Dni 17 - 19 kwietnia 2011 zapisały się czarnymi zgłoskami w historii Playstation Network, czyli usługi, za pomocą której właściciele PS3 korzystali z internetu - muliti, kupowanie gier, a ostatnio także Steam, którego podłączono do PSN. 20 kwietnia PSN został zamknięty, jak podano w celu konerwacji. Prawda wyszła na jaw 26 kwietnia, gdy Sony wydało oficjalne oświadczenie, w którym przyznało, że w dniach 17 - 19 kwietnia do bazy PSN włamali się hakerzy, którzy skradli dane klientów PSN. 375 000 Polaków jest poszkodowanych, jednakże naprawdę martwić powinny się 43 000 z nich, bowiem te osoby korzystały z kart kredytowych na PSN, a jak przyznaje Sony - numery kart oraz daty ich ważności również mogły trafić w ręce hakerów, jednakże te dane są mocno zaszyfrowane.
Termin włączenia PSN jest nieznany, ale na pewno nastąpi to wkrótce. Jedno jest pewne - jesteśmy świadkami największej kradzieży danych osobowych w historii, ponieważ hakerzy zdobyli dane 77 milionów kont.
Update:
W Tokio odbyła się konferencja najgłówniejszego szefa Sony, który zapowiedział, że część usług wróci w najbliższym tygodniu (przede wszystkim multi) oraz że będą przyznawane rekompensaty klientom za awarię sieci - np. 30 dni darmowego dostępu do Playstation Plus i inne. Więcej info tutaj: http://www.cdaction.pl/ne...tkownikow-.html
Ostatnio zmieniony przez kol 2011-05-01, 10:16, w całości zmieniany 3 razy
Czy to Czarnobyl,czy też PSN zawsze po tygodniu się ludzie takich rzeczy dowiadują.
Śmieszy mnie jak ktoś mówi,że dane są całkowicie bezpieczne.
_________________ [Dzisiaj 22:47] Jolan: Hmm, w sumie w komentarz twórców było wiele o rozbudowie twierdzy. Co jeśli można dobudować zamtuz?
[Dzisiaj 22:49] Tuldor88: Wtedy będzie to już "ku***sko dobra twierdza" :P
Ostatnio zmieniony przez Jolan 2011-05-01, 13:46, w całości zmieniany 1 raz
W Tokio odbyła się konferencja najgłówniejszego szefa Sony, który zapowiedział, że część usług wróci w najbliższym tygodniu (przede wszystkim multi) oraz że będą przyznawane rekompensaty klientom za awarię sieci - np. 30 dni darmowego dostępu do Playstation Plus i inne. Więcej info tutaj: http://www.cdaction.pl/ne...tkownikow-.html
Mam nadzieję, że PS3 po tej aferze mocno potanieję, może sobie wtedy je kupię, ponieważ zależy mi na takich grach jak Uncharted, Heavy Rain czy Demon Souls, a mógłbym i na PS3 przyciąć w ME3 również, więc Xbox mnie nie interesi :P
I kolejne info: jednak ukradziono numery kart kredytowych, jednakże są one bezużyteczne bez numerów CVV, do których hakerzy nie mogli mieć dostępu. W ręce przestępców wpadło 10 milionów numerów kart kredytowych.
Jak można się przekonać, hakerski atak z kwietnia miał szerszy zasięg niż pierwotnie zakładano. Skradziono również dane kont takich gier sieciowych jak DC Universe oraz Free Realms. Więcej info tutaj: http://www.cdaction.pl/ne...ak-hakerow.html
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum