Poprzedni temat «» Następny temat
[W II] Wymagania sprzętowe
Autor Wiadomość
Remik 
Asporny, apolityczny i awyznaniowy użytkownik


Wiek: 26
Posty: 588
Podziękowania: 14/30
Wysłany: 2010-11-19, 23:43   [W II] Wymagania sprzętowe

Czy ktoś bardziej zorientowany będzie mógł mi powiedzieć- wieśmin 2 pójdzie na moim starym kompie, to takich parametrach:
* intel pentium 4 3.2 GHz
* Ati Radeon X1650 512 Mb
* 2 GB DRR1

?
_________________
You will die!
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
kol 
Przyjaciel Klanu
Fantazmaty i miazmaty


Wiek: 31
Posty: 2380
Podziękowania: 60/46
Skąd: Preußen
Wysłany: 2010-11-20, 09:13   

Tu masz info o wymaganiach:
http://www.gram.pl/news_8..._sprzetowe.html

Póki co wygląda na to, że nie pójdzie.
_________________
xui̯-ø
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Żelazko 
Morgan mnie zbił


Posty: 553
Podziękowania: 22/175
Wysłany: 2010-11-20, 17:13   

Cytat:
1. System operacyjny: Windows XP/Vista
2. Procesor: Intel Core 2 Duo 2,2 GHz lub podobny model AMD
3. Pamięć RAM: 1 GB dla Windowsa XP / 2 GB dla Windowsa Vista
4. Grafika: Nvidia GF 8800 512 VR lub podobny model ATI
5. HDD: 8 GB wolnego miejsca na grę i kolejne 8 GB na zawartość bonusową


Te wymagania to jakaś ściema :roll: . Na tych wymaganiach co podali to mi Wiedźmin jedynka przycinała się na lepszych ustawieniach. Na Nvidia Geforce 9800 GTS - 1 gb pamięciowa karta, 4 GB ramu i Intel Core 2 Duo 2,53 Hz się ciął w niektórych miejscach - szczególnie jak się zebrało dużo NPC w jednym miejscu.
_________________
Pod żadnym warunkiem nie usuwać mi warna.

Morganizm wyjaśniony.
http://athkatla.cob-bg.pl...p=109149#109149
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Remik 
Asporny, apolityczny i awyznaniowy użytkownik


Wiek: 26
Posty: 588
Podziękowania: 14/30
Wysłany: 2011-06-23, 17:50   

Zgadzam się- te wymagania to ściema :), ale chyba odwrotnie niż kolega Żelazko uważa (?). W mojej konfiguracji powyższej zmieniłem tylko kartę grafiki na Ati HD4650. Gra śmiga płynnie (choć potrafi przyciąć jak jest bardzo dużo NPC). Co prawda na małych detalach, ale w końcu pamiętajmy- mam tylko starego Pentium 4 :).
_________________
You will die!
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
torian 


Wiek: 30
Posty: 892
Podziękowania: 28/11
Wysłany: 2012-05-14, 21:52   

szur.k napisał/a:
torian napisał/a:
Działa w każdej rozdzielczości ale płynnie dopiero przy 800x600. Wszystkie efekty graficzne wyłączone (pozwoliłem sobie jedynie na wysokie detale) (...)

obawiam się, że kol ma rację - coś tam masz 'nie tak'. mój komp spełnia ledwie minimalne wymagania a dał radę pociągnąć w2 w rozdzielczości 1280x1024 (w zasadzie to 1280x720). proponuję nie wierzyć za bardzo automatycznemu konfiguratorowi gry (configurator.exe) - lepiej zrób to sam. pomóc może pomajstrowanie przy wielkości 'budżetu pamięci na tekstury' (zależnie od pojemności pamięci twojej karty graficznej). sprawdź też, czy na pewno masz wyłączone 'uberpróbkowanie'. w sterownikach 'oddaj' wszystkie ustawienia 3d aplikacji (grze). przy okazji - czy masz dobre (niekoniecznie najnowsze) sterowniki? nvidia puściła chyba nawet specjalną wersję dla w2 ale nie wiem, jak się spisuje. może też blokować cię jakiś av lub inne narzędzie w tle. w ostateczności możesz utworzyć nowy skrót do pliku witcher2.exe (omijając 'launcher') i w jego właściwościach, w polu 'element docelowy' umieścić taki wpis:
Kod:
C:\WINDOWS\system32\cmd.exe /C start "" /high "F:\Program Files\The Witcher 2 Enhanced Edition\bin\witcher2.exe"

zmieniając oczywiście w razie potrzeby ścieżki dostępu - to spowoduje uruchamianie w2 z podwyższonym (a właściwie 'wysokim') priorytetem.
jeśli to nie pomoże, przeczyść jeszcze i zdefragmentuj dysk systemowy, dysk z grą oraz rejestr, zwiększ plik wymiany - potem, w razie dalszych kłopotów, pytaj na forum w2. nie ma innej opcji - ta gra musi ci pójść.

edit:
uff - oczywiście zapomniałem, że istnieją inne systemy niż mój... trik ze skrótem przeznaczony jest dla windows xp i szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak zadziała w innych 'okienkach'. powinno się udać, ale pewności nie mam - w razie czego 'google' pomoże.


