Poprzedni temat «» Następny temat
[BG I] Problemy z instalacją - pytania i porady
Autor Wiadomość
apkd

Posty: 4
Wysłany: 2009-03-19, 17:00   [BG I] Problemy z instalacją - pytania i porady

Mam następujący problem:
Mam oryginalną sagę Baldur's Gate w wersji cd, i postanowiłem rozegrać w kooperacji kampanię z bratem. Osiągnąłem połowiczny sukces: na pierwszym komputerze się zaintalowało, na drugim - staszym - po kliknięciu "instalacja" nic się nie dzieje - menu znika, ale zamiast rozpocząć proces, poprostu milknie.
parametry: GeForce 4400 TI; pentium 4 2.54 GHZ; 512 RAM; Win XP service pack 2
Ma ktoś jakiś pomył? będe wdzięczny za pomoc.

Mała poprawka w nieco niefortunnym tytule tematu. :wink:
EDIT: Minimalna zmiana tytułu - \m/
Ostatnio zmieniony przez morgan 2014-04-24, 15:26, w całości zmieniany 3 razy  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
amanis

Posty: 177
Podziękowano 2 razy
Wysłany: 2009-03-19, 17:09   

Pewnie czytnik cd siada.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
apkd

Posty: 4
Wysłany: 2009-03-19, 17:18   

hmm mam dwa czytniki i na obu jest tak samo. Inne produkcje raczej się instalują. Tak czy owak na wszelki wypadek spróbowałem ściągnąć obraz płyty numer 1, instalacja z Daemon Tools nic nie dała
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
matik 

Wiek: 28
Posty: 15
Wysłany: 2009-03-19, 18:10   

Jak to zwykle bywa, pewnie coś nie tak z Windowsem :)
A próbowałeś uruchomić instalację bezpośrednio plikiem Setup.exe z płyty?
_________________
I'n'I say One Love!
Wadada, bless
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
amanis

Posty: 177
Podziękowano 2 razy
Wysłany: 2009-03-19, 18:16   

Zaraz, zaraz gdzieś to miałem, tylko że z TB. U mnie pomogło kliknięcie prawym na instalator i uruchomienie w trybie zgodności z 98
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
apkd

Posty: 4
Wysłany: 2009-03-19, 18:36   

ani ani. Ani setup z płyty ani zgodność z dowolnym starszym systemem operacyjnym -_-
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Jinete 
Legenda


Wiek: 27
Posty: 56
Podziękowania: 17/1
Wysłany: 2009-03-19, 19:42   

jest pewne prymitywne rozwiązanie, możesz przerzucić pliki Baldura z jednego komputera na drugi, zapewne jest lepsze, może ktoś później Ci je poda, bo ja windy nie lubię i nie znam
Podziękuj autorce tego posta
 
 
Alvarez 
Dziecię Bhaala

Posty: 1949
Podziękowania: 253/73
Wysłany: 2009-03-19, 19:53   

Możesz spróbować przerzucić zawartość płyty na dysk i wtedy z niego zainstalować, czasem działa
_________________
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
apkd

Posty: 4
Wysłany: 2009-03-20, 08:42   

Troche się pomęczyłem, w końcu do baldur - świeczka warta każdej gry... ;]
ale się udało, okazuje się że o względnie częsty problem, można o nim poczytać na forum bioware. Wykonałem sporo czynności, nie wiem które z nich miały wartość a które nic nie dały, poprostu zapiszę je wszystkie po kolei :)

-zaintalowałem ten http://consumerdocs.insta...08312&sliceId=1
program - ale chyba nic nie dał.
-kopiowałem pliki c:\windows\repair\config.nt c:\windows\repair\autoexec.nt do katalogu c:\windows\system32
niewiele dało, więc skopiowałem te pliki, oraz plik c:\windows\system32\command.exe z innego komputera.
-po otworzeniu płyty i pkliknięciu na "setup" ustawiłem we właściwościach kompatybilność z windowsem 98
-włączyłem tryb awaryjny i zainstalowałem z obrazu płyty na Daemon Tools
w końcu się udało :)

mam nadzieję ze będe ostatnią osobą która spędzi nad tym problemem tyle czasu :)
(chociaż jeszcze przedemną instalacja Baldur's Gate 2, wszystko może się zdarzyć :D:D)
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Zed Nocear 
Uczeń Gonda
Laureat Konkursu Modderskiego


Wiek: 49
Posty: 2041
Podziękowania: 253/48
Skąd: gród Vratislavia
Wysłany: 2009-03-20, 16:39   

