Poprzedni temat «» Następny temat
Windows 7
Autor Wiadomość
Philoos 
Zasłużony

Podziękowania: 24/11
Wysłany: 2010-03-07, 15:16   Windows 7

Korzystacie? Co o nim sądzicie?
W nowym lapku zainstalowano mi właśnie ten system - o ile pierwsze wrażenie było nader pozytywne (płynnie chodzi, zajmuje stosunkowo mało miejsca w porównaniu do Visty, funkcjonalny), z upływem czasu pojawił się problem -
mimo prób zmiany atrybutów folderów (i plików w nim zawartych) - zmiany nie są zapisywany - sprawa uciążliwa, bo większość ma atrybut tylko do odczytu, rozwiązanie przez konsolę ze składnią attrib/?, które pomagało w XP, tutaj nie skutkuje.
Z tego co czytałem ma to związek z brakiem praw administratora, co może się zgadzać, bo niektórych aplikacji zainstalować nie mogę, ale z 2. strony jest dziwne, ponieważ jedyne konto (imienne) jakie posiadam ma zapisane (wg Kont użytkownika) prawa admina.

morgan 
Exiled Bard

Podziękowania: 469/316
Wysłany: 2010-03-07, 15:48   

Philoos napisał/a:
bo niektórych aplikacji zainstalować nie mogę, ale z 2. strony jest dziwne, ponieważ jedyne konto (imienne) jakie posiadam ma zapisane (wg Kont użytkownika) prawa admina.

Prawdziwe (niemal, bo i tak w pewnych aspektach Cię ograniczają - widać wychodzą z założenia że userzy windowsa to totalni laicy skoro jeszcze nie przerzucili się inne systemy;>) konto administratorskie gwarantuje jedynie wersja Ultimate, pozostałe sa w tej kwestii bardziej ograniczone...

Moim zdaniem jest niezgorszy, brak mi tylko (bo to jedyna rzecz za którą tęskniłem po miesięcznej mordędze)Aero a'la Vista - 7 też podobno ma ale jakiś płaski i nie tak blackowy;>

Mnie z kolei drazni niemożebnie że nie zapisuje niektrych ustawień - np. daemon tools (abstrahując od faktu, że nowa wersja tego programu jest do niczego) - z każdym odpaleniem kompa musze wybierać na nowo płytę...

Kontakt ze mną - via mail (morgan19[at]interia.pl) lub GG (9928331)

Szukał długo...długo, tajemnie, nie zwierzając się ludziom.
Oczy jego były rozświecone wewnętrznym odbłyskiem jasnej idei.
Szukał....
- i to, na co patrzał, nie zadowalało go.
Gdzie?
(...)
Trwożnie, pytająco usiłował wszystko poznać, zobaczyć...
Nie ma....
badał, wgłębiał się, szukał...
Nie ma, w ludziach nie ma, w ich myślach, tworach...
Wszystko szare, przeciętne, monotonne....
(...)
wszystko obszedł... w społeczeństwie, w ludziach, nigdzie.
a może źle szukał?
nie - ależ nie. Obszedł wszystko, wszystko widział, wszędy pytał....
a może jest za brutalny? może jego dusza - ta harfa Eola - ma za grube struny, by na nich mogły zadrgać i zafalować subtelne tajemnice?
nie.
przecież ten błysk, przecież czuł, dlatego szukał......."
I jeśli kiedykolwiek umrę – a wiem, że umrę w bardzo krótkim czasie – umrę, zgłębiwszy ten świat z bliska i z daleka, z góry i z dołu, ale z nim nie pogodzony. Umrę i On zapyta mnie wówczas: «Czy było ci tam dobrze, czy źle?» Ja zaś będę milczeć, opuszczę wzrok i będę milczeć. Niemota taka znana jest wszystkim, którzy zebrali żniwo wielodniowego i zapamiętałego pijaństwa. Czyż bowiem życie ludzkie nie jest chwilowym otępieniem duszy, a także jej zaćmieniem? Wszyscy jesteśmy jakby pijani, każdy na swój sposób; jeden wypił mniej, inny więcej. I na różnych różnie to działa: jeden śmieje się światu w twarz, a inny skłania głowę na piersi tego świata i płacze. Jeden już się wyrzygał i jest mu dobrze, a innego dopiero zaczęło mdlić. A cóż ja? Wiele zaznałem, ale nic nie zdziałałem. Nigdy się nawet tak naprawdę nie roześmiałem i ani razu mnie nie zemdliło. Ja, który doznałem w tym świecie tyle, że tracę rachunek i zapominam kolejności – ja jestem najtrzeźwiejszy z całego świata; na mnie to wszystko marnie działa... «Dlaczego milczysz?» – spyta Pan, spowity w błękitne błyskawice. A co ja mu powiem? Nic, tylko będę milczeć i milczeć... Ta łza nie jest wyrazem żalu, ta łza nie jest smutkiem,
to łza ...
nieporadności,
bolesne piękno,
bezsilność bezkresu piękności
i minimalistycznych możliwości.
Ta łza, to łza niewolnika.
Chcę czuć, móc czuć piękno
zamknięty w szklanej łzie ...
Ja umieram na zawsze
szczelnie zamknięty w podświadomości,
zatruty, zawstydzony,
zaszczuty ...
Ja umieram na zawsze.
To bezkres palety odczuć zamknięty
w zubożałości możliwości ...
Ja umieram
na zawsze.

