Poprzedni temat «» Następny temat
World of Baldur's Gate
Autor Wiadomość
dradiel 
Dziecię Bhaala
Jeździec Shaundakula

Posty: 1719
Podziękowania: 800/111
Wysłany: 2012-10-01, 19:08   

Jako że obecny instalator został złożony z poprzedniego instalatora i patcha 1.19, to w czasie instalacji są do wyboru tylko trzy rozdzielczości. Najlepiej potwierdź domyślną i instaluj dalej. Na zakończenie automatycznie odpali on zawartego w sobie patcha 1.19, który doda pozostałe opcje konfiguracji gry, chociaż nie będzie proponował Ci w tym momencie ich ustawienia. Na samy końcu instalator sprawdzi czy przypadkiem na CoB-ie nie ma kolejnego patcha. Aktualnie oczywiście go nie ma, więc instalacja się zakończy komunikatem, że masz najnowszą wersję gry.

Jak już instalator zakończył pracę, to po prostu odpalasz grę z ikonki z pulpitu i wchodzisz w konfigurację gry. Tam masz do wyboru to wszystko co dałeś w spoilerze.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Nobanion 

Posty: 1081
Podziękowania: 105/244
Wysłany: 2012-10-01, 19:59   

Wielkie dzięki za tak szybką odpowiedź :smile: Widać, że coś mi się nie za bardzo zainstalowało :sad: Nie mogłem znaleźć tego co w spoilerze, czyli konfiguracji gry z panoramicznymi rozdzielczościami i możliwością ustawienia wielkości czcionki, te foldery z tym były w głównym katalogu gry, ale nijak do nich dojść od strony ustawień...Co zrobiłem?; od nowa zainstalowałem gry i od nowa ściągam pliki, jeszcze raz zainstaluje i poszukam tego od konfiguracji gry...Jeszcze raz dzięki za megamoda, grałem wcześniej BGT, to była jazda by to poinstalować... :zab:
edit:
Po kolejnym sciagnięciu sprawdziłem i może tutaj jest problem....
W pierwszym zipie są 94 błedy, sprawdzałem 7zip, ściagane przeze mnie 3 razy, próbuję z alternatywnego, ale coś mnie nie chce 2shared potwierdzić rejestracji, czekam póki co na emaila...
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
dradiel 
Dziecię Bhaala
Jeździec Shaundakula

Posty: 1719
Podziękowania: 800/111
Wysłany: 2012-10-02, 05:42   

Po uploadzie pobierałem wszystkie pliki i wszystkie były w porządku.

Cytat:
Mam pytanie, pobrałem 6 części, zrobiłem jak w instrukcji, bez problemów się rozpakowało, ale nie mam tego


Tu piszesz, że bez problemu się rozpakowało. W następnym poście piszesz, że masz błędy w zipie. Nie namieszałeś przypadkiem coś?

Na pewno po rozpakowaniu ściągniętego instalatora wrzuciłeś go do katalogu z grą Baldur's Gate II, jak na obrazku w załączonym linku:
http://www.4shared.com/ph...A/untitled.html

Dopiero jak jest wrzucony do katalogu z grą uruchamiasz setup-WoBG.exe

Ktoś jeszcze pobierał już ten nowy instalator i miał z nim jakieś problemy?
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Nobanion 

Posty: 1081
Podziękowania: 105/244
Wysłany: 2012-10-02, 08:07   

Czasami tak się zdarza że jak coś wrzuci się w neta, takie rzeczy się przytrafiają, sam przez to przechodziłem :smile:
Tutaj screeny na dowód tego, że nie robię sobie żartów, bo bardzo podoba mi się kompilacja jak i sama gra, a na którym forum trochę działam jest zainteresowanie tym modem, Baldur jest wiecznie żywy
Poniżej screeny z tego co napisałem, ale ponownie już nie instalowałem :grin:
Na pewno chodzi o pierwszego zipa, bo jeszcze namówiłem do ściągnięcia i sprawdzenia innego sympatyka tej gry jak i twojej modyfikacji..





Tutaj link na forum, co ma całkiem inną tematykę, ale tez żyje modyfikacjami,
jakbyś szepnął ze dwa słowa? :grin:
http://forum.totalwar.org.pl/index.php
a tutaj do samej gry
http://forum.totalwar.org...=246969#p246969
-----------
z alternatywnego jest poza moim zasięgiem, cały czas czekam na uwierzytelnienie od nich...Kiedyś nie robili takich problemów
edit:
tutaj log z błędami
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
dradiel 
Dziecię Bhaala
Jeździec Shaundakula

Posty: 1719
Podziękowania: 800/111
Wysłany: 2012-10-02, 15:37   

Po wgraniu plików, pobrałem wszystkie i sprawdziłem czy się rozpakowują. Wszystko było ok.

Pobiorę je dzisiaj jeszcze raz i sprawdzę na kilku komputerach czy u mnie też tak się dzieje, jak coś to wymienię uszkodzony plik.

Edit:
Pobrałem, rozpakowałem na jednym na razie komputerze z systemem XP 64 bit, zainstalowałem modyfikację. Zero problemów.

