Poprzedni temat «» Następny temat
[W I] Wymagania sprzętowe
Autor Wiadomość
Philoos 
Zasłużony


Wiek: 37
Posty: 865
Podziękowania: 24/11
Skąd: Poznań
Wysłany: 2007-12-02, 16:06   [W I] Wymagania sprzętowe

Te oficjalne są rzecz jasna znane, jednak zastanawiam się, czy pójdzie mi to na moim laptopie (bo co do puszki nie ma co marzyć nawet):
Intel Pentium Centrino 1,6GHz
1024 RAM
ATI Radeon X300, 64MB
Miejsca na HDD mam wystarczająco - przynajmniej na instalkę, choć w planach jest zmiana z 5600rpm na 7200rpm.

Gdzieś widziałem test sprzętu pod kątem tego, czy gra ruszy czy nie - ale jakoś adres poszedł w niepamięć.

Nie ukrywam, że chcę pod choinkę sobie sprawić Wiedźmina, więc muszę mieć pewność, że gra będzie w miarę płynnie chodzić.
_________________
Ostatnio zmieniony przez morgan 2010-11-19, 23:48, w całości zmieniany 1 raz  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Pavlus 
Przyjaciel Klanu
Erpegozjad


Wiek: 40
Posty: 1091
Podziękowania: 25/51
Skąd: Kaszuby
Wysłany: 2007-12-02, 16:09   

Zapomnij
_________________
Cytat:
[Dzisiaj 10:37] Cecylio: Potrzeba łopaty do śniegu, by się przekopać przez stosy echii czy szkolnych haremów.

- Nic dodać, nic ująć^^
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
saCOOL 
Niezliczoność


Posty: 114
Podziękowania: 1/3
Wysłany: 2007-12-02, 16:16   

Słabą grafikę masz, nie masz co myśleć o graniu :/. Ja mam w moim silniejszą kartę (geforce go 7600, 256 mega) no i śmiga spokojnie (w handlowej czasem zwalnia, bo tam dużo ludzi jest :D, ale jak na laptopa to naprawdę śmiga), wczytywanie nieważne ile masz ramu, zawsze długo..
_________________
Gdy spoglądasz w Otchłań, Ona również patrzy na Ciebie...
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Philoos 
Zasłużony


Wiek: 37
Posty: 865
Podziękowania: 24/11
Skąd: Poznań
Wysłany: 2007-12-02, 20:11   

Pavlus napisał/a:
Zapomnij

saCOOL napisał/a:
Słabą grafikę masz

Co do grafiki własnie mam najwięcej obaw- chociaż *piszą, że moja karta (X 300) jest obsługiwana przez grę (nie wspominaliby o tym, gdyby wogóle nie dało się grać przecież), niemniej nie dają takich gwarancji co do tych kart w laptopach...
Procek dość słaby, ale do minimum starczyłoby - traktowany jak Core Duo ( z resztą czytałem, że gra spokojnie chodzi na tym).

Wolałbym jeszcze w tym roku pograć w Wiedźmina (zwłaszcza, że tyle sie o nim naczytałem i naooglądałem) niż czekać, aż uzbieram i wydam kasę na zakup nowego sprzętu za ok. 2 lata :roll:

* źródło z gram.pl
_________________
Ostatnio zmieniony przez Philoos 2007-12-02, 20:19, w całości zmieniany 1 raz  
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Kermit 
Bibliotekarz


Wiek: 31
Posty: 143
Skąd: Chorzów
Wysłany: 2007-12-02, 20:16   

Chciałem napisać: To zainstaluj demo. ... Niestety zapomniałem, że dema nie ma :/. Ja bym na Twoim miejscy poszukał Wiedźmina gdzieś w necie, ściągnął, zainstalował i sprawdził jak działa. Jeśli zadowolająco to pójdziesz do sklepu i kupisz oryginał, a jak do dupy to ... :)

Kermit.
_________________
"Bo prawdziwa wiara to Kozia wiara"
- Kermit
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Aiglon von Lupus 
Zasłużona


Wiek: 40
Posty: 455
Skąd: Miami, FL
Wysłany: 2007-12-02, 22:04   

Powiem tak
POjda dwa, moze trzy peirwsze akty
Moze pojdzie czwarty.
Przy piatym jest makabra i nawet mnie sie cielo chwilami ;-/
Ni ewiem jak z minimalnymi osiagami, ale pamiętajmy ze to aurora mimo wszystko, wiec teoretycznie sie da. To co masz, to minimum minimum wiec mozesz miec techniczne problemy z gra - wylazenia do windy zdazaja sie i na mocnym sprzecie...

