Poprzedni temat «» Następny temat
Problemy techniczne
Autor Wiadomość
monk

Posty: 20
Podziękował 5 razy
Wysłany: 2016-04-23, 23:00   

Zrobiłem wszystko wg listy Kliwera.
Na początku wgrałem ToBex-a, dzięki poradom wszedł gładko.
Wszystko weszło gładko.
Tylko gry nie mogę teraz odpalić ;)
Klikam w ikonę ToB-u, na krótko widzę DOSa, i do widzenia.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Kliwer 


Wiek: 29
Posty: 1386
Podziękowania: 140/205
Wysłany: 2016-04-23, 23:35   

A podmieniałeś plik .exe tym, co Ci parę postów temu podałem, by pobrać z innego tematu? To może powodować błąd, bo to plik w zasadzie do Sagi, spróbuj bez tego. Niepotrzebnie z tym namieszałem.

Jest jeszcze taka sprawa, że jeżeli po tych nieudanych instalacjach tylko usuwałeś mody czy coś, bez odinstalowania gry to mogło tam zostać trochę śmiecia po nie do końca zainstalowanych modach. Samo odinstalowanie przez panel sterowania czy growy uninstal to może też być nie dość, bo trzeba jeszcze ręcznie same foldery po BG1 i BG2 usunąć- zostają w nich przeważnie jakieś pozostałości po modach i jak potem instalujesz na tą samą ścieżkę, co poprzednio, to może coś się skisić.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
monk

Posty: 20
Podziękował 5 razy
Wysłany: 2016-04-23, 23:44   

instalowałem wszystko na nowo, w nowym folderze, śmieci nie ma
Twój bg.exe kłócił się z patchem do ToBu i go zamieniłem wcześniej na stary, spatchowałem ToB i wszedł ToBex.
Jest jeszcze jakaś nadzieja na ratowanie tego? Od kilku dni tracę godziny i albo odpuszczę sobie te wspominki całkiem, albo zacznę czystą wersję (choć bez entuzjazmu).

edit:
wiem, co mogłem skisić:
do autosave'wów doszedłem przed patchem na ToB...
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Kliwer 


Wiek: 29
Posty: 1386
Podziękowania: 140/205
Wysłany: 2016-04-23, 23:47   

Ciężka sprawa, nie wiem gdzie jest błąd. Pamiętam, że moja pierwsza instalacja BGT zajęła mi dobry tydzień, zanim poszło, a potem i tak było zabugowane jak cholera. Dotarcie tego zajmuje trochę czasu. Ale jak się raz nauczysz to będziesz miał na całe życie :smile:

Dla porządku wklej jeszcze nam log WeiDU. Problem jest raczej gdzie indziej, ale zobaczymy. W folderze BG2 powinieneś po instalacji modów mieć plik tekstowy o nazwie WeiDU. Prześlij nam jego treść.

EDIT:

Cytat:
edit:
wiem, co mogłem skisić:
do autosave'wów doszedłem przed patchem na ToB..


Może to i to.
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
monk

Posty: 20
Podziękował 5 razy
Wysłany: 2016-04-23, 23:51   

daj mi znać kiedy to wywalić z tego forum:

