Poprzedni temat «» Następny temat
O ogólnych problemach dot. sprzętu
Autor Wiadomość
Pavlus
Przyjaciel Klanu
Exiled Drow


Wiek: 37
Posty: 871
Podziękowania: 14/31
Skąd: Kaszuby
Wysłany: 2006-02-15, 14:29   O ogólnych problemach dot. sprzętu

Mam kartę graficzną Radeon 9550 i mi robi coś takiego: W niektórych grach jak dotknę pasek rozjaśniania to mi cały komp wisi. Miałem wymienianą raz, potem drugi raz tym razem na gigabyte(wcześniej był saphire) i zonk cały czas to samo. mogę wymienić na inną kartę o tej samej cenie no i w oko mi wpadła geforce fx 5500 lub 5200, jak myślicie nie będzie to zamiana siekierki na kijek??
tym bardziej, że nie widzę w opisie pixel shaddera.
_________________
MiXB napisał/a:
Skoro Mag może być wielkim wojownikiem to taki Mnich powinien móc strzelać Kamehameha z łapy (zaocznie zwaną kulką ognia).

Heh, masz piwo:)
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Cruel 
Zasłużony


Wiek: 30
Posty: 256
Podziękowano 1 razy
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2006-02-15, 17:57   

Seria FX nVidii to shit totalny, trzymaj się z daleka. R9550 to najlepszy wybór w segmencie do ~200zł, szczególnie jeśli weźmie się pod uwagę możliwości o/c, a Gigabyte obok MSI robił najbardziej podatne na podkręcanie karty z tej serii.
Jeśli wymiana nic nie dała, celowałbym bardziej w kiepski zasilacz lub uwalony port AGP na płycie.

Btw - jak któremuś modowi się nudzi, niech zrzuci te dwa posty do nowego tematu o ogólnych problemach dot. sprzętu...
_________________
Nobody's perfect... But I'm so close it scares me.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Maximilius 
Zasłużony


Wiek: 27
Posty: 245
Skąd: Graudenz
Wysłany: 2006-02-15, 18:08   

Jeśli seria FX Nvidii to totalny shit, to seria MX to dwa totalne shity do kwadratu :/ :P Nikomu nie polecam, mam ją bo tania, a czasem jednak warto trochę więcej wydać dla porządnego spzętu...

A jak do tego dodać 256MB RAM-u, to już wogle załamka :) :(
_________________
I did my part
Now it's your turn
And remember
What you've promised...
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Pavlus
Przyjaciel Klanu
Exiled Drow


Wiek: 37
Posty: 871
Podziękowania: 14/31
Skąd: Kaszuby
Wysłany: 2006-02-15, 20:32   

Tia ale ja musze wynienić za tą samą kase
_________________
MiXB napisał/a:
Skoro Mag może być wielkim wojownikiem to taki Mnich powinien móc strzelać Kamehameha z łapy (zaocznie zwaną kulką ognia).

Heh, masz piwo:)
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Tom_Infernus 
Zasłużony


Wiek: 34
Posty: 302
Podziękowano 2 razy
Skąd: Stavanger
Wysłany: 2006-02-15, 20:57   

Pavlus napisał/a:
Tia ale ja musze wynienić za tą samą kase

Cruel napisał/a:
Jeśli wymiana nic nie dała, celowałbym bardziej w kiepski zasilacz lub uwalony port AGP na płycie.

Serio popatrz, czy to nie wina czegoś innego, bo wymienisz na coś gorszego, a kłopot i tak zostanie.
_________________
"Gdy nie dajesz rady, a walczysz dalej... - wtedy zaczyna się Kyokushin!"

www.fireangels.org
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Leoncoeur 
Bibliotekarz


Wiek: 37
Posty: 783
Podziękowania: 37/29
Skąd: Praga
Wysłany: 2006-02-15, 22:06   

Ja mam problema.
Miesiac temu mialem formata.

Zainstalowalem winde i dogralem na to nakladke visty (interface nowego windowsa ktory jeszcze nie wyszedl), jest tam object doc, uber icon, xzshadows i jakies inne shity.
Wszystko to dopcie chodzilo przed formatem, wiec raczej nie jest to wina nakladki.

Problem jest w tym, ze jakis czas temu zaczal mi ginac RAM.
Mialem sobie wlaczony program do czyszczenia ram ktory pokazywal aktualna wolna jej wartosc.
Komp zaczyna sie wieszac, a ram spada.
144
140
138
137
130
125
i tak do kilkunastu, gdzie program autoczyszczenie pamieci inicjalizuje.
przez ten czas zwiska
niec sie nie da robic.
potrafi tak schizowac, gdy nic nie jest wlaczone, zadna porzegladarka, gra, czy winamp, po prostu zero uruchomionych programow.
No z wyjatkiem antywira, programikow z visty itp autouruchamiaczy.

