Poprzedni temat «» Następny temat
[System] Pamięć nie może być read
Autor Wiadomość
Remik 
Asporny, apolityczny i awyznaniowy użytkownik


Wiek: 24
Posty: 591
Podziękowania: 14/30
Wysłany: 2009-08-15, 21:22   [System] Pamięć nie może być read

Witam, zatem od niedawna wyskakuje mi irytujący błąd, który o dziwo pojawia się tylko przy paru aplikacjach. Pojawia się w różnej formie działania- w czasie trwania, włączania lub nawet wyłączania (!) programów i gier. Niektórych aplikacji w ogóle odpalić się nie da :/.

Większych zmian nie miałem, nie jestem w stanie sprecyzować od kiedy mam problem, bo niedawno go wychwyciłem, acz mógł być wcześniej, bo tylko przy wybranych aplikacjach się pojawia. Wiem na pewno że przy starej karcie graficznej tego nie było, no ale nową zainstalowałem w 100 % poprawnie. Nowe kości RAM, są lepsze- bo firmowe i nowe, no i większe :), zatem to chyba też nie z tej strony.

Szperałem już na paru forach, próbowałem bawić się w antywirusa, naprawę rejestru, czy pamięć wirtualną, ale większych oznak poprawy nie było.

Mój skromny jak na dzisiejsze czasy sprzęt:
*Procesor- Intel Pentium IV 2,8 Ghz
*Karta Graficzna- Radeon X1650 Pro
*2 Gb Ramu firmy GOODRAM (Dual 2x 1 Gb DDR DIMM)
*Płyta Główna- MSI MS-6701 (Medion OEM)

W załączniku jest Screenshot. Proszę zatem o jakąś diagnozę i pomoc, jeśli ktoś się z tym spotkał :). Póki co czekam do poniedziałku aż otworzą infolinię Windowsa XP :P, bo to chyba jedyne wyjście ratunkowe (dodajmy że wątpliwe :/).

problem.JPG
Plik ściągnięto 309 raz(y) 28,67 KB

_________________
You will die!
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Torn 
Zasłużony


Wiek: 35
Posty: 391
Podziękowania: 59/60
Wysłany: 2009-08-15, 22:08   

Remiq napisał/a:
Wiem na pewno że przy starej karcie graficznej tego nie było, no ale nową zainstalowałem w 100 % poprawnie. Nowe kości RAM, są lepsze- bo firmowe i nowe, no i większe

Kiedy dokładnie zmieniłeś kartę gfx? z jakiej? RAM - wcześniej miałeś ile kości? Jakiej pojemności? Podaj dokładne parametry nowych pamięci. Na jakich timingach pamięci jedziesz? Zmieniałeś zasilacz razem z resztą komponentów? Jakie zasilacz masz w tej chwili?

Pomijając kwestię błędów programowych(co można raczej wykluczyć, bo problem objawia się w kilku różnych programach, niemniej, dla pewności, sprawdź jeszcze dysk), najczęstszym powodem występowania tego błędu, jest przesadne przetaktowanie pamięci, "przeładowanie" starszej mobo prądożernymi urządzeniami(typu mocna* grafa, dużo ramu itd. itp. a nie czarujmy się PIV 2,8GHz do "energooszczędnych" raczej nie należy :devil: ), za słaby zasilacz(wysłużony albo o za małej mocy) ewentualnie jeszcze zimne luty w okolicy podstawek RAM(to można wykluczyć, jeśli wcześniej miałeś dwie kostki RAMu).
Osobiście, zgaduję, że to problem z zasilaczem - to dość typowe, przy rozbudowie kompa, zapomnieć o potrzebie zadbania o to, by był prąd na zasilenie tych wszystkich nowych zabawek... :razz:
* - nie musi być naprawdę mocna, wystarczy, że zużywa dużo prądu. :wink:
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Marlong 
Dziecię Bhaala


Wiek: 25
Posty: 311
Podziękowania: 30/2
Skąd: Kraina Cieni
Wysłany: 2009-08-15, 22:10   

Błąd związany jest najczęściej z błędami w programie, ale w grę wchodzą też sterowniki, biblioteki, kodeki...
Cytat:
Wiem na pewno że przy starej karcie graficznej tego nie było, no ale nową zainstalowałem w 100 % poprawnie.

