Poprzedni temat «» Następny temat
Podkręcanie procka & other.
Autor Wiadomość
darrion
Przyjaciel Klanu


Wiek: 29
Posty: 536
Podziękowania: 6/2
Skąd: far far away
Wysłany: 2005-12-29, 20:48   

Cruel sorki że off topic ale mam jeszcze pytanko do tego, wiesz jak można podkręcić takiego procka??
Co do formata to już 2 razy robiłem a sterowniki to te co mi na plytce przysłali razem z kartą. Tego Morrowinda jeszcze rozumiem ale ID2 i BG2!!!! a z poprzednią kartą chodziły dobrze teraz w BG2 postacie kiedy idą strasznie czasami zwalniają.
_________________
MY ANIME LIST
deviant art
last fm
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Cruel 
Zasłużony


Wiek: 30
Posty: 256
Podziękowano 1 razy
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2005-12-30, 00:56   

Ok, mod potem sobie potnie/przeniesie offtop.

Jedna b. możliwa przyczyna - za słaby zasilacz. Jeśli nie wymieniałeś zasiłki przy upgradzie kompa, to ten GF6600 może być po prostu zbyt wymagający dla niej. Postaraj się sprawdzić swojego kompa na innej zasiłce w jakimś zaprzyjaźnionym sklepie. Jak nie będzie to zasilacz, będziemy dalej kombinować.
Kręcenie procka: częstotliwość każdego procesora to iloczyn magistrali front side bus i mnożnika. W wypadku początkowych procesorów na gniazdo socketA, magistrala była zawsze równa 133Mhz. Twój AXP1700+ ma rzeczywiste taktowanie 1466Mhz, czyli fsb 133 x 11 mnożnik. Możliwe drogi podkręcenia to zwiększenie jednego albo drugiego. AMD niestety pomyślało, i zablokowało możliwość zmiany mnożnika w wiekszości procesorów (ale są wyjątki). Pozostaje w takim razie magistrala - musisz zwiększyć jej częstotliwość. Z tymże pojawia się drugi problem - starsze płyty nie posiadają stałej blokady szyny agp i pci, których częstotliwości uzależnione są od fsb. Czyli kręcąc fsb, zwiększasz też pci i agp - i o ile fsb może przynieść tylko wzrost wydajnośći, o tyle pci i agp bardzo nie lubią częstotliwości ponad ich standardowe odpowiednio 33 i 66Mhz. Jeśli więc podnosisz fsb, musisz podnieść je o calkowitą wartość 33Mhz - w tym wypadku komputer zmieni po prostu dzielnik fsb:pci i fsb:agp tak, że obie wartości pozostaną na swych nominalnych prędkościach, a fsb wzrośnie. Zakładając, że Twój procek powinien się rzeczywiście dobrze podkręcić, polecam: wejść do biosu, odnaleźć zakładkę w stylu cpu frequency, wejść tam i odnaleźć linię front side bus frequency (różnie oznaczana, ale można się domyśleć) - i zmienić jej wartość ze standardowych 133Mhz do 166Mhz, pozostawiając dzielnik fsb:pci i pci:agp jako automatyczne dobierany. Przy dobrych wiatrach, komputer powinien się uruchomić przy częstotliwości 1833Mhz, dając wydajność na poziomie AthlonaXP 2400+. Jeśli się nie uruchomi oznaczać to będzie, że brakuje mu napięcia lub temperatura jest za wysoka. Wtedy pozostaje reset biosu do domyślnych wartości.

Boo - być może, ale w obecnych czasach, szczególnie nowych grach, już 1GB ram przestaje starczać. Ale ram aktualnie tani, więc dobry moment na zakupy...
_________________
Nobody's perfect... But I'm so close it scares me.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
darrion
Przyjaciel Klanu


Wiek: 29
Posty: 536
Podziękowania: 6/2
Skąd: far far away
Wysłany: 2005-12-30, 01:09   

Dzięki Cruel mniej więcej rozumiem:)
A co do zasilacza to zmieniłem go równo z kartą, więc trzeba dalej kombinować:)

Na płycie głównej mam AGP 4x a karta jest na 8x więc może to to??
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Cruel 
Zasłużony


Wiek: 30
Posty: 256
Podziękowano 1 razy
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2005-12-30, 01:21   

Jeśli zasilacz jest firmy Codegen/Megabajt/Tracer - nie ufałbym mu i tak, te marki nigdy nie są pewne, a już nie raz były historie o Codegenach palących komputery pod wpływem obciążenia. Jeśli inny producent - to faktycznie, raczej powinno być w porządku.
AGP4x a 8x nie robi rożnicy - to był tylko chwyt marketingowy, przepustliwość gwarantowana przez AGP8X jest na tyle duża, że żadna karta graficzna nie potrafiła w żaden sposób z niej skorzystać. Przez to wszystko, w testach porównawnych na 4x i 8x, różnica wydajności była w granicach błędu pomiarowego. Chyba że karta po prostu "nie lubi" starszego agp4x od tak, bez powodu, ale coś wątpliwe się to wydaje. Może jak udasz się z tą kartą do jakiegoś kumpla który też ma starsze agp i to sprawdzi, okaże się co i jak. Jeśli u niego też będą problemy, winna jest gryząca się grafika; jeśli będzie ok - winna jest Twoja płyta główna.
_________________
Nobody's perfect... But I'm so close it scares me.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
darrion
Przyjaciel Klanu


Wiek: 29
Posty: 536
Podziękowania: 6/2
Skąd: far far away
Wysłany: 2005-12-30, 01:26   

wydaje mi się że to może być jednak ta płyta, kumpel który się trochę zna mówił że jest do dupy:/ no nic w czerwcu 18stka więc może wtedy uda mi się ją wymienić:)
_________________
MY ANIME LIST
deviant art
last fm
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Cruel 
Zasłużony


Wiek: 30
Posty: 256
Podziękowano 1 razy
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2005-12-30, 01:40   

Gdybym wiedział JAKA to płyta to może też bym umiał ocenić, lol.
Strzelając że jest to ECS K7S5A - chyba najczęściej montowana w ekonomicznych zestawach - to faktycznie kiepska. Zapoluj na Abita NF7-SL albo NF7-S, ewentualnie Epoxa 8RDA+ - oprócz poprawy szybkości i stabilności dojdzie Ci bardzo przyjemne o/c i, co chyba najważniejsze, świetny zintegrowany układ dźwiękowy nVidia Soundstorm.
_________________
Nobody's perfect... But I'm so close it scares me.
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
darrion
Przyjaciel Klanu


Wiek: 29
Posty: 536
Podziękowania: 6/2
Skąd: far far away
Wysłany: 2005-12-30, 01:48   

Moja płyta główna to:
płyta AMD PROCOMP KT266/A133/SDR/DDR
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
 
Gandalf 
Mag Naszych Czasów


Wiek: 31
Posty: 240
Skąd: Białystok
Wysłany: 2006-07-31, 17:32   

Poszukuje procesora AMD Athlon XP 2500+ jeżeli macie może do sprzedania albo znacie ludzi co mają do sprzedania do dajcie znać . Albo może wiecie czy można u was w miastach kupić ten procesor jeszcze .
_________________
cRPG Forever "Baldur's Gate SAGA" <pease>
Podziękuj autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group