Spróbuję jeszcze czy poprawnie rozpakowuje się na win7, bo na nim sprawdzałem tylko czy modyfikacja się instaluje. Pliki miałem już rozpakowane wcześniej.

W załączeniu wrzucam plik rozpakowujący instalator w okienku tekstowym (jest to exek spakowany tym razem zwykłym zipem). Spróbuj użyć jego, wrzuć go do katalogu, gdzie masz wszystkie 6 pobranych plików i po prostu uruchom. Postęp rozpakowywania nie będzie się wyświetlał, więc trzeba czekać, jeśli masz szybki komputer to z 15 minut.

Załącznik przeniesiony do ważnych informacji.
Ostatnio zmieniony przez dradiel 2014-02-27, 17:39, w całości zmieniany 1 raz  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Więcej szczegółów
Za tę wypowiedź podziękowali:
Nobanion
Nobanion 

Posty: 1081
Podziękowania: 105/244
Wysłany: 2012-10-02, 19:27   

Czyli coś u mnie...Czy antywirus taki jak Kaspersky może namieszać? Na drugim komputerze, to był Windows XP 32 bit właśnie z Kasperskym, a mój to Windows 7 64 bitowy, tez z tym antywirusem...Teraz ściągam z alternatywnych, zobaczę, twój załącznik tez pobrałem, dzięki za odpowiedź. :smile: Podziękował Ci :grin:
Ostatnio zmieniony przez Nobanion 2012-10-02, 19:35, w całości zmieniany 1 raz  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
dradiel 
Dziecię Bhaala
Jeździec Shaundakula

Posty: 1719
Podziękowania: 800/111
Wysłany: 2012-10-02, 19:34   

Sprawdziłem też na xp 32 bit i win7. Też nie ma problemu.

Czy antywirus może namieszać nie wiem, wydaje mi się z samym ściąganiem pliku to raczej nie. Ewentualnie z rozpakowywaniem, chociaż to też wątpliwe.

Bardziej tego typu objawy wiążą się z problemami z ramem lub dyskiem, ale znowu na dwóch kompach jednocześnie to też mało pradopodobne.

Może problem wynikł z powodu programu, którym ściągałeś te pliki? Jakiego użyłeś?

Pierwszym razem używałem IE8, dzisiaj ściągałem to firefoxem 15.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Nobanion 

Posty: 1081
Podziękowania: 105/244
Wysłany: 2012-10-02, 19:37   

Użyłem Internet Download Manager do ściągania, cóż zobaczę z tymi...
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
szur.k 

Posty: 13
Podziękowano 2 razy
Wysłany: 2012-10-03, 01:18   

takie male przypomnienie (ktore, mam nadzieje, nikogo nie urazi) - w programie 7-zip, wieloczesciowe archiwa rozpakowuje sie zaznaczajac (podswietlajac) wszystkie czesci skladowe danego archiwum.
_________________
tak, wiem - nie używam wersalików.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Nobanion 

Posty: 1081
Podziękowania: 105/244
Wysłany: 2012-10-03, 07:57   

W końcu zadziałało :smile: Dobrze ze mam urlop i mogę sobie teraz połazikować. Na PW coś napiszę do Autora, niech Kosmiczny Chomik ma zawsze ciebie w swojej opiece :mrgreen:
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Valjean

Posty: 19
Wysłany: 2012-10-06, 14:32   

Ja miałbym pytanie odnośnie części IWD/NeJ z moda.
Imoen przechodząc do doliny lodowego wichru zachowuje swój pas, dzięki któremu nie może umrzeć (przynajmniej teoretycznie). Kiedy grałem, spotkałem się z dwoma różnymi reakcjami na to, kiedy jej hp spadnie poniżej 1:
a) nic się nie dzieje. Tzn. Imoen spokojnie walczy dalej i nie da się jej zabić; wciąż otrzymuje obrażenia ale hp utrzymuje się na poziomie 1. Efekt uboczny tego jest taki, że stała się idealnym tankiem ;)
b) reakcja tak jak w lochach Irka, "nie mogę tu zginąć , aaa!" i odłącza się od drużyny.

Z każdą reakcją spotkałem się oddzielnie w różnych grach, tzn. w mojej głównej grze z importowaną z bg1 postacią spotykałem się tylko z a), z kolei w innej grze zaczynanej od bg2 spotkałem się z b). Pytanie, która z nich jest prawidłowa?
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
dradiel 
Dziecię Bhaala
Jeździec Shaundakula

Posty: 1719
Podziękowania: 800/111
Wysłany: 2012-10-07, 21:38   

Prawidłowa jest reakcja b. Najlepiej jakbym miał sejwa gdzie zachodzi przypadek a, wtedy spróbuję coś na to zaradzić.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Jaro 

Posty: 1
Wysłany: 2012-10-11, 10:10   

Cześć,

Witam wszystkich uczestników forum. Na wstępie chciałbym wyrazić swoje głębokie uznanie dla Dradiela za pracę, którą włożył w przygotowanie megainstalacji. To wielka sprawa. To naprawdę działa a uruchomienie zajmuje naprawdę chwilę.
Wcześniej próbowałem używać projektu Big world i poświeciłem kilka miesięcy na instalacje, poprawy błędów ... No i się zniechęciłem. Kiedy wczoraj odkryłem to forum i tą produkcję moje marzenia o grze w wielkim świecie wróciły. Wieczorem miałem już działająca wersję i zacząłem przygodę w Candlekeep.

