Poprzedni temat «» Następny temat
Problemy z ustawieniem rozdzielczości gry
Autor Wiadomość
Sanguis 


Wiek: 26
Posty: 76
Podziękowania: 5/43
Wysłany: 2018-10-17, 19:33   

Dobra, udało się. Czuję się jak po pierwszym podejściu do Kangaxxa.

Dla potomnych:

Problemem jest skalowanie w wypadku posiadania dwóch kart graficznych. Zintegrowanej i dedykowanej oraz leciwości Baldura.

Objaw: Widzimy tylko lewy dolny, rozmazany róg menu.

Jeżeli skorzystamy z windowsowego narzędzia do rozwiązywania problemów to zlikwidujemy problem. Tylko wtedy jedynie działająca (bez pasków) to rozdzielczość 1920x1080.

Jednak jeżeli chcemy niższą rozdzielczość. Windows i Badury będą szaleć. Musimy wyłączyć to co windows automatycznie zrobił w naszym pliku. PPM -> właściwości i wyłączamy wszelkie optymalizacje ekranowe (DPI).
Teraz powinniśmy być w punkcie wyjścia: tj. znowu widzimy tylko lewy dolny róg.

Teraz PPM na pulpicie, panel sterowania Intela i zaznaczamy "Skaluj Pełny ekran". teraz wszystko bangla. Ot po prostu sterowniki Intela gryzły się z windosowskimi.
Nic trudnego, ale trzeba było wpaść na pomysł iż dwie rzeczy mogą ze sobą nie współpracować jeżeli chodzi o dość leciwa grę.


----
Bonus: skrócenie ekranów ładowań. Jako iż Baldura można dzisiaj odpalić na komórce, zegarku i prawdopodobne tosterze to Windows używa do odpalenia zintegrowanej karty graficznej. Prawdopodobnie gra będzie się ładować odrobinę szybciej i mniej zacinać przy spamie czarów jeżeli użyjemy dedykowanej. (PPM na WOBG i uruchom z procesorem graficznym)


Dradielu, dziękuję za poświęcony czas.


I nie bij, ale:

Chyba wrócę do 1920x1080 XD

Ale ekrany ładowania to spróbowałbym jakoś rozciągnąć. Pewnie mi minie i się przyzwyczaję, ale ogarnia mnie jakaś agresja jak to widzę XD
Ostatnio zmieniony przez Sanguis 2018-10-17, 19:42, w całości zmieniany 1 raz  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Więcej szczegółów
Za tę wypowiedź podziękowali:
dradiel
dradiel 
Dziecię Bhaala
Jeździec Shaundakula

Posty: 1760
Podziękowania: 769/118
Wysłany: 2018-10-17, 19:38   

Nie no, bił nie będę. Twój post awansuje do działu często zadawanych pytań na stronie WoBG i redme WoBG :)

Edit:

Skalowanie ekranów ładowania na w-gui nie prędko się zmieni. Trzeba by do tego sprytnego grafika ze znajomością weidu, a Kirara jak na razie zniknęła. A ja to jestem antygrafik. Poza tym musiałbym po raz kolejny modyfikować widescreena, a do tego to też trzeba mieć natchnienie.
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Sanguis 


Wiek: 26
Posty: 76
Podziękowania: 5/43
Wysłany: 2018-10-17, 19:50   

Na pewno się przyda. Swoją drogą to możliwa jest poprawa wyświetlania grafiki np. poprzez załączenie 16x filtrowania anizotopowego, czy wygładzania krawędzi x8. Ot zmiana w panelu sterowania NVIDII z kontroli aplikacji na funkcje NVIDII.