Lost Illusions Tavern
Impressiones maiores || (post)Impressiones Cattæ | Impressiones Ænigmællæ | Impressiones Foliællæ
Corpus Tuum (18+) | Impressiones Rosellæ || Impressiones maximæ || Impressiones amorosæ | Anti- et postimpr. amorosæ

Hiperestezja | Witold Zimmer | (N)e(u)rotica

Jvegi napisał/a:
Nie, nie można się cieszyć, że mamy nową formę sponsorowania developmentu, szansę na spełnienie tych marzeń o prawdziwej ewolucji crpegów, gier lepszych niż baldury czy arcanum.
Podziękuj autorowi tego posta

Gandalf 
Mag Naszych Czasów

Wysłany: 2010-03-07, 16:53   

Tez ciekaw jestem jak się Windows 7 sprawuje u innych bo na razie nie mam go, czy saga BG działa bez problemu na tym systemie ?

morgan 
Exiled Bard

Wysłany: 2010-03-07, 16:55   

Gandalf napisał/a:
czy saga BG działa bez problemu na tym systemie ?

Pewnie, śmiga, jak złoto (na 32 bitach, 64 nie sprawdzałem, bo mija się z celem na moim sprzęcie)... Chociaż ostatnio zauważyłem jakies problemy z przyspieszeniem sprzętowym, trochę się to tnie w momenice przesuwania kursora...

Szukał....
Gdzie?
(...)
Nie ma....
(...)
a może źle szukał?
a może jest za brutalny? może jego dusza - ta harfa Eola - ma za grube struny, by na nich mogły zadrgać i zafalować subtelne tajemnice?
nie.
I jeśli kiedykolwiek umrę – a wiem, że umrę w bardzo krótkim czasie – umrę, zgłębiwszy ten świat z bliska i z daleka, z góry i z dołu, ale z nim nie pogodzony. Umrę i On zapyta mnie wówczas: «Czy było ci tam dobrze, czy źle?» Ja zaś będę milczeć, opuszczę wzrok i będę milczeć. Niemota taka znana jest wszystkim, którzy zebrali żniwo wielodniowego i zapamiętałego pijaństwa. Czyż bowiem życie ludzkie nie jest chwilowym otępieniem duszy, a także jej zaćmieniem? Wszyscy jesteśmy jakby pijani, każdy na swój sposób; jeden wypił mniej, inny więcej. I na różnych różnie to działa: jeden śmieje się światu w twarz, a inny skłania głowę na piersi tego świata i płacze. Jeden już się wyrzygał i jest mu dobrze, a innego dopiero zaczęło mdlić. A cóż ja? Wiele zaznałem, ale nic nie zdziałałem. Nigdy się nawet tak naprawdę nie roześmiałem i ani razu mnie nie zemdliło. Ja, który doznałem w tym świecie tyle, że tracę rachunek i zapominam kolejności – ja jestem najtrzeźwiejszy z całego świata; na mnie to wszystko marnie działa... «Dlaczego milczysz?» – spyta Pan, spowity w błękitne błyskawice. A co ja mu powiem? Nic, tylko będę milczeć i milczeć... Ta łza nie jest wyrazem żalu, ta łza nie jest smutkiem,
to łza ...
nieporadności,
bolesne piękno,
Ja umieram na zawsze
zatruty, zawstydzony,
zaszczuty ...
Ja umieram na zawsze.
Ja umieram
na zawsze.

