Poprzedni temat «» Następny temat
Gra wieloosobowa - problemy i porady...
Autor Wiadomość
Torn 
Zasłużony


Wiek: 36
Posty: 391
Podziękowania: 59/60
Wysłany: 2008-10-31, 23:02   

O mamo! Ja wymiękam, Vista to zdecydowanie dziwniejszy system operacyjny, niż mi się wydawało. ;>
Nie wiem, może spróbuj w takim razie, czy jak już zaczniesz nową grę sieciową(w sensie, w lochach Irenicusa), to przypadkiem po przełączeniu w tryb pełnoekranowy nie będzie to działać...
Aha i spróbuj jeszcze wyłączyć 3D i włączyć programowe lustrzane kopiowanie, może być tak, że pomoże...
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Sija

Posty: 31
Wysłany: 2008-10-31, 23:22   

Normalnie działa, zaczynam sieciówke w oknie a potem standardowo Alt+Enter grin. A z tym programowym lustrzanym kopiowaniem to jeszcze spróbuje.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Solinus

Posty: 6
Podziękował 2 razy
Wysłany: 2009-02-24, 18:19   Gra wieloosobowa

Witam.
Założyłem ten temat by dowiedzieć się czegoś na temat gry online w BG II
Jeżeli temat był to przepraszam, nie zauważyłem.

Chodzi mi oto, że zakładam grę (TCP/IP). Kumpel chce dołączyć. Wyskakuje mu napis Serwer. Co tam ma wpisać? Moje IP?
Jeżeli tak to: wpisuje moje IP i nie łączy mu się z sesją. Co jest nie tak i jak temu zaradzić?

Ps. jeżeli temat był to proszę o kasacje tego.

EDIT: Wszelak, Remiq - to pytanie do Was, bo ja w tym dziale nie siedzę, przeniosłem to tu jedynie - m
Ostatnio zmieniony przez morgan 2009-02-24, 18:22, w całości zmieniany 2 razy  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Remik 
Asporny, apolityczny i awyznaniowy użytkownik


Wiek: 24
Posty: 589
Podziękowania: 14/30
Wysłany: 2009-02-24, 18:36   

Witaj.

Więc nie do końca wiem na czym polega twój problem - proszę o sprecyzowanie w jakim etapie dołączania do sesji jest twój kolega.

Otóż gdy zakładasz serwer tcp/ip, aby twój kolega się dołączył powinien również wybrać jako typ połączenia tcp/ip (wiem, wiem zdumiewająca logika), następnie kliknąć na "dołącz do gry", a tam wpisać twoje ip (zakładam że albo oboje macie zewnętrzne ip, albo używacie hamachi), które można odpowiednio sprawdzić i poznać komendą ipconfig w Wierszu polecenia (starsze od Xp wersje w DOS'ie) lub sprawdzić w programie hamachi (dosyć widoczne, ciężko przeoczyć).

Dalej żadnych problemów z połączeniem nie powinno być - jeśli uda się połączyć to od razu twój kolega dołącza do sesji (żadnych dodatkowych "barier" i punktów kontrolnych nie ma), jeśli nie to problem leży w połączeniu internetowym jednego z was (np. zapora windowsa włączona, porty nie odblokowane na routerze itd, itd.) jednak to każdy z osobna powinien się w tym zorientować. Dodam, że należy odblokować porty 2300-2400 TCP i UDP oraz port 47624 TCP i UDP. Niektóre antywirusy również mają firewalla, którego należy zdezaktywować, bądź jeśli posiadamy taką opcje to odblokować w/w porty.
_________________
You will die!
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Jason 


Wiek: 33
Posty: 15
Podziękował 2 razy
Wysłany: 2009-02-24, 23:39   

A ja tylko dodam do wypowiedzi Remiq ,że należy mieć tą samą wersję gry i z każdym internetem jest możliwe połączenie.
_________________
Sługa Ao.Wojownik Równowagi.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
takiataki
Reprezentacja Polski w internetowych napinkach


Wiek: 32
Posty: 124
Podziękowania: 1/1
Skąd: Konurbacja Śląska
Wysłany: 2009-02-25, 12:57   

Ja się wciąż zastanawiam jak to jest ze zgodnością wersji gry.

W ostatni piątek przeprowadziliśmy próbne połączenie w cztery osoby i jedną z nich był Pily, który dał do zrozumienia, że wciąż ma poinstalowane mody. Mimo to połączył się z nami i bez problemu brał udział w testowej grze. Może jednak istotna jest jedynie wersja gry na serwerze, a pozostali gracze jeśli chcą, to mogą mieć zainstalowane mody do indywidualnych gier, byle tylko mieli wszystko to co jest na serwerze?

PS problemy z połączeniem mogą chyba też wynikać z innych ustawień w konfiguracji gry. Np ilość klatek. Ale najlepiej, żeby wypowiedział się w tej kwestii ktoś kto jest absolutnie pewien.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
morgan 
Dziecię Bhaala
Exiled Bard


Posty: 5574
Podziękowania: 432/316
Skąd: Island of Misfit Toys
Wysłany: 2009-02-25, 13:15   

takiataki - nie sądzę bys znalazł choć jesną osobę absolutnie pewną - moja odpowiedź opiera się na logice, przypuszczeniu i niewielkim doświadczeniu jakie mam w BG2 multi
takiataki napisał/a:
Mimo to połączył się z nami i bez problemu brał udział w testowej grze.