Szczerze powiedziawszy to jest widoczna poprawa (tekstury wyglądają lepiej, przechodzenie z obszaru widoczności do fog of war jest bardziej płynne, czary też jakoś tak wyglądają lepiej), ale wystąpiło rozmycie tekstu. Nie wiem też jak ze stabilnością. Jak potestuje i będzie to dobrze działać to wrzucę nowy temat. Próbował ktoś w ogóle bawienia się przy tym?
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Mobil

Posty: 5
Wysłany: 2018-12-16, 20:12   

Witam, mam problem z niestandardową rozdzielczością, pulpit mam ustawiony na 3840x2160 ze skalowaniem 300%, rozdzielczość gry ustawiłem na 1280x720 czyli przy 3-krotnym skalowaniu gra się ładnie wyświetla, a problem jest taki że w tej niestandardowej rozdzielczości menu opcji, ekwipunku, karty postaci itd... zamiast na środku ekranu wyświetla się w lewym górnym rogu psując rozgrywkę.

Zdjęcie
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
dradiel 
Dziecię Bhaala
Jeździec Shaundakula

Posty: 1760
Podziękowania: 769/118
Wysłany: 2018-12-17, 05:31   

Rozdzielczość 1280x720 nie jest wspierana i prawdopodobnie nigdy nie będzie.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
lubczyk 


Wiek: 31
Posty: 167
Podziękowania: 28/9
Wysłany: 2018-12-17, 17:30   

jak ustawisz pulpit i grę tak samo powinno pomoc w wyświetlaniu. U mnie pomogło
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Piotr S

Posty: 1
Wysłany: 2019-04-18, 14:37   

Witam wszystkich. Po latach postanowiłem powrócić do Baldura. I oczywiście na bogato zainstalowałem największy dodatek. Niestety jak kolega wyżej, też mam problem z rozdzielczością ale nieco inny. Całą grę mam bardzo mała na środku ekranu.

Wyskakuje mi taki komunikat: http://fotozrzut.pl/image/6EgM

Nie mam dwóch kart graficznych w moim lapku. Omen GTX1080

Gra w to kto jeszcze?? Meczę się już z 3 godziny nic nie działa... nie za bardzo umiem albo nie mam tych opcji u siebie co pisał kolega wyżej. Będę wdzięczny za każdą sugestie... :cry: :cry: :cry:



A jeszcze dopisze że po zmianie rozdzielczości dostaje komukat że wszytsko ok... dopiero jak odpalę grę zmienia mi na jakąś inną....

Pulpit i gre próbowałem ustawiać tak samo... nie działa.
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
dradiel 
Dziecię Bhaala
Jeździec Shaundakula

Posty: 1760
Podziękowania: 769/118
Wysłany: 2019-04-19, 05:19   

Pobaw się opcjami skalowania w panelu sterowania nVidii. Czasem potrafi też pomóc uruchamianie gry w trybie zgodności ze starszą wersją windowsa.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Dragonian 

Wiek: 24
Posty: 10
Wysłany: 2019-04-19, 08:46   

Hej Piotrze
Prawdopodobnie masz poza GTXem również zintegrowaną kartę graficzną - większość lapków je ma(oczywiście mogę się mylić :wink: )
Wygląda też trochę tak jakby mod nie mógł się dostać do pliku po prostu. Czy masz grę w folderze dostępnym bez żadnych uprawnień (żadne program files i inne takie)?
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Faniu

Posty: 7
Podziękował 1 razy
Wysłany: 2019-12-05, 18:34   

Po problemach z instalacją, naturalną koleją rzeczy było, żeby wystąpił również problem z rozdzielczością:



Rozdzielczość w opcjach ustawiam na 1920x1080 (choć próbowałem i inne...)
Żeby nie było niedomówień: próbowałem zmieniać rozdzielczość, skalowanie w ustawieniach windowsa (różne warianty, restarty kompa etc.)
Spróbowałem również rozwiązania użytkownika Lightening, z linku z FAQ (swoją drogą ciekawe - mamy tego samego lapka :)) i niestety nic nie pomogło.
Mój ekran gry wygląda jednak inaczej niż u niego, więc pewnie i problem jest różny... jakieś pomysły?