Weidu:
// Log of Currently Installed WeiDU Mods
// The top of the file is the 'oldest' mod
// ~TP2_File~ #language_number #component_number // [Subcomponent Name -> ] Component Name [ : Version]
~TOBEX/TOBEX.TP2~ #0 #100 // TobEx - Core: Beta 0025
~BG2FIXPACK/SETUP-BG2FIXPACK.TP2~ #1 #0 // BG2 Fixpack - Podstawowe poprawki: v10
~BG2FIXPACK/SETUP-BG2FIXPACK.TP2~ #1 #100 // Druzyna otrzymuje PD za odeslanie Keldorna by sie pogodzil z Maria: v10
~BG2FIXPACK/SETUP-BG2FIXPACK.TP2~ #1 #101 // Ulepszone animacje zaklec: v10
~BG2FIXPACK/SETUP-BG2FIXPACK.TP2~ #1 #102 // Praca Cromwella zabiera dzien: v10
~BG2FIXPACK/SETUP-BG2FIXPACK.TP2~ #1 #103 // Poprawki sztyletow rzucanych/wrecz: v10
~BG2FIXPACK/SETUP-BG2FIXPACK.TP2~ #1 #104 // Poprawki swietych symboli Ghreyfaina: v10
~BG2FIXPACK/SETUP-BG2FIXPACK.TP2~ #1 #106 // Giganci otrzymuja kary gdy atakuja niziolki, krasnoludow i gnomow: v10
~BG2FIXPACK/SETUP-BG2FIXPACK.TP2~ #1 #107 // Usuniecie ograniczen dwuklasowana Lucznika i Tropiciela: v10
~BG2FIXPACK/SETUP-BG2FIXPACK.TP2~ #1 #108 // Usuniecie premi do drugiego atrybutu z Zlej Sciezki w piekle: v10
~BG2FIXPACK/SETUP-BG2FIXPACK.TP2~ #1 #109 // Poprawki dla przyzwanych demonow: v10
~BG2FIXPACK/SETUP-BG2FIXPACK.TP2~ #1 #110 // Dodatkowe poprawki skryptow: v10
~BG2FIXPACK/SETUP-BG2FIXPACK.TP2~ #1 #111 // Poprawiona Piesn Barda: v10
~BG2FIXPACK/SETUP-BG2FIXPACK.TP2~ #1 #112 // Zabojca magow zmniejsza szanse na rzucenie czaru takze przy ataku dystansowym: v10
~BG2FIXPACK/SETUP-BG2FIXPACK.TP2~ #1 #113 // Dodatkowe poprawki charakterow: v10
~BG2FIXPACK/SETUP-BG2FIXPACK.TP2~ #1 #114 // Spraw by Swoboda dzialania chronila przed ogłuszeniem: v10
~BG2FIXPACK/SETUP-BG2FIXPACK.TP2~ #1 #115 // Usuniecie mozliwosci rozproszenia łap dla Zmiany kształtu: v10
~BG2FIXPACK/SETUP-BG2FIXPACK.TP2~ #1 #116 // Remove Thieving Start Bonuses from Bard and Ranger Skills: v10
~SETUP-BGT.TP2~ #7 #0 // Baldur's Gate Trilogy - Rdzen: 1.18 (28 Apr 13)
~SETUP-BGTMUSIC.TP2~ #6 #2 // Baldur's Gate Trylogia - Muzyka -> Pelna muzyka Baldur's Gate/Cienie Amn/Tron Bhaala (OSTRZEZENIE: modyfikuje BGMain.exe)
~XPMOD/SETUP-XPMOD.TP2~ #1 #0 // Redukcja PD za pokonanie wrogow -> Zredukowac do 75%: 7
~XPMOD/SETUP-XPMOD.TP2~ #1 #9 // Redukcja PD za zamki, pulapki i czary -> Zredukowac do 25%: 7
~XPMOD/SETUP-XPMOD.TP2~ #1 #14 // Brak PD za uczenie sie czarow: 7
~XPMOD/SETUP-XPMOD.TP2~ #1 #15 // Redukcja PD za wykonane zadania -> Zredukowac do 75%: 7
~SETUP-BP-BGT-WORLDMAP.TP2~ #3 #0 // Rozszerzona mapa swiata dla Baldur's Gate - wlacznie z kolorowymi ikonami miejsc dla Baldur's Gate: v10.1
~SETUP-BP-BGT-WORLDMAP.TP2~ #3 #1 // Mapa swiata dla Tronu Bhaala -> Uzyj nowej mapy dla Tronu Bhaala: v10.1
~WIDESCREEN/WIDESCREEN.TP2~ #0 #0 // Widescreen Mod -> for the original Infinity Engine (CHOOSE THIS!): Widescreen Mod v3.07
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Kliwer 


Wiek: 29
Posty: 1386
Podziękowania: 140/205
Wysłany: 2016-04-23, 23:57   

Nie wywalaj, tylko na przyszłość dawaj w spoiler. Twój jest jeszcze bardzo krótki, więc teraz to nie problem :smile:


