozgrywce nie zaszkodzi,a wiem że pomaga, od sympatyka WoBGa którego znam z reala...Jeżeli i to nie pomoże, to zostaje ci zostać przy oryginalnym, ale ten ostatni raz spróbuj, co ci szkodzi? Nic przecież :grin:
http://athkatla.cob-bg.pl/viewtopic.php?t=5913
_________________
Zapomniane Krainy, to nie świat, to stan umysłu :cwan:
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Dyvers 

Wiek: 30
Posty: 10
Wysłany: 2013-03-23, 20:58   

Spróbuję - oby. Jeżeli nie uda się - no to pozostaję Original GUI, które też przecież ładne jest. Mam nadzieje, że to będzie jedyny problem - bo mam zamiar przejść BG1 i BG2 od deski do deski bez wykrzaczania gry po drodze. ID1 i ID2 udało się zupełnie bez problemów - no ale tam grałem bez modów.

EDIT: Niestety...nie pomógł ten mod nic a nic.

Nie piszemy jednego posta pod drugim w krótkim odstępie czasu, korzystamy z funkcji Edytuj - Alvarez
Ostatnio zmieniony przez Alvarez 2013-03-24, 01:09, w całości zmieniany 1 raz  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Nobanion 
Avatar Sehanine
kotołak, zajebójca czata ^^


Posty: 1051
Podziękowania: 100/223
Skąd: Nowy Londyn
Wysłany: 2013-03-23, 21:35   

Mod jest oczywiście, że na coś innego, ale tak przy okazji, czasami jeszcze robił inną rzecz...Podejrzewam, że zgodności itd...też próbowałeś, ciekawy problem, popytam się w realu od czego to może być... :curious:
_________________
Zapomniane Krainy, to nie świat, to stan umysłu :cwan:
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Dyvers 

Wiek: 30
Posty: 10
Wysłany: 2013-03-23, 21:48   

ciekawe tylko czemu na 16 bitach jest OK... no ale wtedy estetyka gry leży i kwiczy - więc już wole grac normalnie na standardowym GUI.

EDIT: nie mam już pomysłów...spróbowałem chyba wszystkiego co mi przyszło do głowy - łącznie z kombinowaniem w ustawieniach Nvidia, a nawet zainstalowanie wersji sterowników do grafiki z 2012 roku. Mogę spróbować z jeszcze starszymi...ale czy jest sens

Jak wyżej - A.


Hm nie rozumiem totalnie - zainstalowałem WBG na laptopie - gdzie jest zupełnie inna konfiguracja sprzętowa - nawet Radeon a nie GF jak na moim PC - i jest dokładnie to samo...otwieram ekwipunek, klikam PPM na przedmiot i cała prawa strona to migające portrety drużyny z kwadracikiem pod kursorem - nie ogarniam.


Co ja mogę robić źle ? Skoro w sumie podczas instalacji nie da się nic popsuć...


Hm - nie pomogło nawet wyłączanie Hardware Acceleration w SDK 2010 DirectX Control Panel - skończyły mi się pomysły. A na Original GUI jest chyba wszystko ok...
Ostatnio zmieniony przez Alvarez 2013-03-24, 01:10, w całości zmieniany 1 raz  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group