Przejezdzalem wszystko Absolute Uninstalerem, ktory nawet bledy w rejestrze naprawia.
sprawdzalem antywirem
nic.
patrzylem czy jakis programik menda mi sie nie zainstalowal i ramu nie zzera.
nic.
wg managera windows.
uruchomione autostarty i to co zawsze chodzi, zabiera lacznie nieduzo.
a ram jak glupi leci na leb na szyje i w managerze nie ma tego wyluszczonego gdzie.

Nie mam ani jednego programu, ktory jest nowy wzgledem systemu ktory dzialal sprawnie jeszcze 2 miesiace temu.

WTF :o :o :?

program do czyszczenia Ram wymienialem kilka razy na inny, myslac, ze to moze on cos rozwala.
na kazdym jest to samo, a bez zadnego to juz total masakra, bo zwisa do poziomu kilku ram dostepnych i moge sobie najwyzej miekki reset robic.


Nie dziala to zawsze, chodzi sobie czasem komp pol dnia i nic sie nie dzieje.
Czasem zas po kilkukrotnych restartach jest to samo zaraz po ponownym uruchomieniu.

Ja wiem, mlotek, oraz ponowny format sa rozwazane, ale moze macie inne pomysly :cry:
_________________
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Kermit 
Bibliotekarz


Wiek: 28
Posty: 144
Skąd: Chorzów
Wysłany: 2006-02-15, 22:32   

Huh, cięzka sprawa. Ja bym jednak stawiał na tą nakładke Visty. Możesz ją wyłączyć i zobaczyć jak to wygląda bez niej? Bo to, że przed foramtem działało to nic nie znaczy :) Może być tak, że jakiegoś dll'a nie ma do tej nakładki, a ona sama nie ma kodu błędu dla braku tegoż x pliku :P A wtedy generuje błąd pod postacią zapychania ramu :)

Przeleć też kompa Ad-Aware albo Spyobt Search&Destroy.

Kermit.
_________________
"Bo prawdziwa wiara to Kozia wiara"
- Kermit
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Tom_Infernus 
Zasłużony


Wiek: 34
Posty: 302
Podziękowano 2 razy
Skąd: Stavanger
Wysłany: 2006-02-15, 22:35   

To może Ci po prostu RAM siada?
Nie wiem jak te programy do czyszczenia ramu działają i wogóle po co one są, ale wiem coś takiego (studia swoje robią :P Mikroprocesory inny taki shit :P ):
RAM to jest pamięć tymczasowa. Składa się z bandy małych kondensatorków, które przez swoją zwykłą naturę tracą po jakimś czasie ładunek zgromadzony, a co za tym idzie to co było na nich zapisane (zera i jedyneczki się kasują :P ). Także musi być ona odświerzana -> naturalna kolej rzeczy.
Może po prostu ci nawala kość i tyle (może przez te programiki właśnie do czyszczenia pamięci, bo wymuszają one rozładowywanie zapewne).

Ale to tylko taki strzał w ciemno :P
_________________
"Gdy nie dajesz rady, a walczysz dalej... - wtedy zaczyna się Kyokushin!"

www.fireangels.org
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Leoncoeur 
Bibliotekarz


Wiek: 37
Posty: 783
Podziękowania: 37/29
Skąd: Praga
Wysłany: 2006-02-15, 22:39   

Ad Aware przelecialem - nic.
No sprobuje ta Viste zdjac, jak z pracy wroce, obaczym, to sie za kilka dni odezwe jak potestuje na golym xpku.

@Żabol
nie ruszaj sie wiec nigdzie do tego czasu :mrgreen: ;)

Added after 2 minutes:

@Tom
mam nadzieje, ze nie :/
moj budzet twierdzi, ze nowa kosc ram to nie jest dobre rozwiazanie dla tandemu portfel-konto bankowe ;(

sugeruje nawet, ze to moze byc porownywalne do strzalow w potylice :(
_________________
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Tom_Infernus 
Zasłużony


Wiek: 34
Posty: 302
Podziękowano 2 razy
Skąd: Stavanger
Wysłany: 2006-02-15, 22:47   

Leoncoeur napisał/a:
@Tom
mam nadzieje, ze nie Annoyed
moj budzet twierdzi, ze nowa kosc ram to nie jest dobre rozwiazanie dla tandemu portfel-konto bankowe ;(

sugeruje nawet, ze to moze byc porownywalne do strzalow w potylice Sad

Też Ci życzę, żeby to nie było to, bo takie nieprzewidziane wydatki nie są przyjemne - oj nie :/
Ale wszystkie możliwości trzeba rozważyć :P
Ewentualnie serwis jakiś dobry odwiedź najpierw, albo kość od kogoś pożycz w celu testów przeprowadzenia.
_________________
"Gdy nie dajesz rady, a walczysz dalej... - wtedy zaczyna się Kyokushin!"