No ja tu nic złego nie widzę. Ewentualnie to (ale to mało prawdopodobne):

Cytat:
~SETUP-BGTMUSIC.TP2~ #6 #2 // Baldur's Gate Trylogia - Muzyka -> Pelna muzyka Baldur's Gate/Cienie Amn/Tron Bhaala (OSTRZEZENIE: modyfikuje BGMain.exe)


Ja kiedyś przez to miałem kłopoty. Zupełnie nie potrafię powiedzieć z czego to wynika. Poczekaj aż jakiś lepszy fachowiec Ci to zaopiniuje.


Tak jak mówiłem wcześniej- łatwiej by Ci było gdybyś miał Sagę. Większość z nas operuje właśnie na Sadze i nie ma większych kłopotów (nie chcę by to zabrzmiała jak jakaś agitacja reklamowa :curious: ).
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Tuldor88 
Uczeń Gonda
Dziki kurczak zagłady


Wiek: 30
Posty: 1740
Podziękowania: 129/135
Wysłany: 2016-04-24, 01:48   

monk napisał/a:
BG1 to pięć brązowych płytek i niebieski dodatek
BG2 (4 płyty) i ToB, były w jednym pudełku i jeśli pamiętam kupowałem krótko po ukazaniu się na rynku
wersje z poradnika się zgadzały i nie wymagały patcha
Mam tą samą wersję Kliwerze

ale nigdy z instalacją BGT nie miałem problemów (choć faktycznie od dawna nie ruszałem Tobexa i jedyne co wrzucałem to osobny minimod pozwalający na rozmowę z zauroczonymi)... Niemniej skoro wspomniany przez Kliwera komponent modyfikuje BG maina może faktycznie o niego chodzić, też innego pomysłu nie mam.
_________________
Heinrich Heine napisał/a:
Sen jest dobrą rzeczą, śmierć jeszcze lepszą, ale najlepiej byłoby wcale się nie narodzić.
Alvarez o modowaniu napisał/a:
Może przytoczę twierdzenie Liberty'ego, które jakoś tak idzie: planujesz jakiś projekt, wyznacz sobie termin, pomnóż potrzebny czas przez 2 a i tak nie zdążysz.

Wybrane fragmenty banterów:
Edwin napisał/a:
-Phi! Porównywać mnie do jakiegoś podrzędnego nekromanty! (Stanowczo na zbyt wiele sobie pozwala, muszę pokazać mu gdzie jego miejsce.) Prawdopodobnie przemawia przez ciebie zwykła zazdrość. Wy, maluczcy macie tendencje do zawiści wobec tych, którzy was przerastają. Ja zaś czynię to nie tylko talentem ale i wzrostem, karzełku.
-*Posłał Edwinowi szeroki uśmiech przemawiając serdecznym tonem* Jeszcze raz nazwiesz mnie „karzełkiem” a utnę ci na dole coś niezwykle małego, co może jednak mimo wszystko być ci drogie. Gdy zaś chodzi o te dyrdymały o talencie... znów przypominasz mojego żałosnego, byłego towarzysza...
Minsc napisał/a:
-Niebywałe, że ten chomik jeszcze oddycha. Znajdując się nieco bliżej ciebie wielkoludzie na pewno zaniechałbym tej czynności, powiedz, uważasz że pranie onuc urąga twej męskości, czy po prostu lubisz informować wrogów zapaszkiem o tym, iż się do nich zbliżasz?
-Boo być może jest niewielki Montaronie, ale jest też o wiele silniejszy niż się zdaje. A to, co czujesz to zapach prawdziwego mężczyzny, który przykryje każdy odór zła, na jaki trafi, co nie, Boo?.
Viconia napisał/a:
-Mmm... wciąż robisz wrażenie Viconio, moja ty hebanoskóra kusicielko. Zdajesz sobie sprawę jak działasz na otoczenie, prawda?
-Oczywiście samcze, dzięki temu jalukul, mężczyźni tacy jak ty – myślący kroczem zamiast głową – stają się łatwiejsi w kontrolowaniu

