Poprzedni temat «» Następny temat
Dział Baldur's Gate II - błędy, braki
Autor Wiadomość
Obwoływacz

Podziękowano 15 razy
Wysłany: 2012-04-07, 13:37   Dział Baldur's Gate II - błędy, braki

EDIT: Pozwoliłem sobie zaadaptować niniejszy temat, chciałbym by służył on jako miejsce zgłaszania wszelkich niedociągnięć w dziale BG II - M

We Wrotach od kilku dni gorączkowa atmosfera przygotowań. Udzieliła się ona również Heroldowi, który wbiegł dziś na jarmark jakiś inny niż zwykle. Ku zdumieniu tłumu nie wygłosił on tradycyjnego, charakterystycznego dla niego i tak uwielbianego przez wszystkich płomiennego przemówienie, do którego zdążył już wszystkich przyzwyczaić, ani też nie zagrał słuchanego zawsze z zachwytem hymnu pochwalnego. Najzwyczajniej w świecie stanął na środku jarmarku i odparł:

W imieniu Klanu mam przyjemność zakomunikować, że klanowa skarbnica wiedzy o królestwie Amnu i Tethyru, znajdująca się w północno-wschodniej części miasta wzbogaciła się dziś o:
- nową, znacznie rozszerzoną wersję opisu Romansu z Anomenem przygotowana przez L`fa;
- oraz równie nowe, sporządzone przez Alvareza zestawienie Premii indywidualnych NPCów.
Serdecznie zapraszam!
Ostatnio zmieniony przez Meisarcha 2017-10-29, 01:05, w całości zmieniany 1 raz  
Podziękuj autorowi tego posta

Tuldor88 
Uczeń Gonda
Dziki kurczak zagłady

Podziękowania: 136/151
Wysłany: 2020-02-17, 20:34   

To nekromancja bo temat z 2012 ale... okazuje się ze ktoś zjadł nam nie tylko opis zmiany charakteru Viconii (na szczęście opis Sarevoka pozostał) ale też romans z nią... Przyznać się kto był głodny! :P

http://baldur.cob-bg.pl/bg2/romans_viconia-bg2
Cytat:
Żądana strona nie została odnaleziona.
Może przytoczę twierdzenie Liberty'ego, które jakoś tak idzie: planujesz jakiś projekt, wyznacz sobie termin, pomnóż potrzebny czas przez 2 a i tak nie zdążysz.

Wybrane fragmenty banterów:
Edwin napisał/a:
-Phi! Porównywać mnie do jakiegoś podrzędnego nekromanty! (Stanowczo na zbyt wiele sobie pozwala, muszę pokazać mu gdzie jego miejsce.) Prawdopodobnie przemawia przez ciebie zwykła zazdrość. Wy, maluczcy macie tendencje do zawiści wobec tych, którzy was przerastają. Ja zaś czynię to nie tylko talentem ale i wzrostem, karzełku.
-*Posłał Edwinowi szeroki uśmiech przemawiając serdecznym tonem* Jeszcze raz nazwiesz mnie „karzełkiem” a utnę ci na dole coś niezwykle małego, co może jednak mimo wszystko być ci drogie. Gdy zaś chodzi o te dyrdymały o talencie... znów przypominasz mojego żałosnego, byłego towarzysza...
Minsc napisał/a:
-Niebywałe, że ten chomik jeszcze oddycha. Znajdując się nieco bliżej ciebie wielkoludzie na pewno zaniechałbym tej czynności, powiedz, uważasz że pranie onuc urąga twej męskości, czy po prostu lubisz informować wrogów zapaszkiem o tym, iż się do nich zbliżasz?
-Boo być może jest niewielki Montaronie, ale jest też o wiele silniejszy niż się zdaje. A to, co czujesz to zapach prawdziwego mężczyzny, który przykryje każdy odór zła, na jaki trafi, co nie, Boo?.
Viconia napisał/a:
-Mmm... wciąż robisz wrażenie Viconio, moja ty hebanoskóra kusicielko. Zdajesz sobie sprawę jak działasz na otoczenie, prawda?
-Oczywiście samcze, dzięki temu jalukul, mężczyźni tacy jak ty – myślący kroczem zamiast głową – stają się łatwiejsi w kontrolowaniu

-cała prawda o Imoen :P

Więcej szczegółów
Za tę wypowiedź podziękowali:
Meisarcha
Meisarcha

Podziękowania: 88/123
Wysłany: 2020-02-17, 23:12   

Dziękujemy za zwrócenie uwagi. Wszystkie (!) opisy romansów powinny się już wyświetlać prawidłowo.