Poniżej kilka moich spostrzeżeń (Laptop - Windows 7 - 64 bity):

1. Ściągnąłem megainstalację w wersji 1.19 (6 plików) i rozpakowałem 7-zipem
2. Podczas rozpakowywania program antywirusowy (Avast) zgłosił infekcję pliku dialog_patch.exe - wniosek - wyłączać program antywirusowy podczas rozpakowywania i instalacji. Dodawać wyjątki, jeśli antywirus coś zablokuje.
3. Skopiowałem pliki instalacji do katalogu gry (wszystkie gry zainstalowane w c:\program files (x86). Po instalacji gier nadałem pełne uprawnienia do katalogów gier dla użytkowników.
4. Zainstalowałem megainstalację
5. Uruchomiłem skrótem z pulpitu i pokazało mi się czarne okno z częścią obrazka startowego gry w prawym dolnym rogu. Po krótkich poszukiwaniach znalazłem przyczynę - ustawiłem nieobsługiwaną przez mój laptop rozdzielczość . Użyłem programu resolution.exe z wersji instalacyjnej megainstalacji do ustawienia domyślnej rozdzielczości 1024x768. Nie mogłem znaleźć tego programy w katalogu BG2.
6. Gra się uruchomiła ale nie było wstępnego menu. Nie było też żadnych nowych rozdzielczości ekranów poza 3 domyślnymi.
7. Skopiowałem patcha 1.19 do głównego katalogu gry i uruchomiłem
8. Menu zaczęło działać, pojawiły się dodatkowe rozdzielczości a plik resolution.exe został usunięty.



Sugestie/Pytania
Plik resolution.exe powinien zostać umieszczony w katalogu głównym gry a nie być kasowany po instalacji.

Wydawało mi się, że patch 1.19 instaluje się automatycznie a mam wrażenie że nie lub niekompletnie. Czy nie doczytałem czegoś w instrukcji czy też patch jest usuwany (przed zainstalowaniem) wraz z plikami instalacyjnymi megainstalacji zaraz po jej instalacji?

Weidu log jest pusty - czy to jest ok? Czy w takim razie jedynym źródłem informacji o aktualnej kompilacji jest plik umieszczony na początku tego wątku - 3 post? Czy jest on aktualny?

Opis ręcznej zmiany rozdzielczości przydało by się umieścić w FAQ.

Serdecznie pozdrawiam i obiecuję wrzucać spostrzeżenia odnośnie megainstalacji

Jaro
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
dradiel 
Dziecię Bhaala
Jeździec Shaundakula

Posty: 1719
Podziękowania: 800/111
Wysłany: 2012-10-11, 15:43   

Cóż, nie używam Avasta, ale sprawdziłem i faktycznie twierdzi, że jest zainfekowany.
Plik dialog_patch.exe to krótki programik skompilowany za pomocą free pascala 2.6.0.
Na innych antywirusach, też ktoś miał podobny problem?

Co do rozdzielczości, to wygląda mi, że z jakiegoś powodu nie doszło u Ciebie w czasie instalacji do wymiany pliku World of Baldur's Gate.exe na ten zawarty w patchu 1.19 i dlatego nie pojawiło się menu.

Wydaje mi się, że jeśli już u kogoś dochodzi do takiej sytuacji, to prostszym rozwiązaniem niż uruchamianie patcha 1.19, jest po prostu skopiowanie pliku World of Baldur's Gate.exe, który jest w katalogu setup-WoBG\WoBG-patch\setup-WoBG-patch\! o rozmiarze 1,3 MB i zastąpienie nim tego, który jest w głównym katalogu gry. Ten plik zawiera już w sobie m.in. program do zmiany rozdzielczości i dlatego resolution.exe jest kasowane.

Co ciekawe patche wymieniają plik startujący grę na tej samej zasadzie, jak i instalator, więc być może dochodzi do podobnej sytuacji przy okazji patchowania gry.

Cóż jeśli dojdę o co chodzi, to poprawię to w przyszłości. Niestety na razie jednak tylko z tego powodu nie będę wymieniał całego instalatora modyfikacji.

Edit:
Weidu.log ma być pusty.
Informacje na temat zawartości modyfikacji są w readme. Można je wywołać za pomocą menu.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
rother

Posty: 1
Wysłany: 2012-10-14, 19:11   

Mam czy wraz z aktualizacją usunięto menu opcją konfiguracji gry i możliwością wyłączenia modu obniżającego zdobyte doświadczenie, ponieważ u mnie skrót z pulpitu od razu uruchamia grę, jeśli tak to czy mógłbyś podać sposób zmianę zdobywanego doświadczenia
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group