Jinete napisał/a:
jest pewne prymitywne rozwiązanie, możesz przerzucić pliki Baldura z jednego komputera na drugi, zapewne jest lepsze, może ktoś później Ci je poda, bo ja windy nie lubię i nie znam


Dlaczego prymitywne? 1/ Omijasz niekompatybilności instalatora. 2/ Skopiowanie jest dużo szybsze niż instalowanie. 3/ Nie martwisz się, że przez stary napęd/porysowane płytki gra się źle skopiuje 4/ Można mieć kilka działających wersji tej samej gry w komputerze z różnymi modami lub bez. Trzeba tylko pamiętać o wpisaniu prawdziwej lokalizacj gry (tzw. ścieżki dostępu) w pliku baldur.ini w folderze gry, jeśli litera dysku lub nazwa folderu rózni się od lokalizacji tej pierwotnie zainstalowanej. Wrzucasz skrót z BGmain.exe na pulpit i masz komfort jak przy grze zainstalowanej. Jedynie uruchomiony Baldur.exe (np. z opcji autostartu) rzuca się , że gra niby niezainstalowana, bo nie ma niepotrzebnych do działania gry kilku śmieci w rejestrze Windy.
_________________
"There are also some elements of the game that are not «broken» but could do with a tweak to make them just a little better in some way."
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Nero 
Vanguard


Wiek: 29
Posty: 487
Podziękowania: 16/16
Skąd: Trzciel/Poznań
Wysłany: 2009-05-09, 23:56   

Pytanie moje sprowadza się do sensu zawartego w temacie, więc pytam tu...

Kupiłem ostatnio laptopa, na którym jest (ś)vista(k). No i chcę na nim zainstalować BG1... I tu są schody. Teoretycznie z Sagi Baldur's Gate powinno się zainstalować bez problemu, a tu nawet setup nie chce ruszyć... O dziwo - BG2 instaluje się bez problemu. Normalnie bym jedynki nie instalował, ale chcę BG Trilogy...

Ktoś wie, jak rozwiązać problem?
_________________
Turian Councilor: Ah yes, Reapers. We have dissmised that claim.

Some time later

TC: Shepard! The Reapers are attacking!
Shepard: <trollface> Ah yes, Reapers...

Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Marlong 
Dziecię Bhaala


Wiek: 26
Posty: 310
Podziękowania: 34/2
Skąd: Kraina Cieni
Wysłany: 2009-05-10, 00:24   

Żaden błąd nie wyskakuje?
Nie mam co prawda możliwości tego sprawdzić, ale póki co tyle mi do głowy przychodzi: spróbuj uruchomić instalkę bezpośrednio przez setup.exe(jeśli masz Sagę to ten plik jest w folderze BG1), jeśli nie pójdzie to jeszcze PPM, uruchom jako... i wybierz Administratora.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Nero 
Vanguard


Wiek: 29
Posty: 487
Podziękowania: 16/16
Skąd: Trzciel/Poznań
Wysłany: 2009-05-10, 11:18   

Próbowałem... Kombinowałem z rozdzielczością ekranu, tworzeniem skrótów itp. Po prostu widać, że się ładuje, ale efektu nie widać.
_________________
Turian Councilor: Ah yes, Reapers. We have dissmised that claim.

Some time later

TC: Shepard! The Reapers are attacking!
Shepard: <trollface> Ah yes, Reapers...

Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Dark 
Akolita Tempusa


Wiek: 29
Posty: 992
Podziękowania: 28/58
Wysłany: 2009-05-10, 11:34   

A próbowałeś sposobów przedstawionych w powyższych postach w tym temacie n.p.
apkd napisał/a:
-po otworzeniu płyty i pkliknięciu na "setup" ustawiłem we właściwościach kompatybilność z windowsem 98
-włączyłem tryb awaryjny i zainstalowałem z obrazu płyty na Daemon Tools
w końcu się udało :)
_________________
http://baldur.cob-bg.pl/grafika/bg1/BG1.jpg
Podziękuj autorce tego posta
 
 
 
Nero 
Vanguard


Wiek: 29
Posty: 487
Podziękowania: 16/16
Skąd: Trzciel/Poznań
Wysłany: 2009-05-10, 11:38   

Pierwsze - był tryb zgodności z WinXP, ale z 98 już nie kombinowałem. Zaraz zobaczę...
Drugie - nie chcę się bawić w tryb awaryjny, bo lapek nowy i jeszcze coś zrąbię...

Edit:

Nic z tego - efekt ten sam. Setup się ładuje i nic z tego nie wynika.
_________________
Turian Councilor: Ah yes, Reapers. We have dissmised that claim.

Some time later

TC: Shepard! The Reapers are attacking!
Shepard: <trollface> Ah yes, Reapers...

Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group