Niestety, wszystkie twoje sugestie poprawiają wydajność w minimalnym stopniu. Według Frapsa mam 10 FPS przy konfiguracji:

Core i7-2670QM 2.2GHz (3.1 GHz)
4 GB DDR3
Radeon HD 6770M 2GB GDDR5
Windows 7 64bit
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
szur.k 

Posty: 13
Podziękowano 2 razy
Wysłany: 2012-05-14, 23:58   

sprzęt jest rzeczywiście mocny, ale to lapek, prawda? niestety nie ogarniam 'takich' komputerów, ale nie zdziwiłbym się, gdyby jakiś 'ficzer' ograniczał ci moc kompa (np. celem zmniejszenia zużycia energii). i nie ma znaczenia, czy grasz na baterii czy na kablu - rozwiązania producentów często bywają głupie i mają to... sam wiesz gdzie. dodatkowo ciekaw jestem, czy owe '2 giga gddr5' są naprawdę pamięcią graficzną, czy to tylko taki (chiński) chwyt marketingowy i jest to pamięć systemowa? także dysk twardy może nie wyrabiać (szczególnie jeśli jego początek jest zajęty przez jakąś 'recovery partition'). drugim potencjalnym problemem jest system - w7, w dodatku 64-bit. podobno nie ma to znaczenia, tymczasem często okazuje się, że różne programy nie chcą na 64-bit (dobrze) działać. w sieci można spotkać opinie zarówno takich szczęśliwców, którym w2 na nowych i większych (64-bit) oknach działa, jak i takich, którym tnie jak tobie. ja osobiście w ogóle do okienek powyżej xp nie jestem przekonany, ale to już mój problem. tobie, zakładając, że grę masz 'spaczowaną' (a najlepiej edycję rozszerzoną), że zainstalowałeś ją z odpowiednimi uprawnieniami i nie masz włączonych zbędnych usług (np. indeksowania) oraz 'niezbędnych' programów preinstalowanych na każdym lapku, mogę polecić jeszcze:
- przeanalizowanie max temperatur procesora i grafiki podczas grania
- uruchomienie gry w trybie okienkowym (podobno pomaga na kartach ati)
- szukanie rozwiązań na forach (wiedźmina)
- szukanie pomocy u producenta (czasem także sprzedawcy są chętni do pomocy)
- (jeśli jesteś bardzo zdesperowany) zainstalowanie, choćby tymczasowo, xp i sprawdzenie gry w takim środowisku.
tyle moich pomysłów. powodzenia.

edit:
ta grafika ma własną pamięć, więc możesz spróbować dać 'budżet tekstur' na max lub 'oczko' niżej. hdd jest fatalny (5400 rpm), więc jeśli masz (bo specjalnie kupować nie warto) dobry (czyli szybki) dysk zewnętrzny, możesz spróbować zainstalować grę na nim (sformatowanym pod ntfs - jeden z plików gry ma niemal 10 giga - i najlepiej pustym).

edit2:
dobra - jeszcze coś. ani na nowych windows ani na przenośnych komputerach specjalnie się nie znam, jednak pewne 'podejrzenia' mam. zorientuj się, czy w7, które tak bardzo chce 'pomagać' użytkownikowi, nie ogranicza ci wydajności (z powodu trybu pracy na laptopie). znajdź coś w stylu 'opcji zasilania' lub 'panelu zarządzania energią' i przeanalizuj ustawienia. to samo dla ewentualnych aplikacji od producenta (hp). przyjrzyj się również 'właściwościom ekranu' i podanej tam 'częstotliwości odświeżania'.
jeśli masz problemy z administrowaniem w7, zrób tak:
utwórz na pulpicie 'Nowy folder' i nazwij go
Kod:
GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}

w efekcie pojawi się nowa ikona otwierająca folder z ustawieniami systemu. nie testowałem, ale podobno działa i przydaje się. podejrzewam też, że folder ten można umieścić gdziekolwiek a na pulpit lub pasek (czy co tam jeszcze w tym w7 jest) dać skrót.
w samym konfiguratorze gry możesz jeszcze spróbować włączyć/wyłączyć 'winietę wokół ekranu' (jeśli nie poprawi działania gry, to może chociaż zwiększy czytelność czcionek), zmienić ustawienie vsync i poeksperymentować z 'formatem obrazu'.

edit3:
(dla informacji tych, którzy szukają tu rozwiązania własnych kłopotów)
problemy okazała się stwarzać aplikacja preinstalowana na kompie - Symantec Norton Internet Security. po jej usunięciu (odinstalowaniu) w2 zaczął działać zgodnie z oczekiwaniami użytkownika.
_________________
tak, wiem - nie używam wersalików.
Ostatnio zmieniony przez szur.k 2012-05-16, 12:53, w całości zmieniany 3 razy  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Więcej szczegółów
Za tę wypowiedź podziękowali:
torian
torian 


Wiek: 30
Posty: 892
Podziękowania: 28/11
Wysłany: 2012-05-15, 00:09   

Wszystkie twoje domysły są trafne.

http://www.agito.pl/noteb...,cena-3000+4000

Windowsa 7 miałem w zestawie i jak dotąd więcej z niego kłopotu niż pożytku (pół życia na XP).

Tryb okna w niczym nie pomaga. Do desperatów nie należę więc raczej będę grał z 800x600. Źle to nie wygląda tylko napisy rozpikselowane.

EDIT:

Na 95% jestem pewien że problem tkwi w samym Wieśku.

Temat wyglądał obiecująco...

http://www.forum.gamewalk...hp?f=134&t=1219

...ale wyszło jak zwykle. Po podmianie pliku program w ogóle się nie uruchamia.

Wygląda to tak jakby nie chciał lub nie mógł wykorzystać całej mocy sprzętu. Niezależnie od konfiguracji, wykorzystanie procesora 30%, pamięci 3,3 GB.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group