Poprzedni temat «» Następny temat
Koniec BGiF
Autor Wiadomość
Lava Del'Vortel 
Łasiczy Szperacz

Podziękowania: 237/100
Wysłany: 2012-03-01, 14:20   Koniec BGiF

Dzisiaj w nocy umarło jedno z większych forum o BG - Forum Baldur's Gate i Fantasy. Po kontakcie z Hel'em zdecydowaliśmy, że nie ma chyba sensu dalej go podtrzymywać. Forum zostało zgrane i oczekuje na pojawienie się BG3. Może to wskrzesiłoby stare dobre BGiF.

A więc niech spoczywa na dyskach. Może jeszcze kiedyś...
Podziękuj autorowi tego posta

Leoncoeur 
Bibliotekarz

Podziękowania: 40/33
Wysłany: 2012-03-01, 14:32   

Dżizas...

To mnie akurat dziwi, bo Przecież BG jak BG, ale społeczność tam swego czasu była prężna zgrana i...
kurcze szkoda.

Lava Del'Vortel 
Łasiczy Szperacz

Wysłany: 2012-03-01, 14:37   

I jedyny dowód na to, że potrafiłem być moderatorem :P
Ale tak szczerze - brak świeżej krwi. Poza tym to było zbiorcze forum stron, które albo upadły, albo są w stanie wegetacji - Zbrojowni Bhaala, Ostrza i Gwiazd, Tawerny prowadzonej przez Lorelai...

Lercher 
Nein, Mann!

Podziękowania: 18/10
Wysłany: 2012-03-01, 15:53   

Ktoś w SB wspomniał, że prędzej by się spodziewał upadku Tawerny Hrothgara... z ciekawości zajrzałem i wykopuje mnie do strony hosta, również Wieża Ramazitha nie kuka. Prawdopodobnie brakło $$$ na opłacenie serwerów i zarówno forum jak i stronka umarły.

picollo 

Podziękowania: 68/99
Wysłany: 2012-03-01, 16:47   

Oooo, wykrakałem ;)
Wczoraj jeszcze działała TH.

Jvegi 
Przyjaciel Klanu

Podziękowania: 39/38
Wysłany: 2012-03-01, 16:47   

Lava Del'Vortel napisał/a:
Ale tak szczerze - brak świeżej krwi. Poza tym to było zbiorcze forum stron, które albo upadły, albo są w stanie wegetacji

E, tam. Brak shouta i za ogólny podział komnat, zabrakło stymulacji do dyskusji jak już nie pisano 150 postów dziennie i wszystko się samo nie nakręcało ( a ja mówiłem, że tak będzie, nie dodali shouta). No bo to był kiedyś olbrzym nad olbrzymy, z dziesięcioletnią chyba ponad historią, specjalną stroną o użytkownikach, tradycyjnymi quizami, wieloma sesjami i dyskusjami na ponad 100 stron. A zlotów też nie brakowało.

A forum zamknięto, bo przyszedł czas na kolejną opłatę a aktywność była zerowa. Pewnie jakby ktoś odpowiednio zawołał o zbiórkę, to znowu by się tę kasę zebrało jak w ostatnich latach, przez 2 tygodnie byłby większy ruch na patriotycznych uczuciach, a pozostałe 11 miesięcy znowu cmentarz. Chyba tak lepiej.

BTW, Tawerna też raczej nie za bardzo już zipie, ale dobry duch Coin znowu swoje coiny wystawił i serwer opłaca. Kozio :koza:
Ostatnio zmieniony przez Jvegi 2012-03-01, 17:08, w całości zmieniany 1 raz  

Lava Del'Vortel 
Łasiczy Szperacz

Wysłany: 2012-03-01, 16:57   

Wiem, że chodziło o opłaty i właśnie chodziło o to, że nie było sensu podtrzymywać. Ostatnio i sam się dorzucałem, ale przez ten rok nic się nie zmieniło, więc...

