Poprzedni temat «» Następny temat
Program/y do sprawdzenia sprzętu...
Autor Wiadomość
Wszelak 
I'm the chosen one

Wiek: 25
Posty: 260
Podziękowania: 12/9
Skąd: Legnica
Wysłany: 2008-03-28, 19:09   Program/y do sprawdzenia sprzętu...

Mam problem od pewnego czasu komputer wyłącza mi sie przy grze w niektóre gry... Jestem pewien, że nie jest to wina wirusa i systemu więc pozostaje sprzęt. Zna ktoś program/y którymi mógłbym sprawdzić procesor/płyte główną/ pamięć/grafikę/zasilacz czy nie są w żaden sposób uszkodzone.
_________________
"Oto jest pięść moja, zna ją świata ćwierć. Kto ją ujrzy z bliska ujrzy swoją śmierć!"
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Kovu


Posty: 27
Wysłany: 2008-03-28, 20:12   

ja znam program ktory sprawdza temperature komputera w srodku :d
_________________
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
morgan 
Dziecię Bhaala
The Exiled Bard


Posty: 5364
Podziękowania: 355/229
Skąd: The Island of Misfit Toys
Wysłany: 2008-03-28, 20:27   

Everest - można mieć do niego zastrzeżenia, ale niezgorszy...
Kovu napisał/a:
ja znam program ktory sprawdza temperature komputera w srodku

to nawet w biosie mozna sprawdzić...
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Thishen
Zasłużony


Wiek: 30
Posty: 426
Podziękowania: 1/5
Skąd: Piernikowo
Wysłany: 2008-03-28, 20:42   

http://www.searchengines....etowe-f158.html
Pare tematow jest o programach do sprawdzania, m.in. ramu.

Wybierz do CPU cos stad: http://www.purepc.pl/node/869?page=0%2C3
Moze i dla overclockerow, ale stabilnosc tez sprawdzaja, nie zaszkodza.

Czy zasilacz/plyte glowna mozna sprawdzic - nie wiem, watpie.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Gandalf 
Mag Naszych Czasów


Wiek: 31
Posty: 240
Skąd: Białystok
Wysłany: 2008-03-29, 09:24   

Wiem co jest grane , prawdopodobnie Kondensatory ci sie spaliły , jakiś czas temu też miałem coś podobnego , że komp mi sie resetował a i czasami nie włączał za pierwszym razem , to raczej jest to co mówię . Zanieś kompa do serwisu i niech ci wymienią .
_________________
cRPG Forever "Baldur's Gate SAGA" <pease>
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
L`f 
Uczeń Gonda


Wiek: 26
Posty: 1389
Podziękowania: 290/154
Wysłany: 2008-03-29, 14:28   

Gandalf napisał/a:
Wiem co jest grane , prawdopodobnie Kondensatory ci sie spaliły , jakiś czas temu też miałem coś podobnego , że komp mi sie resetował a i czasami nie włączał za pierwszym razem , to raczej jest to co mówię . Zanieś kompa do serwisu i niech ci wymienią .

Taak, i niech chłopak płaci parę stów za wymianę płyty, a się okaże, że winne było jakieś małe badziewie.

Mi też się rozwaliły kondensatory (kilkuletnia eksploatacja komputera) i musiałem całą płytę główną wymieniać. Z tym że nie powodowało to wyłączania gier ani czegokolwiek innego, a po prostu był cholerny problem z odpaleniem systemu (udawało się odpalić Windowsa raz na może 30-50 resetów - wtedy coś zaskakiwało w tych popalonych obwodach...). Jak dla mnie do kłopotu Wszelaka nijak ma się stan kondensatorów.

Wszelak - też polecę Ci Everesta Home Edition (można ściągnąć choćby z instalki.pl), sprawdza on sporo, jeśli nie wszystkie najważniejsze elementy komputera. Jeśli nic nie wykaże - porozglądaj się po jakichś forach o tej tematyce. Jeśli to nic nie da, zanieś pudło do specjalisty. Życzę powodzenia ;)

EDIT: W mojej starej płycie spaliły się kondensatory i wszystko wokół praktycznie, jakby się szybko zauważyło to pewnie obyłoby się bez wymiany całej płyty... Ale problem Wszelaka, z tego co napisał w pierwszym poście, nie jest z tym w ogóle związany. Jeżeli to przy grach, to bardziej mi to podchodzi pod kłopoty z kartą graficzną, ew. pamięcią, jeżeli mówimy o problemach sprzętowych...
Ostatnio zmieniony przez L`f 2008-03-29, 19:47, w całości zmieniany 1 raz  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Gandalf 
Mag Naszych Czasów


Wiek: 31
Posty: 240
Skąd: Białystok
Wysłany: 2008-03-29, 16:54   

Ej nie żadne parę stów , kondensatory kosztuje po 2 zł jeden tylko robocizna jeszcze to 50 zł zapłaci góra.
_________________
cRPG Forever "Baldur's Gate SAGA" <pease>
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Marlong 
Dziecię Bhaala


Wiek: 25
Posty: 311
Podziękowania: 30/2
Skąd: Kraina Cieni
Wysłany: 2008-03-29, 21:39   

Podejrzewam, że chodzi o gry, które mają trochę większe wymagania? Nie musi to być wcale wina kondensatorów(co ich się tak uczepiliście)
co do diagnostyki sprzętu:
pamięć - memtest - trzeba ściągną obraz płyty, nagrać i odpalić(tak jak np. instalkę windowsa, tzn. boot z płytki)
karta graficzna(wątpię, żeby to było akurat to) - najlepiej pożyczyć od kolegi zainstalować i zobaczyć, czy problem się powtarza(ja tak zawsze robię :mrgreen: )
płyta główna i procesor - z tym chyba najgorzej(jak ja wiedziałem, że to właśnie to i tak musiałem oddać do serwisu - niestety poszedł mi zarówno procesor jak i płyta główna)
Jedyne do czego może ci się przydać Everest to sprawdzenie temperatury i napięcia...

Jeszcze jedno, jeśli ci się wyłącza komputer to powinien się pojawiać blue screen, wejdź w: Panel Sterowania>System>Zaawansowane>Uruchamianie i odzyskiwanie i odznacz "Automatycznie uruchom ponownie", jak ci się kolejny raz wyłączy powinien się właśnie owy blue screen pokazać, sprawdź numer błędu w internecie ;)

Napisz jeszcze w którym momencie wyłączają ci się gry
-----------
trochę złośliwości :-P :
To, że tak się dzieje akurat przy grach nie oznacza, że to musi być problem z kartą graficzną bądź pamięcią - ja miałem bardzo podobny problem,a był to procesor i płyta główna na raz(a żeby umilić mi życie 2 tygodnie wcześniej spaliły mi się też dwie kości pamięci)
Co do sprawdzania temperatury w biosie - przecież tam nie sprawdzisz jaką masz podczas gry :->
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group