Myślę, że wywaliłoby grę gdyby drużyna doszła do miejsca, gdzie są dodatki z modów (aczkolwiek niedawno zdarzyło mi się użyć save'a ze zmianami z modyfikacji (TS), nie dosć, że biegało, to jeszcze miałem w teamie Kachiko (bez portretu, soundsetu i dialogów oraz broni i itemów dodawanych przez TS) - podobne zdarzenie mogło mieć miejsce podczas Waszej gry...

takiataki napisał/a:
problemy z połączeniem mogą chyba też wynikać z innych ustawień w konfiguracji gry. Np ilość klatek.

Ja w ogóle optowałbym za wysłaniem ludziom pliku baldur.ini przez stawiającego (każdym musioałby jedynie zmienić ścieżkę do swojej gry, wtedy na pewno będzie identycznie (i znowu - jest tylko jeden problem - wydaje mi się, że wersje Bioware i Black Isle rózniły sie w plikach .ini, innymi słowy polecałbym granie na jednej wersji gry, albo oparte na klasykach extra, albo starych 5 płytowych wydaniach)...
_________________
Pozdrawiam
\m/organu\m/
\m/agnu\m/

Kontakt ze mną - via mail (morgan19[at]interia.pl) lub GG (9928331)

Szukał długo...długo, tajemnie, nie zwierzając się ludziom.
Oczy jego były rozświecone wewnętrznym odbłyskiem jasnej idei.
Szukał....
- i to, na co patrzał, nie zadowalało go.
Gdzie?
(...)
Trwożnie, pytająco usiłował wszystko poznać, zobaczyć...
Nie ma....
badał, wgłębiał się, szukał...
Nie ma, w ludziach nie ma, w ich myślach, tworach...
Wszystko szare, przeciętne, monotonne....
(...)
wszystko obszedł... w społeczeństwie, w ludziach, nigdzie.
a może źle szukał?
nie - ależ nie. Obszedł wszystko, wszystko widział, wszędy pytał....
a może jest za brutalny? może jego dusza - ta harfa Eola - ma za grube struny, by na nich mogły zadrgać i zafalować subtelne tajemnice?
nie.
przecież ten błysk, przecież czuł, dlatego szukał......."
I jeśli kiedykolwiek umrę – a wiem, że umrę w bardzo krótkim czasie – umrę, zgłębiwszy ten świat z bliska i z daleka, z góry i z dołu, ale z nim nie pogodzony. Umrę i On zapyta mnie wówczas: «Czy było ci tam dobrze, czy źle?» Ja zaś będę milczeć, opuszczę wzrok i będę milczeć. Niemota taka znana jest wszystkim, którzy zebrali żniwo wielodniowego i zapamiętałego pijaństwa. Czyż bowiem życie ludzkie nie jest chwilowym otępieniem duszy, a także jej zaćmieniem? Wszyscy jesteśmy jakby pijani, każdy na swój sposób; jeden wypił mniej, inny więcej. I na różnych różnie to działa: jeden śmieje się światu w twarz, a inny skłania głowę na piersi tego świata i płacze. Jeden już się wyrzygał i jest mu dobrze, a innego dopiero zaczęło mdlić. A cóż ja? Wiele zaznałem, ale nic nie zdziałałem. Nigdy się nawet tak naprawdę nie roześmiałem i ani razu mnie nie zemdliło. Ja, który doznałem w tym świecie tyle, że tracę rachunek i zapominam kolejności – ja jestem najtrzeźwiejszy z całego świata; na mnie to wszystko marnie działa... «Dlaczego milczysz?» – spyta Pan, spowity w błękitne błyskawice. A co ja mu powiem? Nic, tylko będę milczeć i milczeć... Ta łza nie jest wyrazem żalu, ta łza nie jest smutkiem,
to łza ...
nieporadności,
bolesne piękno,
bezsilność bezkresu piękności
i minimalistycznych możliwości.
Ta łza, to łza niewolnika.
Chcę czuć, móc czuć piękno
zamknięty w szklanej łzie ...
Ja umieram na zawsze
szczelnie zamknięty w podświadomości,
zatruty, zawstydzony,
zaszczuty ...
Ja umieram na zawsze.
To bezkres palety odczuć zamknięty
w zubożałości możliwości ...
Ja umieram
na zawsze.

Lost Illusions Tavern
Impressiones (Ænigmællæ) || Antiimpressiones (sanguine scriptæ) | Antiimpressiones (ira scriptæ) || Impressiones (Divinæ)
Corpus Tuum (18+) | Impressiones (Rosellæ) || Impressiones (epicæ) || Impressiones (musicæ) | Anti- et postimpr. (musicæ)

Hiperestezja | Witold Zimmer | (N)e(u)rotica



Jvegi napisał/a:
Nie, nie można się cieszyć, że mamy nową formę sponsorowania developmentu, szansę na spełnienie tych marzeń o prawdziwej ewolucji crpegów, gier lepszych niż baldury czy arcanum.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Pily 


Wiek: 27
Posty: 179
Podziękowania: 1/6
Skąd: Lublin
Wysłany: 2009-02-25, 15:27   

takiataki napisał/a:
Ja się wciąż zastanawiam jak to jest ze zgodnością wersji gry.


