Poprzedni temat «» Następny temat
Problemy z instalacją
Autor Wiadomość
dradiel 
Dziecię Bhaala
Jeździec Shaundakula

Posty: 1780
Podziękowania: 783/118
Wysłany: 2012-11-30, 06:36   

Niestety nie mam takiej wersji gry baldura, a bez niej nie będę w stanie ocenić dlaczego jest problem. Zostaje Ci tylko pożyczyć od kogoś inną wersję.

Instalator był sprawdzany przeze mnie tylko z wersją Saga na DVD.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Zed Nocear 
Uczeń Gonda
Laureat Konkursu Modderskiego


Wiek: 51
Posty: 2122
Podziękowania: 257/52
Skąd: gród Vratislavia
Wysłany: 2012-11-30, 11:34   

Skoro gra jest zainstalowana, to pewnie brakuje kluczowego wpisu do rejestru, którego akurat gazetowy instalator BG1 nie tworzy.

Miałem podobny problem z IWD1, ale sobie poradziłem, ręcznie dodając wpis do rejestru i instalator WoBG łyknął podsunięty klucz. Ponadto mam kilka klonów BG1 i BG2 na dysku z różnymi konfiguracjami modów i problemem było, aby instalator WoBG wziął pod uwagę te właściwe. Musiałem pomajstrować ze ścieżkami w rejestrze.

Generalnie dziwię się, że WoBG nie pozwala podać ręcznie ścieżki do poszczególnych gier jak instalator BGT. Mam na to swoją teorię, ale nie chcę tu nawet mimowolnie zdradzać wstydliwych tajemnic Driadela. :mrgreen:

Gdybam też, że przyczyną mogą być zmienione w tym wydaniu Baldur.exe, BG.exe czy BGmain.exe. Wprawdzie nie są one zupełnie potrzebne do uruchomienia gry (startujesz przez BGmain2.exe), ale pamiętam, że jak je skasowałem, to Near Infinity przestał rozpoznawać BG1 jako BG1. W takiej sytuacji grzebanie w rejestrze nie pomoże.

Lens26 > Może pliczek poniżej Ci pomoże (rozpakuj i "uruchom" go):

BG1-key.reg.zip
Pobierz Plik ściągnięto 362 raz(y) 323 Bajtów

_________________
"There are also some elements of the game that are not «broken» but could do with a tweak to make them just a little better in some way."
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Więcej szczegółów
Za tę wypowiedź podziękowali:
Lens26
Lens26

Posty: 3
Podziękował 1 razy
Wysłany: 2012-11-30, 15:40   

Zed dzięki za plik. Pomogło. Instalator już widzi grę. Napiszę później, czy udało mi się zainstalować.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Nobanion
[Usunięty]

Wysłany: 2012-12-01, 11:05   

Cytat:
Gdybam też, że przyczyną mogą być zmienione w tym wydaniu Baldur.exe, BG.exe czy BGmain.exe. Wprawdzie nie są one zupełnie potrzebne do uruchomienia gry (startujesz przez BGmain2.exe), ale pamiętam, że jak je skasowałem, to Near Infinity przestał rozpoznawać BG1 jako BG1. W takiej sytuacji grzebanie w rejestrze nie pomoże.

Na 200% ma znaczenie, większość modów najlepiej się zachowuje gdy ma pliki z wersji wielopłytowej, potrafi wersję DVD Saga też potraktować z niechęcią, dradielowi udało się przerobić to, że część modów przyjmuje ze spokojem wersję DVD Saga...Ja radziłem sobie tak, że po instalacji DVD Saga, podmieniałem pliki i pod BG1 i BG 2 na wersje stare, jest jeden problem szuka potem płyty do odpalenia, ale wystarczy obraz zrobić i po sprawie, w tym wypadku wersji Saga i chodzi wszystko, przy samych grach, wiadomo że przy instalacji jakikolwiek modyfikacji należy wirtualne wyłączać, niby przeszkadzają...
Cytat:
Generalnie dziwię się, że WoBG nie pozwala podać ręcznie ścieżki do poszczególnych gier jak instalator BGT

To akurat bym nie zmieniał, przy prawidłowej instalacji wersjach gry ułatwia życie, co niektórym :smile:
Cytat:
Lens26

Podaj dokładnie co za laptek, jaki system, karta, monitor itd...Są ogromne problemy na lapkach z grami, często zadziwiające są rozwiązania, warta modyfikacja by powalczyć by chodziło prawidłowo...
Jedna uwaga do wszystkich, nie mylić zmian w treści do oryginału z błędami, akurat nie piję do nikogo, ale od początku gry są zauważalne różnice do oryginału :mrgreen:
 
 
Valmar

Posty: 3
Podziękował 1 razy
Wysłany: 2012-12-02, 00:20   World of Baldur's Gate.7z.002

Hej.
Mam taki problem już na samym początku mojej przygody z WoBG.

Chodzi o to, że plik 002, który pobrałem ma tylko 849 MB. Myślałem, że to jakiś błąd połączenia miałem, więc pobrałem plik drugi raz. Znowu to samo. Spróbowałem 2 razy z alternatywnego servera 4shared, ale tutaj także występuje ten sam błąd. Usuwałem ciasteczka w FF, nic. Miejsca mam wystarczająco, połączenie z netem stabilne.
Ten plik chyba powinien mieć rozmiar 1,464,844 KB tak jak jest podane na 4shared, prawda?

Zastanawiam się, czy to tak ma być? Pytam, bo 7-zip po prostu nie chce mi plików wypakować. Pokazuje "nieoczekiwany błąd". Program przeinstalowałem, ale też nic nie pomogło. :/
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
dradiel 
Dziecię Bhaala
Jeździec Shaundakula

Posty: 1780
Podziękowania: 783/118
Wysłany: 2012-12-02, 08:29   

Przed chwilą sprawdziłem, plik pobiera się cały bez żadnych problemów.

Jedyne co przychodzi mi do głowy, to wyłączenie antywirusa na czas pobierania tego pliku.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
AL|EN 


Wiek: 38
Posty: 369
Podziękowania: 19/90
Wysłany: 2012-12-02, 19:43   Problemy z instalacją

Jakie są klucze rejestru po których wykonywana jest detekcja zainstalowanych gier ?

BG1: ?
BG2: ?
IWD1: ?

Posiadam wszystkie 3 gry a instalator nie wykrywa żadnej.
Ostatnio zmieniony przez dradiel 2012-12-07, 21:35, w całości zmieniany 1 raz  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Valmar

Posty: 3
Podziękował 1 razy
Wysłany: 2012-12-02, 20:35   

Ok.
Twoje rozwiązanie pomogło. (że też sam o tym nie pomyślałem)
Dziękuję bardzo :)
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
MakaVeli87 

Posty: 2
Wysłany: 2012-12-03, 10:31   

Witam, musze mieć zainstalowane BG z dodatkiem OzWM i ID z dodatkiem? czy mam zainstalować czyste wersje? pozdro!
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Nobanion
[Usunięty]

Wysłany: 2012-12-04, 01:35   Re: Klucze rejestru instalatora WoBG

AL|EN napisał/a:
Jakie są klucze rejestru po których wykonywana jest detekcja zainstalowanych gier ?

BG1: ?
BG2: ?
IWD1: ?

Posiadam wszystkie 3 gry a instalator nie wykrywa żadnej.

To chyba będzie to, co w załacznikach, do jedynki masz na przedostatniej stronie tematu bugi w WoBG...Z win 7, ale powinny i działać w innych... :hmm:

icew.zip
Pobierz Plik ściągnięto 291 raz(y) 404 Bajtów

Ostatnio zmieniony przez Nobanion 2012-12-04, 23:40, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Nobanion
[Usunięty]

Wysłany: 2012-12-04, 01:50   

MakaVeli87 napisał/a:
Witam, musze mieć zainstalowane BG z dodatkiem OzWM i ID z dodatkiem? czy mam zainstalować czyste wersje? pozdro!

Z dodatkami, zerknij w ten temat
http://baldur.cob-bg.pl/T...ldurs_Gate?pg=3
drugi pkt :smile:
 
 
MakaVeli87 

Posty: 2
Wysłany: 2012-12-04, 02:00   

Z dodatkami, zerknij w ten temat
http://baldur.cob-bg.pl/T...ldurs_Gate?pg=3
drugi pkt :smile: [/quote]

ok dzieki :) w tym 2 pkt nic nie jest wspomniane o dodatkach do BG 1 i ID, tylko ze BG2 ma miec oficjalny dodatek :) ale ok instaluje wszystko z dodatkami, dzieki za odpowiedz. :)
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Zed Nocear 
Uczeń Gonda
Laureat Konkursu Modderskiego


Wiek: 51
Posty: 2122
Podziękowania: 257/52
Skąd: gród Vratislavia
Wysłany: 2012-12-04, 09:40   

Wartość kluczy zależy od lokalizacji gry, czyli ścieżki dostępu, nie jest identyczna dla wszystkich użytkowników.

Trochę dziwne, że spotkało Cię takie nieszczęście, że aż wszystkie gry są nierozpoznawane. Zakładając, że masz oryginały (domniemanie niewinności :lol: ), pewnie przegrałeś gry zainstalowane na innym komputerze lub przeinstalowałeś system, a gry zostały nienaruszone na innej partycji. Wtedy w rejestrze nie ma potrzebnych kluczy, co nie przeszkadza w uruchamianiu gier jako takich.
_________________
"There are also some elements of the game that are not «broken» but could do with a tweak to make them just a little better in some way."
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
AL|EN 


Wiek: 38
Posty: 369
Podziękowania: 19/90
Wysłany: 2012-12-04, 14:14   

IWD prawdopodobnie zadziała ale BG2 ? Oto co jest w pliku:

Kod:
[HKEY_CURRENT_USER\Software\AIO\Shadow Keeper\Settings]
"Install Path"="F:\\Program Files (x86)\\Bioware\\Baldur's Gate II\\"


To chyba raczej nie jest ten klucz ?
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Abae

Posty: 2
Wysłany: 2012-12-04, 22:44   Problem podczas instalacji

Cześć,

pobrałem wszystkie pliki potrzebne do istalacji, po rozpakowaniu podczas instlacji wyświetla mi się następujący błąd : [SETUP-DIALOG.TP2] not found. Wszystkie pliki ważą u mnie razem 8.06 gb, wiem że według instalacji na stronie powinny ważyć 8.26 ale każdy z nich waży 1.39 ostatni 1.07 myślałem że to może problem z ostatnim ale ściągnałem go jeszcze dwa razy z tego samego źródła (pierwszy zestaw linków) waży dalej tyle samo, spróbowałem pobrać go z drugiego serwera ale tam jest podana waga 1,131,911 KB czyli w przybliżeniu moje 1.07 gb.
Czy to wina uploada czy może jakoś źle zaistanlowałem gry?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc ostatnio przeżyłem zawód BG:EE ale przynajmniej z tamtejszego forum dowiedziałem sie o istnieniu World of Baldurs Gate.

Pozdrawiam,
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group