Lost Illusions Tavern
Impressiones maiores || (post)Impressiones Cattæ | Impressiones Ænigmællæ | Impressiones Foliællæ
Corpus Tuum (18+) | Impressiones Rosellæ || Impressiones maximæ || Impressiones amorosæ | Anti- et postimpr. amorosæ

Jvegi napisał/a:
Nie, nie można się cieszyć, że mamy nową formę sponsorowania developmentu, szansę na spełnienie tych marzeń o prawdziwej ewolucji crpegów, gier lepszych niż baldury czy arcanum.

Gandalf 
Mag Naszych Czasów

Wysłany: 2010-03-07, 17:00   

To spox a czy jakość gry jest lepsza , bo 7 działa już na DirectX 11 i jest spora różnica między DirectX 9 a 11 ? A jaki masz komp, ze 64 bitowego nie sprawdziłeś?

morgan 
Exiled Bard

Wysłany: 2010-03-07, 17:17   

Gandalf napisał/a:
A jaki masz komp, ze 64 bitowego nie sprawdziłeś?

to nie chodzi o komp. a o to, że obecnie 64 bitowy wciąż jest znacznie mniej opłacalny jeśli chodzi o ekonomicznośc użycia - a nie mam 16 GB RAMu, żeby sobie nim do woli szastać... Przy 4 znacznie lepszym rozwiązaniem są (przynajmniej obecnie) 32 bity...
I nie instalowałem Directa 11...
Nie wiem co rozumiesz przez jakość gry w przypadku BG - bo chocbyś nie wiem jak to rasował Obliviona (czy jakichś innych cudów graficznych) nie osiągniesz;) Mi jakość, do jakiej się przyzwyczaiłem w zupełności wystarcza

Szukał....
Gdzie?
(...)
Nie ma....
(...)
a może źle szukał?
nie.
to łza ...
nieporadności,
bolesne piękno,
Ja umieram na zawsze
zatruty, zawstydzony,
zaszczuty ...
Ja umieram na zawsze.
Ja umieram
na zawsze.

Lost Illusions Tavern

Jvegi napisał/a:

Gandalf 
Mag Naszych Czasów

Wysłany: 2010-03-07, 17:26   

Thx za info, będę musiał sobie sprawić Win 7 bo raczej zapowiada się ciekawie, ale tylko z najnowszymi kartami graficznymi które obsługują DirectX 11 , na pewno będzie różnica z jakości obrazu , może nie kolosalna ale będzie lepsza. Dzięki jeszcze raz za info. Pozdrawiam.

Philoos 
Zasłużony

Podziękowania: 24/11
Wysłany: 2010-03-07, 21:50   

morgan napisał/a:
Prawdziwe (niemal, bo i tak w pewnych aspektach Cię ograniczają - widać wychodzą z założenia że userzy windowsa to totalni laicy skoro jeszcze nie przerzucili się inne systemy;>) konto administratorskie gwarantuje jedynie wersja Ultimate, pozostałe sa w tej kwestii bardziej ograniczone...

Ale pewnie istnieją sposoby, by te uprawnienia przywrócić...
W każdym razie jak dotąd wyłączyłem UAC (kontrolę konta użytkownika) i w Zabezpieczeniach danego folderu dałem admina jako Właściciela - oba sposoby nie dały oczekiwanego skutku - atrybuty ciągle wracają na tylko do odczytu - nie można ich modyfikować...
Za przydatne porady i pomysły będę wdzięczny- jakiś rozwiązanie istnieć musi ;)

Karry
Bibliotekarz

Podziękowano 1 razy
Wysłany: 2010-03-30, 22:46   

Uprzejmie donosze, że BG nie ma najmniejszych problemów na 64bitowym win7 i że jest to najlepszy system jaki od dawna widziałem, pod kilkoma względami :)
Ogromna baza sterowników, stabilnie i płynnie chodzi - jesli porównywać z Vista to znacznie wydajniejszy i bardziej intuicyjny. Jest parę rzeczy, które mnie irytują, ale nie przesadzałbym

