Poprzedni temat «» Następny temat
[BG II] Problemy techniczne
Autor Wiadomość
Arachnus

Posty: 11
Podziękował 1 razy
Wysłany: 2007-08-10, 22:35   [BG II] Problemy techniczne

Czy jest wśród was szczęściarz, któremu BG2 chodzi w rozdzielczości większej niż oficjalnie wspierane 1024 linie? Gram w Baldura od lat, już drugi komputer zmieniłem a ciągle nie działa mi rozdzielczość 1280. Wyświetla się z błędami w postaci powiększonych elementów menu, np. pasek portretów szerokości prawie na ćwierć ekranu, przyciski jak domy. Nie da się z tym grać.

Chyba nie jest winny sprzęt, miałem już bardzo odmienne zestawy. Przegapiłem jakąś dobrze ukrytą opcję konfiguracji?
Ostatnio zmieniony przez L`f 2014-04-23, 17:42, w całości zmieniany 2 razy  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Pavlus 
Przyjaciel Klanu
Erpegozjad


Wiek: 38
Posty: 1067
Podziękowania: 26/48
Skąd: Kaszuby
Wysłany: 2007-08-10, 23:02   

Hmmm powiem tak ja mam dość dobrego kompa nawet na dzisiejsze realia nie taki najgorszy radeon9550 athlonxp 2800+ to w końcu komp dawno poza epoką baldura a gram w uwaga uwaga najniższej rozdziałce bez żadnych błędów!! Choć teraz przyzwyczajam się do 800 na 600
_________________
Cytat:
[Dzisiaj 10:37] Cecylio: Potrzeba łopaty do śniegu, by się przekopać przez stosy echii czy szkolnych haremów.

- Nic dodać, nic ująć^^
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Gawith 
Przyjaciel Klanu


Wiek: 31
Posty: 867
Podziękowania: 29/28
Wysłany: 2007-09-22, 22:28   Jak zainstalować grę dwa razy

Jak w temacie - jakieś pomysły?
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Marlong 
Dziecię Bhaala


Wiek: 27
Posty: 311
Podziękowania: 36/2
Skąd: Kraina Cieni
Wysłany: 2007-09-22, 22:33   

A po co instalować dwa razy?
Można raz zainstalować, a potem skopiować :-P
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Gawith 
Przyjaciel Klanu


Wiek: 31
Posty: 867
Podziękowania: 29/28
Wysłany: 2007-09-22, 22:41   

Po to, żeby mieć grę bez modów do multi (reszta graczy nie reflektuje) i drugą zmodowaną do singla.

Dwa razy? Nie sądzę, ścieżka się nie będzie zgadzała i pewnie nie zadziała.
_________________
Szarotki alpejskie som tuczące :D
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Shinigami
Zasłużony
Bóg Śmierci


Posty: 554
Podziękowano 10 razy
Wysłany: 2007-09-23, 03:26   

Cytat:
Dwa razy? Nie sądzę, ścieżka się nie będzie zgadzała i pewnie nie zadziała.


Jest to wykonalne. Nie pamietam jak to się dokładnie robiło więc musis zimprowizować:
Zainstaluj grę z modami. Potem usuń wszystkie wpisy w rejestrze dotyczące BG Poporstu odpal regedit i wpisz w wyszukiwaniu Baldur's Gate czy jak nazwałeś grę. Usuń wszystkei klucze. Którys z nich odpowiada za to że instalator sprawdza czy gra jestzainstawloana czy nie. Dzięi temu mozesz ponownei zainstalować grę. Instalujesz a ppotem tworzysz sobie skróty do pliku bgmain.exe zarówno do wersji zmodowanej jak i zwykłej. W ten sposób powinno ci wszystko ruszyć bez problemów. TAk mi się bynajmniej wydaje :-P
_________________
"Jeden to wszystko, wszystko to jeden"
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Gawith 
Przyjaciel Klanu


Wiek: 31
Posty: 867
Podziękowania: 29/28
Wysłany: 2007-09-23, 12:56   

Nie pomoglo :( Usunąłem wszystko z "baldur's" w nazwie, w tym, jak mi się zdaje, sporo śmieci po dawnych instalacjach, ale po uruchomieniu setupu dalej objawia mi się zapytanie, czy chcę usunąć grę ;/


Wrrr, jesczez przez przypadek sobie usunąłem xD
_________________
Szarotki alpejskie som tuczące :D
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Thishen
Zasłużony


Wiek: 31
Posty: 424
Podziękowania: 1/5
Skąd: Piernikowo
Wysłany: 2007-09-23, 16:20   

Masz duzo miejsca na dysku? Sprobuj tak: zainstaluj BG, skopiuj folder gdzies, usun gre (odinstaluj), wklej w stare miejsce co skopiowales, zainstaluj w innym miejscu.