Tuldor88 
Uczeń Gonda
Dziki kurczak zagłady

Wysłany: 2020-03-10, 21:26   

Czy mnie się zdaje czy gdzieś wyparowały opisy klas i podklas w BG2 i BGT? W zakładce "profesje" są tylko twierdze i zdolności specjalne a wydaje mi się, że kiedyś była całkiem ładna rozpiska ocenami poszczególnych opcji do wyboru hmm...
Może przytoczę twierdzenie Liberty'ego, które jakoś tak idzie: planujesz jakiś projekt, wyznacz sobie termin, pomnóż potrzebny czas przez 2 a i tak nie zdążysz.

Edwin napisał/a:
-Phi! Porównywać mnie do jakiegoś podrzędnego nekromanty! (Stanowczo na zbyt wiele sobie pozwala, muszę pokazać mu gdzie jego miejsce.) Prawdopodobnie przemawia przez ciebie zwykła zazdrość. Wy, maluczcy macie tendencje do zawiści wobec tych, którzy was przerastają. Ja zaś czynię to nie tylko talentem ale i wzrostem, karzełku.
-*Posłał Edwinowi szeroki uśmiech przemawiając serdecznym tonem* Jeszcze raz nazwiesz mnie „karzełkiem” a utnę ci na dole coś niezwykle małego, co może jednak mimo wszystko być ci drogie. Gdy zaś chodzi o te dyrdymały o talencie... znów przypominasz mojego żałosnego, byłego towarzysza...
Minsc napisał/a:
-Niebywałe, że ten chomik jeszcze oddycha. Znajdując się nieco bliżej ciebie wielkoludzie na pewno zaniechałbym tej czynności, powiedz, uważasz że pranie onuc urąga twej męskości, czy po prostu lubisz informować wrogów zapaszkiem o tym, iż się do nich zbliżasz?
-Boo być może jest niewielki Montaronie, ale jest też o wiele silniejszy niż się zdaje. A to, co czujesz to zapach prawdziwego mężczyzny, który przykryje każdy odór zła, na jaki trafi, co nie, Boo?.
Viconia napisał/a:
-Mmm... wciąż robisz wrażenie Viconio, moja ty hebanoskóra kusicielko. Zdajesz sobie sprawę jak działasz na otoczenie, prawda?
-Oczywiście samcze, dzięki temu jalukul, mężczyźni tacy jak ty – myślący kroczem zamiast głową – stają się łatwiejsi w kontrolowaniu

memory 
Gwiazda Mystry

Podziękowania: 239/203
Wysłany: 2020-03-11, 02:27   

Mówisz pewnie o tym opracowaniu.
Jest na Stronie w Skarbcu Dumathoina. Przez długi czas można to było tylko wygooglać, ale ostatecznie Meisarcha wrzucił do działu z nieukończonymi pracami.

Jest jeszcze przygotowane pod kątem WoBG opracowanie Lubczyka.
I niezapomniany post Kliwera.

Tuldor88 
Uczeń Gonda
Dziki kurczak zagłady

Wysłany: 2020-03-11, 08:32   

Dokładnie o tym pierwszym, dziękować. Obecnie na stronie wisi tylko to:

i dlatego tyćkę zdziwiony byłem

Edwin napisał/a:
Minsc napisał/a:
Viconia napisał/a:

Tuldor88 
Uczeń Gonda
Dziki kurczak zagłady

Wysłany: 2020-04-09, 22:58   

http://baldur.cob-bg.pl/woa/tlotsc - link prowadzący do pobrania v3 działa... ale wbrew instrukcji jaka jest tam zamieszona ktoś zapomniał spakować pliku Setup-SirinesCall.exe do samej instalacji moda :D

Edwin napisał/a:
Minsc napisał/a:
Viconia napisał/a:

memory 
Gwiazda Mystry

Podziękowania: 239/203
Wysłany: 2020-04-09, 23:24   

To jest chyba tylko nowa wersja tłumaczenia, którą należy wypakować do katalogu wcześniej pobranego moda.