Proponuję dać na pierwszy ogień i przeinstalować sterowniki/wypróbować inną kartę graficzną.

Dalej będzie RAM i dysk twardy:
-do pierwszego memtest stąd -> http://www.memtest.org/
-do drugiego najpierw chkdsk, potem można jeszcze dlgdiag odpalić(albo coś w tym rodzaju)

No i w ostateczności reinstalka XP.


Najbardziej prawdopodobne jest jednak chyba to, co pisałem na początku, czyli błędy w oprogramowaniu(wpływ na to nie musi mieć wcale program, w którym wyskakuje błąd, w każdym razie na myśl przychodzi mi tu używanie przez jakiś program zajętego już obszaru pamięci...)
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Więcej szczegółów
Za tę wypowiedź podziękowali:
Remik
Remik 
Asporny, apolityczny i awyznaniowy użytkownik


Wiek: 24
Posty: 591
Podziękowania: 14/30
Wysłany: 2009-08-15, 22:22   

Nie no zasilacz zmieniłem, mam teraz 500V (co prawda używany, ale sprawny). Kartę zmieniałem z jakiś miesiąc temu, ale problem dziś wychwyciłem (no, może czasami wyskakiwał mi "Wiedźmin" do pulpitu, ale sporadycznie).

Dla pewności sprawdziłem jeszcze parę gier i problem występuje (co prawda nie tylko w nich) w każdej grze opartej na silniku quakeIII. Wcześniej miałem jedną pamięć Ramu ;O, a skan dysku wykonam.

Dane o Ramie z Everestu w załączniku.

problem2.JPG
Plik ściągnięto 290 raz(y) 54,15 KB

_________________
You will die!
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Torn 
Zasłużony


Wiek: 35
Posty: 391
Podziękowania: 59/60
Wysłany: 2009-08-15, 22:28   

Remiq napisał/a:
Dla pewności sprawdziłem jeszcze parę gier i problem występuje (co prawda nie tylko w nich) w każdej grze opartej na silniku quakeIII.

W takim razie:
Marlong napisał/a:
Proponuję dać na pierwszy ogień i przeinstalować sterowniki/wypróbować inną kartę graficzną.

Bo to jednak raczej programowy problem.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Saiya-jin

Wiek: 30
Posty: 499
Podziękowania: 5/21
Skąd: Insimilion
Wysłany: 2009-08-15, 22:30   

W przypadku zasilacza nie chodzi tylko o moc, ale też o stabilność i skuteczność.
_________________
Człowiek jest ogniwem pośrednim ewolucji: pomiędzy małpą a istotą myślącą.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Remik 
Asporny, apolityczny i awyznaniowy użytkownik


Wiek: 24
Posty: 591
Podziękowania: 14/30
Wysłany: 2009-08-16, 11:22   

Reinstalacja sterowników (na starsze, z płyty Cd) przeszła moje oczekiwania :O. W czasie próby odpalania gier z silnika QIII wyskakuje mi komunikat:

Cytat:
GLW_StartOpenGL() - could not load OpenGL subsystem


Co przeczy wiadomościom dostarczanym przez program Ati Catalyst Control Center:

Cytat:
Wersja pakietu sterowników 8.541-080923a-069825E-ATI
Dostawca ATI Technologies Inc.
Wersja sterownika 2D 6.14.10.6925
Ścieżka pliku sterownika 2D System/CurrentControlSet/Control/Video/{8B558B28-18C4-4DB9-81C0-CA29535EEF2B}/0000
Wersja Direct3D 6.14.10.0647
OpenGL – wersja 6.14.10.8086
Wersja Catalyst® Control Center 2008.0923.2139.36956
Wersja sterownika AIW/VIVO WDM 6.14.10.6238
Wersja sterownika AIW/VIVO WDM SP 6.14.10.6238



What now ?!
_________________
You will die!
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Torn 
Zasłużony


Wiek: 35
Posty: 391
Podziękowania: 59/60
Wysłany: 2009-08-16, 11:55   

Remiq napisał/a:
What now ?!