-cała prawda o Imoen :P
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
nowyU

Posty: 294
Podziękowania: 20/165
Wysłany: 2016-04-24, 12:28   

Jeżeli nie możesz uruchomić gry a nie wyskakuje żaden komunikat to najprawdopodobniej coś blokuje plik wykonywalny; gdzie zainstalowałes grę? unikaj docelowej ścieżki na C, lepiej na innym dysku, anti wir, zapora ....
Ewentualnie jeśli instalowałeś z płytki to może masz uszkodzone, próbowałeś uruchomić samą grę po instalacji bez modów? Modów nie instaluj z włączonym antiwirem bo może Cię blokować i mogą się w całości nie zainstalować.

Aha i masz wiedscreen - moze ustawiłes za duzą rozdzielczość :P
  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
monk

Posty: 20
Podziękował 5 razy
Wysłany: 2016-04-24, 12:50   

a jaka rozdzielczość jest bezpieczna?
szukałem o tym info na forum, ale nie znalazłem, instalowałem 1280/800
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
nowyU

Posty: 294
Podziękowania: 20/165
Wysłany: 2016-04-24, 13:23   

taka jaką Twój monitor jest wstanie wyświetlić, najlepiej ustaw sobie natywną
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
monk

Posty: 20
Podziękował 5 razy
Wysłany: 2016-04-24, 13:59   

znalazłem taką rozdzielczość mojego ekranu: 1366x768
ale takiej się chyba nie da ustawić
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Kliwer 


Wiek: 29
Posty: 1386
Podziękowania: 140/205
Wysłany: 2016-04-24, 14:04   

Cytat:
znalazłem taką rozdzielczość mojego ekranu: 1366x768
ale takiej się chyba nie da ustawić


Nie rozumiem- czemu się nie da? Sam gram w dokładnie takiej.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
monk

Posty: 20
Podziękował 5 razy
Wysłany: 2016-04-24, 16:17   

po kolejnej porcji wkładania 11 płytek w kółko i mega-uważnym instalowaniu podstawki wg Kliwera:
prawdopodobnie się udało
mam polskie znaki
w prologu rozmawiam z npc-ami
małe problemy to: mruganie przy przewijaniu mapy, widoczna cała mapa od razu
z tym oczywiście da się żyć i mam nadzieję, że nic mnie już nie wkurzy
zastanawiam się jeszcze nad instalacją max life lv oraz max 50lv
problemy wg mnie były spowodowane:
- brakiem patchu do ToB (nie jest wymieniony w głównym poradniku na stronie matce),
- instalowaniem ToBex-a (teraz go olałem).
Dzięki wszystkim za wszystkie szybkie porady!
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Tuldor88 
Uczeń Gonda
Dziki kurczak zagłady


Wiek: 30
Posty: 1740
Podziękowania: 129/135
Wysłany: 2016-04-24, 17:01   

monk napisał/a:
widoczna cała mapa od razu
Niektóre lokacje są całe wyświetlone, działa tak jedna z opcji z któregoś moda, zabij nie pamiętam którego, nie przejmuj się tym - 99% lokacji będzie dalej z 'czarną mgłą'
monk napisał/a:
max 50lv
Instaluj tylko jeśli chcesz sobie pod koniec Tronu Bhaala zepsuć rozgrywkę.
_________________
Heinrich Heine napisał/a:
Sen jest dobrą rzeczą, śmierć jeszcze lepszą, ale najlepiej byłoby wcale się nie narodzić.
Alvarez o modowaniu napisał/a:
Może przytoczę twierdzenie Liberty'ego, które jakoś tak idzie: planujesz jakiś projekt, wyznacz sobie termin, pomnóż potrzebny czas przez 2 a i tak nie zdążysz.

