Poprzedni temat «» Następny temat
Problem - ScrnShot, setki screenów, dziesiątki tysięcy.
Autor Wiadomość
Galadros

Posty: 5
Wysłany: 2021-04-21, 18:00   Problem - ScrnShot, setki screenów, dziesiątki tysięcy.

Dzień dobry wszystkim, po cichu przeglądam i znajduję pomoc na tym forum od wielu lat, gdy to co roku ogrywam Baldursy w wersji WoBG.
Dzisiaj nie inaczej, jak co roku naszła mnie ochota, pobrałem, zainstalowałem i zanim zdążyłem stworzyć postać gra się wykrzaczyła.
Powód? Brak miejsca na dysku, po szybkim sprawdzeniu okazało się, że w folderze ScrnShot znalazło się ponad 10 000 screenów, utworzonych co ułamek sek, jakie zajęły moje ostatnie 50gb wolnego miejsca. Nie spotkałem się nigdy z tą sytuacją, nie udało mi się również odnaleźć podobnego tematu gdzie indziej na forum.
Pomocy.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Galadros

Posty: 5
Wysłany: 2021-04-21, 18:11   

Dodam, że po prze klikaniu przez tworzenie postaci gra działa normalnie, nie tworząc screenów na otwartych mapach. Jednak w budynkach sytuacja się powtarza, czuć wyraźny spadek klatek, a folder się zapełnia.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
dradiel 
Dziecię Bhaala
Jeździec Shaundakula

Posty: 1788
Podziękowania: 783/127
Wysłany: 2021-04-21, 19:22   

Ja nigdy się z tym nie spotkałem. Ktoś kiedyś jednak na forum wspominał, że powstają mu samoczynnie print screeny. Nie pamiętam jednak, czy ten problem rozwiązał.
Generalnie print screen może powstać w tym katalogu wyłącznie po naciśnięciu klawisza print screen na klawiaturze. Nie zastanawiałeś się przypadkiem, czy na komputerze nie posiadasz jakiegoś programu, który imituje naciśnięcie tego klawisza (programu do zrzutów ekranu)?
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Galadros

Posty: 5
Wysłany: 2021-04-21, 19:34   

Dzięki za szybką odpowiedź. I nie, wykluczam tą opcje, nie używam takich rzeczy, no i ciężko o program jaki mógłby to robić tylko w wybranych lokacjach. Zaczyna się po doczytaniu modułu z grą, bez znaczenia czy 1,2 czy tron. Menu tworzenia postaci, wnętrza budynków i menu gry gdy znajduje się w budynku.
Właśnie doprowadziłem do ponownego zapchania dysku chcąc zobaczyć error, ale wątpię by była to jakaś podpowiedź. Jedyne co piszę to:
Microsoft Visual C++ runtime library, runtime error, wskazuje ścieżke dostępu D:Baldur's gate, Abnormal program termination.
Co mogę powiedzieć, wobg pobrałem dzisiaj, zainstalowałem bez problemów, jednak aktualizator nie działał, pobrałem więc update ręcznie, przy wypakowaniu obudził się windows defender, jakoby w plikach ukrywał się trojan, jak wspominałem gram z twoim dziełem od wielu lat więc masz kredyt zaufania i uznałem to za false positiv, pozwalając programowi się wypakować.
Ostatnio zmieniony przez Galadros 2021-04-22, 00:35, w całości zmieniany 1 raz  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
xOlej

Posty: 19
Podziękował 3 razy
Wysłany: 2021-04-22, 00:23   

O właśnie, prawdopodobnie masz jakiegoś wirusa, który robi ci takie psikusy. Ja na twoim miejscu zrobiłbym hard reset. Jeśli masz dysk HDD to uważaj, czasami nawet nie z twojej winy mogłeś pobrać jakiegoś wirusa. Moja siostra miała sytuacje w której wirus zablokował jej cały dysk i nigdy nie odzyskała plików. Moim zdaniem to najbardziej prawdopodobny scenariusz.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Galadros

Posty: 5
Wysłany: 2021-04-22, 13:24   

Jaki by nie był powód takiego zachowania, (xOlej, Nie.) po ponownym zainstalowaniu modyfikacji wszystko działa jak należy. A skoro problemu nie ma i jest marginalny, to chyba jest to najwygodniejsze wyjście dla wszystkich. Temat uznaje za zamknięty. Dobrego dnia miłościwi panowie, idę zwiedzać wybrzeże mieczy.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Galadros

Posty: 5
Wysłany: 2021-04-23, 16:17   

Wróciłem... Co się wydarzyło jak dziś odpaliłem grę to ja nawet nie wiem. W skrócie po restarcie komputera błąd powrócił i udało mi się go pozbyć. Normalnie robię screeny kombinacją klawiszy fn+prtsc, w wypadku tej gry naciśnięcie tej kombinacji sprawiało, że w folderze z screenami powstawała animacja poklatkowa składająca się z setek tysięcy screenshotów. Zatrzymać to można wciskając fn+home.
Czemu? Nie wiem, wróciłem tylko podzielić się odkryciem.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group