(64 bitowy sie nie opłaca przy 4gb ramu? pierwsze słyszę. Architektura 32bitowa nie obsługuje w pełni nawet 4gb ramu, zdaje sie, ze można to osiągnać mocno kombinując, ale i tak nie ruszy ponad 4, a domyslnie obsługuje w pełni tylko dwa. Przy windows7 jest duzo lepiej, i faktycznie obsługuje 4gb ramu w pełni. Z 64bitowym win7 nie ma też różnych problemów, które się pojawiały przy XP 64bit, więc w sumię nie widzę, dlaczego nie win7 64bit? :) Zresztą ramu najprędzej dołożę, a 64bitowe systemy to przyszłość :P )

Gandalf 
Mag Naszych Czasów

Wysłany: 2010-03-31, 13:40   

Dobre wieści przekazałeś Karry, to chciałem usłyszeć że nie ma problemu na win7 64bit. Czas sobie załatwić ten system. Pozdrawiam

Ruffle_truffle 

Podziękowania: 61/108
Wysłany: 2023-03-05, 07:50   Ląduję na starych śmieciach...

Byłem naiwny.

Kupiłem oryginalny Windows 7 chyba w 2015 roku. Teraz, gdy jest on niewspierany - czuję się jak totalny frajer.

Bo:

nawet mając klucz produktu (nie z neta, ale opakowania) mój system operacyjny jest uznany za... Piracki. Chociaż to oryginał. Jest trochę o tym w Internecie.

Np. tu https://answers.microsoft.com/pl-pl/windows/forum/all/windows-7-po-10-latach-nagle-wyskoczy%C5%82/02d1436b-0e5b-4784-9717-21ea30b5e4a4?fbclid=IwAR3SS_5SDI8gTBkM1YmIjt6DIr9TVR7hs4nqSFdbvBQOGZaCVA5uYyB3A0I

Przedtem była darmowa możliwość aktualizacji do Windows 10, z której skorzystałem.

Teraz, kiedy ktoś mi zaatakował prawdopodobnie system, i jedyna opcja to instalacja siódemki - jestem potraktowany jak złodziej(!)

Muszę aktywować klucz, ale dopiero po rozmowie z konsultantem. I to chyba wybiorę płatną opcję, bo to jak z lekarzami - na fundusz figa, a prywatnie spoko...

GOG Galaxy nie jest wspierany, a raczej GOG Galaxy nie wspiera Windowsa 7, nawet przeglądarka Chrome jest dla niego zbyt nowa.

Czy mody działają pod Linuxem???

https://forum.polter.pl/swiat-valees-rdzen-swiata-rasy-vt76172.html <- autorskie uniwersum

Kliwer 

Podziękowania: 165/262
Wysłany: 2023-03-05, 11:53   

Ja też mam windows 7 i jest z tym coraz więcej problemów. No ale jeszcze jakoś ciągnę. Z Glaxy nie korzystam, ściągam gry z GOga bezpośrednio. Miałem np. Taki problem, że Might and Magic X nie mogłem odpalić. Do odpalenia tej gierki potrzeba jakiejś aplikacji Ubisoftu, a ta po aktualizacji przestała działać pod 7. Bezczelność i draństwo. Musiałem ściągnąć z neta jakiś prywtny crack i za każdym razem odpinać internet, jak tę gierkę odpalam, by się nie zaktualizowło. Korpo przepychają ideę, że oprogramowanie jest usługą, nie towarem i to są tego efekty.

Ruffle_truffle 

Podziękowania: 61/108
Wysłany: 2023-03-14, 17:33   

Mnie wyskakuje ciągle jakiś crash, gdy chcę włączyć Baldura pod Win 7.
Bez Galaxy.

Z tego wszystkiego wziąłem się za Oryginalną Sagę. Ach ten pierwotny silnik!

Mimo wszystko pograłbym w EE. Albo chociaż miał je pod ręką. Czyżby potrzebny był sterownik?

https://forum.polter.pl/swiat-valees-rdzen-swiata-rasy-vt76172.html <- autorskie uniwersum

Odpowiedz do tematu