Poprzedni temat «» Następny temat
Problemy z ustawieniem rozdzielczości gry
Autor Wiadomość
bandian

Posty: 7
Wysłany: 2016-12-21, 22:38   Windows 10 - problem z rozdzielczoscia - Direct Play

Witam,

Zakladam nowy temat poniewaz poprzednie dotyczace problemow z grafika nie opisywaly mojego problemu. Mianowicie zainstalowalem WoBG z najnowszym patchem, ustawilem rozdzialke gry taka jaka mam rozdzielczosc pulpitu - 2560x1440. Po uruchomieniu Win10 powiedzial ze musze zainstalowac komponent "Direct Play" co tez zrobilem. Gra sie uruchomila ale czcionki, przyciski i wszystko inne bylo tak male ze nie dalo sie grac, wiec wyszedlem i zmienilem rozdzielczosc w ustawieniach WoBG na 1360x768. Po ponownym uruchomieniu gry, rozdzielczosc dalej jest taka sama wysoka (2560x1440) natomiast "rozmiar roboczy gry" zostal przyciety do 1360x768 a reszta ekranu wypelniona czarnym tlem. Obszar roboczy, poniewaz myszka nie moge wyjechac na to czarne pole. Poprzednio jak gralem na win 8 to niezaleznie jaka mialem rozdzialke pulpitu, po ustawieniu rodzialki w grze byla ona rozciagana na pelny ekran i gralo sie super.
Probowalem zmieniac rozdzielczosc pulpitu na nizsza, wlaczac tryb zgodnosci, wylaczac skalowanie niestety dalej jest to samo. Probowalem odinstalowac ta opcje Direct Play z windowsa ale bez tego gra sie wysypuje z bledem typu 0xc0022 cos tam dalej.
Niestety nie moge zalaczyc screenshota bo prtscrn robi zdjecie pulpitu jak korzystam z niego w grze

edit: poszukalem troche w necie i ogolnie problem jest opisany tutaj:
https://nirklars.wordpress.com/2015/04/04/baldurs-gate-ii-widescreen-scaling-bug/

natomiast po zastosowaniu tych ustawien gra sie faktycznie skaluje dobrze, natomiast ekran nadal jest "przyciety" i sa te czarne pasy. Skrypt rowniez nie pomaga
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
dradiel 
Dziecię Bhaala
Jeździec Shaundakula

Posty: 1760
Podziękowania: 769/118
Wysłany: 2016-12-22, 06:32   

To wynik ustawień w sterownikach karty graficznej. Jaką masz, bo z Twojego posta nie jest to jasne? Nvidia czy Intel?
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
bandian

Posty: 7
Wysłany: 2016-12-22, 10:15   

Karta IntelHD 5500, bawilem sie ustawieniami skalowania ale ktora opcje nie wybiore efekt jest niestety ten sam.

Obecnie doszedlem do takiego rozwiazania - moge ignorowac skalowanie wtedy na rozdzielczosci 2560x1440 mam full screen ale wszystko jest bardzo male, albo na skalowaniu ustawionym na 200% obraz jest czytelny ale zeskalowany wiec opcja "wczytaj" itp w menu glownym sa poza ekranem. Zmiana rozdzielczosci w Weidu zmienia "zakres roboczy" gry. Zmiana rozdzielczosci pulpitu nic nie zmienia. Ustawienia karty ktore nic niestety nie zmieniaja w screenshocie



Podejrzewam tez ze problemem moze byc ze mam dotykowy ekran w lapku, ale powylaczalem wszystkie opcje typu "tablet mode"

EDIT: Dobra temat do zakmniecia, zrobilem update sterownikow - doszla mi opcja w ustawieniach "ignore application settings". Po zaznaczeniu tej opcji i wybraniu "full screen" w opcjach skalowania wszystko dziala jak nalezy
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
siber

Posty: 109
Podziękował 14 razy
Wysłany: 2017-04-07, 17:47   

Witam,niestety ale musze znow prosic o pomoc. jakis czas temu przeinstalowalem system bo dawno tego nie robilem i jak sie ze wszystkim uporalem zainstalowalem od nowa WOBG i zno mam ten sam problem co kiedys...otoz,niby rozdzialek ustawilem dobra 1366x768...nie mam czarnych paskow ani nic w tym rodzaju...gra normalnie sie uruchamia ale wyglad gry jakby byla w rozdzileczosci 1280x768 jak nie mniej...nie wiem dlaczego. juz kiedys tak mialem ale wylaczylem opcje 3d i skalowanie i bylo ok a teraz nie daja rade takie zabiegi...prosze o pomoc
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
dradiel 
Dziecię Bhaala
Jeździec Shaundakula

Posty: 1760
Podziękowania: 769/118
Wysłany: 2017-04-07, 17:52   

Szukaj w opcjach karty graficznej opcji odpowiedzialnych za skalowanie obrazu. W przypadku sterowników kart graficznych GeForce masz opcje "Dostosuj rozmiar i pozycję pulpitu".
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
siber

Posty: 109
Podziękował 14 razy
Wysłany: 2017-04-07, 18:45   

probowalem juz w oocjach skalowania i w opcjach grafiki...i dalej wydaje mi sie ze nie jest tak jak powinno. dorzuce obrazek z gry...moze juz za duzo wymagam od mojego lapka ;) albo zle widze :D

baldur1.jpg
Plik ściągnięto 84 raz(y) 535,87 KB

Podziękuj autorowi tego posta
 
 
dradiel 
Dziecię Bhaala
Jeździec Shaundakula

Posty: 1760
Podziękowania: 769/118
Wysłany: 2017-04-07, 19:33   

Moim zdaniem jest wszystko tak jak trzeba.