A moze nawet zadziala samo skopiowanie w inne miejsce? Bedziesz mial dwa foldery, kwestia tego, czy wszystkie pliki uzywaja sciezek wzglednych, czy bezwzglednych.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Gawith 
Przyjaciel Klanu


Wiek: 31
Posty: 867
Podziękowania: 29/28
Wysłany: 2007-09-23, 18:03   

Już mi się udało - podążyłem stareńkimi śladami Evendura, który opisał to na BGiF ;)

Skopiowałem cały folder z grą, zmieniłem nazwę pierwotnego, odinstalowałem kopię, przywróciłem nazwę oryginału. Po odpaleniu setupu zaczęła się instalacja, wystarczyło zmienić nazwę folderu docelowego^^ A teraz instaluję mody.

Czyli w sumie pokrywa się to z Twoim sposobem Tishen ;)

Dzięki wszystkim za odpowiedzi :beer:
_________________
Szarotki alpejskie som tuczące :D
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Nadius

Posty: 1
Wysłany: 2007-11-06, 21:26   Problemy techniczne z dźwiękiem i głosami

Mam mały problem: otuż w moim BG 2 dźwięki ( typu rozmowa albo czar ) nie pojawiają się, chyba że nachodzą na siebie (to znaczy że brzmią w tym samym momencie) i nie mam pojęcia co jest przyczyną. Błagam o pomoc.
Ostatnio zmieniony przez Kinski 2009-02-03, 03:37, w całości zmieniany 3 razy  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Zireael 


Wiek: 28
Posty: 720
Podziękowania: 13/42
Skąd: Ched Nasad
Wysłany: 2007-11-08, 14:45   

Masz źle ustawione głośniki spróbuj poprzestawiać częstość odzywek kilka razy i w końcu wraca do normy. Miałam to samo i jakoś przeszło. Pojawia się wtedy kiedy szybkość gry jest większa od standardowej.
_________________
SiNafay Vrinn z 13tego domu Ched Nasad, prawdziwa córka Lloth!
Podziękuj autorce tego posta
 
 
Jacek G.

Wiek: 30
Posty: 50
Podziękowano 2 razy
Wysłany: 2008-01-14, 13:30   Problemy techniczne z grafiką

Witam a wiec nastal problem, otoz mam serie BG z "extra klasyki" w wydaniu 1DVD. Po 20-30 min grania komputer sie albo zawiesza, albo resetuje. Moja karta graficzna to GeForce4 440 MX, i mialem sterownik o nr 93.71, wymienilem go na 71.84 i teraz sie nawet zawiesza przy wgrywaniu save'a. Przeinstalowanie gry nie pomaga, tak samo sie dzieje.

Wiec moje pytanie czy spotkal sie ktos z takim problemem i wie jak temu zaradzic? ktorego sterownika najlepiej uzyc.

Z gory dziekuje za pomoc.
Ostatnio zmieniony przez Kinski 2009-02-03, 03:26, w całości zmieniany 2 razy  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Zed Nocear 
Uczeń Gonda
Laureat Konkursu Modderskiego


Wiek: 50
Posty: 2070
Podziękowania: 259/49
Skąd: gród Vratislavia
Wysłany: 2008-01-14, 14:18   

A czy komputer Ci się przypadkiem nie przegrzewa? BG zabiera 100% czasu procesora.
_________________
"There are also some elements of the game that are not «broken» but could do with a tweak to make them just a little better in some way."
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Jacek G.

Wiek: 30
Posty: 50
Podziękowano 2 razy
Wysłany: 2008-01-14, 14:38   

Raczej to nie wina procesora, wiatrak dziala jak nalezy;P, a inne programy dosc obciazajace procesor dzialaja tez jak nalezy, i przy dlugiej pracy komputera nic sie nie zawiesza nie resetuje, problem pojawia sie tylko przy BG i BGII, wiec wydaje mnie sie to kwestia sterownikow, bo 1,5roku temu przy tym samym sprzecie wszystko dzialalo z BG jak nalezy, tylko nie pamietam jakich wtedy sterownikow uzywalem.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
boro 


Wiek: 34
Posty: 539
Podziękowania: 27/24
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2008-01-14, 15:38   

Czy komputer się "sypie" zawsze w tym samym momencie gry? Jeśli tak to proponuje ściągnąć HDTune i sprawdzić czy przypadkiem na dysku nie ma uszkodzonego klastra. Jeśli nie to być może brakuje jakiegoś pliku w systemie, do którego się on odwołuje.
_________________
Behold the flesh and the power It holds

( °Д°) <You've got to be kidding me...
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group