Kiedyś rozmawiałem o tym z Helem - tzn o forum. O tym, by zmienić na coś nowszego to wszystko, by zrobić "kompletny remont", ale Hel jest raczej zajętym człekiem, poza tym wszystkie fora mają się gorzej niż kiedyś...

A shout by dobił tylko forum - zaczęto by dyskusje na SB zamiast zaczynać nowe tematy. Żeby był SB to trzeba pierw wprowadzić wszystkie inne zmiany.

EDIT:
Co do świeżej krwi, to chodziło mi, że właśnie po zapłacie kilka starych znajomych by się odezwało, ale takich prawdziwych fanów gry to już mało... nowych, świeżych i chcących też jakoś wesprzeć BGiF technicznie... może jednak kiedyś...
Ostatnio zmieniony przez Lava Del'Vortel 2012-03-01, 17:00, w całości zmieniany 1 raz  

Hélegorn 
Beholder

Podziękowania: 1/1
Wysłany: 2012-03-01, 16:59   

Pieniądze problemem nie były, nie widziałem natomiast sensu zabawy w nekromancję. :wink:

Lava Del'Vortel 
Łasiczy Szperacz

Wysłany: 2012-03-01, 17:01   

O, Hel! :P Właśnie sprostowałem w edycie. Wiem, że pieniądze by się zebrały, ale co z tego skoro większość użytkowników to jakieś widma i licze :P

jarek_z

Wysłany: 2012-03-03, 07:32   

To katastrofa. Skoro pieniądze nie są problemem to w czym problem? Zwłaszcza, że OiG też padł przy okazji Forum. Jeśli jest taka potrzeba dajcie konto opłace serwer i domeny na rok.

Nie odbierajcie mi dzieciństwa;) To, że nie pisałem żadnych postów nie znaczy, że tam nie wchodziłem, np. przy okazji ostatniej rozgrywki z MotSC:)

Jvegi 
Przyjaciel Klanu

Podziękowania: 39/38
Wysłany: 2012-03-03, 07:45   

jarek_z napisał/a:
Zwłaszcza, że OiG też padł przy okazji Forum.

Osz, moje teksty! Wspomnienia!

Upload do prywatnego wglądu być musi.

Dark 
Akolita Tempusa

Podziękowania: 28/58
Wysłany: 2012-03-03, 11:13   

jarek_z napisał/a:
To katastrofa. Skoro pieniądze nie są problemem to w czym problem? Zwłaszcza, że OiG też padł przy okazji Forum. Jeśli jest taka potrzeba dajcie konto opłace serwer i domeny na rok.

Nie odbierajcie mi dzieciństwa;) To, że nie pisałem żadnych postów nie znaczy, że tam nie wchodziłem, np. przy okazji ostatniej rozgrywki z MotSC:)

Ilu Jarków trzeba by było zebrać aby płacenie za serwer miało sens? W tym rzecz, że jest małe zainteresowanie.

Trista 

Podziękowania: 12/7
Wysłany: 2012-03-03, 15:29   

To fakt, niestety ostatnimi czasy BGiF był już właściwie martwy, zdarzało mi się nawet tam wpadać raz na jakiś czas i ruch rzeczywiście był znikomy. Wielu ludziom pewnie jest trochę smutno z tego powodu, bo to trochę jak koniec pewnej epoki. Mnie samej jakoś specjalnie nie jest żal mimo, że kiedyś bywałam tam regularnie jak jeszcze coś się działo. Mówi się trudno i już... Znając życie i tak nikt by w magiczny sposób nie ożywił tego forum, nawet gdyby miało działać kolejny rok.
Podziękuj autorce tego posta

nowyU

Podziękowania: 22/226
Wysłany: 2012-03-04, 02:51   

Dobrze że zdążyłem zgrać informacje odnośnie dubbingu w baldurach :)

jarek_z

Wysłany: 2012-03-05, 11:28   

Dark napisał/a:
jarek_z napisał/a:

Ilu Jarków trzeba by było zebrać aby płacenie za serwer miało sens? W tym rzecz, że jest małe zainteresowanie.

Jeśli do dwóch setek to mogę to wziąść na siebie.

Odpowiedz do tematu