@edit
Nie było tematu, nie wiem czy ktoś gdzieś to już napisał, czy po prostu jestem ślepy, ale musiałem w Nvidia Control Panelu przydzielić Intelowską karte zintegrowaną do aplikacji WoBG, zmienić ustawienia w Intel Graphics Settings, zaznaczyc opcję Scale Fullscreen i Override System Settings, po czym zresetować kompa. Po tym całym magicznym zabiegu gra śmiga w 1920x1080 bez czarnych pasów :)!
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Kudlaty215 

Posty: 3
Wysłany: 2020-01-02, 15:47   

Witajcie :)

Mam problem z wyświetlaniem gry. Tak jak widać na zdjęciu okno menu nie jest na środku ekranu...

Ktoś z Was wie może, jak temu zaradzić?

81227723_1235414299992804_8125107968229244928_n.jpg
Plik ściągnięto 20 raz(y) 213,43 KB

Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Zed Nocear 
Uczeń Gonda
Laureat Konkursu Modderskiego


Wiek: 51
Posty: 2095
Podziękowania: 253/51
Skąd: gród Vratislavia
Wysłany: 2020-01-07, 02:50   

Jak masz grafę intela to może w ustawieniach wyświetlacza zaznacz "zastąp ustawienia aplikacji". Mi pomogło przy IWD2 na win10.
_________________
"There are also some elements of the game that are not «broken» but could do with a tweak to make them just a little better in some way."
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Kudlaty215 

Posty: 3
Wysłany: 2020-01-08, 23:10   

juz sobie poradziłem. Chodziło o te IG czy cos takiego :)
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
xOlej

Posty: 15
Podziękował 3 razy
Wysłany: 2020-02-07, 12:04   

Na komputerze z zintegrowaną kartką graficzną AMD i dedykowaną NVIDIA nie da się ustawić niższej rozdzielczości ,niż ta którą ma monitor czyli 1920x1080. Przy czytaniu niektórych opisów przedmiotów lub książek po pewnym czasie zaczynają boleć oczy ,od tej małej czcionki.Przydałoby się, żeby opcja duża czcionka również powiększała opisy przedmiotów. Problemem nie jest WOBG jeśli chodzi o rozdzielczość ,a same Baldurs Gate 2. Jednym z rozwiązań problemów jest wyłaczenie grafiki 3D w opcjach Baldura ,jednakże wtedy gra zaczyna przycinać i wygląd tekstur nie jest zbyt przyjemny. Najlepsze w tym wszystkim jest to ,że czyste Baldurs Gate 1 w tak niskiej rozdzielczości działa na pełnym ekranie ,tak samo czyste Icewind Dale 1 i Icewind Dale 2.Czy jest możliwość przyśpieszenia ekranów ładowania na nowych sprzętach i wyskalowania ekranu do pełnego panelu przy ustawieniu niższej rozdzielczości ? z góry dziękuje za pomoc.
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
vFuchsberg 

Posty: 6
Podziękowania: 2/2
Skąd: Praha/Rzeszów
Wysłany: 2020-02-28, 18:18   

Właśnie po kupnie nowego laptopa (Dell) z dwiema kartami (w tym mam Intela i nVidię, w poprzednim Intela i AMD) udało mi się rozwiązać problem, który miałem też w poprzednim - albo skalowanie powodowało złe wyświetlanie się gry (tak jak u przedmówców, trochę rozmazana gra w którymś rogu), a jak już skalowanie działało, to ekran migotał, co kompletnie uniemożliwiało grę.

Pierwsze rozwiązanie, jakie znalazłem, to przejście w tryb okienkowy z maksymalną rozdzielczością - tyle, że wówczas gra ma tendencję do cięcia się i jakoś tak ogólnie dziwnie chodzi. A potem się okazało, że wystarczy (oprócz oczywiście włączenia "Zastąpienia ustawienia skalowania -> Aplikacja") na sztywno przełączyć, żeby gra korzystała z nVidii zamiast Intela.

Niestety oczywiście wszystko jest strasznie małe, ja się do tego jakoś przyzwyczajam. Mam nadzieję, że komuś to pomoże :-).
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group