Edit:
Skoryguj tylko rozdzielczość na 1366 na 768, bo z wklejonego obrazka mam wrażenie, że ustawiłeś 1360 na 768 i może z powodu tych 6 pikseli jakaś interpolacja Twojego monitora Ci psuje wrażenie.
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
siber

Posty: 109
Podziękował 14 razy
Wysłany: 2017-04-07, 19:48   

no wlasnie jest ustawiona rozdzielczosc 1366 na 768....zmienilem nawet specjalnie na chwile na 1280 na 768 zeby sprawdzic i znow ustawilem na 1366...i nic sie nie zmienia. a instalowalem wobg juz wczesniej i gralem i jestem pewien ze wygladalo inaczej. jak pisalem...kiedys jak tak mialem to wystarczylo wylaczyc w opcjach 3d i sie zmienilo...a teraz nie chce. nie wiem juz.... https://www.youtube.com/w..._qSd1wjA2XWND2X tak to wygladalo wczesniej na moim monitorze...ni ejest tak samo :/
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
dradiel 
Dziecię Bhaala
Jeździec Shaundakula

Posty: 1760
Podziękowania: 769/118
Wysłany: 2017-04-07, 20:31   

A jaką Ty chcesz zobaczyć różnicę pomiędzy 1366/768 a 1280/768. Toż to raptem 86 pikseli. Na dodatek 1280/768 to nie jest typowa rozdzielczość.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Rozdzielczo%C5%9B%C4%87_ekranu

Poza tym wklejasz link do filmiku Sunri-ego, który tak na oko gra na rozdzielczości w okolicy 1680/1050 lub dokładnie na niej. Widoczny obszar będzie dużo większy.

Nie mam kompletnie pojęcia o co Ci chodzi.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
antybor47 

Wiek: 36
Posty: 7
Podziękował 1 razy
Skąd: Polska
Wysłany: 2018-04-12, 20:09   

Witam wszystkich

Chciałem po latach zagrać w Baldurs gate, zainstalowałem gry z Goga i WoB, chyba zaktualizował się poprawnie (w właściwościach pliku jest wersja 1.77), ale po uruchomieniu gry za każdym razem na ekranie mam tylko strasznie powiększony lewy róg ekranu tytułowego i na dole ekranu był komunikat, że natywna rozdzielczość ekranu to 1920x1080. Próbowałem zmieniać rozdzielczości, ale nic nie pomogło.

Mój system to windows 8.1, karta graficzna zintegrowana intel HD 4600 - akurat mój radeon się zepsuł.
Proszę o pomoc, co mogę z tym zrobić - może lepiej zainstalować EE z Goga?
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
memory 
Gwiazda Mystry


Wiek: 45
Posty: 682
Podziękowania: 150/158
Skąd: Garwolin
Wysłany: 2018-04-12, 20:19   

To nie są objawy podobne do tych?
_________________
Slainte mhath!
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
antybor47 

Wiek: 36
Posty: 7
Podziękował 1 razy
Skąd: Polska
Wysłany: 2018-04-12, 20:45   

Podobne, ale bardziej ekstremalne. Na cały monitor mam kawałek ekranu powitalnego powiększony na cały monitor - lewy górny róg strasznie rozpikselowany, nie zmieściły się żadne z opcji na ekranie. Sama rącczka jest olbrzymia. Nie mogłem przez to nawet wybrać nowej gry.

Gdzie może być opcja "wyłącz skalowanie ekranu dla ustawień wysokiej dozdzielczości DPI" - W zintegrowanej grafice jej nie znalazłem
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
memory 
Gwiazda Mystry


Wiek: 45
Posty: 682
Podziękowania: 150/158
Skąd: Garwolin
Wysłany: 2018-04-12, 20:51   

A próbowałeś uruchamiać w oknie? (lub wyłączyć tryb okna; kto wie, co tam się mogło odpalić...)
_________________
Slainte mhath!
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
antybor47 

Wiek: 36
Posty: 7
Podziękował 1 razy
Skąd: Polska
Wysłany: 2018-04-12, 20:59   

Nie próbowałem trybu okna. Próbowałem zmieniać rozdzielczość i ręcznie pobrać patch.
Także próbowałem wyłączyć windows defender dla katalogu z grą (e:GOG games)
Spróbuje ponownie zainstalować - mam tylko pytanie, czy wersja 1.77 jest aktualna?
Może coś jeszcze w windowsie blokuje mi aktualizacje?
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
memory 
Gwiazda Mystry


Wiek: 45
Posty: 682
Podziękowania: 150/158
Skąd: Garwolin
Wysłany: 2018-04-12, 21:03   

Najświeższa jest 1.78, ale nie sądzę, żeby to miało jakieś znaczenie przy Twoich objawach. Prawdopodobnie musisz znaleźć sposób na dobranie się do oryginalnych ustawień gry i tam coś zaznaczyć/odznaczyć. Jakieś opcje 3D, czy inne cuda na kiju.

Edit.

Mamy jeszcze coś takiego w zanadrzu.
_________________
Slainte mhath!
Ostatnio zmieniony przez memory 2018-04-12, 21:07, w całości zmieniany 1 raz  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group