No to chyba zaczynamy do czegoś dochodzić... ;) Masz gdzieś w systemie śmieci po innych sterownikach - albo nowszych do Ati, albo wręcz do wcześniejszej karty gfx - w tym drugim przypadku, to może być powód całego zamieszania... Anyhow, spróbuj pozbyć się śmieci po poprzednich sterownikach, zainstalować te z CD jeszcze raz i przeinstalować DirectX, powinno pomóc.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Więcej szczegółów
Za tę wypowiedź podziękowali:
Remik
Remik 
Asporny, apolityczny i awyznaniowy użytkownik


Wiek: 24
Posty: 591
Podziękowania: 14/30
Wysłany: 2009-08-16, 12:59   

Gdzie szukać ;)? Bo gdy usuwałem sterownik to zawsze od razu wszelkie oprogramowanie i pliki instalacyjne z dysku również usuwałem ;).
_________________
You will die!
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Torn 
Zasłużony


Wiek: 35
Posty: 391
Podziękowania: 59/60
Wysłany: 2009-08-16, 13:21   

Hehe, ale tu chodzi o śmieci, które zostają po sterownikach w katalogach systemowych - za równo kopie samych sterowników(które windows przechowuje, jeśli mnie pamięć nie myli, w którymś podkatalogu system32), jak i pliki systemowe(*.dll, *.vxd, *.drv itd. itp.), których nie powinno być po odinstalowaniu urządzenia, ale jednak się im zostało.
W czasach jak jeszcze bawiłem się w dual-boot i miałem windows obok Linucha, czyli jakieś 3-4 lata temu, miałem program do czyszczenia systemu z niepotrzebnych już plików, ale nie mogę sobie teraz przypomnieć, jak się nazywał, a nie będę polecać czegoś, czego nie znam/nie używam, tym bardziej, że niektóre z tych programów, potrafią tak wyczyścić C:\Windows z "niepotrzebnych" już plików, że się już nie podniesie po tym system, więc...
Zajrzyj na jakieś forum typu fraz i zobacz co tam polecają do takich rzeczy, albo poczekaj aż ktoś inny coś do tego poleci(w końcu, większość userów CoBu, korzysta z Windows, więc i rozeznanie mają lepsze).
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Remik 
Asporny, apolityczny i awyznaniowy użytkownik


Wiek: 24
Posty: 591
Podziękowania: 14/30
Wysłany: 2009-08-17, 13:01   

Problem rozwiązany ;). Co prawda wciąż nie wiem co wywoływało komunikat w I poście, aczkolwiek po instalacji nowszych sterowników (ale nie najnowszych dostępnych na stronie Ati :P) dało radę. Wygląda na to, że źle były odinstalowane któreś wersje sterowników, jak i biblioteki OpenGL nie były uaktualnione.

Wszystko działa, i dziękuję zainteresowanym ;), mimo iż problem okazał się banalny.
_________________
You will die!
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Li 
Przyjaciel Klanu
Lisior


Wiek: 29
Posty: 420
Podziękowania: 37/11
Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-08-20, 21:54   

Torn napisał/a:
miałem program do czyszczenia systemu z niepotrzebnych już plików, ale nie mogę sobie teraz przypomnieć, jak się nazywał, a nie będę polecać czegoś, czego nie znam/nie używam, tym bardziej, że niektóre z tych programów, potrafią tak wyczyścić C:\Windows z "niepotrzebnych" już plików, że się już nie podniesie po tym system, więc...

Skoro już o tym wspomniałeś, to ze swojej strony mogę polecić program tuneup (płatny, jeśli ktoś uważa to za problem, chociaż można sobie przetestować triala: http://www.softpedia.com/...Utilities.shtml - aczkolwiek spotkałam się już z tym, że ktoś ściągnął keygen z torrentów...). Korzystam od wersji 2007, zmieniam co rok na nowsze - i warto. Rejestry i dyski czyści bardzo dobrze, nigdy nie miałam problemów ze skasowaniem czegoś, czego kasować się nie powinno. Do tego sporo różnych innych opcji, w tym optymalizacyjnych - gra warta świeczki. Remiq - między innymi program mi pomógł poradzić sobie z różnymi ciekawymi i mniej ciekawymi problemami, jakie mi wyrzucała winzgroza na tle śmieci w rejestrze. Muszę przyznać, że szczególnie na Viście (na laptopie nie da się u mnie zainstalować XPka...) program ten jak dla mnie jest niezastąpiony...
_________________
https://www.facebook.com/...54437278982807/
Podziękuj autorce tego posta
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group