www.fireangels.org
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Pavlus
Przyjaciel Klanu
Exiled Drow


Wiek: 37
Posty: 871
Podziękowania: 14/31
Skąd: Kaszuby
Wysłany: 2006-02-16, 12:35   

Hmm dla mnie to ta nakładka
_________________
MiXB napisał/a:
Skoro Mag może być wielkim wojownikiem to taki Mnich powinien móc strzelać Kamehameha z łapy (zaocznie zwaną kulką ognia).

Heh, masz piwo:)
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Raafael Fink


Wiek: 18
Posty: 27
Skąd: Zamm
Wysłany: 2006-03-26, 08:50   

w piatek na moim laptopie podczas uruchamiania gry pojawił się bład a wraz z nim STOP komunikat windowsa XP. Mam zintegrowana katrtę graficzna SiS M760 (128MB) . Bład ma numer :
stop: 0x0000008E (.........)
a poniżej SISGRV.DLL - ...............

znalazlem w sieci że moze chodzic o sterowniki karty. zainstalowalem wiec najnowsze sterowniki karty ale to nie pomoglo. w Trybie Awaryjnym windowsa odpalajac ww grę dostaje informacje iz moze chodzic o sterowniki karty lub DirectX. zainstalowalem najnowszego DirectX ale to rowniez nie pomoglo.
czy w zwiazku z tym moze to byc problem z kosciami RAM?
wydaje mi sie ze jest to jednak zwiazane z karta graficzna, poniewaz instalujac nowe sterowniki do tej karty w Trybi Awaryjnym windowsa pojawia sie blad podczas instalacji (teraz nie pamietam dokladnei o co chodzi a nie mam dostepu do laptopa). po instalacji system informuje iz urzadzenie zostalo zainstalowan i dziala poprawnie, ale moze chodzi o ten blad podczas instalacji?
aha i jeszcze jedno - po kazdym odpaleniu windowsa wyskakuje informacja ze system odzyskał sprawnosc po konflikcie wywolanym (chyba karta graficzna, ale nie pamietam dokladnie)

prosze o pomoc w rozwiazaniu tego problemu lub o wskazówki co robic by poznac przyczyne jego powstania.

P.S. ten bląd (oraz stop komunikat) pojawia sie TYLKO przy odpalaniu gry. wszystko inne dziala ok.
_________________
In the sheltering shade of the forest
calling, calming silence
accompanied only by the full moon
the howling of a night wolf
and the path under my bare feet...
...the Elvenpath
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Kermit 
Bibliotekarz


Wiek: 28
Posty: 144
Skąd: Chorzów
Wysłany: 2006-03-26, 11:16   

RAM odpada. Wtedy miałbyś komunikat "Fragment 0X00f00 nie może być "read"" albo podobnie :). Czy byłbyś wstanie zrobić screena kiedy ten błąd wyskakuje? Tak aby było widoczne okienko z błędem.

Kermit.
_________________
"Bo prawdziwa wiara to Kozia wiara"
- Kermit
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Raafael Fink


Wiek: 18
Posty: 27
Skąd: Zamm
Wysłany: 2006-03-26, 11:42   

chodzi Ci o *Blue screen* (STOP komunikat) czy o bład który wyskakuje podczas instalacji sterowników karty graficznej?
_________________
In the sheltering shade of the forest
calling, calming silence
accompanied only by the full moon
the howling of a night wolf
and the path under my bare feet...
...the Elvenpath
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
hans olo

Wiek: 33
Posty: 102
Wysłany: 2006-03-26, 12:59   

To na pewno nakladka. Menadżer Windows to też niezła menda, bo on pokazuje tylko zużycie RAMu przez procesy, natomiast nie pokazuje zużycia RAMu przez samego siebie, zapewne to nakladka pożera ten RAM i nie ma po prostu kodu ograniczającego. Kumpel kiedyś napisał program do lamania haseł, ale przy haśle czteroznakowym okazywalo się, że procesor 1,7 GHz zostaje uduszony informacjami, bo program nie potrafił ograniczyć swoich żądań wobec procesora. Zapewne z tą nakładką jest podobnie.
I nie straszcie kolegi problemem odświeżania, bo wtedy system by nie wstał. Odświeżanie to proces wywoływany przez zegar a nie samą kość i gdyby padło, to minęłyby co najwyżej ułamki sekund do wielkiego crasha sprzętowego. A tymczasem system sie uruchamia, więc odświeżanie musi działać.
_________________
Blizzard suxxxxx
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group