Jednak - moim zdaniem - ryzykuj ;-)
_________________
"Gdybym chciała wysłuchać twojej opini kundlu, pociągnęłabym za smycz lub głośno zagwizdała"
Podziękuj autorce tego posta
 
 
 
LeGOlas


Wiek: 31
Posty: 183
Skąd: Poznań
Wysłany: 2007-12-04, 00:10   

Nie ma co ryzykować. Mam odpowiedniego procka, dostatek RAMu, a z powodu złej karty graficznej zamiast gry mam tylko komunikat "minimalne wymagania sprzętowe nie zostały osiągnięte". W tej grze NIE MA opcji "uruchom pomimo nie spełnionych wymagań". Na nieodpowiednim kompie nawet intra nie zobaczysz :/
(dzięki Bogu nowa karta przyjedzie do mnie już jutro popołudniu :D)
_________________
Watch "Drow Band 07/08 Training Compilation" on YouTube!!!
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Pavlus 
Przyjaciel Klanu
Erpegozjad


Wiek: 40
Posty: 1091
Podziękowania: 25/51
Skąd: Kaszuby
Wysłany: 2007-12-04, 10:57   

A co Wy się spodziewaliście? Że ta gra pójdzie na wszystkim? I tak ma małe wymagania w porównaniu z jakościa grafiki i w zestawieniu z Gothicem 3
_________________
Cytat:
[Dzisiaj 10:37] Cecylio: Potrzeba łopaty do śniegu, by się przekopać przez stosy echii czy szkolnych haremów.

- Nic dodać, nic ująć^^
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
morgan 
Exiled Bard


Posty: 5556
Podziękowania: 455/316
Skąd: Island of Misfit Toys
Wysłany: 2007-12-04, 11:02   

Gothic 3 wcale nie ma wielkich wymagań sprzętowych (raptem 2 Ghz na Athlonie i chyba 2,4 na Pentiumie) - śmigał nawet na moim starym niemal 3 letnim złomie, z którym przeżyłem dość gwałtowne rozstanie w lipcu;(
Niestety, co do Wiedźmina trudno mi się wypowiadać, bo nie testowałem... jednak dziwi mnie powstanie tego tematu, bo chyba producent dość jasno wyłuszczył sprawę wymagań...
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Pavlus 
Przyjaciel Klanu
Erpegozjad


Wiek: 40
Posty: 1091
Podziękowania: 25/51
Skąd: Kaszuby
Wysłany: 2007-12-04, 11:10   

Morgan gdy wyszedł g3 potrafil na najwyższych zarżnąć najnowsze kompy, cóż ja mam komp z września, wyszedł wiedźmin i jakoś mi kompa nie zarżnął:) A że mało jest ocji regulacji grafy to inna bajka, G był bardziej konfigurowalny:)
_________________
Cytat:
[Dzisiaj 10:37] Cecylio: Potrzeba łopaty do śniegu, by się przekopać przez stosy echii czy szkolnych haremów.

- Nic dodać, nic ująć^^
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
saCOOL 
Niezliczoność


Posty: 114
Podziękowania: 1/3
Wysłany: 2007-12-04, 22:17   

Dobrą radą było zassanie z neta i pogranie trochę. Jeśli w początkowych aktach śmiga, to w końcowych też jakoś pociągnie. Jak już będziesz wiedział, to wio do sklepu :D. Pozdrawiam.
_________________
Gdy spoglądasz w Otchłań, Ona również patrzy na Ciebie...
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
LeGOlas


Wiek: 31
Posty: 183
Skąd: Poznań
Wysłany: 2007-12-05, 19:45   

Działa, działa, działa! :-D
Po wymianie RAMu i grafiki nareszcie śmigam po Wiedźminlandii :)
Tak to u mnie od wczoraj wygląda (na wysokich się ścina, ale na średnich detalach chodzi jak złoto):
Procesor: Pentium 4, 3.00 Ghz
2 GB RAM
Grafika: NVIDIA GeForce 8500 GT 512 MB DDR2
_________________
Watch "Drow Band 07/08 Training Compilation" on YouTube!!!
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Pavlus 
Przyjaciel Klanu
Erpegozjad


Wiek: 40
Posty: 1091
Podziękowania: 25/51
Skąd: Kaszuby
Wysłany: 2007-12-05, 19:51   

weź najniższą rozdziałkę i inne detale podwyższ, ale obniż cienie:)
_________________
Cytat:
[Dzisiaj 10:37] Cecylio: Potrzeba łopaty do śniegu, by się przekopać przez stosy echii czy szkolnych haremów.

- Nic dodać, nic ująć^^
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Kermit 
Bibliotekarz


Wiek: 31
Posty: 143
Skąd: Chorzów
Wysłany: 2007-12-05, 20:40   

Słysząłem, że na dniach ma wyjść patch do Wiedźmaka, który poprawi szybkość :)

Kermit.
_________________
"Bo prawdziwa wiara to Kozia wiara"
- Kermit
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Philoos 
Zasłużony


Wiek: 37
Posty: 865
Podziękowania: 24/11
Skąd: Poznań
Wysłany: 2007-12-05, 22:08   

Zaryzykowałem i się opłaciło :-D Mimo słabej karty graficznej śmiga, co prawda na niskich detalach i rozdzielczości, ale płynnie za to.
morgan napisał/a:
dziwi mnie powstanie tego tematu, bo chyba producent dość jasno wyłuszczył sprawę wymagań...

Jak widać, nie do końca należy wierzyć zapewnieniom producenta. ;)
_________________
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group