Gdy 2 graczy ma inne wersje samej gry to nie pogra proste.

Jeśli chodzi o mody to wg mnie liczy się tylko to co ma zainstalowane gracz, który grę postawił.
Nie było duergarów jak spaliśmy na potwierdzenie tego..
Ogrzy mag tak samo był słabiutki...

Jak tam gra idzie? :)
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Gawith 
Przyjaciel Klanu


Wiek: 30
Posty: 865
Podziękowania: 26/28
Wysłany: 2009-02-25, 15:58   

Jak graliśmy(a raczej - testowaliśmy coś, coś mi chyba pokazywał :mrgreen: ) wieki temu z Arkanisem, to on był serwerem i miał komponenty z kilku różnych modów, których ja nie miałem. Śmigało, z tym, że np. zamiast smoka pojawiał się Biff Niedouczony :) Ale czarami walił normalnie jak powinien i działały one na moją postać.
_________________
Szarotki alpejskie som tuczące :D
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Szycha 
Początkujący

Wiek: 22
Posty: 9
Podziękował 1 razy
Wysłany: 2009-06-23, 19:22   Gra sieciowa

Dziś postanowiliśmy z kumplem pograć w BG 2 przez internet, lecz gdy ja chcialem założyć serwa albo podłączyć się do serwa mojego kumpla ekran stawał się cały czarny,a gra nieodpowiadała wie ktoś jak temu zapobiec?
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Vinci
Zasłużony


Posty: 2496
Podziękowania: 245/53
Wysłany: 2009-06-24, 00:01   

Przeniosłem, bo zły dział. Do multiplayer jest osobny dział.

Przestudiuj ten temat i wątki w tym dziale.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Nero 
Vanguard


Wiek: 29
Posty: 487
Podziękowania: 16/16
Skąd: Trzciel/Poznań
Wysłany: 2009-06-30, 17:10   

Słuchajta ludzie, mam poradę na ten "czarny ekran"...

W czasie uruchamiania gry odpala się też konfiguracja. W opcjach ekranu wybierzcie "uruchom w oknie" (czy jakoś tak). Ważne, żeby gra nie uruchamiała się w trybie pełnoekranowym. Wtedy w czasie łączenia się nie wyskoczy czarny ekran. U mnie podziałało (Nun potwierdzi).
_________________
Turian Councilor: Ah yes, Reapers. We have dissmised that claim.

Some time later

TC: Shepard! The Reapers are attacking!
Shepard: <trollface> Ah yes, Reapers...

Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
takiataki
Reprezentacja Polski w internetowych napinkach


Wiek: 32
Posty: 124
Podziękowania: 1/1
Skąd: Konurbacja Śląska
Wysłany: 2009-07-12, 19:23   

Czy ktoś z użytkowników próbował grać w bg1 po sieci na różnych wersjach? Konkretnie mam tu na mysli wersje na 6CD i 1DVD. Próbujemy od jakiegoś czasu z paroma graczami pograć, ale ni w ząb nie chca nam te wersje współpracować. Bez żadnych patchów wywala grę za niezgodność wersji (ja mam 1.3.5521 a koledzy 1.3.5512). Spróbowaliśmy zainstalować patche international:

http://bg2.gram.pl/artykul405.htm

Nawet nas połączyło, ale:
- wszyscy widzą hosta i host widzi wszystkich
- gracze poboczni nie widzą siebie (tzn nie widac co piszą inni niż host i co robią (postać stoi w miejscu))

Zwracam się do was z pytaniem czy ktoś już spotkał się z problemem połączenia tych dwóch wersji. Jeśli tak to czy ktoś zna rozwiązanie, może widział gdzieś ten problem opisany (jakiś artykuł czy wątek na angielskim forum) albo może wie gdzie można dorwać patcha 1.3.5521 do polskich wersji gry?
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Saiya-jin

Wiek: 31
Posty: 499
Podziękowania: 5/21
Skąd: Insimilion
Wysłany: 2009-07-12, 19:30   

Ja bym zrobił obraz iso z płytki dvd, zrobił torrenta, wysłał w ten sposób plik gościowi, który ma 6 CD i po kłopocie.
_________________
Człowiek jest ogniwem pośrednim ewolucji: pomiędzy małpą a istotą myślącą.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Vinci
Zasłużony


Posty: 2496
Podziękowania: 245/53
Wysłany: 2009-07-12, 19:32   

Heh, ciekawa metoda Saiya :P W sumie to szybciej by było się do empika przejść :P Mniejsza, ja bym spróbował jeszcze podmienić pliki .exe. Niech jeden co ma DVD prześle temu co ma 6CD .exe z wersji DVD ;)
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group