greegarak 
http://athkatla.cob-bg.pl/viewtopic.php?t=7680

Podziękowania: 83/73
Wysłany: 2022-08-22, 05:17   PolskieGłosyDodanychWEeBantetów

http://baldur.cob-bg.pl/b...ndywidualne-bg2

Inne ciekawostki dla Korgana, Imoen, Mazzy i Valygara, Aeri i Haerdalisa, Yoshimo, Minsca, Viki.
Korgan wpadnie w szał barbażyñski(może to np.pomóc wyważyć zamek, bo podnosi siłę,choć wpierw trzeba by zauroczyć i przyłączyć) jak stanie się wrogi. Do tego ma indywidualny topór +1, jednak w przeciwieñstwie do katany Yoshi, brak wzmianki w opisie przedmiotu. Ponad to każdy inny npc posługujący się tym typem oręża może go nosić .
Imoen wraz z wpływami dziedzictwa rośnie w siłę o 1punkt i staję się zręczniejsza także o 1.
Mazzy ma jedno darmowe wskrzeszenie u znajomego kapłana.
Ponad to razem z Valygarem szybko zawiązują niekończące się słowo honoru, że w razie jak jedno odejdzie z wrogim nastawieniem to drugie też. Do tego.jeszcze Val staje się obrońcą Mazzy, jeśli ta ma mniej niż 1/3 zdrowia.
Podobne do powyższego słowo dają sobie Aeri i Haer, ale słowo się kończy jak ich romans okaże się klapą.
Haer jak jest w drużynie zostanie obdarowany diamentem, jak się zagada odpowiednią osobę.Ma też jedno darmowe wskrzeszenie u Raelis, jak zobaczy że Haer jest martwy w drużynie. Ma też drugie darmowe wskrzeszenie u sferycznego łowcy niewolników.
Yoshimo podczas jednej pogawędki potrafi skroić aż 5 złotych monet. Jednak jeśli w zespole jest Keldorn, albo Mazzy, to łapią go za ręce i odbierając mu kasę, oddają obrabowanemu. Ponad to jak Yoshi nie będzie miał swej katany w Czarowięzach, to se "wyczaruje" drugą , bliźniaczą.
O Minscu, chyba nigdzie nie jest dodane, że staje się obrońcą Aeri po pierwszej ich pogawędce. Tylko,że w odróżnieniu od Valygara, rusza dopiero przy 25% Aerii i włącza szał. Szkoda że to nie dodatkowy szał jaki wyzwala z siebie będąc obrońcą, a tylko wykorzystanie codziennie jednego. Tak to nie wiadomo czy to korzyść czy wada. Fabularnie pasuje, technicznie-grywalności nie polepsza.
Viconia jako jedyny o złym charakterze kapłan może odpędzać paladynów. Niestety(kiepski skrypt), nie odpędzi Keldorna gdy ten wyzwie ją na siłową wymianę argumentów.
P.s.
W BG2ee zostało wyjętych z czeluści(porzucenia?,zapomnienia?) parę kwestii dialogowych, w tym banterów. Niestety odróżniają się tym że nie są udźwiękowione. Do paru z nich przy użyciu Audacity utworzyłem pliki wav. Wyszło średnio. Najlepiej się udała pogawędka Mińska z Mazzy, jak niziołka wraca do życia po wskrszeseniu.
Inne gadki to:
Yoshimo i Aerii
Aeri i Jan
Aer i Minsc
Haer i Mazzy

To prawie połowa,zostały 3x zaczepki Vic(z Jan,Yosh,Mazy), Ed I Minsc(przekład na j.polski utrudnia,ciężko uchwycić meritum), Korg i Valy. Trudno to ruszyć, bo brak NAGRANIA wypowiadanego imienia adresata. Przydałby się program co tnie śłowa na sylaby i na głoski, w ten sposób można by spreparować imię.
Ciekawostką jest że poza 5 wyjątkami, każdy z 17npc wypowiada imiona pozostałych. Wyjątki to:
- Imoen nigdy nie zwraca się do Yoshimo po imieniu
- Anomen - Nali
- Yoshimo- Cernda
- Valygar- Yosha i odwrotnie
- Yosh - Sarevoka i ze wzajemnością (tu wiadomy powöd)
No,ale jeżeli chodzi o kwestie dźwiękowe, to jest co najmniej dwukrotnie mniej tego.

Jak kogo zainteresowało to "Override" do ściągnięcia. A następnie do wypakowania w kat.głownym. Zadziała na wersji niezmodowanej. Jak ktoś by chciał dodać mody jeszcze, to wyłącznie po, ale gwarancji nie ma że nie będzie przez to bugów. Aby dodać dźwięki bez użycia Weidu, zostały lekko zmodyfikowane pliki .bcs i .dlg przypisane Npc-om.

override.zip
Pobierz Plik ściągnięto 39 raz(y) 16,75 MB

Więcej szczegółów
Za tę wypowiedź podziękowali:
Meisarcha
Odpowiedz do tematu