Poprzedni temat «» Następny temat
Instalacja BGT - pytania i porady
Autor Wiadomość
Slavski

Wysłany: 2011-01-22, 18:21   

Witam
Czy istnieje jakaś konwersja zasad z BG2 do BG1 inna niż BGT i TuTu? TuTu (oraz EasyTuTu) mi się nie instaluje, a BGT nie może odnaleźć ścieżki do folderu z BG1, mimo że podaję prawidłową i sprawdzałem znalezione na tym forum porady, jak problem rozwiązać. Zależy mi jedynie na tych zasadach i możliwości doinstalowania moda z banterami przyłączalnych NPC. Z góry dzięki za odpowiedź.
Podziękuj autorowi tego posta

Alvarez 
Zasłużony

Podziękowania: 253/73
Wysłany: 2011-01-22, 19:09   

Slavski napisał/a:
Czy istnieje jakaś konwersja zasad z BG2 do BG1 inna niż BGT i TuTu?

Nie istnieje.
Slavski napisał/a:
a BGT nie może odnaleźć ścieżki do folderu z BG1

Taki komunikat pojawia się zawsze, jeżeli nie ma się pełnej instalacji BG1+OzWM. Przy braku patchy (najstarsze wydania) prawdopodobnie również...

Slavski

Wysłany: 2011-01-22, 19:15   

Mam wersję z Sagi Baldur's Gate, więc w grę wchodziła tylko pełna instalacja. Zainstalowałem obie części, odpaliłem BGT i otrzymałem taki właśnie komunikat.

Alvarez 
Zasłużony

Wysłany: 2011-01-22, 19:17   

Hmm... możesz jeszcze spróbować podmienić plik .exe, na ten na 100% rozpoznawalny -> klik.

Slavski

Wysłany: 2011-01-22, 19:37   

Niestety, dalej wyskakuje mi ten nieszczęsny błąd.

Antalos 
Czarnoksiężnik Bhaala

Podziękowania: 9/39
Wysłany: 2011-01-22, 21:44   

Może spróbuj inną wersję BGT pobrać. Albo np. przeinstaluj grę na inny dysk.
Kapłani Bhaala wierzyli, iż każde popełnione morderstwo umacnia ich boga. Czciciele mieli obowiązek dokonać zabójstwa raz na dekadzień - najlepiej w mrokach nocy. Jeżeli z jakiegokolwiek niezależnego od nich powodu nie byli w stanie tego zrobić, po ustąpieniu przeszkody mieli za zadanie popełnić dwa zabójstwa za każde niedokonane w przeznaczonym czasie. Kolejnym obowiązkiem było obwieszczenie ofierze, z czyich rąk ginie, oraz wymówienie następującej formuły: "Bhaal cię oczekuje, Bhaal cię przyjmuje, nikt mu nie umknie".

Zed Nocear 
Uczeń Gonda
Laureat Konkursu Modderskiego

Podziękowania: 257/53
Wysłany: 2011-01-22, 21:56   

Zrobiłeś pełną instalację obu gier (BG1 i BG2) na tym samym dysku (ta sama litera dysku np. C:\)? Może opisz szczegółowo procedurę instalacji, co robisz, to ktoś dopatrzy się błędu.

Slavski

Wysłany: 2011-01-22, 22:11   

Więc tak:
Baldury mam z Sagi, obie części instaluję na jednej partycji (jedynkę w trybie awaryjnym, bo normalnie instalator się nie włącza). Po zainstalowaniu obu rozpakowuję BGT107 do folderu z dwójką i odpalam instalator. Pyta po kolei o język, readme i o to, czy chcę zainstalować rdzeń. Wyskakuje "creating 1 directory", "copying 1 file" itd., a potem pojawia się zapytanie o folder z jedynką. Podaję go i wtedy od razu wyskakuje mi komunikat o nieprawidłowej ścieżce lub instalacji.

Tak mi teraz przyszło do głowy - czy to, że mam zmodyfikowaną wersję Windowsa XP, ma jakieś znaczenie? Dotąd nigdy nie miałem z tym problemu, mimo że grałem na nim w multum gier, ale wolę spytać.

Zireael 

Podziękowania: 13/42
Wysłany: 2011-01-23, 11:27   

A dobrze podajesz ścieżkę? Wystarczy odwrócić slashe i wychodzi błąd.
Spróbuj może znaleźć find.exe czy jak to się nazywało, bo z tego korzysta instalator BGT... Jeśli ta funkcja systemu nie działa, a czasem tak jest, to nigdy ci nie znajdzie ścieżki.

Slavski

Wysłany: 2011-01-24, 18:28   

Sprawdziłem - i ścieżka jest poprawna, i find.exe działa :/

Jolan 
Dziecię Bhaala
Bendem go zjadł

Podziękowania: 60/107
Wysłany: 2011-01-24, 19:12   

Cytat:
jedynkę w trybie awaryjnym, bo normalnie instalator się nie włącza

Możesz rozwinąć to?Jak nie włącza sie instalator?

A BGT tez instalujesz w trybie awaryjnym?
[Dzisiaj 22:47] Jolan: Hmm, w sumie w komentarz twórców było wiele o rozbudowie twierdzy. Co jeśli można dobudować zamtuz?
[Dzisiaj 22:49] Tuldor88: Wtedy będzie to już "ku***sko dobra twierdza" :P

Slavski

Wysłany: 2011-01-26, 17:58   

Najzwyczajniej się nie włącza. Odpalam plik exe i nic nie wyskakuje, a komputer zaczyna okropnie zamulać. Co do BGT, to błąd wyskakuje i w trybie awaryjnym, i w normalnym.

Vinci
Zasłużony

Podziękowania: 250/60
Wysłany: 2011-01-26, 23:38   

Mi to wygląda na problem z Twoim windowsem i to właściwie tyle ;) Zrób sobie jakąś wirtualną maszynę z nową windą i sprawdź czy działa.

pryszczu

Podziękował 3 razy
Wysłany: 2011-02-09, 13:36   

Marlong napisał/a:
Mam nadzieję, że kpzbg1.exe odpaliłeś w folderze z Baldur's Gate I, a nie z BGII ;)

Heh, czyli jeśli zrobiłem to w folderze BG2, bo wykrzaczyło (i na szczęście tylko w części ogonków) strasznie mi grę, a że zajęło mi sporo czasu instalowanie, to nie będzie misie chciało reinstalować wszystkiego od nowa, to mam, że tak powiem nie uleczalną wersję:/ ?

Alvarez 
Zasłużony

Wysłany: 2011-02-09, 15:01   

Cytat:
że tak powiem nie uleczalną wersję:/ ?

Tak, nieuleczalną. Na przyszłość radzę po zainstalowaniu BG1, BG2, ew. BGT spakować to wszystko RARem i w miarę potrzeb sobie rozpakowywać. Acz niektórzy mają tyle zapału, że po 7 razy instalują :roll:

Odpowiedz do tematu