Wybrane fragmenty banterów:
Edwin napisał/a:
-Phi! Porównywać mnie do jakiegoś podrzędnego nekromanty! (Stanowczo na zbyt wiele sobie pozwala, muszę pokazać mu gdzie jego miejsce.) Prawdopodobnie przemawia przez ciebie zwykła zazdrość. Wy, maluczcy macie tendencje do zawiści wobec tych, którzy was przerastają. Ja zaś czynię to nie tylko talentem ale i wzrostem, karzełku.
-*Posłał Edwinowi szeroki uśmiech przemawiając serdecznym tonem* Jeszcze raz nazwiesz mnie „karzełkiem” a utnę ci na dole coś niezwykle małego, co może jednak mimo wszystko być ci drogie. Gdy zaś chodzi o te dyrdymały o talencie... znów przypominasz mojego żałosnego, byłego towarzysza...
Minsc napisał/a:
-Niebywałe, że ten chomik jeszcze oddycha. Znajdując się nieco bliżej ciebie wielkoludzie na pewno zaniechałbym tej czynności, powiedz, uważasz że pranie onuc urąga twej męskości, czy po prostu lubisz informować wrogów zapaszkiem o tym, iż się do nich zbliżasz?
-Boo być może jest niewielki Montaronie, ale jest też o wiele silniejszy niż się zdaje. A to, co czujesz to zapach prawdziwego mężczyzny, który przykryje każdy odór zła, na jaki trafi, co nie, Boo?.
Viconia napisał/a:
-Mmm... wciąż robisz wrażenie Viconio, moja ty hebanoskóra kusicielko. Zdajesz sobie sprawę jak działasz na otoczenie, prawda?
-Oczywiście samcze, dzięki temu jalukul, mężczyźni tacy jak ty – myślący kroczem zamiast głową – stają się łatwiejsi w kontrolowaniu

-cała prawda o Imoen :P
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Kliwer 


Wiek: 29
Posty: 1386
Podziękowania: 140/205
Wysłany: 2016-04-24, 17:28   

Cytat:
z tym oczywiście da się żyć i mam nadzieję, że nic mnie już nie wkurzy


Na pewno jeszcze niejedna rzecz będzie trochę zepsuta. Samo BG1 i 2 jest trochę zabugowane, do tego BGT dodaje swoją porcję bugów. Aby je wszystkie usunąć potrzeba zainstalować z 5 modów fixujących i tweakujących a niektóre rzeczy są nienaprawialne.

Możesz mieć problemy z wolnym działaniem gry na niektórych obszarach (np. most do Wrót Baldura)- wyłącz wtedy, na czas przebywania na tych lokacjach, dźwięki otoczenia w programie konfiguracyjnym.

Parę drobnych questów będzie na pewno niemożliwych do zaliczenia (zadanie z anghegami na farmach).

Na niektórych lokacjach będziesz miał niewłaściwą muzykę (np. muzyka z karczmy w labiryncie pod gildią złodziei).

Niektórym NPC-om, którzy są w oby częściach gry mogą się odpalać w BG1 bantery z BG2.

O, takie rzeczy. Nic, co uniemożliwiłoby rozgrywkę.

Z poważniejszych rzeczy, to niektóre sekwencje skryptów czasem nie zaskakują. Dotyczy to zwłaszcza koronacji w pałacu książęcym oraz scenki przejścia z BG1 do BG2 (w tym ostatnim przypadku trzeba być cierpliwym, nawet kilka minut potrafi się wyświetlać czarny ekran zanim gra ruszy). Na wszelki wypadek rób po parę sejvów w różnych momentach.

Ale generalnie powinno być dobrze.

Cytat:
zastanawiam się jeszcze nad instalacją max life lv oraz max 50lv


Nie instaluj max life bo powoduje błędy w różnych zadaniach, gdzie ktoś powinien być ranny. Lepiej przy awansie po prostu obniżaj poziom trudności na najłatwiejszy.

Max 50lv także odradzam z powodów, o których pisze Tuldor. Jeżeli chce się cały czas awansować lepiej jest obniżyć ilość zdobywanego doświadczenia.

Cytat:
- brakiem patchu do ToB (nie jest wymieniony w głównym poradniku na stronie matce),


Jak pisaliśmy- to nie jest poradnik. Aktualnie nie ma żadnego solidnego poradnika po polsku. W przypadku wątpliwości co do kolejności instalacji albo działania komponentów należy sięgać po mega-poradnik Watsona.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group