Dzisiaj w nocy umarło jedno z większych forum o BG - Forum Baldur's Gate i Fantasy. Po kontakcie z Hel'em zdecydowaliśmy, że nie ma chyba sensu dalej go podtrzymywać. Forum zostało zgrane i oczekuje na pojawienie się BG3. Może to wskrzesiłoby stare dobre BGiF.
A więc niech spoczywa na dyskach. Może jeszcze kiedyś...
I jedyny dowód na to, że potrafiłem być moderatorem :P
Ale tak szczerze - brak świeżej krwi. Poza tym to było zbiorcze forum stron, które albo upadły, albo są w stanie wegetacji - Zbrojowni Bhaala, Ostrza i Gwiazd, Tawerny prowadzonej przez Lorelai...
Ktoś w SB wspomniał, że prędzej by się spodziewał upadku Tawerny Hrothgara... z ciekawości zajrzałem i wykopuje mnie do strony hosta, również Wieża Ramazitha nie kuka. Prawdopodobnie brakło $$$ na opłacenie serwerów i zarówno forum jak i stronka umarły.
Wiek: 34 Posty: 1432 Podziękowania: 39/38 Skąd: Z chomikowa
Wysłany: 2012-03-01, 16:47
Lava Del'Vortel napisał/a:
Ale tak szczerze - brak świeżej krwi. Poza tym to było zbiorcze forum stron, które albo upadły, albo są w stanie wegetacji
E, tam. Brak shouta i za ogólny podział komnat, zabrakło stymulacji do dyskusji jak już nie pisano 150 postów dziennie i wszystko się samo nie nakręcało ( a ja mówiłem, że tak będzie, nie dodali shouta). No bo to był kiedyś olbrzym nad olbrzymy, z dziesięcioletnią chyba ponad historią, specjalną stroną o użytkownikach, tradycyjnymi quizami, wieloma sesjami i dyskusjami na ponad 100 stron. A zlotów też nie brakowało.
A forum zamknięto, bo przyszedł czas na kolejną opłatę a aktywność była zerowa. Pewnie jakby ktoś odpowiednio zawołał o zbiórkę, to znowu by się tę kasę zebrało jak w ostatnich latach, przez 2 tygodnie byłby większy ruch na patriotycznych uczuciach, a pozostałe 11 miesięcy znowu cmentarz. Chyba tak lepiej.
BTW, Tawerna też raczej nie za bardzo już zipie, ale dobry duch Coin znowu swoje coiny wystawił i serwer opłaca. Kozio
Ostatnio zmieniony przez Jvegi 2012-03-01, 17:08, w całości zmieniany 1 raz
Wiem, że chodziło o opłaty i właśnie chodziło o to, że nie było sensu podtrzymywać. Ostatnio i sam się dorzucałem, ale przez ten rok nic się nie zmieniło, więc...
Kiedyś rozmawiałem o tym z Helem - tzn o forum. O tym, by zmienić na coś nowszego to wszystko, by zrobić "kompletny remont", ale Hel jest raczej zajętym człekiem, poza tym wszystkie fora mają się gorzej niż kiedyś...
A shout by dobił tylko forum - zaczęto by dyskusje na SB zamiast zaczynać nowe tematy. Żeby był SB to trzeba pierw wprowadzić wszystkie inne zmiany.
EDIT:
Co do świeżej krwi, to chodziło mi, że właśnie po zapłacie kilka starych znajomych by się odezwało, ale takich prawdziwych fanów gry to już mało... nowych, świeżych i chcących też jakoś wesprzeć BGiF technicznie... może jednak kiedyś...
Ostatnio zmieniony przez Lava Del'Vortel 2012-03-01, 17:00, w całości zmieniany 1 raz
To katastrofa. Skoro pieniądze nie są problemem to w czym problem? Zwłaszcza, że OiG też padł przy okazji Forum. Jeśli jest taka potrzeba dajcie konto opłace serwer i domeny na rok.
Nie odbierajcie mi dzieciństwa;) To, że nie pisałem żadnych postów nie znaczy, że tam nie wchodziłem, np. przy okazji ostatniej rozgrywki z MotSC:)
To katastrofa. Skoro pieniądze nie są problemem to w czym problem? Zwłaszcza, że OiG też padł przy okazji Forum. Jeśli jest taka potrzeba dajcie konto opłace serwer i domeny na rok.
Nie odbierajcie mi dzieciństwa;) To, że nie pisałem żadnych postów nie znaczy, że tam nie wchodziłem, np. przy okazji ostatniej rozgrywki z MotSC:)
Ilu Jarków trzeba by było zebrać aby płacenie za serwer miało sens? W tym rzecz, że jest małe zainteresowanie.
To fakt, niestety ostatnimi czasy BGiF był już właściwie martwy, zdarzało mi się nawet tam wpadać raz na jakiś czas i ruch rzeczywiście był znikomy. Wielu ludziom pewnie jest trochę smutno z tego powodu, bo to trochę jak koniec pewnej epoki. Mnie samej jakoś specjalnie nie jest żal mimo, że kiedyś bywałam tam regularnie jak jeszcze coś się działo. Mówi się trudno i już... Znając życie i tak nikt by w magiczny sposób nie ożywił tego forum, nawet gdyby miało działać kolejny rok.
Ilu Jarków trzeba by było zebrać aby płacenie za serwer miało sens? W tym rzecz, że jest małe zainteresowanie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum